Parlamentarci se svađaju oko ukrajinske zastave

Parlamentarci se svađaju oko ukrajinske zastave
28 komentara

Nasilje je eskaliralo dok su se slovački poslanici raspravljali oko vojnog pakta sa SAD.

Slovački poslanik koji je mahao ukrajinskom zastavom poliven je vodom i ošamaren tokom napete debate o kontroverznom sporazumu o odbrani sa SAD, dok su hiljade protestovale ispred parlamenta u Bratislavi u utorak.

Slovačka vlada je već odobrila Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, ali parlament – Narodna Rada – tek treba da glasa o njemu. U jednom trenutku, debata je prerasla u obračun između poslanika kada su dva poslanika protiv pakta – Andrej Medvecki i Peter Krupa iz Narodne stranke Naša Slovačka (LSNS) – istakli slovačku zastavu na govorničkom podijumu.

Miroslav Ziak iz stranke Sloboda i solidarnost (SAS) – koja podržava sporazum – odgovorio je podizanjem zastave Ukrajine. Njemu se pridružila koleginica SAS Jana Bito Ciganikova i krenuli su ispred dvojice članova LSNS.

Na video snimku iz parlamenta se vidi kako Medvecki odvrće flašu vode, baca vodu u Zijakovo lice, a zatim poliva ukrajinsku zastavu. Lider LSNS Marek Kotleba je potom dotrčao do podijuma, oteo ukrajinsku zastavu od Zijaka i skinuo masku sa njegovog lica.

 

Medveckog i Krupu ukorio je govornik. Ziak je kasnije rekao da će podnijeti policijsku prijavu protiv Kotlebe zbog „krađe“ zastave. Ukrajinska ambasada u Bratislavi takođe je protestovala zbog incidenta.

U međuvremenu, hiljade Slovaka okupilo se ispred Narodne Rade mašući nacionalnim zastavama i transparentima na kojima je pisalo „Stop vojsci SAD“, prenio je AP. Policija je saopštila da je spriječila neke od demonstranata da uđu u zgradu.

Srž spora je sporazum koji bi omogućio SAD da koriste dvije vazdušne baze, Malacki-Kuchina kod Bratislave i Sliac u centralnoj Slovačkoj, u narednih 10 godina, dok će Slovačkoj dati 100 miliona dolara za njihovu modernizaciju.

Kritičari su tvrdili da bi to isprovociralo Rusiju i omogućilo SAD da rasporede nuklearno oružje i možda trajno stacioniraju trupe u Slovačkoj. Ambasada SAD i koaliciona vlada insistiraju, međutim, na tome da bi sporazum „pojačao bezbjednost“ Slovačke i da su 23 druge članice NATO već potpisale slične sporazume.

Slovačka je pristupila i NATO i EU 2004. godine, samo 11 godina nakon što je postala nezavisna nakon „baršunastog razvoda” sa Češkom 1993. godine.

ParlamentSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

A tko će ginuti za interese izuzetnih nego Europljani?
Eto, poslali izuzetni 2.000 vojnika da ih odbrane od opakih Rusa.

Slovacima izgleda još nije jasno što se desilo Ukrajini koja je lizala š**ak izuzetnima.

Samo vi slovački političari prodajte svoj suverenitet i dovedite se u ratno stanje i osiromašite kao Ukrajina.
Ona na sreću nema nuklearnog naoružanja, ali nasadite ga vi u vojne baze koje dajete izuzetnima i usmjerite prema Rusiji.

Slovaci će vam biti zahvalni.

nekoime
2 godine prije

Slovaci pamte što je to okupacija.

HEKPCT
2 godine prije

Zašto ovaj drži ukrajinsku zastavu u slovačkom parlamentu?

HEKPCT
2 godine prije

Toliko im je stalo do Ukrajine da zastavu drže naopačke.

Max
2 godine prije

Slovački narod neće Amerikance.

Ero
2 godine prije

Jadni Slovaci sa QUISLING vladom

nessy
2 godine prije

Konacno, pametni ljudi, koji su shvatili (za razliku od Rumunja i Poljaka), da ih USA baze cine samo metom Ruskih projektila. I ovaj idiot, sto razvija Ukrajinsku zastavu u svom parlamentu, zasluzuje da ga poliju benzinom, a ne vodom.

Alen
2 godine prije

Putin kaže , jel želite da rusija ratuje s cijelim nato…Tu se zna kakav bi rat bio..
Ovo pametnih slovaka što protestuje je zadnja nada slovačkoj..

Red Dog
2 godine prije

Bo mater ako Vova stvarno ne razara NATO umesto Ukrajine.
Toliko su labilni da im treba samo baciti kosku.
Ukrajina nije cilj, Ukrajina je sredstvo 🙂

Ledeno Dopa
2 godine prije

Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…Svi su oni isti. Sve je to igrokaz. Kabala…kabala…kabala…

pirat sa kariba
2 godine prije

nadam se da su podijelili more samarcina jedni drugima

roko
2 godine prije

Zapoceela je propaganda njemackih novina BILD kazu da je Putinova jahta napustila jucer Hamburg. Da vrijedi $100 miliona a Putin da ima 200 miljardi Dolara, vise nego Jeff Bezos. Der Spiegel pise da putin drzi novac off shore i da ce mu Amerikanci to zamrznuti.
Izgleda da Kraut ne moze nista nauciti i sve zaboravi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI