Njemačka predlaže veliku reformu EU

Olaf Scholz - Reforma EU
33 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz sugerirao je da je potrebna velika reforma EU kako bi se novim zemljama olakšalo pridruživanje bloku. Ideju je iznio u intervjuu novinskoj agenciji DPA.

Tokom svoje nedavne zajedničke posjete Kijevu s čelnicima Francuske i Italije, Scholz je jasno stavio do znanja da njegova zemlja “želi pozitivnu odluku u korist Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU”.

U međuvremenu, druge zemlje EU, napominje DPA, postavile su uslove za odobrenje statusa Ukrajine, pri čemu Austrija traži status kandidata za Bosnu i Hercegovinu, a Rumunija za Gruziju.

U razgovoru za DPA, Šolc je odlučio da ne komentariše ove prepreke, ali je naglasio da bi blok trebalo da se promijeni kako bi lakše dočekao nove članice.

“Da bi to postigla, mora modernizirati svoje strukture i procese donošenja odluka. Neće uvijek moći jednoglasno odlučivati ​​o svemu što se danas mora jednoglasno odlučivati”, rekao je on.

Scholzove primjedbe su ponovile izjavu italijanskog premijera Marija Dragija, koji je prošlog mjeseca rekao da nakon pandemije Covid-19 i ruske vojne kampanje u Ukrajini, EU mora naučiti da radi snažnije i efikasnije.

“Moramo se pomaknuti dalje od principa jednoglasnosti, koji dovodi do međuvladinog pristupa zasnovanog na međusobnom vetu, i moramo krenuti ka donošenju odluka kvalifikovanom većinom”, rekao je Draghi.

Potreban je sporazum svih 27 zemalja EU da bi se odobrio toliko željeni status kandidata Ukrajine. Medijski izvještaji ranije su tvrdili da bi Holandija, Danska i Austrija mogle glasati protiv ukrajinske kandidature zbog zabrinutosti oko korupcije i vladavine prava u zemlji.

Moskva je prvobitno rekla da se neće protiviti da Ukrajina bude u EU, koja, za razliku od NATO-a, nije vojni blok.

Ali prošlog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkrio je da je Moskva promijenila svoj stav o tom pitanju, objašnjavajući da je ponašanje EU tokom sukoba, koje je uključivalo isporuke oružja Kijevu i zalaganje za vojno rješenje, pokazalo da se blok spaja sa NATO i postaje “agresivni militantni igrač koji ima ambicije koje se protežu daleko izvan evropskog kontinenta”.

Konačnu odluku o statusu kandidata za Ukrajinu treba da donesu šefovi vlada EU tokom samita u Briselu sledeće nedjelje.

eunjemačkaOlaf Scholzreforme
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Prije svega, treba EU preimenovati u 4. Reich, a proceduru pripojenja izjednačiti s onom iz 3. Reicha.

Mahatma
1 godina prije

Koja šprdnja je ova EU. Hrvatsku maltretirali 10 godina u pregovorima, tražili reforme milijuna gluposti, a sad će Ukrajina koja je kanta od države samo tako uletit unutra.
Nemojte me krivo shvatit, ja sam veliki mrzitelj EU ali mi smeta licemjerje.

tuf
1 godina prije

Kako prilagođavaju tvorevinu svojim potrebama. “Kvalificirana većina” će u praksi značiti njihova korumpirana klika koja ispunjava radne naloge poslane s vrha kompanije.

Lipotan
1 godina prije

Hmmm, pa zar nije EU neka organizacija koja je stvorena samo radi lakšeg trgovanja i protoka roba?

zora zagreb
1 godina prije

Fasisti razmisljaju kako olaksati ulazak svakoga da im mogu lakse
uruciti mobilizaciju za svoju vojsku da ratuje za njihove interese,
deja vue.

Tupko Glupko
1 godina prije

Kao dokaz da stvarno misle ozbiljno i dodvore se da postanu EU kandidat (wow, zamisli ti to, postat će kandidat, to je kao da ti daju da može sudjelovati na utrci u maratonu), Ukri bi se morali dodvoriti Scholzu i Leyenovoj i ostvariti vlažni san o uvođenju obaveznog cijepljenja. Kada već nije išlo u Njemačkoj i EU, onda u Ukrajini kao ogledan primjer.

bruegel the elder
1 godina prije

A Francuska Gvajana…..išta?

Hrvoje
1 godina prije

Jedina “reforma” EU je da globalističko-fašistička tvorevina nestane baš kao i Hitlerov Reich-jer ono je bilo puno humanije u odnosu na ovo

FATIH
1 godina prije

CUJ REFORMISATI.KAKO REFORMISATI BEZ SAGLASNOSTI POSLODAVCA IZ OVALNOG UREDA???
MALO MORGEN EVROPEJCI.

petar schroder
1 godina prije

Na celu EU se nalazi zena koja je dok je bila ministrica vojske u Njemackoj bila osudena za korupciju od POLA MILIARDE EURO KOJE JE PLACALA RAZNIM SAVJETNICIMA PREKO JEDNE AGENTURE gdje su radila NJENA DJECA Zena ima 7 djece, a po zanimanju je zenski doktor.Umjesto da odgovora za korupciju MERKL JE ZA NAGRADU SALJE NA CELO EU UMJESTO MANFRIDA WEBERA Merkl je znala 2019 da dolazi KORONA POSTO JE ONA PRIJATELJICA KLAUSA SCHWABA I BILL GATES Trebali su bas takvu osobu na celo EU koja ce sve raditi sta se od nje ocekuje .U politiku je usla zahvaljujuci svom pok, ocu koji je bio politicar a ne svojom zaslugom Zaposlila je svoga muza kao direktor u farma , a ona kupuje 5 miliarda doza preko svoga privatnoga SM To je danas EU

1 godina prije

Kad njemačka traži reformu EU to je jasan znak da je eu pred raspadom..
Dajem im godinu , dvije !

Bosanac
1 godina prije

Hoće i oni centralni komitet da uvedu.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Sve se svodi na sužavanje kluba koji odlučuje jer treba zaštiti SAD interese. Unutar EU se više štiti o interesima najbogatije gamadi iz Jamerike do o interesima građana EU, posebno siromašnijih članica. Ovu korumpiranu trojku; Otvoreni Šlic, Makaron, talijanskog drkađiju treba spremiti iza brave i baka tamo odlučuju kome će pušiti a koga će primiti nastražnji izlaz radi intimnog druženja.

TomRy
1 godina prije

Često možemo čuti: Stigla direktiva…ili Po direktivi…. od ekipe koja je sama sebe birala.
I gdje je tu onda samostalna, neovisna, slobodna i demokratska RH?

rope
1 godina prije

treba reformirati i to 1 zemlja 1 glas

ZZ Top
1 godina prije

Velis jedna zemlja jedan glas, pa zar uistinu mislis da bi recimo hrvatska vlada opstruirala naredjenje iz brisela kako da glasa???
Pa dobro ljudi sto se jos treba dogoditi da konacno shvatite da je hrvatska clanica 4.reicha i da je mogucnost odbacivanja bilo kakvog naredjenja iz brisela od strane A.P. jednako odbacivanju direktivi Hitlera od strane A. P.

Sutra da dobije naredjenje o slanju 10 000 propadnika HV u ukrajinu, u Petak bi vec lezali u rovovima.

brukva
1 godina prije

Od saveza država do države. Naoko prirodan put da nismo zadnje dvije godine vidjeli tko želi biti na čelu te nove države. Sve sami psihopati, lopovi, masonerija i ološ.

Lucija, prva
1 godina prije

Nemojte Olafa shvaćati doslovno. 🙂

Obećao je Litvi pomoć u zaštiti onog koridora…meke točke NATO-a…
“Robusnom snagama”.

Ispostavilo se da je mislio na – 50 vojnika.

Rimtutituki
1 godina prije

Naravno da treba Njemackoj,sa 100 milijardi ulaganja u Bundeswehr ( deklarisanih,jos 3× onako) bice reforma i to kakva. Nek se baltik ne zajebava,eto ih preko Königsberg za cas.

Rimtutituki
1 godina prije

Odlucivace Njemacka sakrivena iza franc i italije. Fali Japan,juce i oni donose zakon o modernizovanju i ulaganju ogromne love u vojsku,sve stima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI