Pentagon obećava da će pomoći Ukrajini da izgradi svoje zračne snage

Američki ministar obrane Lloyd Austin
12 komentara

SAD će predvoditi “koaliciju sposobnosti” za razvoj ukrajinskih zračnih snaga, uključujući obuku ukrajinskih pilota za letenje borbenim avionima F-16, izjavio je u srijedu ministar odbrane Lloyd Austin.

„Ponosan sam što mogu najaviti da će Sjedinjene Države ponovo istupiti da pomognu u vođenju koalicije zemalja koje rade s Ukrajinom na razvoju svojih zračnih snaga“, rekao je Ostin novinarima u Briselu, Belgija. Dodao je da će SAD “blisko koordinirati sa Ukrajinom i drugim partnerima s fokusom na razvoj sposobnosti ukrajinskih borbenih aviona F-16”.

Ovo pokazuje da je “američko vodstvo važno”, rekao je Austin.

Šef Pentagona je napomenuo da će Danska i Holandija “zajedno sa nama predvoditi ovu koaliciju”, navodeći zemlje koje su početkom jula zaista pokrenule inicijativu za F-16, bez Vašingtona.

Nakon što su SAD ušle u avion, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Ukrajina neće dobiti avione od Pentagona, već “vjerovatno od evropskih zemalja koje imaju višak zaliha F-16”.Nakon mnogo odlaganja , SAD su dale Danskoj i Holandiji dozvolu da Kijevu doniraju F-16 u avgustu. Ukupno 11 zemalja se obavezalo na obuku ukrajinskih pilota. SAD su obećale da će početi nastavu u bazi Nacionalne garde Morris Air u Arizoni kasnije ovog mjeseca, nakon što kandidati polože ispit iz engleskog.

F-16 je 1970-ih dizajnirao General Dynamics, a trenutno je u ograničenoj proizvodnji od strane Lockheed Martina. Ukrajina ih je zatražila nakon što su ostali bez lovaca MiG-29 koje su donirale Slovačka i Poljska, u teškim borbama protiv Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će, ako se F-16 pošalju u Ukrajinu, oni “zapaliti” baš kao i drugi zapadni hardver koji se isporučuje Kijevu. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov opisao je potencijalne isporuke kao eskalacijski potez, ističući da avioni mogu nositi nuklearno oružje.

Prema Austinu, najranije Kijev može očekivati ​​da će primiti danske i holandske avione “sljedećeg proljeća”. Belgija je također obećala da će donirati neke od svojih F-16 Ukrajini do 2025. godine, pod pretpostavkom da može dobiti dozvolu od SAD-a i koja god vlada pobijedi na izborima u junu 2024. godine.

F16Loyd austinPentagonSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
6 mjeseci prije

otkud će polijetati i gdje slijetati?

Captain
6 mjeseci prije

EU se mora riješiti starog željeza sa zastarjelom avionikom 😀,prigodno.
Zatim kupiti preskupi i precijenjeni F 35 koji će u potpunosti biti operabilan za 10-ak godina,opet prigodno 😀.
Kako god Ameri opet profitiraju.
F-16 te tehnološke razine su glineni golubovi Rusima.
Uostalom do proljeća se puno toga može dogoditi te možda avioni više neće ni trebati.
Hebeni igrokaz.

Otok Mali
6 mjeseci prije

Imati će Ameri preča posla oko Palestine. Baš me zanima kako će proći Izraelska planirana akcija čišćenja pojasa Gaze. To će izgledati kao borba u Bahmutu s 2 miliona stanovnika,od čega će se boriti svi koji mogu hodati. Ako budu tepih bombe, biti će odličan poticaj za 350 miliona muslimana koji žive oko Izraela.

tihobl
6 mjeseci prije

Lancet ima domet 120 km. Eno snimaka kako pogadja avione na aerodromu – prvo MiG 29, a zatim i Su-25.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Ukrajina je utopljenik kojeg izuzetni namjerno održavaju tek malo iznad razine vode da i dalje iscrpljuju rusku i ukrajinsku vojsku i rusko konvencionalno naoružanje, usput se rješavajući svojeg vojnog otpada primajući narudžbe od europskih država za novim naoružanjem.

Ništa više, ništa manje.

Kada odluče da to više neće raditi iz financijskih/vojnih/političkih razloga, jednostavno će prestati slati vojnu i financijsku pomoć Ukrajini.

Što znači da će tada ili uletiti sa NATO vojskom u Ukrajinu i izazvati Treći svjetski rat, ili ju prepustiti Rusiji.

tihobl
6 mjeseci prije

Аеродром у Уману, Черкаска област је био мета дронова камиказа ,,Герањ” По свему судећи, руски Министарство одбране је коначно поставило курс за потпуно уништење украјинске авијације. Лов се води не само на сваки авион/хеликоптер, већ и на аеродроме.

Steve
6 mjeseci prije

To sam i mislio da će biti na kraju kad ne uspeju sa ,,regularnim ukrima,,. Sad će im tamo oformiti neki novi Isis, Hamas, Al Qaidu,…koji će na dalje nastaviti borbu protiv Rusa

Max
6 mjeseci prije

Ukrajina je imala ratno zrakoplovstvo ali je uništeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI