Pentagon najavljuje još jedan paket vojne pomoći Ukrajini

Oruzje Ukrajina
19 komentara

Sjedinjene Američke Države treba da obezbede još 600 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini za upotrebu u njenom sukobu sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema saopštenju Pentagona u četvrtak, novi paket će uključivati ​​opremu za sisteme protivvazdušne odbrane, dodatnu municiju za višecevne raketne bacače HIMARS, topničke metke kalibra 105 mm, alate za elektronsko ratovanje, municiju za rušenje za uklanjanje prepreka i hardver za uklanjanje mina .

Pomoć se pruža preko Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), koja omogućava Bajdenskoj administraciji da nabavlja oružje iz odbrambene industrije umjesto da ga uzima iz postojećih američkih vojnih zaliha.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji je u srijedu posjetio Kijev, obećao je Ukrajini pomoć od jedne milijarde dolara iz Washingtona, uključujući 665,5 miliona dolara za vojne isporuke.

„Želimo da budemo sigurni da Ukrajina ima ono što joj je potrebno ne samo da uspe u kontraofanzivi, već takođe dugoročno“, rekao je Blinken novinarima u Kijevu.

Istog dana, Pentagon je objavio da će Kijev dobiti još 175 miliona dolara vrijednu američku opremu, uključujući granate s osiromašenim uranijumom za tenkove Abrams M-1. Prema Politico, očekuje se da će deset od 31 glavnog borbenog tenka američke proizvodnje stići u Ukrajinu za nekoliko sedmica.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je ovo “zločinački potez” SAD. “To nije samo eskalacijski korak, već odraz nečuvenog zanemarivanja Washingtona za ekološke posljedice ” upotrebe granata sa osiromašenim uranijumom na bojnom polju.

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je razvoj događaja „veoma lošim vestima“ i osvrnuo se na porast slučajeva raka na teritoriji bivše Jugoslavije gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovanja 1999. Peskov je takođe rekao da je nastavak američke vojske pomoć Kijevu bila je znak namjere Bajdenove administracije da nastavi “voditi rat do posljednjeg Ukrajinca”.

U utorak je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da je Ukrajina tokom tri mjeseca svoje kontraofanzive izgubila oko 66.000 vojnika i 7.600 komada teškog naoružanja, ali nije uspjela postići značajnije rezultate. Kijev je do sada tvrdio da je zauzeo nekoliko malih sela, ali se ona nalaze na nekoj udaljenosti od glavnih ruskih odbrambenih linija.

Rusija je više puta upozoravala da će isporuke oružja Ukrajini od strane SAD i njenih saveznika samo produžiti borbe, ali neće spriječiti Moskvu da ostvari ciljeve svoje vojne operacije. Ruski zvaničnici također tvrde da obezbjeđivanje oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka kijevskih trupa već znači da su zapadne zemlje de facto postale strane u sukobu.

paket pomociSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
7 mjeseci prije

Znaci krenule pripreme za proljecnu kontraofanziu. Ocekuju da ce rusi dotle mirno sjedjeti i cekati .

hiber
7 mjeseci prije

A koji su ciljevi ruske vojne operacije? To se mjenja svakih tjedan dana. Mozda, na kraju bude povratak na svoje međunarodne granice u znak dobre volje.🤣

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

🤣 😁 😄 🍸

Max
7 mjeseci prije

Još,jedan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI