fbpx

Rusija i saudijski “princ kaosa” Mohammed bin Salman

Mohammad bin Salman

Kako prenose neki ruski izvori i Zero Hedge, koji citira agenciju AWD News,  novi prestolonasljednik saudijskog režima, princ Mohammed bin Salman, rekao je “kako Rusija širi terorizam na Bliskom istoku”, kao i da s Rusijom “više neće postupati mirno, jer su vojne sposobnosti Saudijske Arabije dovoljne da unište ruske snage u Siriji za 3 dana”.

Iako nema potvrde da je princ Mohammed bin Salman ovo negdje izjavio službeno, uopće se ne treba čuditi da on zaista tako razmišlja.

Naime, novog prestolonasljednika  saudijskog režima se naširoko smatra odgovornim za sve radikalniju i destabilizirajuću vanjsku politiku režima u Rijadu, a njegova je želja bila pokretanje rata protiv Jemena i povećanje tajnog slanja pomoći terorističkim skupinama u Siriji, Iraku i šire. Mnogi također tvrde da upravo Mohammed bin Salman arhitekt aktualne blokade Katara, države članice Zaljevskog vijeća za suradnju.

Osim toga, ratoborni princ je sastavio ultimatum od 13 točaka Kataru, koje Doha mora ispuniti u roku od deset dana. No, ne zaboravimo da su ovo potezi moćnog, ludog i djetinjastog princa koji ne razumije značenje ili način kako funkcioniraju međunarodni odnosi. Stoga treba biti vrlo oprezan s odgovorima na njegove odluke. Međutim, ne zbog straha od Saudijske Arabije, čija vojska bez moćnih saveznika vrijedi kao osrednja taktička bojna, nego zbog mogućih posljedica njegovih nepredvidivih i  suludih odluka.

Portal Zero Hedge izvještava kako je Rijad od Katara tražio smanjenje diplomatskih veza s Iranom, zatvaranje turske vojne baze u zemlji, prekidanje veza s terorističkim organizacijama, zatvaranje Al-Jazeere i svih povezanih televizijskih kanala s ovom kućom, itd.

Zahtjevi su izričito usmjereni na demontiranje katarske intervencionističke vanjske politike, jer Doha širi utjecaj novcem kojeg dobiva od velikih rezervi prirodnog plina i nafte. No, paradoks je da Kataru prijeti konzervativna arapska monarhija, koja je poznata po svojoj podršci islamističkim teroristima, iako iste smatraju prijetnjom za dinastiju.

Zero Hedge prenosi kako je službena agencija Saudijske Arabije, Saudi Press Agency, navodno prenijela da je Mohammad bin Salman Al-Saud, novi krunski princ Saudijske Arabije, rekao “kako misli da je ruski predsjednik Vladimir Putin glavna prijetnja Saudijskoj Arabiji”.

“Mislim da u Siriji postoji mnogo terorističkih skupina koje moraju biti poražene. Ali su tamo Rusi koji pokušavaju proširiti terorizam na Bliski istok. Nije teško zamisliti koliko je moral tih terorista narastao, jer im Rusija očito pomaže napadajući militante Slobodne sirijske vojske. Saudijska Arabija neće ‘odustati’ od Rusije, izdat ćemo ultimatum gospodinu Putinu. Ako Rusija nastavi neobuzdano bombardiranje, moramo jasno naznačiti da ćemo poduzeti korake koji će njene snage izložiti većem riziku. Rusija mora imati na umu da su naše vojne sposobnosti dovoljne da uništi ruske snage u Siriji za 3 dana”, navodno je rekao princ Mohammad bin Salman, iako osim agencije AWD News ne postoji dokaz da je ovo službeno izjavio za državnu agenciju saudijskog režima SPA.

No, u dobi od 31 godine Mohammed bin Salman kontrolira obrambenu politiku Saudijske Arabije i nadzire masovne unutarnje gospodarske reforme, koje su preslika mjera štednje, ukidanja socijalnih izdvajanja i subvencija, te privatizaciju naftnog diva Saudi Aramco.

Njegov iznenadni dolazak na položaj krunskog princa je u skladu s politikom režima koji sponzorira kraljevstvo terora.

Što mislite, je li saudijski princ pokušao ucijeniti Rusiju ili vjerujete li u njegovu navodnu izjavu? Čini se da je ovdje riječ o propagandi, ali da je to osobno mišljenje Mohammada bin Salmana, u to ne treba sumnjati.

Osim toga, prije samo četiri tjedna se Mohammad bin Salman u Moskvi sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i razgovarao o pitanjima od zajedničkog interesa.

Vladimir Putin i Mohammad bin Salman se zalažu za uspjeh globalnog sporazuma koji je smanjio proizvodnju nafte za 1,8 milijuna barela dnevno, kao dio napora za povećanje cijena i smanjenje prevelikih zaliha.

Zadnji put su se sastali u Kini u rujnu na marginama summita G20.

Al-Arabiya je priopćila da se razgovaralo o sirijskom sukobu, a bilo je spremno za potpis četiri sporazuma o suradnji između Saudijske Arabije i Rusije.

Prije susreta Putina i saudijskog princa se ruski ministar energetike Aleksandar Novak sastao se sa saudijskim kolegom Khalidom al-Falihom i raspravljao o situaciji na svjetskim tržištima nafte, a razgovarali su o smanjenju proizvodnje nafte za još devet mjeseci, kako su se dogovorili OPEC i Rusija, koja nije članica kartela.

No, unatoč medijskim napisima pojedinih agencija, koje kao službene izjave objavljuju osobna mišljenja pojedinih državnih dužnosnika, ova navodna izjava visokog predsjednika saudijskog režima je približno točna.

Mohammad bin Salman će napraviti kaos na Bliskom istoku

Iako je malo vjerojatno da će se usuditi napasti ruske snage u Siriji, Mohammad bin Salman će napraviti kaos na Bliskom istoku, jer razumije samo jezik sile i uvjeren je kako ima najjaču vojsku u regiji.

Ultimatum od 13 točaka Kataru, kojeg je Doha već odbila, dovest će do kaosa na Arapskom poluotoku, što će se neminovno odraziti na širu regiju.

Stručnjaci su s pravom sumnjali da će Katar ispuniti zahtjeve, ali su isto tako s pravom uvjereni da će Bliski istok još dublje potonuti u kaos, a sve zbog činjenice da je mjesto krunskog princa preuzeo Mohammad bin Salman. Princ ima najveći utjecaj u kraljevskoj obitelji i otac ga sluša više od svih drugih. Zapravo se može reći da režim u Rijadu ne vodi 81-godišnji kralj, nego njegov ratoborni  31-godišnji sin.

“Sva vlast u Saudijskoj Arabiji danas je u rukama mladog, neiskusnog i hrabrog čovjeka, koji je za kratko vrijeme kao ministar obrane zaradio reputaciju bezobzirne osobe”, kaže glavni urednik portala Middle East Eye, David Hearst.

Počeo je zračne udare protiv Hutija u Jemenu, a zatim otišao na odmor na Maldive, gdje ga je tada posjetio  američki ministar obrane.

U Jemenu je ubijeno preko deset tisuća ljudi, ali Huti i dalje kontrolirati prijestolnicu Sanu i oslobodili su jug zemlje, kojeg su oteli snagama odbjeglog jemenskog predsjednika Abd Rabba Mansoura Hadija, podržanog od strane Saudijske Arabije. Bezobzirnost mladog princa pokazuje njegova nebriga za izbijanje epidemije kolere u Jemenu, što za njega nije bio dovoljan razlog da, barem djelomično, ukine blokadu zemlje.

Štoviše, novi prestolonasljednik je najavio smanjenje plaća državnim zaposlenicima, jer je upozoren na mogući bankrot zemlje u sljedećih pet godina.

Zatim, kada se situacija nije poboljšala, ukinuo je odluku, rekavši da je zemlja “povratila stabilnost“.

Potom je Mohammad bin Salman rekao da će kupiti američko oružje za 500 milijardi dolara i uveo dodatni tjedan dana odmora za Ramazanski bajram. Sve ovo dokazuje kako se mladi i bahati princ nimalo ne snalazi u poslovima oko državnih financija, jer Saudijska Arabija, koja je u vrlo kratko vrijeme doživjela demografsku eksploziju, ne može više trošiti kao u vrijeme kada je 1990. imala 16 milijuna, a danas 32 milijuna stanovnika.

Još jedan detalj koji karakterizira prestolonasljednika je može plan prodaje 5% državne naftne kompanije Saudi Aramco na burzama u New Yorku i Londonu. No, obitelji žrtava napada 11. rujna 2001. već prijete pravnim posljedicama.

Ista priča je u Siriji, gdje među militantnim skupinama Saudijska Arabija podržava najnasilnije frakcije, uključujući kriminalce i međunarodne teroriste. Na primjer, saudijski režim je do sada oslobodio 1239 osuđenika na smrt, ali pod uvjetom da idu ratovati u Siriju protiv vladine vojske, piše Middle East Eye.

“Zbog toga je u Jemenu, Siriji i Kataru novi prestolonasljednik Saudijske Arabije dobio titulu “princ kaosa“, piše urednik portala Middle East Eye.

On smatra da blokada Katara nema toliko veze s prekomjernom neovisnosti Dohe, nego je odraz borbe Mohammad bin Salman da se dokopa mjesta krunskog princa.

Korak po korak je Mohammad bin Salman došao na vlast, a posljednja prepreka mu je bio bivši prestolonasljednik Mohammed bin Nayef , kojega je uspio ukloniti s puta. U početku je preuzeo kontrolu nad kraljevskim dvorom, a zatim uz pomoć Nayefa stvorio Vijeće za nacionalnu sigurnost. Tada je pokrenuo “Operaciju Katar”, kojom je izolirao Mohammeda bin Nayefa, najbližeg saveznika, ali i jedinog suparnika.

Prema Davidu Hearstu, sada princ Saudijske Arabije prima instrukcije iz UAE i tamošnjeg prestolonasljednika Mohammeda bin Zayeda.

Rijad je prvo otvorio kanal za komunikaciju s Izraelom i bliži je nego ikad da uspostavi trgovinske odnosa sa židovskom državom. Drugo, Mohammad bin Salman je oštro smanjio utjecaj vjerskih vođa na svakodnevni život u zemlji. Istovremeno su mu prisegnuli na vjernosti obitelj i društvo, koristeći se vjerom, što su učinili 27. noći Ramazana u Meki, koji se smatra najvažnijom noći u islamskom kalendaru.

Na drugoj strani nastaje klan koji se ne slaže s odlukom kralja Salmana i preko 20 prinčeva i dužnosnika je potpisalo peticiju kojom traže poništenje “neustavne odluke o imenovanju njegovog sina za krunskog princa”.

Mnogi ne žele povezati aktualne događaje s Washingtonom, ali je blokada Katara započela nakon posjete Rijadu Donalda Trumpa i plana prestolonasljednika UAE o uspostavi diktature u cijelom arapskom svijetu, a ova zemlja je bliski saveznik Washingtona na Bliskom istoku.

Osim toga, Mohammad bin Salman je obećao Mohammedu bin Zayedu, krunskom princu UAE, da će ukloniti jemenskog predsjednika Hadija i zamijeniti ga premijerom Khaledom Bahahom, bliskim saveznikom UAE.

Međutim, Mohammad bin Salman na vlasti može učiniti što želi s vladarima malih susjednih zemalja. No, znakovit je primjeru Egipta, gdje je bivši ministar obrane Abdel Fattah Al-Sisi dobio podršku Rijada i postao predsjednik, ali je onda odbio sudjelovati u kampanji protiv Irana i rekao kako neće biti dio nikakve koalicije koja bi napala Siriju Bashara Al-Assada.

Isto se može dogoditi s drugim zemljama koje su deklarativno saveznici Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Turska, Kuvajt i Oman se vrlo lako mogu pomiriti s Iranom, a Hamas i Hezbollah, posebice nakon smjene Khaleda Meshaala u Gazi, brzo mogu zakopati “ratnu sjekiru”.

“Kad su otac i sin došli na vlast nakon smrti kralja Abdullaha, bio je nade da će se suniti moći ujediniti i naći jednog vođu kada to bude potrebno. Umjesto toga, oni su se podijelili i polarizirali i teško se mogu vratiti na stari put”, zaključuje David Hearst.

Ranije je njemačka obavještajna služba BND upozoravala “kako stare i oprezne diplomate u Rijadu zamjenjuju impulzivni ljudi s intervencionističkom politikom”. Njemačka Savezna obavještajna služba (BND) smatra kako su želja za moći i vodstvom u arapskom svijetu doveli do toga da je Bin Salman pokrenuo intervenciju u Jemenu i ojačao podršku militantima u Siriji, samo kako bi se suprotstavio s Iranom.

No, to nije sve.  BND navodi rastući interes Rijada u Libanonu, Bahreinu i Iraku, gdje je Saudijska Arabija bila spremna da bez vojske, ali financijski i politički kontrolira događaje u tim zemljama.

U Rusiji je imenovanje Mohammad bin Salmana za krunskog princa izazvalo proturječne komentare analitičara. Za stručnjaka iz ruskog Vijeća za međunarodne poslove,  Maksima Sučkova, novi krunski princ ima dobre radne odnose s ruskim predsjednikom  Putinom i bio je glavni kontakt Saudijske Arabije u Moskvi o svim pitanjima.

“Saudijski krunski princ vidi Rusiju kao važnog igrača na Bliskom istoku s kojim odnose treba ojačati i razvijati, tako da ovim potezom Rijad Moskvi nudi obećavajuću priliku”, rekao je stručnjak.

Međutim, arabist s Visoke škole za ekonomiju, Leonid Isajev, rekao je za RIA Novosti da zbog njegova avanturizma princ Bin Salman nije najbolji kandidat za Rusiju.

“Mi ćemo se u saudijsko-katarskim odnosima sada nositi s vrlo ambicioznom osobom, a ako nešto nije po njegovoj volji, on neće zazirati od naglih koraka, nakon čega će biti vrlo teško graditi odnose”, rekao je Leonid Isajev.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
81 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Inače po prezimenu ih je lako prepoznati kad završavaju sa man.

f46
Gost
f46
3 godine prije
Reply to  subaru

…i s stein…..

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  subaru

Mislim da to dolazi od imena oca (bin salman, bin nayef, bin abdullah….), mislim da si fulao ovaj put.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

Hoš reč fulao sam da su saudi bobrokovi?

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  subaru

Fulao si u prezimenu, iako sumnjam da pričam sa pravim subaru-om

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

A zašto je prestolonasljednik netko tko se preziva Salman a ne Abdulah Najef i tako to?

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  subaru

O mama!!! Stvarno?

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

Pa odgovori, ti misliš da sam fulao i nek ti bude, al zašto baš Salman od toliko drugih bobrokova sauda? Pa da bude očito tko su saudi.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  subaru

tudjman groejsman

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  gostgost

Upravo tako gost.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  subaru

Subaru, sad ga baljezgaš. Opasno simplicifiraš stvari.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  žrec

Dobro, daj mi logično objašnjenje zašto su se odlučili da postave cioarapskog ekvivalenta Šiklgruberu, koji će zapaliti možda ww3, koji se eto kao “slučajno” preziva Salman? Evo u uho sam se pretvorio? Ček, tebi nije poznato da su saudi i vehabi nosonje?

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  subaru

Čovijek se preziva Al Saud… ali tebi to puno ne znači jer se ne uklapa u teoriju.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

Da li su saudi “manovi”? Jesu, u čemu sam ja pogriješio?

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  subaru

Tudj-man. 🙂

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Savio

Saruman

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Zagor

Sulejman

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Alen

Nekom ne bi škodilo proučavanje nekih osnova onomastike.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Alen

Woman

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

Hehehe, eh sad zagoretenejebat izgleda da si ti “man” kad toliko inzistiraš na njemu.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  subaru

Još bi mi samo to falilo…hahahahahah

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

Jesi jewsi jesi hehehe. Dobro jesu li saudi “manovi” to jest bobrokovi nosonje?

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  subaru

Ja samo pokušavam ukazati na tvoju apsurdnu ideju da sve što završava sa man je židovskog porijekla. Saudi su kriptožidovi, i to svi ovdje znaju.
Smatrao sam te inteligentnijom osobom a ne nekim tko jeftinim provokacijama pokušava izvući nekakvu reakciju.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

A jebi ga kad ti zakeraš za sitnicu moram i ja. Ja branim svoj ego al ne znam dal je kod tebe isto ili neka skrivena agenda?

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  subaru

Ti reče da sam fulao u prezimenu Salman a onda veliš da se čovjek preziva Al Saud, to ima dva prezimena hehehe?

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  subaru

A jebaj ga, što mu ja mogu kad mu je to prezime. Imaš i na Wikipediji ako mi ne vjeruješ.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

Ja pokušavam dedukcijom nanjušiti feromone razloga tvog beningnog upliva za prezime. Jedan dio mi govori da želiš mene “teoretićara urote” time uniziti a drugi dio mi govori da si tvrdoglav. Osobno kad naletim na nešto što nije skroz ipravno gramatićki, semantički ili bilo kako ne ulećem ako je suština ispravna i istinita.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije
Reply to  subaru

Aman više, dosadni ste ko proljev.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  HEKPCT

U pravu si HEKPCT

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  subaru

Bin ili ibn znaci – sin od… Nema veze s prezimenom…npr

Abdulaziz ibn Abdul Rahman ibn Faisal ibn Turki ibn Abdullah ibn Muhammad Al Saud

Cak i ovo al saud nije prezime nikakvo nego vise nesto kao clan saud ili od saud…

Kod njih nema klasicnog prezimena vec moze biti na kraju od plemena od nekog mjesta itd…
Imate tu svu kreativnost u nazivima koje sebi daju isilovi borci

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Alen

Bravoooooooo

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Alen

Hvala na razjašnjenju. @subaru, jesam stvarno sam malo tvrdoglav. @ HEKPCT, slažem se. Dosta, odsada samo vijesti.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Zagor

Ispričavam se Hekpct-u što opet ulećem ali ne mogu odoliti akutnoj binarnoj ovisnosti pred kišu. Drago mi je da sam (dr Gruden me zovu trebe) pogodio da je tvrdoglavost a da nije ono drugo hahaha. Inaće ovo što je pojasnio Alen zano sam od prije jer sam daaaavno čuo od jednog policijota da arapi preko duuugog nazivlja “prezimena” mogu znati tko ti je bio čukun čukun djed.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Zagor

“Bin ili ibn znaci – sin od”…..ajmo majko mila, pa ni to niste znali.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  žrec

Šuti ti što msiliš da je Tuđi autohton domoljub neovisan od kreaCIOnista hehehe.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  žrec

Hadži Halef Omar Ben Hadži Abdul Abas Ibn Hadži Davud al Gosarah, meni omiljeni urnebesni lik iz knjiga Karla Maya.
@žrec u pravu ste. A to sam naučio baš po ovom liku.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  subaru

Bobrokovi sa kafanskim stolnjakom na glavi + produžni kabl. Što više žila ima kabl, njegova pozicija je važnija.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Zagor

Imenice prezimena.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Alen

Eichmann

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

“Vojne sposobnosti Saudijske Arabije dovoljne su da unište ruske snage u Siriji za 3 dana”.
Slazem se , medjutim ima jedan ALI , mladjahni princ od devojeba previdio je da Rusima treba tri sata da ih izbrisu sa karte svijeta . Dakle prince manje zbori da ti nafta ne zagori .

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

I kraće druže Žukov. Još jedan detalj, zapovjedi za ispaljivanje nuks raketa na bilo kom nosaću dolazi istovremeno dakle i ispaljivanje je usklađeno, lete u roju. Ciosaudi budu nestali isti čas svi.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Mali je željan dokazivanja stvoru da njemu u čast može pustiti što više ljudske krvi kroz patnju.

Gljiva
Gost
Gljiva
3 godine prije

Na ovom portalu svi nabrijani na nuklearni udar. 🙁

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Gljiva

@Gljiva, NO SIKIRIKI , i da bude smak svijeta “pokupim ženu i djecu pa kod rodice u Njemačku”

System Failure
Gost
System Failure
3 godine prije

Hahahaha, ovaj je stvarno obukao presiroke hlace. Mozda mogu izbrisati ruske snage u Siriji unutar tri dana, ali Rusi su u stanju izbrisati citavu njihovu nakaradnu tvorevinu s lica zemlje u manje od tri sata Vojvodama, Sarmatima i Bulavama na radost citavog slobodarskog svijeta. Dakle, bili bi izbrisani prije nego bi krenuli u napad na ruske snage. A koliko im je mocna vojska pokazuju svakim danom onom sramotom u Jemenu. Placaju Americi skupi reket u oruzju, pa su si malo umislili. Vojska prije svega treba imati muda pa tek onda oruzje.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Rusi su vrh Slavenskog naroda.Tolerantni,strpljivi,miroljubljivi.Zapadne psihopate ljudsokost tumacu ka slabost,manu.I zato ovakvi devijantni izopaceni psihopate laju na misec.Psihicki problemi Sauda nisu nailazili na zd.Naprotiv.Jos gore USrA psihopate su ih poticale.i Rusi imaju crvenu liniju.Okusili su je i Napoleon,i Svabe i svaka bagra je popusila.USra,EU,NATO po svitu ubiju ljude ka muhe.Jedina srica zlovorima je sta su Rusi nisu psihopate ka oni.ali uvik postoji granica,mira i za teze bolesnike od ovakih sitnih dusa,zatrovanih umova iz familije Saud.Nisan siguran da s u lubanskoj supljini Sauda odvijala evolucija ljudskosti bilo koje civilizaciske vrste.Sami su izabrali put na koji ce nacin ucit skolu,Kasko su izabrali,tako… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  dalmata

Rusi svakako nisu vrh slavena!

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

Budaletina neotesana!

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Nije u vezi članka,ali dobra vijest,Tigrovi ulovili Syriatel i sada su udaljeni 20 km od Ithriya pumping station front.Znači da bi kozojebi ostali u obruču iznad ceste Ithriya- Raqqa tj,Khanasiru.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  elijah magnier

Pitanje je koliko ih je ostalo u tom obruču?Ako je slučaj kao u Raki NDF i Tigrovi će konačno riješiti problem komunikacije Hama- Alepo.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Problem ovog fronta je taj što je to pustinja, te se drže samo strateški punktovi. Radi poroznosti linije je teško natjerati teroriste na izvlačenje prije zatvaranja u kotao. Isto to se je moglo vidjeti kad su teroristi ponovo zauzeli Palmyru. U pustinj,i bez stalnog zračnog nadzora, je relativno lako prebacivati jedinice čak i preko linija.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije
Reply to  Zagor

Mislim da je lekcija naučena i da se uz pomoć zračnog nadzora može polako to srediti.
Vjerujem i da će Tigrovi ići na više osi Zapadna Raka prema Kanaser ravnici i cjepati na
manje dijelove uz čim manje gubitka u ljudstvu.Uostalom linija fronta sada će biti puno kraća i
moguće je višak vojske pregrupirati.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  elijah magnier

Evo opet židovi gađali SAA. Pogođem BMP i poljska bolnica.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije
Reply to  Zagor

Pa to se uvijek dešava kad njihove pudlice gube na ostalim frontovima,

turbo
Gost
turbo
3 godine prije

Nazalost bit ce “Hrvata”, ja bi ih nazvao anglo-udbasa koji ce u ovoj situaciji navijati i podrzavat Saudijsku Arabiju a ne Rodinu Rusiju.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

“Prema Davidu Hearstu, sada princ Saudijske Arabije prima instrukcije iz UAE i tamošnjeg prestolonasljednika Mohammeda bin Zayeda.”

“Kad su otac i sin došli na vlast nakon smrti kralja Abdullaha, bio je nade da će se suniti moći ujediniti i naći jednog vođu kada to bude potrebno. Umjesto toga, oni su se podijelili i polarizirali i teško se mogu vratiti na stari put”, zaključuje David Hearst.”

Divim se pronicljivosti “novinara”. Kad se gleda kako su braća stvorili Šiklgrubera ovaj man dođe na isto, bit će veliki prasak od strane ovog stvora.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

bez uvrede autoru clanka ali niste se bas potrudili u ovom claku koji je napisan u stilu basne tata je ostario pa je postavi na prijesto svog razmazenog sina princa koji kad se naljuti napada sve oko sebe itd taj mali drogeras s stolnjakom na glavi je obicna lutka na koncu cia cionista i globalnog poretka isamo je figurica u drzavnom udaru koji se dogadja u saudiji katar sluzi za zamagljivanje situacije ovakav clanak da o bjavite na mainstream mediju bio bi super analiza situacije ali na portalu logicno taj vas uradak je smjesan cudim vam se jer sam po… Pročitaj više »

gojco
Gost
gojco
3 godine prije
Reply to  gostgost

Ti bi htio da gosp. Babich izbaci svaki puta poduzu i prvoklasnu studiju, malo tesko.
Ipak – mi smo tu da ga nadopunimo, zahvaljujuci slobodi i demokraciji koju mozemo ovdje uzivati.
Na mnogim anglo-cionistickim novinama koji su navodno ziva istina i koji se navodno boru za slobodu govora je zabranjeno komentirati.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  gostgost

Službe su željne informacija što puk misli, mislim na onaj dio puka koji koristi mozak.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  gostgost

fudo koji index crni jutarnji i slicni njih se moze pratiti samo kroz prizmu da znas tko su im vlasnici i da citas izmedju redova sto lazu iza koga pa onda ako poznajes stvari mozda nesto prokljuvis zato mi je i bitno da na logicno mogu cuti informacije koji ovi maistrem cenzuriraju mozda su moja ocekivanja od autora na portalu prevelika

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  gostgost

A diš to čitati to jedino ako nemaš mozga.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  subaru

subaru za dublju analizu svakako je potrebno pratiti i neprijateljsku propagandu

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  gostgost

Mislim da nisi svjestan programiranja na taj način. Ti kad mozgom preko fotona i zračnih valova ulaziš u neki film nisi svjestan (neki jesu, večina nije) da te sublimirano programiraju bez obzira i da govore 99 posto istinu. Za rata uopće nisam ni slušao ni radio ni gledao tv, dodouše nije bilo ni struje. Drugi su čučali pored programatora, radio je radio na baterije i na minihidrocentrale preko pipe a i neki tv program si mogao gledati ako imaš agregat ili jači akumulator, i upijali promiđbu. Nisam htio slušati ni naše laži a kamoli neprijateljske, sad vidim da sam bio… Pročitaj više »

Rijeka
Gost
Rijeka
3 godine prije
Reply to  subaru

……manje su me programirali iako tada mozga nisam ni imao……imao si ti i te kako mozga. Vise nego drugi.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Rijeka

Ne, samo instikte animalne i intuiciju, mozak upalio u ratu.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  subaru

subaru u pravu si sto se tice programiranja ali to sto si naveo je kikiriki prema cjelokupnom programiranju kojem smo podvrgnuti od samog rodjenja od strane roditelja drustva crkve itd do danasnjeg visokotehnoloskog doba kada se to radi tehnologijom o kojoj nije zdravo ni pricat a nadilazi uvinak mainstream medija subliminalnih poruka zato vjeruj mi da sam itekako svjestan zla koje vodi borbu protiv naseg mozga

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  gostgost

Ako hočeš biti psihofizički zdrav i sretan odi pronađi sebe u životu aboriđana, pigmeja, južnoameričkih indijanac ili naših baka i djedova.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Poslanik Muhamed a.s. je ovo sve sto se dogadja i sto ce se desiti rekao a njegov govor se nalazi u hadisima poslanika Muhameda a.s.

Sve vam pise tu…

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

On i Adel Jubair, zajedno pravi homoseksualno-pedofilski par. Za trijumpf 🙂

Padania
Gost
Padania
3 godine prije

@ gostgost
Nadopuni gospodina Babicha.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Padania

Čime?

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
nupl
Gost
nupl
3 godine prije
Reply to  Zagor

Siguran sam da to nitko nije preveo ni na ruski.
Tako je kad se nema dovoljno financijskih sredstava.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

kako je bas on dobio prestizno ime – muhamed?
koliko ima brace? rodjen kad mu je otac imao 50 godina. zar stari salman nije imao sinova ranije? cuvao ime muhamed za sina kojeg ce napraviti u 50-toj?

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Ma slučajno ko i Salman.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
3 godine prije

A sta bi Tita reko na sve ovo?

Bosanska Pravoslavna Crkva
Gost
Bosanska Pravoslavna Crkva
3 godine prije

Inace sanjam dan kad ce ova kraljevina biti unistena i nestati u plamenu. Mozda je pregrubo ali drugog rjesenja nema.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Simbolicna je hrpa ona iza muhameda na slici gore…

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

“Ima romantične oči…” kaže mi Hillary dok se sprema za večerašnji izlazak; samo klimnuh glavom… ispratih je prezrivim pogledom… Čim zalupi vratima, nazvah Monicu; znam da sam u očima (već ostarjele) Poljakinje number one…

Nightwatch
Gost
Nightwatch
3 godine prije

Bit ce i za njega neka nobelova nagrada uskoro meni se cini

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Nemojte da ljutite ljude da vam ona vojska s juga u sandalama ne zauzme Rijad.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik