Pentagon ažurira ciljeve SAD u Ukrajini

10 komentara

SAD nastoje da sukob u Ukrajini učine skupljim za Moskvu od onoga što se nadao ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavio je u utorak zamjenik ministra odbrane za politiku Colin Kahl. Kahl je insistirao da Rusija ostvaruje samo “taktičke” dobitke u Ukrajini i da neće biti u stanju da postigne svoje “grandiozne ciljeve” preuzimanja cijele zemlje, dijelom zahvaljujući masivnoj vojnoj pomoći SAD-a.

„Nastavićemo da pružamo Ukrajini ono što im je potrebno za borbu“, rekao je Kahl u utorak, otvarajući konferenciju koju je organizovao Centar za novu američku bezbednost (CNAS), istraživački centar povezan sa demokratama u kojem je on nekada radio.

Samo Bajdenova administracija pružila je Ukrajini preko 5,3 milijarde dolara vojne pomoći, od čega je 4,6 milijardi dolara stiglo od 24. februara, istakao je Kahl.

Cilj SAD-a je “da osiguraju da se Ukrajina može braniti, da suverena nezavisna demokratska Ukrajina izdrži, da damo Ukrajini sposobnost da ojača svoju poziciju za pregovaračkim stolom”, objasnio je Kahl, i da “nametne cijenu Rusiji u prekoračenje bilo koje koristi za koje se Vladimir Putin nada da će postići kroz ovaj sukob.”

“Naš cilj nije bila promjena režima u Rusiji”, rekao je Kahl na konferenciji CNAS-a. Predsjednik Joe Biden je slavno rekao drugačije krajem marta. Njegovi saradnici su se brzo povukli, rekavši da nije bilo promjene u američkoj politici i da je Bajden jednostavno bio ” emotivan “. Američki predsjednik ponovio je to objašnjenje nakon povratka iz Poljske, ali je insistirao da se ništa ne vraća.

Prema Kalu, Putin je „ušao u ovaj rat želeći da proguta Ukrajinu. Mislim da je u mislima zamislio neku vrstu gromoglasnog trčanja u Kijev kako bi promijenio režim,” samo da bi ruska vojska bila “teško poražena u borbi” i izbačena iz ukrajinske prijestolnice.

Zvaničnik Pentagona optužio je Putina da ima “imperijalne ambicije” i “pokušava da povrati teritoriju za koju vjeruje da je pripadala slavnoj prošlosti Ruskog carstva”. S obzirom na to da su ukrajinske trupe “čvrste branioci” i “čvrsto se drže”, Kahl je rekao da ne misli da će Rusi “imati kapacitet da ostvare te grandiozne ciljeve”.

Dok ruske trupe ostvaruju dobitke u Ukrajini, one se “zaista svaki dan mjere u blokovima” i “nisu veliki, široki prodori ukrajinske odbrane”, insistira Kahl. I Ukrajinci i Rusi uzimaju žrtve, a “linije fronta se ne pomeraju mnogo”.

Veliki dio borbi u Ukrajini se zaista odvija u gradovima, gdje su ukrajinske trupe postavile utvrđenja jer im nedostaje teška artiljerija, rekao je u intervjuu u utorak predsjednički savjetnik Mihail Podolyak.

Ruske i savezničke snage prešle su reku Severski Donec prošle nedelje nakon što su zauzele Svjatogorsk i napredovale prema Slavjansku. Većina snažno utvrđenog grada Severodonjecka je takođe zauzeta, dok su preostale ukrajinske trupe odsječene sa rezervnih položaja u Lisičansku. Vlada u Kijevu je 26. maja potvrdila da je izgubila ključni grad Krasni Liman, dok je gubitak Popasne početkom maja razotkrio centralni dio ukrajinske linije u Donbasu.

Što se tiče toga kada bi se sukob u Ukrajini mogao završiti i kako, Kahl je rekao da je američki stav “bio da nikome nećemo govoriti o čemu da pregovaramo i kada da pregovaramo”.

“Nije jasno da li se minimalni zahtjevi bilo koje strane poklapaju s maksimalnim ustupcima druge strane,” rekao je on. Prema ukrajinskim medijima , britanski premijer Boris Johnson je početkom aprila rekao Kijevu da Zapad nije voljan da sklopi mir s Rusijom, nakon čega su pregovori s Moskvom prestali.

Kahl je prethodno bio zamjenik pomoćnika ministra odbrane za Bliski istok u prvoj administraciji Baracka Obame (2009-2011). Godine 2014., nakon što je Washington podržao puč u Kijevu i tadašnji potpredsjednik Joe Biden je stavljen na čelo ukrajinske politike, Kahl je postao njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Radio je u CNAS-u za vrijeme Trumpove administracije, prije nego što se vratio u Pentagon nakon stranačkog glasanja u Senatu.

ciljevirusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
1 godina prije

Imaju Ameri trupe u Siriji, pa ne razumijem Ruse zasto ne vracaju istom mjerom pa da im tamo naprave kaos?

tihobl
1 godina prije

Ovom se vidi na faci da se razumije u vojsku koliko i evropske ministrice odbrane. Americki generali vec govore da ovaj plan iscrpljivanja Rusije ne valja nista iako vode proksi rat – zalihe SAD se daleko brze iscrpljuju, nego ruske. Sankcije su se pokazale kontraproduktivne – Rusija se bogati i jaca, a inflacija hara po SAD. Na to demokrate odgovaraju gornjom pricom, ali ima i nastavak. Tvrde da je tacno da se Rusija bogati, tvde da je uduplala zaradu od uvodjenja sankcija, ali kazu da to rusima nista ne vrijedi, jer za dolar nece moci kupiti nista.
Sta reci o ljudima koji imaju takva razmisljanja?

1 godina prije

Pentagon ažurira ciljeve….
Taj Pentagon još ni danas nezna razloga, zašto je Rusija ušla u Ukrajinu!!!!
Zvanično.
Nezvanično ima par ljudi, a oni ne odlučuju…
Taj Pentagon podvio je rijep IZ SVAKE ZEMLJE u koju je ušao.
Taj Pentagon ima savjeznike, koji su vojno okupirani još od drugog svjetskog rata, i ovi ne smiju da zucnu, dok je SAD armija tamo. A nema više volje za otpor…
I taj Pentagon pojma nema, kako če uskoro puknuti u tim zemljama, kad više neče moči živjeti svog života, jer ljudi žive u laži, razmaženi, naviknuti na američku filmsku produkciju, koja jih drži u nekom stanju transa, a dolazi vrijeme, da se probude…

igi
1 godina prije

lažu čim zinu…

Lucija, prva
1 godina prije

CNAS

“The Center for a New American Security is a Washington, D.C.-based think tank established in 2007 by co-founders Michèle Flournoy and Kurt M. Campbell. It specializes in United States national security issues.
Founded: February 2007″

Raspolaže sa više od 8 milijardi$.

—-
Ma šta ovaj tip radi u Pentagonu?
Pogledajte ga.
Ovo što priča nije čak ni neka…diplomatska laž/ izjava…
Za koga to priča?
Zašto ga plaćaju? Cijeli vijek proveo je po kojekakvim ” službama sigurnosti” Đisas.

Bruno
1 godina prije

A moj Colin Khal -u što bi više volio da si lud il’ da bogdom nisi. Gdje si ti učio logiku?

Max
1 godina prije

Oni znaju da će Ukrajinci biti poraženi ali žele izmučiti Rusiju.

Roccos
1 godina prije

Da pogađam-ovaj Kahl(ica) je sto posto član hazarskig lobija oko notorne Nulandice i još notornijeg joj muža jastreba Roberta Kagana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI