Parlament EU, u izglasavanju konačnog Nacrta izvješća o temeljnim pravima, glasuje protiv pozivanja na Juliana Assangea

Julian Assange
13 komentara

Svako spominjanje kaznenog progona Juliana Assangea uklonjeno je iz najnovijeg izvješća EU-a o temeljnim pravima, unatoč naporima zastupnika u Europskom parlamentu, poput irske Clare Daly.

Europski Parlament usvojio je konačnu verziju izvješća o temeljnim pravima za 2018. i 2019. 25. studenoga, isključujući bilo kakvo spominjanje zatvorenog izdavača i osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea. Izmjena i dopuna koja uključuje referencu na gospodina Assangea izgubila je s 408 glasova protiv njezina uključivanja, 191 glasom za i 93 suzdržana.

Chris Williamson, bivši laburistički zastupnik i dugogodišnji simpatizer gospodinaAssangea, žalio se na konačnu odluku, rekavši:

“Ovo je tužan dan za europsku demokraciju, slobodu govora i ljudska prava. Europski Parlament nije uspio ispuniti svoju retoriku o zalaganju za temeljna prava. Pokazao se kao ništa drugo nego papirnati tigar, koji se zadovoljava time što je pudlica američke administracije.”

Izvorni Nacrt izvješća o temeljnim pravima sadržavao je odlomak u kojem se tvrdi da “pritvor i kazneni progon Juliana Assangea predstavljaju opasan presedan za novinare, kako ga je potvrdila Parlamentarna skupština Vijeća Europe.”

No, prema irskoj zastupnici u Europskom parlamentu Clare Daly, Odbor europskih parlamentaraca sačinjen od Europske pučke stranke (EPP), socijalista i demokrata (S&D) te stranke Obnavljanje Europe izglasao je uklanjanje odlomka iz izvješća 23. studenog.

Ljevičarska skupina zastupnika u Europskom parlamentu (Europska ujedinjena ljevica i Nordijska zelena ljevica) kao i gospođa Daly, koja je zapravo bila zadužena za pripremu izvornog nacrta izvješća, snažno su lobirali za to da se odlomak vrati u konačni nacrt.

U videozapisu objavljenom 23. studenoga, gospođa Daly pozvala je građane EU neka kontaktiraju svoje europarlamentarce i neka ih potaknu na ponovno ugrađivanje odlomka za konačno glasovanje, u kojem se spominje gospodin Assange, putem Amandmana 44.

“Vjerujem da nijedno izvješće o stanju temeljnih prava u Europskoj Uniji ne bi moglo biti shvaćeno ozbiljno ako se propusti spomenuti radikalno i opasno kazneno gonjenje Trumpove administracije protiv novinara, zbog važnog novinarstva koje je provedeno u Europskoj Uniji,” napisala gđa. Daley u svojoj poruci.

Prvotno se očekivalo da će se glasovanje održati 24. studenoga, ali je premješteno na poslijepodne sutradan.

Nakon objavljivanja rezultata glasovanja u kasnim poslijepodnevnim satima, gospođa Daly otišla je na Twitter kako bi ondje objasnila ono što je smatrala “neuspjehom” EU u zalaganju za slobodu tiska:

”Ne postoji jednostavniji ispit o tome je li nam zaista stalo do slobode tiska, koja je zaštićena člankom 11. Povelje, od toga može li se u našem izvješću o temeljnim pravima naći riječi kojima se spominje što se radi Julianu Assangeu.”

U rujnu je više od 167 sadašnjih i bivših šefova država, vladinih ministara i parlamentaraca potpisalo pismo u kojem se kritizira pritvor i kazneni progon gospodina Assangea i u kojem se poziva na njegovo oslobađanje.

Nagrađivani izdavač i novinar i dalje je zatvoren u zatvoru s najvećom sigurnošću u Belmarshu, dok čeka odluku sutkinje Vanesse Baraitser o tome treba li biti izručen Sjedinjenim Državama. Gospodinu Assangeu prijeti do 175 godina zatvora zbog optužbi povezanih s njegovom i ulogom WikiLeaksa u objavljivanju povjerljivih američkih dokumenata, koji su otkrivali ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i druge oblike korupcije i malverzacija.

Sudac Baraitser rekao je da će odluku donijeti 04. siječnja 2021., iako se i tužiteljstvo i obrana nakon toga mogu žaliti Visokom sudu, a potom i Vrhovnom sudu Velike Britanije.

eujulian assange
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prvi originalni Alex
3 godine prije

Ma kakav evropski parliament. Jato uhljeba koji bu rodenu mater prodali za par eura. Najobicnija gamad.

Istražuj
3 godine prije

“… Ovo je tužan dan za europsku demokraciju, slobodu govora i ljudska prava….”

Koji su ovo teski kreteni.
Nadam se da ce im Bil Gates prvima dati “spasonosne vakcine”…

Da makar jedno ucini – dobro djelo.

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
vbk
3 godine prije

Ta ljudska prava sluxe samo nato bajonetama.

eks
3 godine prije

Eto civilizacijskih dostignuća zapada. U ime ljudskih prava – zabranjena ljudska prava .

A neg.
3 godine prije

Assange heroj a ne zločinac?
P.S. Tko je moj europarlamentarac?

Daniel Plainview
3 godine prije

Politi benzinom i zapaliti. Najblaže rečeno.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Vrijeme je da Logicno pocne pisati o uredenju kupaona, koje zavjese stavit u garsonjeru, koji asteroid ce opet proci blizu zemlje, kakve razlike su u tangama Severine ili Celzijus, koje povecao sta na tjelu ili koji je sportas kupio koji auto…Sto Nasa opet planira po tisuciti put i
Tako…

Max
3 godine prije

Čovjek proživljava agoniju zato što je objavio istinu.

A neg.
3 godine prije

Vikilix

Perun
3 godine prije

Assange heroj a ne zločinac….P.S Ne pakovati Julianu Assangeu…Izrazite mu postovanje za sve sto jepretrpio ovih godina …Zapamtimo ga kao dobrog covjeka a ne fukaru …On je Heroj a ne zlocinac

Bosanac
3 godine prije

Ne postoje prava ako se za njih ne izboris … ovi ‘koji se zalazu za prava’ nude samo otrove a i to ne daju besplatno.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Mr.No
3 godine prije

Vi kuranlije sa IQ78 ne mozete to razumjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI