Palestina i otvorena izdaja Rijada: “Neka prihvate američki plan ili neka zašute”

Mohammad bin Salman - Neka Palestinci prihvate Američki plan ili neka zašute
38 komentara

U izvješću Baraka Ravida, višeg diplomatskog dopisnika izraelske televizije Channel 10, se navodi kako se tijekom njegova trotjednog posjeta Sjedinjenim Državama saudijski krunski princ Mohammad bin Salman sastao s čelnicima židovske zajednice u Americi i rekao kako Palestinci moraju prihvatiti američke uvijete za mir ili zašutjeti i prestati prigovarati.

Na sastanku ia zatvorenih vrata s čelnicima židovskih organizacija u New Yorku, 27. ožujka, saudijski princ Mohammad bin Salman je oštro kritizirao palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, piše Barak Ravid, navodeći kao izvore diplomatsku prepisku izraelskog konzulata u New Yorku i tri izvora, dva izraelska i jedan američki, koji su upoznati s razgovorima tijekom ovog sastanka.

“Posljednjih nekoliko desetljeća je palestinsko je vodstvo propustilo jednu priliku za drugom i odbacilo sve prijedloge za mir. Vrijeme je da Palestinci prihvate prijedloge i pristanu doći pregovarački stol ili zašutjeti i prestati prigovarati”, prema izvješću Baraka Ravida je na sastanku izjavio Mohammad bin Salman.

Saudijski krunski princ je na sastanku iznio dvije važne točke o palestinskom pitanju.

Palestinsko pitanje nije prioritet za saudijsku vladu

Jasno je da palestinsko pitanje nije prioritet za saudijsku vladu ili saudijsko javno mnijenje. Mohammad bin Salman je  rekao “kako Saudijska Arabija ima mnogo veće, hitne i važne probleme za rješavanje, poput suočavanja s iranskim utjecajem u regiji”.

Bez obzira na sve njegove kritike palestinskog vodstva, saudijski princ je dodao kako za normalizaciju odnosa Saudijske Arabije i ostalih država Perzijskog s Izraelom mora biti značajnog napretka u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

“Izvor koji je upoznat sa sastankom mi je rekao da su nazočni bili zapanjeni kada su čuli kako je saudijski krunski princ komentirao palestinsko pitanje”, piše Barak Ravid.

Izraelski diplomatski dopisnik podsjeća da je prošle godine uprava Trumpa izradila izraelsko-palestinski mirovni plan. Na njemu je radio poseban tim Bijele kuće, predvođen Trumpovim višim savjetnikom i zetom Jaredom Kushnerom i posebnim izaslanikom Jasonom Greenblattom. Plan je završen i trenutno se raspravlja o tome kako i kada ga pokrenuti.

Međutim, pokretanje takozvanog mirovnog plana će biti teško, jer su Palestinci, nakon što je Trump 6. prosinca objavio da će priznati Jeruzalem za glavni grad židovske države, odlučili bojkotirati Bijelu kuću.

Jared Kushner je prošle godine uspio dobiti podršku Mohammada bin Salmana u pokušaju da pokrene mirovni proces i da zaljevske monarhije pokušaju nagovoriti Palestince na pristanu na mirovne razgovore s Izraelom na temelju američkog plana.

Ovaj će se plan teško provesti, bez obzira na navodni podršku koji Palestinci imaju od strane mnogih arapskih država, koje samo deklarativno podržavaju njihovu borbu za državnost.

Osim toga, palestinski čelnici Istočni Jeruzalem, kojeg je 1967. vojno okupirao Izrael, vide kao glavni grad njihove buduće države. Stoga je nerazumno tražiti od Abbasa da pristane na američki mirovni plan, nakon što je Trump priznao Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Mahmud Abbas je rekao kako SAD više nisu “iskrena strana” u mirovnim pregovorima.

Saudijski dužnosnici još nisu komentirali ovo izvješće.

Palestinci nikada nisu imali i neće dobiti pravu pomoć od Saudijske Arabije

Iako prekasno, Palestinci su odbijanjem pregovora konačno shvatili da će im američki saveznici ili vođenje pregovora pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država oduzeti ostatke ostataka povijesne Palestine koju jedva uspijevaju držati pod kontrolom.

Židovska država je odlučna u svom naumu da Palestincima ostavi 0,7% ukupnog povijesnog teritorija Palestine, plan koji se provodi proteklih nekoliko desetljeća. Povijesna prekretnica su bili  pregovori u Oslu između predstavnika Palestinske oslobodilačke organizacije i Izraela, koji su 1993. završili sporazumom, nakon čega su Jaser Arafat, ministar vanjskih poslova Izraela Shimon Peres i premijer Yitzhak Rabin dobili Nobelovu nagradu za mir.

Dogovor između izraelskog premijera i lidera PLO postignut tijekom tajnih pregovora u glavnom gradu Norveške je bio prijevara za Palestince. Tajne su pregovore na Madridskoj konferenciji o Bliskom istoku 1991. uspjeli “dogovoriti” Sjedinjene Države i Sovjetski Savez, koji je tada bio u raspadu i Moskva nije mogla ništa učiniti da Palestinu spasi od katastrofe. Zaljevske monarhije i neke arapske zemlje su to mogle, ali nisu učinile ništa. Sporazum iz Osla je označio početak kraja palestinskih snova o državi u pravom smislu te riječi i povratku okupiranih teritorija. Danas, gotovo 25 godina od kada su se rukovali Jaser Arafat i Yitzhak Rabin, umjesto o “početku mira” bi primjerenije bilo govoriti o “palestinskom Versaillesu” i kapitulaciji.

Rezultat tajnih pregovora u Oslu ima dva dijela. Uzajamno priznanje iz rujna 1993. godine, prema kojem je PLO priznaje pravo Izraela da živi u miru i odriče se nasilja, dok Izrael priznaje PLO za predstavnika palestinskog naroda s kojim će dogovoriti početak pregovora.

Drugi dio sporazuma je potpisan u Washingtonu 1993. Izrael je pristao na povlačenje iz Pojasa Gaze i Jerihona, a detalji povlačenja iz drugih područja koja nisu navedena i na Zapadnoj obali su se trebali dogovoriti u sljedećih pet godina, rok koji je dan Palestincima da formiraju svoju samoupravu s ovlastima u područjima koja će napustiti izraelske snage. Glavna pitanja kao što su granice, izraelska naselja, status Jeruzalema i palestinskih izbjeglica su izdvojena i predviđeno je da budu dio rješenja o konačnom statusu, što se nije dogodilo do danas, 30 godina nakon ove velike prijevare.

Zbog kapitulacije u Oslu, uz prešutnu podršku arapskih saveznika Sjedinjenih Država i svih američkih uprava, Izrael je dobio odriješene ruke  preduvjete potrebne za nastavak svoje politike nasilne kolonizacije i otimanja. Vlada u Tel Avivu je osmislila pregovaračku strategiju kako produljiti pregovore i dobiti na vremenu, tijekom kojeg će na terenu stanje trajno izmijeniti u svoju korist.

Temelji višedesetljetnog izraelskog plana su podijeliti pregovore u bezbroj detalja i da na beskrajnim sastancima pregovarači ne mogu napredovati bez sveobuhvatnog sporazuma o svim točkama, a to je nemoguće postići.

Tijekom besmislenih rasprava je Izrael pozdravljati Palestince i arapske inicijative i nuditi ustupke, a potom od njih odstupiti i na kasnijim pregovorima  opet raspravljati o “daljnjim ustupcima”. Istovremeno će se na terenu provoditi represija protiv Palestinaca, kao što su blokada i napadi na Gazu, ciljana ubojstva i proizvoljna uhićenja, oduzimanje zemljišta, rušenje kuća, izgradnja zidova, kontrolnih punktova, naselja, a zatim bi Tel Aviv povremeno suspendirao jednu od tih mjera i to prikazati kao “veliki ustupak”.

Odvojiti pregovore s Palestincima od ostalih arapskih država i pregovarati odvojeno, te odbijati rezolucije Ujedinjenih naroda o pravima Palestinaca. Sve to gledamo od “povijesnog mirovnog dogovora” od prije 30 godina.

Konačni cilj Izraela je plan ministra rada Yigala Allona kojega je napisao nakon rata iz 1967. i podrazumijeva pripajanje velikih područja u takozvanom “koridoru Jeruzalem”, cijele Jordanske doline, uključujući strateška mjesta između Jenina u Hebronu i južnog dijela Pojasa Gaze. Plan je u izraelskom Knessetu u prosincu 1977. javno predstavio tadašnji premijer Menachem Begin.

Palestinci će, kao i uvijek, tijekom bilo kojeg mirovnog procesa riskirati gubitak dijela preostalog suvereniteta, a to će se prikazati kao “uspjeh međunarodne zajednice”, eufemizam Bijele kuće za  NATO pakt i njihove satelite, uključujući i Saudijsku Arabiju.

Palestince i zemlje koje se aktivno opiru izraelskoj okupaciji nitko ne spominje, a povijest i odabir “prijatelja” proteklih nekoliko desetljeća, na žalost, govori kako da bi se plan Yigala Allona, kojeg je izraelski ministar napisao nakon rata 1967. godine, na kraju mogao i ostvariti. Međutim, sada već uz otvorenu podršku Rijada, kojem je unosna u financijskom smislu i strateška suradnja s Izraelom, zbog zajedničkog neprijatelja – Irana, sigurno važnija od Palestine.

FOTO – Komadanje Palestine od strane izraelskog režima

Izgubljena palestinska zemlja
Izgubljena palestinska zemlja
Mohammed bin Salman
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kanncer
5 godine prije

Cionizam kao globalna zavjera…

Dominik
5 godine prije

Gledam ovu kartu i mislim si isto ko da mi susjed na silu uđe u stan i na kraju ja živim u smočnici od 2 kvadrata bez ikakvih prava a on posjeduje cijeli stan.

eu kolonija
5 godine prije

obično je do sada išlo kao po loju pa se moglo raditi u “bijelim rukavicama”. sada se nešto bitno izmjenilo pa su se morale skinuti “bijele rukavice”. mislim znalo se odavno gdje je tko, mislim na kojoj strani. očito je sazrelo vrijeme da se u saudijskoj arabiji postavi na vlast prava kraljevska muslimanska obitelj a ne ova engleska naftno pljackaroska

Zvrk
5 godine prije

Tako je to. Palestinci su postali ravnodušni prema Izraelu baš zato jer znaju što od njih očekuju. Zato prema navodnim arapskim prijateljima s poluotoka je veliki gnjev i mržnja.

Tobia Quantrill
5 godine prije

a zasto saudijci uopce misle da su bas oni ‘odabrani’ i pozvani za pomoc palestini.

kad si ne’ko umisli da je velesila,a ono rapast ce se saudijska dinastija ko kula od karata, zato i nastupaju ovako arogantno i s visoka, jer znaju da su niko i nista bez amerike,a i izraela.

saudijci ne trebaju trazit pomoc i podrsku arapa,jer je nikad nisu ni imali nit ce je dobit.

samo neka zapadni mediji izvrcu teze,al stvarna slika ne terenu je drukcija.

viva palestina

Komunista
5 godine prije

Čitav svijet je ispunjen zulumom (nepravdom), ali ga je u Palestini najviše. Ne postoji mjesto na svijetu gdje ima više zuluma. Palestinska djeca nemaju vode, da ne govorimo o drugim stvarima.
A bogati šeici se kupaju u zlatnim kadama…
I pozivaju se na Islam.. Imaju li pravo?

Lao Zi
5 godine prije

Uvijek isti nacin za prevarit domoroce (njemce, ruse, arape, balkance) tj. metoda kukavicijeg jaja:

http://www.philosophers-stone.co.uk/?p=17087

Duki
5 godine prije

Nema tu sreće pogotovo za Židove.Otimaju zemlju,grade nekakva naselja u koja trpaju svoje sugrađane ali pravog života nema.Palestinci neće vječno biti roblje svjetskih hohštaplera koji ih vuku za nos ,a životni prostor im nestaje .Izrael zna da će Iran kad tad naoružati Hezbolah, zato je on Židovima trn u oku a samim time i američkim hijenama,a ne nekakav atomski program !
Još malo pa kreće propagandna mašinerija u produkciji “GOLLAN-GLOBUS”
.živi bili(nadam se)pa vidjeli ??

Majk Majers
5 godine prije

Saudijci su najvece izdajice muslimanskog naroda

Alen
5 godine prije

Opet da vas podsjetim.. Sve vam je tu kazano.. Jos niste pogledali ?….

https://youtu.be/jXfwClbxhOo

Franjo
5 godine prije

Pljuc cionisti i vas psic usa. Nadam se skorom kraju tog setlerskog naselja isra el

Franjo
5 godine prije

Putin je zidovski psic na uzici pljuc

Borac2
5 godine prije

MBS, mladi saudski moderni reformator. Pravi arap!

Jaran..
5 godine prije

Dobar mu onaj stolnjak na glavusturi…gdje se moze kupiti?treba mi jedan za baste..

Marko S.
5 godine prije

Vidi covjek da je uzaludno i besmisleno boriti se protiv Izraela!

Boshko B
5 godine prije

Paralela Izrael-Palestina(Arapi) i Hrvatska-Krajina(Srbi). Tu žive Srbi ali zemlja je hrvatska. U Palestini žive Arapi ali zemlja je izraelska. Dok Palestinci hoće balvan-pobunu, imat će izraelsku oluju!

Marko S
5 godine prije

Paralela je Izrael-Palestina i Srbija-Kosovo. Na Kosovu zive Albanci ali zemlja je srpska.

wetzer maja
5 godine prije

prvo su ih izdali britanci, oni su pripremili naseljenje – balfour-deklaracijom. sto se tice saudijaca, navodno je prvi kralj izjavio da ima zidovske gene, nije niti cudo – jer uvijek su dobro suradjivali, pa i stvorili isil. dakle, kakva izdaja? zalosno jest, da su ti narodi genetski – semiti, dakle bratoubojice. semitskih gena danas najmanje ima us-rael.

džemail
5 godine prije

Bez dlake na jeziku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI