Peking bjesni dok američki Senat usvaja veliki tehnološki zakon protiv Kine

Americko-kineski tehnoloski rat
21 komentar

Peking je optužio Washington da je u “paranoičnoj zabludi” i u “mentalitetu hladnog rata”, nakon što je američki Senat donio novi zakon čiji je cilj jačanje položaja američke tehnologije u nadmetanju s Kinom.

Odbor za vanjske poslove Nacionalnog narodnog kongresa, kineski parlament, kritizirao je u srijedu novo američko zakonodavstvo, optužujući Washington da nastoji potkopati “legitimno pravo zemlje na razvoj tehnološkim i ekonomskim razdvajanjem”.

Zakon je “prepun hladnoratovskog mentaliteta i ideoloških predrasuda”, a kineski parlament izražava “snažno ogorčenje i odlučno protivljenje”, rekao je odbor u izjavi koju su prenijeli kineski državni mediji.

”Prijedlog zakona pokazuje da je paranoična zabluda egoizma narušila izvornu namjeru inovacija i konkurencije.”

Senat je u utorak donio novi zakon, službeno poznat pod nazivom Američki zakon o inovacijama i konkurenciji. Nacrt zakona, koji je postao jedan od najvećih industrijskih zakona u povijesti SAD-a, dobio je široku dvostranačku potporu i bio usvojen u omjeru 68-31. Nakon što je dobio odobrenje Senata, prijedlog zakona sada ide u Zastupnički dom.

Nacrtom se odobrava oko 190 milijardi dolara za jačanje američke tehnologije i istraživanja, kao i oko 54 milijarde dolara za povećanje proizvodnje i istraživanja poluvodiča i druge telekomunikacijske opreme.

“Ako ne poduzmemo ništa, naše vrijeme kao dominantne velesile možda završi. Ne planiramo dopustiti da ti dani završe dok smo mi na vlasti. Ne mislimo gledati kako Amerika postaje osrednja nacija u ovom stoljeću”, izjavio je jedan od supokrovitelja zakona, čelnik većine u Senatu Chuck Schumer.

Osim što daje velik poticaj američkom istraživanju i razvoju, zakon također sadrži širok spektar eksplicitnih antikineskih odredbi. Naime, zabranjuje preuzimanje kineske aplikacije za društvene medije TikTok na uređajima koje je izdala vlada, kao i blokiranje nabave dronova koje proizvode tvrtke povezane s kineskom vladom.

Zakonski propisi također idu i dalje od definiranja pitanja vezana uz tehnologiju, poput omogućavanja tajvanskim diplomatima i vojsci isticanje otočne zastave i nošenje odori dok obavljaju službene poslove u SAD-u. Tajvan Peking smatra dijelom zemlje, a Kina je više puta optužila Washington da se miješa u njezine unutarnje stvari i da krši takozvanu politiku “jedne Kine”.

kinaWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
2 godine prije

ajde majketi kako će vratiti proizvodnju u denver čarobnim štapićem

Stara kuka
2 godine prije

Tipična priča o sukobu dva negativca a bez ijednog pozitivnog lika.

Druga stvar je zanimljiva. Zadnjih godina je počelo prevladvati mišljenje da je, ako želimo postići nekakav napredak, jedino i isključivo rješeje uložiti u to gomilu novaca. Ništa više “strukture” ne znaju nego “uložiti sredstva” i to bi trebalo biti garancija uspjeha. Hoće li američka ili bilo koja druga vlada objasniti na koji konkretno način će te puste milijarde riješiti problem? Što će se toćno napraviti s tim novcem osim uhljebiti dodatnu gomilu nepotrebnih činovnika i šarlatana koji se nazivaju “znanstvenici”.

Nitko više ne spominje organizacijske promjene, pozitivnu selekciju kadrova, inovativnost, naporan rad, genijalnost pojedinaca, jasne ciljeve i strategije kao put do uspjeha. Sve što znaju je beskrajno ulijevati milijardi porezih obveznika i nadati se najboljem. A kada se to ne dogodi onda sve skupa pomesti pod tepih i zataškata pa ponoviti postupak.

bogomdanović
2 godine prije

prošlo je vrijeme kad su USA privlačile razne Tesle, Einsteine ili kad su nasilno adoptirali tehničku inteligenciju SS-Njemačke poslije II svjetskog rata koji su ugradili svoj genij u razvoj i moć kaubojske nacije ili naroda. (uvoz afro robova se ne računa)
danas amerika sjeverna više nikoga ne privlači, i u joj si meta glineni golub za policajce i specijalne agente nacionalne sigurnosti, zemlja smrtne kazne, najveće populacije zatvorenika-kao nekada gulazi u Staljinovo doba proletarijata,dužničkoga ropsta kojega stječeš rođenjem (djeca nesljeđuju dugove roditelja) i svih blagodati javnozdravstvenih datosti (krepaš ako nemaš za platiti lječenje a solidarnost je na respiratoru….

što je toj velesili ostalo za ponuditi čovječanstvu… sankcije, zabrane,oružje (precjenjene i upitne kvalitete), novčanice ($)koji se štampa kao toaletni papir, GMO hranu, cjepiva pan-demonije… i ostale blagodati tjeskobe i stresa…
i umrjet će sami u svojoj izolaciji sa svojim globalističkim inkvizitorskim institucijama i asocijacijama!

BanOvan
2 godine prije

Ima nešto u čemu se USrAnci ne mogu nadmetati sa kinezovcima …. a to je cijena rada i proizvoda.

Jomla
2 godine prije

Prvo: šta tu ima kinezi da se bune. “Isto” rade. Jedina razlika je što kinezi rade približno kako treba, a ameri samo presipaju iz džepova ljudi u džepove krupnih kapitalaca/ista.
Drugo: al’ će amerima to pomoći…

2 godine prije zadnji put uredio Jomla
Max
2 godine prije

Tko neće Američku tehnologiju dobije . A kad Kinezi hoće prodati tehnologiju na tržištu onda im to zabrane..

nekoime
2 godine prije

I kineska će vojska smjeti nositi svoje uniforme prilikom posjeta USA. Svih 200 milijuna.

postenlopov
2 godine prije

Ako Kinezi budu imali preveliku stetu, mogli bi naglo pocet rasprodavat americke obveznice sto bi moglo dovesti do kolapsa americkog dolara, ogromne inflacije u americi i gradjanskog rata koji je i onako vec u zraku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI