Pentagon je predstavio novi veliki paket pomoći Ukrajini

Americka vojna pomoc Ukrajini
9 komentara

Sjedinjene Američke Države obavezale su se da će osigurati više oružja i opreme u iznosu od 2 milijarde dolara, uključujući nekoliko vrsta bespilotnih letjelica i streljiva

Washington izdvaja još dvije milijarde dolara za potporu ukrajinskoj vojsci, objavio je Pentagon. Ministarstvo obrane SAD-a ponovno je naglasilo da će Bijela kuća, sa svojim zapadnim saveznicima, nastaviti podupirati Kijev “koliko god bude potrebno”. U izjavi objavljenoj u petak, na prvu godišnjicu ruske ofenzive u Ukrajini, Pentagon je rekao da je njegova predanost potpori Kijevu “samo ojačala” u proteklih 12 mjeseci. Najnoviji paket sigurnosne pomoći poseban naglasak stavlja na dodatne sustave bespilotnih letjelica, uključujući kamikaze-bespilotne letjelice Switchblade 600 UAS, kao i opremu za detekciju bespilotnih letjelica i elektroničkog ratovanja. Povrh toga, Washington se obvezao Ukrajinu opskrbiti neobjavljenim brojem projektila za topničke raketne sustave visoke mobilnosti (M142 HIMARS) i topničkim projektilima od 155 mm.

Pentagon je rekao da, za razliku od ‘Presidential Drawdown’, oružje koje se sastoji od najnovijeg paketa neće biti nabavljeno iz vlastitih zaliha američke vojske, već će se nabaviti posebno od proizvođača.

Američko ministarstvo obećalo da će nastaviti pružati Ukrajini “sposobnosti za ispunjavanje njezinih neposrednih potreba na bojnom polju”. U međuvremenu u utorak, rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američku veleposlanicu u Moskvi Lynne Tracy, izdajući joj “službenu protumjeru” zbog “sve većeg angažmana Sjedinjenih Država u neprijateljstvu i zauzimanje ukrajinske strane”.

Moskva je optužila Washington da “napumpava ukrajinsku vojsku oružjem i daje joj informacije o ciljanju za napade na rusku vojnu i civilnu infrastrukturu”. To dokazuje da su SAD zapravo postale strana u sukobu, priopćilo je ministarstvo.

Ruski diplomati također su rekli svom američkom kolegi da “agresivni kurs” Washingtona samo služi “produbljivanju konfrontacije” s Moskvom.

Protumjera je uslijedila neposredno nakon iznenadnog posjeta predsjednika Joea Bidena Kijevu, koji se dogodio u ponedjeljak. Dok je bio u glavnom gradu Ukrajine, Biden je obećao dodatnih 500 milijuna dolara vojne pomoći zemlji, uključujući više topničkog streljiva, raketa i protuoklopnih sustava. Prema procjenama Pentagona, SAD je Ukrajini do 20. veljače namijenio oko 30 milijardi dolara vojne pomoći.

paket pomociSADukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roky
1 godina prije

Ameri to tako rade zato sto su jedina supersila i naravno smiju na zalost nije to dobro ne radujem se ali i drugi bi se isto ponasali tako da onda to postaje normalno. Rusi imaju nuklearke pa im je malo komplikovanije u odnosu na Irak ali nasli su rupu odakle ce iskapati i zadnja kap ruske krvi. Ne zaboravite da ce uz ruse stradati i ovi mali kao sto su srbi i madjari naci ce oni rupicu ali cekaju pogodno vrijeme.

tihobl
1 godina prije

Ovde se neko pogubio u prevodu. Paket je 10 milijardi od cega municija vrijedna dvije milijarde ne ide Kijevu, vec u americka skladista da namiri manjak.

Rusi su krenuli sa novim dronovima samoubicama. Natrpaju zarobljeni transporter starim avionskim bombama i zmijom za razminaravanje, automatizuju sistem za upravljanje tako da se preko tableta moze upravljati i posalju u bazu NATO trupa.
Prije nekoliko dana jedan je uletio u selo na sjevernom dijelu fronta, ukropi su tvrdili da je tad 60 poginulo. Juce su poslali jos jedan naprpan sa nekoliko tona eksploziva, a onda je izasla vijest da su poceli proizvoditi BMP-3 bez posade, odnosno da posada sa njim upravlja daljinski preko tabeta.

tihobl
1 godina prije

Из Артјомовска: Непријатељ је у паници. Артјомовск се управо опкољава.

Јуриј Подољака

tihobl
1 godina prije

Украјина је одлучила да прошири мински појас дуж граница са Белорусијом и Русијом, саопштила је локална гранична служба. „Трака дуж украјинско-руске и украјинско-белоруске границе повећаће се на 2 км. У пракси, то ће бити минирано подручје”

tihobl
1 godina prije

Руска артиљерија и авијација су разбили украјинску колону, коју је Кијев одлучио да пребаци у област Белогоровке. Због тога је само део опреме Оружаних снага Украјине стигао на одредиште, рекао је официр НМ ЛНР Андреј Марочко. Према његовим речима, Кијев прераспоређује снаге како би покушао да комплетира разбијене јединице.

tihobl
1 godina prije

Ове ноћи је око 20 војних камиона ушло у село Топали и Сагајдак из Одесе.

Да подсетим да се ова села налазе у близини границе са Молдавијом односно Принњестровљем, тамо је непријатељ сакрио своју опрему.

Милитанти ОСУ крију опрему у близини стамбених зграда у којима се налазе цивили.

Извор: Архангел Спецназа

Max
1 godina prije

Oni šalju a njihov narod plaća.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI