POTREBNA HITNA REAKCIJA – Otvoreno pismo profesora Sucharit Bhakdia njemačkoj kancelarki Angeli Merkel

Otvoreno pismo Angeli Merkel
155 komentara

Otvoreno pismo dr Sucharit Bhakdia, profesora medicinske mikrobiologije na Univerzitetu Johannes Gutenberg u Mainzu, njemačkoj kancelarki dr Angeli Merkel. Profesor Bhakdi poziva na hitno preispitivanje odgovora na Covid-19 i postavlja kancelarki pet ključnih pitanja. Pismo je datirano 26. marta 2020. Ovo je nezvanični prevod.

Otvoreno pismo

Poštovana kancelarko,

Kao emeritus Univerziteta Johannes-Gutenberg u Mainzu i dugogodišnji direktor Instituta za medicinsku mikrobiologiju, osjećam dužnost da kritički sagledam dalekosežna ograničenja u javnom životu koja trenutno poduzimamo kako bismo smanjili širenje COVID-19 virusa.

Izričito mi nije namjera da umanjim opasnosti od virusa ili da šaljem političku poruku. Međutim, smatram da je moja dužnost dati naučni doprinos stavljanju u perspektivu trenutnih podataka i činjenica – i, osim toga, postavljati pitanja koja su u opasnosti da budu izgubljena u žestokoj raspravi.

Razlog moje zabrinutosti leži prije svega u zaista nepredvidivim socio-ekonomskim posljedicama drastičnih mjera karantena koje se trenutno primjenjuju u velikim dijelovima Evrope i koje se već uveliko primjenjuju u Njemačkoj.

Želja mi je da kritički sagledam – i uz neophodno predviđanje – prednosti i mane ograničavanja javnog života i rezultirajućih dugoročnih efekata.

S tim ciljem suočen sam sa pet pitanja na koja do sada nije dovoljno odgovoreno, ali koja su neophodna za uravnoteženu analizu.

Htio bih da vas zamolim da brzo komentarišete, a istovremeno apeliram na Saveznu vladu da razvije strategije kojima će se efikasno zaštititi rizične grupe bez ograničavanja javnog života širom svijeta i sijanja sjemena za još intenzivniju polarizaciju društva nego što je to već slučaj.

Sa najvećim poštovanjem,

Prof. em. Dr med. Sucharit Bhakdi

1. Statistika

U infektologiji – koju je osnovao Robert Koch – tradicionalno se pravi razlika između infekcije i bolesti. Bolest zahtijeva kliničku manifestaciju. Zbog toga u statistiku trebaju biti uključeni samo pacijenti sa simptomima poput vrućice ili kašlja.

Drugim riječima, nova infekcija – mjerena testom COVID-19 – ne znači nužno da imamo posla sa novo bolesnim pacijentom kome treba bolnički krevet. Međutim, trenutno se pretpostavlja da pet odsto svih zaraženih ljudi ozbiljno oboli i treba im respirator. Projekcije zasnovane na ovoj procijeni sugerišu da bi zdravstveni sistem mogao biti preopterećen.

Moje pitanje: Da li su projekcije razlikovale zaražene ljude bez simptoma i stvarne, bolesne pacijente – tj. Ljude koji razvijaju simptome?

2. Opasnost

Već duže vrijeme kruži jedan broj koronavirusa – koji su uglavnom nezapaženi od strane medija.  Ako se pokaže da virusu COVID-19 ne treba pripisati značajno veći potencijal rizika od već cirkulirajućih korona virusa, sve protivmjere očigledno bi postale nepotrebne.

Međunarodno priznati međunarodni časopis za antimikrobne agense uskoro će objaviti rad koji tačno odgovara na ovo pitanje. Preliminarni rezultati studije mogu se već vidjeti danas i dovesti do zaključka da se novi virus NE razlikuje od tradicionalnih korona virusa u pogledu opasnosti. Autori to izražavaju u naslovu svog rada „SARS-CoV-2: Strah protiv podataka“.

Moje pitanje: Kako se trenutno opterećenje odjeljenja intenzivne njege sa pacijentima sa dijagnosticiranom COVID-19 upoređuje sa drugim koronavirusnim infekcijama i u kojoj mjeri će ovi podaci biti uzeti u obzir u daljem odlučivanju od strane savezne vlade? Pored toga: Da li je gore navedena studija uzeta u obzir u planiranju do sada? I ovde, naravno, „dijagnosticiran“ znači da virus igra presudnu ulogu u pacijentovom stanju bolesti, a ne da prethodne bolesti igraju veću ulogu.

3. Diseminacija-širenje

Prema izvještaju iz Suddeutsche Zeitung, čak ni citirani Robert Koch Institute ne zna tačno koliko je testirano na COVID-19. Činjenica je, međutim, da je u posljednje vrijeme u Njemačkoj primijećen nagli rast broja slučajeva kako se povećava količina testova.

Stoga je razumno sumnjati da se virus već nezapaženo proširio kod zdrave populacije. To bi imalo dvije posljedice: prvo, to bi značilo da je zvanična stopa smrti – na primjer, 26. marta 2020. godine bila 206 smrtnih slučajeva od oko 37.300 infekcija ili 0,55 procenata  – previsoka; i drugo, to bi značilo da bi bilo teško spriječiti širenje virusa u zdravoj populaciji.

Moje pitanje: Da li je već postojao slučajni uzorak zdrave opšte populacije za potvrđivanje stvarnog širenja virusa ili se to planira u bliskoj budućnosti?

4. Smrtnost

Strah od porasta stope smrtnosti u Njemačkoj (trenutno 0,55 posto) trenutno je predmet medijske pozornosti. Mnogi su zabrinuti da bi se  moglo dogoditi kao u Italiji (10 procenata) i Španiji (7 posto) ako se ne preduzmu mjere na vrijeme.

U isto vrijeme se širom svijeta pravi greška kada se izvještava o smrti povezanoj sa virusom čim se utvrdi da je virus bio prisutan u trenutku smrti – bez obzira na druge faktore. Ovo krši osnovni princip infektologije: samo kada je sigurno da je uzročnik odigrao značajnu ulogu u bolesti ili smrti, može se postaviti dijagnoza. Savez naučnih medicinskih društava Njemačke u svojim smjernicama izričito piše: „Pored uzroka smrti, mora se navesti i uzročni lanac sa odgovarajućom osnovnom bolešću na trećem mjestu na umrloj listi. Povremeno se moraju navesti i četverovezani kauzalni lanci. “

Trenutno ne postoje službene informacije o tome da li su, bar u retrospektivi, preduzete kritičnije analize medicinskih kartona kako bi se utvrdilo koliko je smrti zapravo uzrokovao virus.

Moje pitanje: Da li je Njemačka jednostavno pratila ovaj trend opšte sumnje u COVID-19? I: da li namjerava da nastavi kategorizaciju nekritički kao u drugim zemljama? Kako, dakle, napraviti razliku između prave smrti povezane sa koronom i slučajnog prisustva virusa u trenutku smrti?

5. Uporedivost

Strašna situacija u Italiji se više puta koristi kao referentni scenarij. Međutim, prava uloga virusa u toj zemlji potpuno je nejasna iz više razloga – ne samo zato što se ovde primjenjuju i tačke 3 i 4, već i zato što postoje izuzetni spoljni faktori koji ove regione čine posebno ranjivim.

Jedan od tih faktora je povećana zagađenost vazduha na sjeveru Italije. Prema procijenama SZO, ova situacija je, čak i bez virusa, dovela do preko 8.000 dodatnih smrti godišnje u 2006. godini samo u 13 najvećih gradova u Italiji.  Od tada se situacija nije bitno promijenila.  Konačno, pokazalo se i da zagađenje vazduha uvelike povećava rizik od virusnih bolesti pluća kod vrlo mladih i starijih ljudi.

Štaviše, 27,4 odsto posebno ranjivog stanovništva u ovoj zemlji živi sa mladima, a u Španiji čak 33,5 posto. U Njemačkoj je taj broj samo sedam procenata. Pored toga, prema prof. Dr. Reinhardu Busseu, šefu Odeljenja za menadžment u zdravstvenoj zaštiti na TU Berlin, Njemačka je značajno bolja od Italije u pogledu odjeljenja intenzivne njege – za oko 2,5.

Moje pitanje: Koji napori se ulažu da se stanovništvo upozna sa tim elementarnim razlikama i da se shvati da scenariji poput onih u Italiji ili Španiji ovde nisu realni?

Tko je Sucharit Bhakdi?

Radi se o znanstveniku koji je objavio na stotine naučnih radova što se može vidjeti na ovom linku: ResearchGate.Dr Sucharit Bhakdi specijalist je mikrobiologije. Bio je profesor na Sveučilištu Johannes Gutenberg u Mainzu i voditelj Instituta za medicinsku mikrobiologiju i higijenu, te jedan od najcitiranijih znanstvenika u njemačkoj povijesti.

Očekujemo od bivših blogera Jutarnjeg lista stručni komentar na komentare profesora Bhakdija?



Izvor: SWPRS | GlobalResearch

Angela MerkelCOVID-19KoronavirusSuharit Bhakdi
Pretplatiti se
Obavijesti o
155 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

kad je meni sumnjivo onda sam lud a evo sumnnjivo je i pametnim ljudima

Logika
4 godine prije

Ovaj globalni društveni ekperiment neće dobro završti. Kada je šuplja a istina curi na stotine rupica koje nitko više ne počepi.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

A zašto onda emigranti švercaju Hrvate iz grada u grad?

Mercury
4 godine prije

Evo par dodatnih pitanja koje sam naveo ranije, ali da se sada nadovežu:

1.) Klasifikacija mrtvih (i on spominje)
2.) Testiranje lijekova na živim pacijentima.
3.) Kako se to virus dovodi pod kontrolu bez karantene, a da je prije toga bila potrebna karantena?
4.) Zašto ni nakon 3 mjeseca nema poštenih statističkih podataka o ovome virusu, a masovno se radi testiranje raznih kombinacija lijekova na životinjama i ljudima, a Kina već radi prvi klinički krug cjepiva?
5.) Kako Japan bez testiranja i karantene te Koreja bez karantene nema nikakvih problema s virusom, ali se priča samo o Italiji?
6.) Koliko je zaraženih gripom? I koliko je umrlo od gripe? Veljača je najjači period za gripu.
7.) Gdje su podaci o pouzdanosti testiranja i sposobnosti testova da razlikuju gripu od korona virusa?

Dunja
4 godine prije

Кад и немачки доктор каже да греше јер су у паници https://www.youtube.com/watch?v=gI_Lh2x1Vwk
а свако ко слуша политичаре, на путу је ка психијатру….

CAN
4 godine prije

..procitao. potpisujem .
Tip je Bog za elektrotehniku i viruse svih vrsta,imao sam cast jednom ga sresti.
Strah me da ne zavrsi kao ovaj ministar iz Hessena,sad slucajno ili ne…
Istovremeno policija trenira strogocu po balkanu…
Nadam se da ce netko prekinuti ovaj niz 01010101010111

Alxx
4 godine prije

Meni najzanimljivije pitanje je koliki procenat “zdrave” populacije zapravo ima korona virus, tj. već ga je i neznajući preležao…???

Barba
4 godine prije

Da, pogledao sam nekidan kratki video sa dotičnim gospodinom. Čak ga i stavio na ovdje. Inače jedna digresija (ako je uopće to, jer više je polu-digresija), no da pitam Milančeta šta mu je sa blogom na dnevnik hr-u? Nekidan sam pronašao taj blog jer ga je objavio na jednoj temi. Odlučio sam da vidim šta piše, kad maloprije opet htjedoh vidjeti nešto i – paf! Bloga više nema. Milanče, što se dešava?

Abe RemiLou 04
4 godine prije

Moram li ja prvi..
How dare you?! To mu je hvala Njemačkoj koja ga je primila kao rođenog.. Izgon i neka bude sretan. U Hrvatskoj bi ga bacili u zatvor, da se raju pita.
YT, Idiokratija: “čudno ponašanje svetskih direktora – da li nas..”

CAN
4 godine prije

Hiper(do)bola
HUHH.
Ima muda,bacio je rukavicu u lice svima!
Zna sta govori,vidi gdje sve vodi.
Kako ce da ga ugase?
ignorirat?
Ili
Imam dojavu da je virus paravan,
karavane su prosle,
sad slijedi BANKROT.

pitanje,tko koga spasava?
Po koju cijenu?
Prelazimo li na (gotovo)globalnoj
razini u duznicko ropstvo?
Sta ostaje posle ove vrle price?
kod nekih ce mozak ,ostat u karanteni,
pa ce opet bit najglasniji,
a u nasoj regiji ,
sto se bolje deres
lakse ostvaris prava
i rob ima pravo na zivot?
novi paragrafi?
strava.

Alen
4 godine prije

Već se danima raspravlja je li virus opasan , jesu li mjere opravdane sto je manje više nebitno jer ovo stanje koje je virus proizveo je nasa realnost i jako je opasno , razarajuće i nepredvidivo sta se valja iza ove priče s virusom..
Već sad su posljedice nemjerljive ..

Mucke
4 godine prije

Potcjenjujes Trump-a,i to je dobro jer ako je tocna teorija da je tvoj omiljeni dio americke elite namjerno posijao kaos po svijetu radi vlastitih materijalnih interesa tada sigurno mozes,u odredjenom trenutku, ocekivati izvodjenje nacionalne garde i posebnih jedinica sa dugim listama za hapsenje.

Zax
4 godine prije

Zanimljivo za italiju. Nigdje ne mogu pronaci podatke o prosjecnom broju umrlih proslih godina u sezoni gripe(svih bez obzira na uzroke) dnevno. I to usporediti s brojem umrlih dnevno(isto ukupno) zadnjih mjesec dana. Msm mediji to ne objavljuju. Dosta indikativno

CAN
4 godine prije

Evo šta kažu preko bare…
http/thefreedomarticles.com/insider-exposes-covid-19-coronavirus-scam/

pera lozac
4 godine prije

Ja od pocetka govorim da nesta nevalja, kada se prica o mrtvima u Italiji, taj virus je “malo” cudan. 1. iz Kine je zobisao sve i skoknuo u Iran a posle toga nekim samo njemu poznatim putevima stigao u Italiju preskocivsi sve ostale. 2. Svi vriste da je u Italiji 10.000 mrtvih, ali niko nevidi da ih je 6.000 samo u provincijama Bergamo i Brescia. 3. Milano-Bergamo- Brescia su 100 km gusto naseljenih skoro da ptica nemoze sletit a da se nespusti na neki krov. 4.E sada Bergamo i Brescia (provincije) sa ukupnim stanovnistvom od 2.300.000 ima 6.000 mrtvih a Milano sa preko 5.000.000 (sire gradsko jezgro) ima malo preko 100, a celoj Italiji od ostalih 53.000.000 stanovnika je manje od 4.000 mrtvih. Neka mi sada neko objasni kako je to moguce, Kako taj virus preskace nekoliko drzava pa uskoci u Iran pa onda preskoci 3000 km i uskoci u… Čitaj više »

Spektator
4 godine prije

U ovoj općoj paranoji teško je da bilo tko osim najvećih autoriteta može objektivno procijeniti situaciju. Najmanje to možemo očekivati od političara. Nažalost moramo pričekati barem do kraja godine da se svedu računi i donesu zaključci. U Italiji je 2019. umrlo 647.000 ljudi. Ukoliko će na kraju 2020 broj umrlih biti veći za 50-tak tisuća to možemo pripasiti koroni i kolateralnim smrtima uslijed nedovoljne medicinske podrške ostalim bolesnim. Ako će povećanje broja umrlih biti za 20.000 ili manje znači da je opasnost od korona virusa bila preuveličana i da smo riskirali višegodišnje ekonomske posljedice radi loše procjene i mjera.

CAN
4 godine prije

Ko tebi definira realnost?
DEBELI???ZA REALNOST SE TREBA IZBORIT.

mislim
4 godine prije

Konačno, pokazalo se i da zagađenje vazduha uvelike povećava rizik od virusnih bolesti pluća kod vrlo mladih i starijih ljudi.

evo ova rečenica baca tešku sumnju na gretu i njenog mentora superhika da je ovo sve zavjera.
plus gretin govor pred europskim paralamentom da svesti co2 na nulu 2050g je kasno, da to mora biti 2020g.

nomen est omen
4 godine prije

Đuro, sve te brojke koje si naveo bezvrijedne su bez šireg testiranja jer ne stoje u relaciji s pravim stanjem, slično kao kad bi išao izračunati prosječnu godišnju temperaturu s podacima za prva 3 mjeseca. Zvuči glupo, jel tako? Naglašavaš kako je prosječna dob zaraženih u Njemačkoj 40 godina, ali prešućuješ da je ona umrlih preko 80 i isto tako ignoriraš činjenicu da se trenutno ne zna jesu li među evidentirano zaraženim i oni bez ikakvih simptoma. Zaraziti se moramo svakako u velikom broju ako hoćemo steći imunitet pa je bolje to budu mlađi, nego oni iznda 70. Ne širi bezveze histeriju.

CAN
4 godine prije

@Luce
mutira sporije,duze se zadrzava?

Tink
4 godine prije

Debeli djuro, Vi sigurno niste procitali gornji tekst, to se vidi po vasem komentaru. Sve vise eminentnih strucnjaka skuplja hrabrost da se usprotivi ovom ludilu

Farree
4 godine prije

Ljudi su im i mogli progutati priću da dva aviona sruše tri zgrade, jer nisu bili direktno ugroženi. ipak ne vjerujem da će se moći još dugo praviti budale i ignorirati oćite dokaze

spes
4 godine prije

Hajdemo od početka, komentatori. Ako imam blizu 70 god. i ne bojim se svakosezonske gripe jer se redovito cijepim kao pojedinac odgovoran prema sebi i članovima svoje obitelji, kako mogu poistovjetiti ovu virusnu pandemiju s gripom!? Imam li i sada izbora cijepiti se ili ne? I da, svake godine u svijetu umre dosta ljudi od gripe, ali žao mi je samo onih kojima cjepivo nije dostupno.

hiber
4 godine prije

Kako za koga. Za djecu i mlade je gripa opasnija od korone. Samo u Hrvatskoj je od komplikacije gripe ove godine umrlo više djece nego što će od korone u cijelom svijetu. S druge strane corona je opasnija za starije generacije. Zato imamo paradoks. Problem je što se sve radi po protokolu koji su osmislili ameri i kinezi zajedno. On ne razlikuje osobine virusa, već nudi instant rješenja sa nuspojavama. Opalimo karantenu, a usput uništimo ekonomiju. Kemoterapija na kvadrat. Šveđani jedino pokazuju razum po tom pitanju.

Janko
4 godine prije

Italija je dala u koncesiju Kini neke svoje luke i od svi drzava EU pokazuje tendencu da prihvati kineske investicije,( put kinenske svile),a ima i disonantne tonove kad su u pitanju sankcije Rusiji i za to treba biti kaznjena.

Bosanac
4 godine prije

Gledam i ovog cika doktora (virusolog-a ako sam dobro shvatio) iz Makedonije ima rezona https://youtu.be/34DhscXm8rg
I razmisljam kad i bilo pameti kod nas pa da skupimo ovo malo ljekara koji su stekli znanja prije Bolonje a nisu jos izumrli, mogla bi se opet kreirat neka normalna medicina nepodlozna ovim Farmaceutskim korporacijama ovdje na ovim prostorima

Mislim dakle postojim?
4 godine prije

Ovaj mali virus samo suradjuje sa svojim malim kolegama slozno protiv najveceg stetocine na planeti zemlji ..covjekom. Dakle moze se primjetiti da su oni mali virusici daleko dalje dosli u svojoj evoluciji iako po nasem tumacenju nemaju mozak ili neke nama poznate nacine komuniciranja. Ne samo da oni komuniciraju nego cak osjete prepreku kemijsku i prilagode se novom problemu i mutiraju. Covjek ili jedna bivsa velika sila radi sve kako bi zapoceo treci svjetski rat jer gube primat nad ostatkom planete. I sada se radi velika buka oko maloga virusa kako bi se svi vratili u kameno doba i opet lovili mamute i mlatili se toljagama za komad mamuta. Zaustavili smo privredu i hodamo sa nekim bezveznim marama na licu ioako vecina marama sluzi za jednostavne zubarske zahvate ne zastitu protiv virusa. Daleko veci broj ljudi ce umrijeti od stresa i gladi koju je uzrokovala ova medijska histerija. Sve vise… Čitaj više »

Ivo Lola
4 godine prije

Admin: Kada nađete dokaz za slične optužbe, pošaljite nam i mi ćemo sve objaviti bez izmjene. Do tada se suzdržite optužbi tipa "Možda"

rabinowitz
4 godine prije
zoran
4 godine prije

Prijatelji,mnogo ovde smrdi i to od glave kako se kaze.ovde se mesaju babe i žabe kako bi rekao nas narod.preko 90% umiru ljudi koji imaju već dve ili tri hronicne bolesti i ovaj virus im se samo nadodaje.onda doktori napisu da su ljudi umrli od corona virusa sto nije tacno.koliko pratim samo 1-3% umire direktno od ovoga virusa.po mome ovo je klasicna prevara iza koga se krije nesto mnogo vece koje nam se obicnim smrtnicim sprema a narod sludjen i ne vidi da pored nas prolazi ogroman slon.vrlo brzo cemo videti sta je po sredi,verovatno cipovanje sa totalno kontrolom uma jer kad ti usade cip onda te ne samo kontrolisu vec odredjuju kako si raspolozen,sta ces raditi,sta ces voleti,kad ces spavati,sta ces jesti.NEKA NAM JE BOG UPOMOC ako ga ima! ovo zadnje sto sam napisao ne bih voleo niposto da nam se desi ali po svoj prilici hoce!jer pre dva… Čitaj više »

Mikojan
4 godine prije

Lucija, nekako sam uvjeren da političari nisu (bez odgovronosti) uništili imunološki zavod, da bi oni znali napraviti bolji test i od ruskog.

njofra
4 godine prije

Ako je corona tako van kontrole i neka netko samo prodje kraj tebe eto ti kontaminacije od koje nema lijeka, zašto je NATO ´ladno poslao 70000 vojnika u Njemačku? To bi značilo da su ih namjerno poslali da pomru od corone i vjerovatno ce poslije optužiti Moskvu da sabotira vojnu vježbu NATO snaga 😀

sokre
4 godine prije

masovno brisanje komentara na drugim portalima. na jutarnjem, dnevno.hr……… strašno. pokušao sam ovaj link prenijeti na neke portale odmah se briše. strašno što nam rade

Splicanka
4 godine prije

I

Splicanka
4 godine prije

Ima smisla

spes
4 godine prije

Janoš, ja se ne bavim teorijom zavjera.Podaci o umrlima u svijet od “obične” gripe svake godine iznose na stotine tisuća, od njih je vjerojatno puno pametnjakovića, a nekima je bilo i nedostupno liječenje ili cijepljenje. To što vojske imaju svakovrsna oružja i planove ne znači da smo im mi stariji od 65 zanimljivi, a takvi se većinom kod nad jedino i cijepe. Vjerujte, u kućanstvu imam dvojicu liječnika i nikada me nije bilo strah kao sada da se svi ne zarazimo.

blaBla
4 godine prije

turčin se napalio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI