Pentagon traži da se američke postrojbe iz Njemačke prebace bliže ruskoj granici

Američki vojnik
31 komentar

Sredinom lipnja američki predsjednik Donald Trump objavio je spremnost Washingtona na povlačenje oko 9.500 američkih vojnika iz Njemačke, nakon što je optužio Berlin za prijestupe u troškovima obrane.

Sjedinjene Države planiraju povući 12.000 vojnog osoblja iz Njemačke i rasporediti ih na druge lokacije, rekao je u srijedu novinarima ministar obrane Mark Esper.

“Trenutno EUCOM [Europsko zapovjedništvo] planira povući približno 11.900 vojnih osoba iz Njemačke”, rekao je Esper tijekom konferencije za novinare u Pentagonu.

Prema njegovim riječima, američke trupe počele bi napuštati Njemačku za samo nekoliko tjedana, a zatim bi bile premještene u Belgiju i Italiju, usred planova Pentagona da neke od njih rasporedi bliže ruskim granicama.

Esper je naglasio da je ključni cilj povlačenja jačanje NATO-ovog jugoistočnog boka u blizini Crnog mora.

Dodao je da bi neke snage mogle biti upućene u Poljsku i baltičke države “odmah nakon što Varšava pristane potpisati sporazum o obrambenoj suradnji koji je već uspostavljen”.

Sveukupno 5.600 američkih vojnika bit će premješteno iz Njemačke u druge zemlje NATO-a, dok se očekuje da će ih 6.400 biti poslano natrag u SAD.

Izjava je uslijedila nakon što je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila ranije ovog mjeseca da Berlin žali zbog odluke Washingtona o povlačenju američke vojske iz Njemačke, ali vjeruje da će SAD, razmještajem vojnika unutar Europe, pokazati predanost Bijele kuće transatlantskom partnerstvu.

15. lipnja američki predsjednik Donald Trump objavio je smanjivanje broja američkoj vojnika za gotovo 10.000, sve dok države EU-a ne plate svoj “delinkventni” račun za podršku NATO-u.

Očekuje se da će svaka država NATO-a potrošiti najmanje 2 % svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na obranu; Njemačka je prošle godine 1,4 % svog BDP-a namijenila vojnim potrebama.

Trenutno je u Njemačkoj stacionirano 34.500 američkih vojnika, s 17.000 američkih civila i 12.000 njemačkih državljana koji rade u vojnim bazama u zemlji.

Moskva kaže da se odnos između Rusije i NATO-a može pogoršati nakon što se američke postrojbe povuku iz Njemačke

Prije toga, u lipnju, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila je da ionako zategnute veze Moskve i NATO-a mogu postati još gore ako SAD povuku svoje trupe iz Njemačke u Poljsku.

“Promjene u strukturi američke vojne prisutnosti u Europi, kako bi se ona približila ruskim granicama, ne samo da će pogoršati ionako napetu situaciju u sferi globalne sigurnosti na kontinentu, već će i spriječiti pokušaje ponovnog pokretanja konstruktivnog dijalog između Rusije i NATO-a “, naglasila je Marija Zaharova.

Dodala je da bi američka vojska, tijekom preusmjeravanja trebala donijeti i svoje taktičko nuklearno oružje, koje je navodno trenutno raspoređeno u Njemačkoj. Zaharova je izrazila zabrinutost zbog američke prakse vođenja vježbi uz uporabu takvog oružja, s nenuklearnim saveznicima NATO-a, što je, kako je navela, kršilo odredbe Ugovora o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja.

EUCOMNATOUSEUCOM
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Ovaj komentar kao da je napisao sam H. Guderian. Znamo kako je prošao kad ga je Konjev stigao u Ukrajini.

Patetika
3 godine prije

Sve pet. Nego, sto ono bi u Minsku? Jesu li ono NATO-ve placenike pohapsili?

Sparkling
3 godine prije

forewer
Koliko nepotrebne i bez ikakvog razloga prolivene žuči i mržnje prema nekom narodu i njegovom vodstvu može napisati “čovjek” u samo dvije rečenice.

Antinwo HR
3 godine prije

EU forever nato je jedna pederska alijansa!Dao BOG da dobiju po p.od Rusije

Max
3 godine prije

Ovo što NATO radi je zaista opasno stalno gomila snage na Ruskoj granici a opzužuje Rusiju za agresivnost.

Zadranin
3 godine prije

EU forewer

Taj “KGB” blefer ima u svom arsenalu najviše nuklearnog naoružanja na svijetu.. a ti si umislio da im je NATO neka prijetnja.

Bolje bi NATO-u bilo da se pokrije ušima, i da se ne približava svojim vojskama ruskoj granici.. jer bi mogli dobiti po tim istim ušima.

NATO pas laje, a ruska karavana i dalje prolazi.

P***!

Borik
3 godine prije

Vidi se po ovome kako je Rusija agresivna.
Amerikanci prebacuju svoje trupe blize ruskoj granici.
Zasto se Rusi ne maknu od svoje granice prema Uralu/

Dokurčilomi
3 godine prije

Eno Poljaci čekaju raširenih ruku.

Perun
3 godine prije

NATO pakt po rezonovanju normalnih ljudi nije vojna alijansa u pravom smislu rijeci ….Pogledajte sukob Grcke i Turske obje su clanice saveza a imaju dijametralno razlicite nacine komunikacije u NATO,, savezu” ….Prisustvo snaga NATO saveza na tlu nekih drzava domicilno stanovnistvo dozivljava kao okupatora i strano tijelo ( citaj parazit) ….
NATO je neperspektivni zaostali relikt politicke proslosti ( citaj perspektivni vojni otpad )…..
…Slaven Bijelac Slobodni Strijelac….

cibo
3 godine prije

Moje pitanje je svima koji vjeruju u “demokraciju” gdje je sad demokracija u Italiji, Belgiji…itd
Tko odlucuje hoce li primiti americke trupe?
Nitko.
Tu je Amerika gazda a politicari sluze samo za kontrolu domace populacije i za izvjestavanje naloga Washingtona.

Jole Prvi
3 godine prije

Tipični komentar priglupog robota trola ! Inače mi u EU jedva čekamo da možemo napasti Rusiju da bi SAD imale što veću korist od toga.Svašta !!

bubba zanetti
3 godine prije

svaka čast za komentar!
neznaju napraviti motor za avion već 30 god a o kuznjecovu da i ne govorim.hhahah.ono čudo tehnike mig 29 je promašilo pistu na “nosaču” zbog dima iz dizel motora.

bubba zanetti
3 godine prije

.ebali vas rusi.ma ste se nagledali ruskih filmova,naslusali ruske mjuze,napuslili ruskih cigara,najeli ruskih hamburgera,napili ruskih pića,navozili ruskih auta i nanosili ruske garderobe.treba da amerima spomenik dignete.klosari zaostali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI