Veliki saudijski blef: ”Rijad kreće putem umjerenog islama”

Mohammed bin Salman
15 komentara

Saudijska Arabija najavila namjeru da se okrene “umjerenom islamu”. Naime, saudijske vlasti će zemlju dovesti do umjerenog islama, otvorenog prema svijetu, rekao je prestolonasljednik Saudijske Arabije, princ Mohammed bin Salman, na forumu za investitore u Rijadu.

“Želimo ići putem ka umjerenom islamu”, rekao je Mohammed bin Salman, ističući da taj islam mora biti otvoren vanjskom svijetu i drugim religijama.

Podsjetimo da je Saudijska Arabija teokratska monarhija, temeljena na rigidnom tumačenju sunitskog islama. Vlasti zemlje omogućavaju ljudima drugih vjera da uđu u zemlju, ali im zabranjuju prakticiranje njihova kulta.

Osim toga, za strance koji nisu muslimani je na snazi zabrana posjećivanja svetih gradova Meke i Medine. U Saudijskoj Arabiji postoji i vjerska policija, vrsta ”šerijatske garde” koja stalno patrolira ulicama i javnim institucijama, koja prati poštovanje pravila salafizma ili vehabijskog islama.

Ovo su zaista uzbudljivi dani za Saudijsku Arabiju. Prije nekoliko tjedana je priopćeno kako će žene kraljevstva konačno moći voziti automobile. Svi su tvrdili kako je riječ o ”epohalnom obratu”, a mladi krunski princ Mohammed bin Salman sada najavljuje kako je zemlja odlučila krenuti putem umjerenog islama.

Šteta što je u Siriji, na primjer, to bila praksa desetljećima, kao i mnogim zemljama Bliskog istoka, a Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu koja ženama branila ovo, ali i mnoga druga prava.

Zabrana će ipak ostati na snazi  do 23. lipnja 2018. Međutim, Rijad uvjerava kako žene koje prekrše ovo pravilo neće ići u zatvor, ali će morati platiti kaznu u rasponu od 133 do 239 dolara. I to je nešto, uvijek ako je istina, jer će se bogate saudijske žene moći voziti i pri svakom ”prekršaju” uzeti par stotina dolara i gurnuti ih u ruku ”šerijatskoj gardi” ili Mutaweenima, policiji ”Odbora za promicanje vrlina i sprečavanje grijeha”.

Ali to nije sve. Nedavno su saudijske vlasti najavile osnivanje ”Kompleksa kralj Salman” sa sjedištem u Medini. Kompleks će biti dom ”vijeća elitnih znanstvenika iz cijelog svijeta, sa zadatkom uništenja lažnih i ekstremističkih tumačenja kroz čitanje hadisa, odnosno pouka Allahovog poslanika Muhameda”.

Ukratko, na jednoj strani imamo najave promjena i inicijativu koja će navodno ”poboljšati” prava žena i najavljuje se spremnost borbe protiv radikalizma.

Ekstremizam, njegovo nasilno širenje i opasno toleriranje, ohrabreno vehabizmom, sve više postaju unutarnja prijetnja samom Kraljevstvu. Ali ove inicijative su ujedno i dokaz novih odnosa između svemoćnog princa  Mohammada bin Salmana i saudijskog klera.

Naravno, sve ovo su još uvijek riječi. Problem je u tome što mladi Mohammad bin Salman koristi radikalne islamiste za borbe u Siriji.

Kao što je napisao Yahya Ababneh u izvješću za Mintpress, upravo su saudijske tajne službe za vrijeme princa Bandara bin Sultana osigurale kemijsko oružje teroristima u Istočnoj Gouti u blizini Damaska. No, to nije slučaj samo u Siriji. Radikalne islamističke terorističke skupine za Mohammada bin Salman ratuju Jemenu. Skupina Harakah Al-Yakin, ili ”Vojska spasa Rohingya Arakana” (ARSA), koja je napala pogranične postaje u Mianmaru, nakon čega je uslijedio nezapamćeni progon lokalnih muslimana, također je sa Saudijskom Arabijom. Zapravo, gotovo sve islamističke terorističke skupine imaju veze s Rijadom.

Cilj princa Mohammada bin Salmana se prepoznaje i u projektu ”Vision 2030”, a ako se pažljivo pročita plan za sljedećih nešto više od desetak godina, zapravo se radi o hegemoniji Saudijske Arabije na cijelom Bliskom istoku. Krunski princ Mohammad bin Salman je već dokazao da je spreman sve učiniti kako bi svoje planove i ostvario.

Ali, mali saudijski princ je otvorio previše fronti i uz sve ove sukobe to može biti neizvedivo. Saudijska Arabija, ali i on sam, samo će pretrpjeti ogromnu štetu.

Zbog toga je ovo navodno otvaranje samo jedna od operacija vanjske promjene imidža takoreći srednjovjekovnog kraljevstva. U Saudijskoj Arabiji će se najvjerojatnije promijeniti malo toga ili ništa. Ali se pred zapadnim liderima Kraljevstvo može prikazivati kao otvorena, gotovo nova i neprepoznatljiva sunitska država. Veliki blef koji će možda i prevariti nekoga, ali mnoge zemlje na Bliskom istoku i u svijetu znaju da je sve ovo igrokaz krunskog princa kojem očajnički treba novi imidž i novac za ratne pohode i državnu riznicu koja se ubrzano prazni.

Mohammed bin Salmanreforme
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ponte
6 godine prije

a ne znam tko bi mogao biti toliko glup da popusi te lazne price zidovsko americkih vazala jahaca deva

shumadinac
6 godine prije

“Veliki saudijski blef: ”Rijad kreće putem umjerenog islama””
A bre ljudi kakvi ste vi oportunisti – ne verujete u saudijsku umerenost, japansku miroljubivost, američku demokratičnost… Gledate li vi televiziju :)))))))

Riddick
6 godine prije

Bicemo dobri , necemo vise da pravimo probleme … bas lepo …
Šta je sa robovima u Saudijskoj Arabiji i njihovim gazdama kojima gledate kroz prste, šta je sa ratom u Jemenu ,šta je sa Hutima čitavim jednim narodom koje krivite da su nevernici munafici , rafidije , da cine širk , i sta ti ja znam sve ne rade što je strašan greh u toj vasoj državi , a vi ih ubijate i praktikujete izvorni Islam navodno , i saradjujete sa Amerima …

Kajzer Soze
6 godine prije

S. Arabija je najveće zlo na Bliskom Istoku rame uz rame sa Izraelom !

Preporučujem dokumentarac : https://www.youtube.com/watch?v=GSejl-ERZEw

Zvrk
6 godine prije

Uh, ovo je golema vijest! Znači, domovina radikalnog islama mijenja svoj ustroj. Ovo bi kralja u usponu moglo doći glave jer kler će biti protiv. Mislim da su sada jasnije posljedice posjete Rusiji. Također, imat će punu potporu vladara Abu Zabija za kojeg se smatra da “upravlja” princom iz sjene.

igor
6 godine prije

Mozda kad je sreo Sv.Putina i S-500 apostola, video pravi put

aj nista
6 godine prije

Koliko tih islama ima?

čokolino
6 godine prije

Logično 🙂
Tko god ode u Rusiju caru na raport, preko noći se opameti……..sultan Erdo, netanyahu, kralj saudi barabije
Krajnje je vrijeme da ode i oni narandžasti caru Rusije na raport.

Cigo
6 godine prije

Pljuc. sada svi prave religijske torove gdje drze stoku sitnog zuba pod kontrolom

samo ćaća
6 godine prije

..nitko još, koliko znam, nije definirao taj famozni “umjereni Islam”…da pokušamo mi….?

neki tamo
6 godine prije

evo mi suze krenule..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI