Peking objašnjava ulogu SAD-a u ukrajinskom sukobu

SAD i Ukrajina
19 komentara

SAD su “inicijator i najveći promoter” krize u Ukrajini, rekao je Peking, komentarišući tvrdnje Washingtona da su kineske državne kompanije pružale nesmrtonosnu pomoć Rusiji.

Ako američka vlada zapravo želi pomoći ukrajinskom narodu i vidjeti da se kriza završi što je prije moguće, trebala bi “prestati slati oružje i ubirati plodove rata”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning u ponedjeljak tokom brifinga za novinare.

Ona je odbacila tvrdnje o pomoći Moskvi, o kojima su zapadni mediji izvještavali prošle sedmice, kao “neosnovane sumnje i optužbe” i rekla da Peking neće prihvatiti “neosnovane ucjene” ili diskriminaciju kineskih kompanija od strane Washingtona.

Izvještaji su zasnovani na anonimnom izvoru koji je Reuters opisao kao “upoznat sa situacijom”.

“Ono što vidimo je nesmrtonosna vojna pomoć i ekonomska podrška koja zaustavlja veliko izbjegavanje sankcija”, rekao je izvor. Osoba je dodala da Washington nije siguran da li je kineska vlada upoznata s tom “aktivnošću” i da je svoje zabrinutosti prenijela Pekingu.

Američka vlada je javno zaprijetila Kini posljedicama za bilo kakvu pomoć Rusiji u zaobilaženju ekonomskih sankcija koje su uveli Washington i njegovi saveznici.

Na pitanje o navodnoj pomoći prošlog utorka, sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da SAD “prate situaciju” i da će “nastaviti da komuniciraju Kini o implikacijama pružanja materijalne podrške” Rusiji. Ona je obećala da će SAD podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.  Washington je već izdvojio više od 100 milijardi dolara za podršku Kijevu u njegovoj borbi protiv Moskve.

Peking je kritikovao Rusiju zbog slanja trupa protiv svog susjeda, ali je rekao da je pozornica za sukob postavljena širenjem NATO-a u Evropi i njegovim odbijanjem da prizna rusku bezbjednosnu zabrinutost.

kinarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Kinezi valjda shvaćaju da će u nekom trenutku morati aktivnije pomoći Rusiji ako se ovo rastegne duže od godine Gospodnje 2023. Zapadna hegemonija koja želi ostvariti potpunu kontrolu nad svijetom mora biti zaustavljena u Ukrajini jer se inače borba protiv iste komplicira na kvadrat.

Xam
1 godina prije

Rusiju mogu da uniste njeni gradjani i upravo na to se ide. Ide se na raspad Rusije iznutra, jer je svima jasno da spolja to nije moguce uraditi bez unistenja ostatka planete. Otuda dozirane isporuke oruzja. Sve se radi tako da rat traje, jer se na taj nacin Rusija crpi i stvara negativna atmosfera u ruskom drustvu. Zar zaista mislite da je bilo koje drustvo spremno da dugotrajni rat i ljudske zrtve. Pogotovo ako se isti vodi van granica i za nejasne ciljeve. Otuda i izjave tipa poljske poslanice o tome da nema ruskih energenata vec su to baskirijski, uralski i ne znam ti ciji sve resursi. Rusija je ogromna zemlja sa velikim razlikama i svakako da kriza moze produbiti te razlike. Rusiji treba brza pobeda i Rusija mora ici na istu. Sve drugo je opasno po nju i njezine resurse na koje kina može baciti oko ako procijeni da… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Kinezima je sve jasno.

Šele
1 godina prije

Kinezi su Rusima sakriveni Grci u trojanskom konju,niko ne bi imao veći interes u raskopavanju Rusije,da nije atomski bombi Kinezi bi prvi napali Rusiju,Sibir veliki kao Kina,sa samo 25 miliona stanovnika je tako sladak zalogaj Kinezima, sve što bi im trebalo u naredni 1000 godina ima u Sibiru, kad bi zapad uspio u svojim planovima,ovi bi rado učestvovali za svoj dio kolača, ali tu je atomska

goran
1 godina prije

šta je ameri ne plešu rusi i kinezi kako bi ste vi htjeli,još malo ameri pa če te vi plesati kako vam rusi budu naredili

tihobl
1 godina prije

Данска премијерка Мете Фредериксен потврдила је да је Копенхаген предао 19 самоходних артиљеријских оруђа “цезар” Украјину.

Jimbo
1 godina prije

Peking objasnava…🤣

Promatrac
1 godina prije

Jel’ to objašnjavaju onom istom narodu kojem su objašnjavali potrebu za lockdown-om po uzoru na medicinski genocid dr. Mengele-a?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI