fbpx

Papa dopustio ženama da čitaju na misi, ali je napomenuo da žene i dalje ne mogu biti svećenici

Papa Franjo sa ljudima

Prepoznajući “dragocjeni doprinos” koji žene daju Katoličkoj crkvi, papa Franjo službeno im je dopustio da tijekom mise obavljaju više  aktivnosti. Ipak, svećeništvo ostaje rezervirano samo za muškarce, potvrdio je on.

Promjenu kanonskih zakona Vatikan je najavio u ponedjeljak objavljivanjem Papinog pisma kardinalu s obrazloženjem odluke. Od sada, službe lektora i pomoćnika svećenicima, što su uloge koje laici ispunjavaju za vrijeme mise, također mogu obavljati i žene.

Zapravo, žene širom svijeta već su neko vrijeme preuzimale ove uloge, posebno u zajednicama u kojima je bio premali broj muškaraca. Ipak, formalna tvrdnja o promjeni značajan je korak prema jednakosti u Katoličkoj crkvi, jer biskupima starih škola oduzima osnovu na temelju koje bi ženama bilo zabranjeno čitati za vrijeme mise.

„Nema ništa novo u tome što žene naviještaju Riječ Božju tijekom liturgijskih slavlja ili vrše službu pred oltarom kao oltarne poslužiteljice ili kao euharistijske službenice. U mnogim zajednicama širom svijeta lokalni su biskupi ovu praksu već odobrili,“ navodi se u priopćenju.

Istodobno, papa je potvrdio da uređene službe, poput svećeništva, ostaju rezervirane samo za muškarce. Odluka je samo jasno pokazala razliku između zaređenih i laičkih službi, napomenuo je papa Franjo.

“Te su službe smještene unutar dinamike suradnje koja postoji između ova dva ogranka svećenstva, a njihova specifično ‘laička’ priroda postajala je sve izraženija, u vezi sa svećeništvom koje provode svi kršteni, na temelju njihova krštenja”, nastavio je.

Ova je odluka donesena u vremenu kada je Vatikan i dalje pod pritiskom treba li ili ne dopustiti ženama mogućnost zaređivanja za đakone, najniže svećeničke redove, koji imaju dopuštenje ispuniti velik broj zadataka koje obavljaju i svećenici, uključujući krštenje te predsjedavanje sprovodima ili vjenčanjima. Prošle je godine papa osnovao posebno povjerenstvo koje će razmotriti ovo pitanje. Ovo će biti druga istraga Vatikana o pitanju ženskih đakona, jer prva studijska skupina, pokrenuta još 2016. godine, nije postigla nikakav konsenzus.

Iako zagovornici ideje vjeruju da bi takva promjena donijela ne samo veću jednakost u službi, već bi i pomogla u upravljanju manjkom svećenika koji se primjećuje u nekim dijelovima svijeta, tradicionalisti se snažno protive tom potezu. Dopuštanje ženama da budu đakoni, otvorilo bi im put da postanu zaređene svećenice, a to bi navodno, bilo krajnje neprimjereno.

4 4 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
10 dana prije

A šta sa transrodnim “ženama” ili “muškarcima”? 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 dana prije
Reply to  shumadinac

Dok su u ”transu”,
ništa !

shumadinac
Gost
shumadinac
10 dana prije
Reply to  Umpah Pah

Još je komplikovanije ako su u rodu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 dana prije
Reply to  shumadinac

I od rode donešena dijeca ?

Morgan
Gost
Morgan
10 dana prije
Reply to  Umpah Pah

Počnite raditi kod kuće s Googleom! To je daleko najbolji posao koji sam imala. Prošle srijede nabavio sam potpuno novi BMW otkako sam prošao ček na 60474 USD – prošla su 4 tjedna. To sam započeo prije 8 mjeseci i odmah sam kući donosio najmanje 77 dolara na sat. Radim putem ove veze, idem na početnu karticu za više detalja …… 𝙬𝙬𝙬.𝙗𝙞𝙯𝙨𝙖𝙡𝙖𝙧𝙮.𝙘𝙛

tihobl
Gost
tihobl
10 dana prije
Reply to  shumadinac

Za sad je samo amen and awomen. Jos nije prosireno na atrans.

Noman
Gost
Noman
10 dana prije
Reply to  shumadinac

To je stara stvar u džamijama i kod pravoslavaca.

Joe
Gost
Joe
10 dana prije

Sotona od čovjeka.

Dupla Kamilica
Gost
Dupla Kamilica
10 dana prije

Svetitelj huntinih helikoptera koji su bacali ljude u atlanski ocen.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 dana prije

Mi smo žene !
Nismo Papa !

Ispod volta piva klapa .

Vrane
Gost
Vrane
10 dana prije

Pa u Hrvatskoj čitaju žene desetljećima na misi ……

Brainstorm
Gost
Brainstorm
10 dana prije

zene menstruiraju. ne mozes imati krv na oltaru kad se obavlja sveta misa. krv privlaci demonske sile.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 dana prije

Po nuli se
poznaju junaci !

shumadinac
Gost
shumadinac
10 dana prije
Reply to  Umpah Pah

Bio u kupovini?

Ivan
Gost
Ivan
10 dana prije

Papa je 1537. proglasio da američki indijanci (starosjedioci) imaju dušu. Do tada je nisu imali i mogli su ih ubijati kao životinje, a to su i činili.

Weteran
Gost
Weteran
10 dana prije

Rimski mitropolit ima velikih problema unutar RKC. Problemi su decenijski, možda i vekovni !?
Papa Francisko pokušava kozmetičkim i formalnim promenama da reši velike unutrašnje probleme ?!
Problemi koji tresu RKC su duboki, i značajan deo rešenja nalazi se na Istoku. Papa Francisko uočava sve, ali nema snage za suštinske promene.

Dupla Kamilica
Gost
Dupla Kamilica
10 dana prije
Reply to  Weteran

Tom pedofilu je zadatak da unisti crkvu.

Ante
Gost
Ante
10 dana prije

… red pljucanja po Papundeku … već sam se zabrinuo … što ga nema 🙂

Sv.Pavao
Gost
Sv.Pavao
10 dana prije

Malo o papi:
=================
Papa je stitio arg. pedofile i njihov lobby.
Razotkrila ga je pokojna arg.novinarka Natacha Jair
koja je nedugo nakon toga i likvidirana
https://www.lifesitenews.com/news/argentine-prostitute-who-accused-pope-of-complicity-in-child-sex-traffickin

Mrčikola
Gost
Mrčikola
10 dana prije

Za rimskog cara Kaligulu kažu da je svoga konja postavio za senatora i pokazao svu farsu načina funkcioniranja ondašnjeg carstva, a sve ovo s Papom…pa, novo vrijeme, nova farsa.

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
10 dana prije

https://www.databaseitalia.it/informativa-completa-a-cura-del-trump-team-sullattacco-allumanita/

Bez Vatikana nije mogla ni izborna prevara u americi proći.Nebitno je sta ce žene čitati na misi jer Papa je davno poceo sa unistavanjem crkve.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
10 dana prije

Argentinski uzurpator točno slijedi sve što su prije 20-30 godina radili razni protestantski kultovi prije svega švedska crkva i anglikanci, kao i kojekakve ridikulozne američke sekte. Prokušan je to i uspješan recept. Korak po korak mijenja kanonske zakone, crkvene običaje i sam identitet Crkve do neprepoznatljivosti.

Ovo je unatoč tome što on trkelja prvi korak prema ženama svećenicama. Naravno u stopu će ih slijediti i otvoreno deklarirani pederi. Uskoro možemo očekivati da homoseksualnost više nije prepreka za primanje u svećeničko zvanje jednako kao i spol. 2000 godina tradicije i kršćanskog morala Pachamama papi ništa ne znače. A kuda je protestantske crkve to dovelo vidimo danas u Švedskoj gdje je manje od 5% praktičnih vjernika a Amglikanska crkva isto tako u Britaniji ubrzano gubi vjernike. Prema istraživanjima iz 2018. među mladim Britancima između 16 i 29 godina njih 10% se izjašnjava katolicima, 7% anglikacima, 6% muslimani, a 70% nije religiozno. Do takvog stanja je dovela “progresivnost” državne anglikanske crkve.

A ono što je pritom karakteristično za sve te njihove “svećenice” i “svećenike” koji su “izašli iz ormara” je ogroma doza “inkluzivnosti” i “progresivnosti”. Toliko da čitavu crkvu i vjeru mijenjaju do apsurda. Pa je tako švedska “nadbiskupica” koja im je trenutno na čelu crkve u crkvama skidala križeve da ne bi iritirali muslimanske izbjeglice koje su tamo smjestili, a u Engleskoj se u crkvama dodjeljuju prostori za molitvu muslimana jer se njihove “biskupice” i biskupi tetkice zalažu za “multikonfesionalne” crkve otvorene vjernicima svih vjera. Sličnu pojavu – rezerviranje molitvenog prostora za kršćane zasada još nismo primjetili u džamijama i sinagogama pa čak ni u budističkim hramovima.

Osobno mi ne smeta naročito da laičke službe lektora i pomoćnika svećenicima obavljaju žene naročito tamo gdje nema dovoljno muškaraca. Ali kao i u mnogim drugim područjima to nije napravljeno u ime neke “ravnospravnosti” niti je za tim bilo ikakve potrebe. 2000 godina nikome pa ni ženama nije smetalo da samo muškarci obavljaju te dužnosti. Ali to se radi samo sa ciljem podilaženja feministicama i “rodnom lobiju”. Nedavno se argentinski starkelja javno ponosno hvalio kako je podijelio mnoge značajne dužnosti u Vatikanu ženama. Pri tom su im glavna i ujedno jedina kvalifikacija za imenovanja bila to što su žene. A najveći paradoks je u tome što Bergoglio mijenja prastare crkvene zakone i običaje da bi se uvlačio u šupak grupacijama koje ne samo da nisu vjerničke, nego izrazito protukršćanske. Naravno efekat na koji se računa je dalje osipanje vjernika.

A moram se osvrnuti na to histerično i agresivno naguravanje žena i “rodnih manjina” u sva područja života. Naravno isključivo na prestižna, rukovodeća mjesta. Nitko se od tih “potlačenih manjina” a naročito žene ne guraju među rudare, smetlare ili lučke radnike.

A sve te žene, redom, pokazuju svojstvo koje su uvijek pokazivale. Potpunu privrženost vladajućem narativu. One se jednostavno priklanjaju postojećim centrima moći i njihovim ideologijama. I kao su njemačke žene tridesetih godina prošlog stoljeća oduševljeno prihvaćale nacizam, tako su današnje “osvještene” žene zdušno prigrlile “progresivnost” i ljevičarenje koje je trenutno, barem na Zapadu vladajuća ideologija. Jednakim žarom podržavaju i totalitarizam koji se malo pomalo uvodi u naša društva.

Vi ćete naprimjer među “svećenicama”, menadžericama, političarkama, vojnikinjama… jako teško naći ženu umjerenih a pogotovo konzervativnih stavova. U ogromnoj većini radi se o ljevičarkama, feminsticama, uvijek pobornicama “multikulturalnosti” i imigracije, podržavateljicama lgbt pokreta. Dobar dio naprimjer “svećenica” švedske crkve su lezbe i feminističke aktivistice.

Ogromna većina tih žena na položajima moći ima samo jednu stvarnu agendu. Rušenje postojećeg poretka, tradicija, običaja. Sve to one proglašavaju seksističkim, patrijarhalnim i zaostalim i svim silama se trude postojeće uništiti. A da pritom uopće ne nude neku alternativu. Barem ne realnu i provodivu. Gotovo sve žene koje se dokopaju moći su po prirodi desktruktivne.

A aktualni korona teror pokazuje i još jednu stranu tih žena. Sklonost totalitarizmu i tiranstvu kad dobiju moć u ruke. Najrigidnije, najbesmislenije mjere ograničavanja sloboda i prava ljudi u ime “zaštiteod virusa” se provode u zemljama, administrativnim jedinicama i gradovima kojima su na čelu žene, Već sam ovdje pisao o brojnim primjerima širom svijeta od Melbournea, San Francisca, Pariza do Mainea, Michigana i Novog Zelanda. .

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 dana prije
Reply to  Stara kuka

“Uskoro možemo očekivati da homoseksualnost više nije prepreka za primanje u svećeničko zvanje..”
——
A kada je to bila prepreka? (malo ironije)
ali ozbiljno, ako ćemo iskreno, u ranijim vremenima, kada gejevi nisu smjeli otvoreno reći da su gejevi, posebno u seoskim sredinama, koji je bio najbolji i najsigurniji način, da mnogi ti gejevi sakriju svoju sklonost, a da se ne moraju pravdati zašto još uvijek nisu oženjeni?
Naravno, odu u svećenike. I onda što misliš, koliko ih se na taj način nakupilo u okvirima Crkve. Ne želim bizi nepravedan i zloban, naravno nije svaki mladić koji je išao u svećenike bio potajni gej, ali mnogi jesu. David Berger, njemački deklarirani gej, koji je bio 20 godina katolički svećenik u Vatikanu, dok ga nisu izbacili, kada je izišao iz ormara, rekao je, da su 50% svih svećenika, biskupa i kardinala u Vatikanu- gejevi. Inače, on to ne kaže od zlobe, jer Berger i sada nije protivnik Crkve, naprotiv one je i dalje pristalica KC, ali one ranije pod papama I Pavlom II, i Benediktom i otvoreno napada Bergoglija i inače važi kao gej desničar.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
10 dana prije
Reply to  ledeno doba

O pa kad je sam legendarni David Berger za kojeg sam prvi puta čuo po struci njemački deklarirani peder rekao da su 50% svih svećenika, biskupa i kardinala u Vatikanu- pederii onda je to sigurno istina. Proklet bio tko kaže drugačije. Na Božić.

A onda sam malo proguglao i vidio da spomenuti peško nije bio nikakav svećenik nego laik, teolog i profesor na nekakvoj akademiji u Vatikanu – de facto precjenjeni vjeroučitelj, a usput i bivši pederski aktivist. Istina je da su ga najurili kad su saznali da je peder.

Desničar je utoliko što podržava AfD – košer “desničarsku” stranku čija je kopredsjednica stranke i predsjednica zastupničkog kluba u parlamentu lezba Alice Weidel što zorno pokazuje kakve je AfD ljuta desnica..

I da, taj Berger se “distancirao” od njemačkog lgbt pokreta. Ili su ga možda istjerali jer ima antiimigrantska stajališta pa im se ne uklapa 100% u dogme njihovog kulta.

Znači tebi je dokaz da crkva vrvi pederima to što je jedan peder tako rekao. Ipak, za tvoju informaciju, kod nas, a i drugdje su mladići išli u svećenike uglavnom ili zbog istinske vjere ili zbog toga što su tako osiguravali egzistenciju, a ne prvenstveno da bi gurali kitu u dlakave muške guzice.

I dajte ljudi prestanite već jednom s tim novogovorom. Kakvi crni “gejevi”. To što su oni prisvojili englesku riječ “gay” koja ima svoje pravo značenje ne znači da mi trebamo kao zadnji provincijski seljačići to odmah prihvatiti i papagajski ponavljati i to u iskrivljenom obliku. Ne vidim uostalom ništa veselo i radosno (gay) u činjenici da je netko poremećen. A mi na ovim “našim prostorima” od pamtivjeka imamo čitav spektar svojih riječi kojima nazivamo te ljude. Ne treba nam engleski politički korektni novogovor.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 dana prije

Ne znam, koga više zanima ovaj klaun i sotonist. I ovakve stvari, hoće li žene moći biti svećeniici i slično. Dok se čovječanstvu priprema masovni pokolj, ova lopina laprda o navodnom problemu, koji više nikoga ne interesira. Čak i one militante feministice (koje inače uopće nisu vjernice, koje su ranije najviše drečale, zašto se ženema u KC ne dopušta zaređenja) i njih ovo više ne interesira. Jer je KC ionako pala, gotova je , jer je i KC ionako na njihovoj strani, tj. na starni globalne elite, i svih mahom ljevičarskij naprednjaka, koji tu elitu podržavaju. Dakle, hoće li ženama biti dopušeno da budu svećenice ili ne, potpuno je nebitno, jer je KC na strani mafije.

Pa, evanđeličke. luteranske crkve su davno dopustile da žene mogu biti svećenice (i biskupice) naravno, I što? Ništa nula. Nikakve koristi od toga. Zapravo, istini za volju: 90% žena to uopće ne zanima, da budu svećenice. Velika većina onih koje su u evanđeličkim crkvama postale svećenice su upravo iz tabora feminstica i ljevičarki, tj samozvanih napredenjaka. Motiv velike većine gtih svećnica što su postale svećenice nije bio taj da propovjedaju Bibliju i vjeru, onako kako tio nalažu propisi tih evanđeličkih crkava, već da pokušaju mijenjati crkvu i vjeru, po ljevičarsko-feminističkom principu. KC za tu svrhu uopće ne treba feministički nastrojene svećinice, jer Bergoglio to radi sam

Ovo je vrijeme raspada svega, a tako se pred našim očima raspadaju i crkva, ne samo katolička, već i sve ostale, pravoslavna, protestantske crkve itd.. a raspadaju se i sve ostale organizirane religije; islam, hinduizam, budizam, itd. Sve su se stavile na stranu globalnih sotonista. I šute ili čak otvoreno podržavaju planirani genocid nad čovječanstvom.

 Kad bolje promislimo, te organiziranne religije zapravo nisu više potrebne nikomu. Svećenici (ili svećenice), kao nešto posebno, kao samozvani “Božji posrednici”, koji jedini imaju pravo kofol predočiti Boga. Ustvari oni ne trebaju nikomu, i prema tome ni organizirane religije ne trebaju nikomu. Jer svatko može sam tražiti i spoznati Boga, zato mu ne trebaju samozvani “posrednici”. Koji sami sebi daju veliku važnost i nedodirljivost.

car Dušan
Gost
car Dušan
10 dana prije

ovo je crni papa, sotonista hebo ga rabin

xyx
Gost
xyx
9 dana prije

Katolici u velikom iskoraku.
Pravoslavci još nemaju ni katride u crkvama ,da ljudi sidnu,a o ženama se još ni ne razmišlja.
Muslimani ne mrdaju od 7,8 stoljeća.Oni još nisu ni otkrili žene.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik