Papa dopustio ženama da čitaju na misi, ali je napomenuo da žene i dalje ne mogu biti svećenici

Papa Franjo sa ljudima
26 komentara

Prepoznajući “dragocjeni doprinos” koji žene daju Katoličkoj crkvi, papa Franjo službeno im je dopustio da tijekom mise obavljaju više  aktivnosti. Ipak, svećeništvo ostaje rezervirano samo za muškarce, potvrdio je on.

Promjenu kanonskih zakona Vatikan je najavio u ponedjeljak objavljivanjem Papinog pisma kardinalu s obrazloženjem odluke. Od sada, službe lektora i pomoćnika svećenicima, što su uloge koje laici ispunjavaju za vrijeme mise, također mogu obavljati i žene.

Zapravo, žene širom svijeta već su neko vrijeme preuzimale ove uloge, posebno u zajednicama u kojima je bio premali broj muškaraca. Ipak, formalna tvrdnja o promjeni značajan je korak prema jednakosti u Katoličkoj crkvi, jer biskupima starih škola oduzima osnovu na temelju koje bi ženama bilo zabranjeno čitati za vrijeme mise.

„Nema ništa novo u tome što žene naviještaju Riječ Božju tijekom liturgijskih slavlja ili vrše službu pred oltarom kao oltarne poslužiteljice ili kao euharistijske službenice. U mnogim zajednicama širom svijeta lokalni su biskupi ovu praksu već odobrili,“ navodi se u priopćenju.

Istodobno, papa je potvrdio da uređene službe, poput svećeništva, ostaju rezervirane samo za muškarce. Odluka je samo jasno pokazala razliku između zaređenih i laičkih službi, napomenuo je papa Franjo.

“Te su službe smještene unutar dinamike suradnje koja postoji između ova dva ogranka svećenstva, a njihova specifično ‘laička’ priroda postajala je sve izraženija, u vezi sa svećeništvom koje provode svi kršteni, na temelju njihova krštenja”, nastavio je.

Ova je odluka donesena u vremenu kada je Vatikan i dalje pod pritiskom treba li ili ne dopustiti ženama mogućnost zaređivanja za đakone, najniže svećeničke redove, koji imaju dopuštenje ispuniti velik broj zadataka koje obavljaju i svećenici, uključujući krštenje te predsjedavanje sprovodima ili vjenčanjima. Prošle je godine papa osnovao posebno povjerenstvo koje će razmotriti ovo pitanje. Ovo će biti druga istraga Vatikana o pitanju ženskih đakona, jer prva studijska skupina, pokrenuta još 2016. godine, nije postigla nikakav konsenzus.

Iako zagovornici ideje vjeruju da bi takva promjena donijela ne samo veću jednakost u službi, već bi i pomogla u upravljanju manjkom svećenika koji se primjećuje u nekim dijelovima svijeta, tradicionalisti se snažno protive tom potezu. Dopuštanje ženama da budu đakoni, otvorilo bi im put da postanu zaređene svećenice, a to bi navodno, bilo krajnje neprimjereno.

PapaVatikan
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

A šta sa transrodnim “ženama” ili “muškarcima”? 🙂

Joe
3 godine prije

Sotona od čovjeka.

Dupla Kamilica
3 godine prije

Svetitelj huntinih helikoptera koji su bacali ljude u atlanski ocen.

Umpah Pah
3 godine prije

Mi smo žene !
Nismo Papa !

Ispod volta piva klapa .

Vrane
3 godine prije

Pa u Hrvatskoj čitaju žene desetljećima na misi ……

Brainstorm
3 godine prije

zene menstruiraju. ne mozes imati krv na oltaru kad se obavlja sveta misa. krv privlaci demonske sile.

Umpah Pah
3 godine prije

Po nuli se
poznaju junaci !

Ivan
3 godine prije

Papa je 1537. proglasio da američki indijanci (starosjedioci) imaju dušu. Do tada je nisu imali i mogli su ih ubijati kao životinje, a to su i činili.

Weteran
3 godine prije

Rimski mitropolit ima velikih problema unutar RKC. Problemi su decenijski, možda i vekovni !?
Papa Francisko pokušava kozmetičkim i formalnim promenama da reši velike unutrašnje probleme ?!
Problemi koji tresu RKC su duboki, i značajan deo rešenja nalazi se na Istoku. Papa Francisko uočava sve, ali nema snage za suštinske promene.

Ante
3 godine prije

… red pljucanja po Papundeku … već sam se zabrinuo … što ga nema 🙂

Sv.Pavao
3 godine prije

Malo o papi:
=================
Papa je stitio arg. pedofile i njihov lobby.
Razotkrila ga je pokojna arg.novinarka Natacha Jair
koja je nedugo nakon toga i likvidirana
https://www.lifesitenews.com/news/argentine-prostitute-who-accused-pope-of-complicity-in-child-sex-traffickin

Mrčikola
3 godine prije

Za rimskog cara Kaligulu kažu da je svoga konja postavio za senatora i pokazao svu farsu načina funkcioniranja ondašnjeg carstva, a sve ovo s Papom…pa, novo vrijeme, nova farsa.

Hattori Hanzo
3 godine prije

https://www.databaseitalia.it/informativa-completa-a-cura-del-trump-team-sullattacco-allumanita/

Bez Vatikana nije mogla ni izborna prevara u americi proći.Nebitno je sta ce žene čitati na misi jer Papa je davno poceo sa unistavanjem crkve.

Stara kuka
3 godine prije

Argentinski uzurpator točno slijedi sve što su prije 20-30 godina radili razni protestantski kultovi prije svega švedska crkva i anglikanci, kao i kojekakve ridikulozne američke sekte. Prokušan je to i uspješan recept. Korak po korak mijenja kanonske zakone, crkvene običaje i sam identitet Crkve do neprepoznatljivosti. Ovo je unatoč tome što on trkelja prvi korak prema ženama svećenicama. Naravno u stopu će ih slijediti i otvoreno deklarirani pederi. Uskoro možemo očekivati da homoseksualnost više nije prepreka za primanje u svećeničko zvanje jednako kao i spol. 2000 godina tradicije i kršćanskog morala Pachamama papi ništa ne znače. A kuda je protestantske crkve to dovelo vidimo danas u Švedskoj gdje je manje od 5% praktičnih vjernika a Amglikanska crkva isto tako u Britaniji ubrzano gubi vjernike. Prema istraživanjima iz 2018. među mladim Britancima između 16 i 29 godina njih 10% se izjašnjava katolicima, 7% anglikacima, 6% muslimani, a 70% nije religiozno. Do… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
ledeno doba
3 godine prije

Ne znam, koga više zanima ovaj klaun i sotonist. I ovakve stvari, hoće li žene moći biti svećeniici i slično. Dok se čovječanstvu priprema masovni pokolj, ova lopina laprda o navodnom problemu, koji više nikoga ne interesira. Čak i one militante feministice (koje inače uopće nisu vjernice, koje su ranije najviše drečale, zašto se ženema u KC ne dopušta zaređenja) i njih ovo više ne interesira. Jer je KC ionako pala, gotova je , jer je i KC ionako na njihovoj strani, tj. na starni globalne elite, i svih mahom ljevičarskij naprednjaka, koji tu elitu podržavaju. Dakle, hoće li ženama biti dopušeno da budu svećenice ili ne, potpuno je nebitno, jer je KC na strani mafije. Pa, evanđeličke. luteranske crkve su davno dopustile da žene mogu biti svećenice (i biskupice) naravno, I što? Ništa nula. Nikakve koristi od toga. Zapravo, istini za volju: 90% žena to uopće ne zanima, da… Čitaj više »

car Dušan
3 godine prije

ovo je crni papa, sotonista hebo ga rabin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI