Pentagon optužio Rusiju da “krši njihov zračni prostor” nad Sirijom

F16 - napad
38 komentara

“Ruski i sirijski zrakoplovi su prešli je dekonfliktnu liniju ušavši u koalicijski zračni prostor istočno od rijeke Eufrata 6 do 8 puta u jednom danu krajem studenog. Izražavamo najveću zabrinutost, jer bismo mogli pucati na ruski zrakoplov ako se njegovi ruskih zrakoplovnih snaga protumače kao prijetnja”, izvijestilo je zapovjedništvo američkog zrakoplovstva koje predvodi takozvanu “međunarodnu koaliciju” u borbi protiv “Islamske države” u Siriji.

Incident se dogodio u području Al-Bukamala i doline rijeke Eufrat, gdje su američke snage same proglasile dekonfliktnu zonu u kojoj, po njihovoj odluci, ne smije djelovati rusko i sirijsko ratno zrakoplovstvo.

“Izjava američke vojske da dio zračnog prostora u Siriji pripada njima je uzrokovala zbunjenost u ruskom Ministarstvu obrane”, službeni je komentar Moskve na priopćenje Pentagona o navodno “opasnom približavanju ruskih zrakoplova i američkom ratnom zrakoplovstvu u Siriji.

Predstavnici Pentagona su u intervjuu CNN i The New York Times izjavili kako ruski zrakoplovi “ulaze u zračni prostor Sjedinjenih Država istočno od rijeke Eufrata”.

SAD mora upamtiti da nema ne može biti “američkog neba” nad Sirijom

Ministarstvo obrane Rusije je naglasilo da su izjave o “američkom zračnom prostoru u Siriji prilično zagonetne, podsjećajući da američka koalicija u Siriji djeluje protuzakonito, za razliku od ruskog zrakoplovstva koje na zahtjev središnjih vlasti pomaže sirijskoj vojsci u borbi protiv terorizma”.

“Dužnosnici Pentagona trebaju zapamtiti da je Sirija suverena država i članica Ujedinjenih naroda, tako da u toj zemlja nema i ne može biti “američkog neba”, istaknuli su u ruskom Ministarstvu obrane.

Američki F-22 je spriječio ruske zrakoplove da bombardiraju ISIL

f22
FOTO: F-22

Ruska vojska je pojasnila o kakvom se incidentu radilo i komentiralo opasno približavanje zrakoplova američke koalicije na istoku Eufrata u pokrajini Deir Ez-Zor. Naime, američko zrakoplovstvo je u više navrata sprečavalo rusko borbeno zrakoplovstvo u području istočne Sirije u uništavanju objekata “Islamske države”.

Službeni predstavnik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov je detaljno govorio o jednom od incidenata koji su se dogodili na području Mayadina, jugoistočno od Deir Ez-Zora. 23. studenog ove godine su dva ruska Su-25 provodila borbene misije kako uništili ciljeve terorista u blizini naselja, ali je američki zrakoplov F-22 aktivno pokušavao spriječiti ruske avione da provedu napad na teroriste, simulirajući zračnu bitku. U blizini ruskih Su-25 je manevrirao i ispaljivao toplinske mamce.

Međutim, kada se Su-25 približio, američki borbeni zrakoplov se žurno povukao prema Iraku.

General Konašenkov je rekao kako je ovo bio sam jedan od brojnih incidenata i naveo da je većina “bliskih susreta” ruskih i američkih zrakoplova bila posljedica pokušaja američke koalicije da se spriječe ruski zrakoplovi u bombardiranju infrastrukture “Islamske države”.

su25
FOTO: SU-25

Osim toga, unatoč redovitim upitima  ruskog zapovjedništva, niti o nedavnom incidentu u području Mayadina, ni u drugim takvim incidentima na nebu iznad Sirije, američko vojno zapovjedništvo nije dalo nikakav odgovor. Sada odgovor prenose, kao što je običaj u Pentagonu, CNN i The New York Times, ili drugi režimski mediji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ruski vojni stručnjak, umirovljeni pukovnik i voditelj Centra za proučavanje pitanja nacionalne sigurnosti Aleksandar Žilin ističe da Washington namjerno pokušava zaštititi ISIL od ruskih zračnih udara, jer cijela međunarodna koalicija, predvođenja Sjedinjenim Državama, ionako simulira borbu protiv međunarodnog terorizma.

Američki zrakoplovi će uvijek sprečavati udare na ISIL, jer je to ujedinjena sila čija je misija uništiti vladu Bashara Al-Assada. Zapravo, oni predstavljaju vojnu koaliciju. Američka vojska je, na primjer, više puta upozorila teroriste na predstojeće napade ruskog zrakoplovstva i time smanjila gubitke u redovima terorističke organizacije. Washington ulaže velike napore u očuvanju “Islamske države”, da se skupina pregrupira i da se nastavi borba protiv sirijske vlade”, rekao je Žilin.

Mnogo toga zaista upućuje da na činjenicu da između Sjedinjenih Država i ISIL-a postoje određeni sporazumi. Neke dokaze su, na primjer, predstavljeni u ruskom Ministarstvu obranu, a dio dokaza je objavio BBC u filmu “Prljave tajne Raqqe”. Ne treba posebno napominjati da je u svim zauzetim skladištima terorista uvijek pronađeno oružje američko i NATO proizvodnje, od čega su neka oružja bila sofisticirana, što znači da se teroristima moralo osigurati i osoblje za obuku kako njime rukovati.

General Konašenkov
FOTO: General Konašenkov

“Kad je sirijska vojska na oslobođenim teritorijima ulazila u skladišta “Islamske države”, redovito su pronalazili i oružje visoke tehnologije. Osim toga, bilo je znakova prisutnosti i vojnih instruktora”, naglašava Aleksandar Žilin.

Činjenica je da su Sjedinjene Države u Siriji oduvijek bile usredotočile samo na ciljeve vezane uz destabilizaciju situacije i svrgavanje Assada. U pokušaju ostvarenja tog cilja su im teroristi “Islamske države” i borci takozvane “naoružane oporbe” postali najbolji saveznici. ISIL i “naoružana oporba” služe jednoj svrsi, imaju jednog sponzora i praktički se ne razlikuju jedni od drugih.

Danas imamo oko pet tisuća američkih vojnika u Siriji, a svi su na strani ISIL-a i takozvane “umjerene oporbe”, koja je zapravo dio “Islamske države”. Jedina je razlika što su Sjedinjene Američke Države legalizirala tu “oporbu”, kako bi se preko nje pružala sva moguća pomoć teroristima”, rekao je stručnjak.

Vojni stručnjak, general ruskog ratnog zrakoplovstva u mirovini Vladimir Popov, ocijenio je incident na nebu iznad Sirije kao američke pripreme za veliku provokaciju.

Budući da je broj ruskih zračnih udara oslabio, ali oni ipak nisu prestali, provokacije američkog zrakoplovstva mogu imati dva cilja.

SU-35 - Rusija
FOTO: SU-35

Rusko Ministarstvo obrane je izvijestilo kako je američki  F-22 ometao borbene misije ruskog Su-25 u uništenju položaja “Islamske države” u dolini Eufrata. No, umirovljeni general zrakoplovstva Vladimir Popov govori o još dva cilja ove i sličnih provokacija.

Jedan bi bio čisto promatrački, jer je američka vojska izuzetno zainteresirana za akcije ruskog vojnog zrakoplovstva zajednice u Siriji”, rekao je Popov.

“Međutim, Sjedinjene Države ovako mogu pripremiti veliku provokaciju. Ako rusko zrakoplovstvo, ometeno postupcima američkih pilota, pogriješi u misiji, zračni udari bi se mogli provesti na civilne objekte. Drugi scenarij je vjerojatniji. Naime, ako su ruski piloti izgube strpljenje i reagiraju na provokativne akcije američkih pilota, onda bi Sjedinjene Američke Države imale priliku optužiti Rusiju za agresiju protiv njihovih snaga”, rekao je umirovljeni general ruskog zrakoplovstva.

“Ruske trupe dovršavaju aktivnu fazu sirijske operacije, a Amerikanci koriste posljednje prilike za provokacije”, dodao je Vladimir Popov.

Nakon svega se obratio i Pentagon i izrazio neslaganje s priopćenjem ruskog Ministarstva obrane da američka vojska stvara prepreke pri uništenju “Islamske države”, što je bilo očekivano.

 

EufratISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

Kakvi Amerikanci, kakvi Rusi u Siriji? Zar tamo nisu Francuzi glavni 😉

Alen
6 godine prije

Tesko podnose poraze a ne mogu uciniti nista ..koja ciganija..

Ogi
6 godine prije

Hahaha….ko je ovde lud….sta ce ameri u Siriji, kojim pravom.Fasisticka govna.

otpisani
6 godine prije

Pa što Asad jednostavno ne reče amerikancima – Go home!

basso
6 godine prije

Rusi ce morati rusiti americke avione i tako te zlocince konacno nauciti pameti.Amerikanci nece smijeti odgovoriti jer znaju da ce biti porazeni ako dodje do rata biti.Amerikanci samo laju i napadaju samo slabije od sebe.Zasto nisu napali Sjevernu Koreju kad su tako jaki?

Osoba C
6 godine prije

Maria Zakharova im je poručila da se okite svojim pobjedama u Iraku, Libiji i Afganistanu.
Lijepa i pametna žena. Kad se samo sjetim one Jen Psaki. Što je htjela poslati Šestu flotu ispred obala Bjelorusije.
E pa evo još malo Marie Zakharove.
Russian folk dance. Kalinka-malinka 2016
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Pn2q8Gi53iQ

Laki Topalović
6 godine prije

Pročitao sam jutros na Advanceu, baš su se pretrgli od pisanja, šest redaka teksta. Dakle, ipak su Rusi rekli da smanje opijate u Washingtonu. Malo droge zna bit dobro, kažu, ali previše baš i ne. Čuj – ”Naša dekonfliktna zona”, što je istočno i sjeverno od Eufrata i 55 km perimetra oko Al-Tanfa. Definitivno se drogiraju ili su ludi od rođenja.

Petar Veliki
6 godine prije

Ispravka teksta to jest ispravka informacije u tekstu. Provokator je zdimio onog trenutka kad je u zaštitu došao Su35S. Bilo je bežte noge posra vas guzica.Toliko o junačkoj USRA armiji. Prete obaranjem ruskih aviona. Smešni su i jadni i ovakvim izjavama samo pokušavaju da ublaže katastrofu poraza u Siriji. Svaka čast za komentar Šumadinca. Francuzi su oličeni u liku Renea iz serije ALO ALO. Ovog puta her Flik je prepoznat u liku i delu ministra odbarane USRE druga Matisa alijas “Besni pas”. Samo napred drugovi Amerikanci požurite sa ispunjenjem pretnji da se ne bi dodatno glupirali i blamirali. Samo se setim Gruzije 2008, Krima i Dobasa 2014, Sirije 2015 i vaših snažnih pretnji koje su Ruse doveli do očaja. Sećam se i posebno hrabrog napuštanja službe od strane još hrabrijih mornara sa ponosa američke mornarice najnovijeg razarača Donald Kanta Kuka. Odmah zaključim da su vam pretnje ipak upućene radi ubeđivanja… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Činjenica je da po najmanjim procjenama Amera ima 500, potom 1700, a prema najvećim 5000, što samo po sebi i nije nikakva sila. Osim toga. oni nemaju nijednu vojnu bazu u Siriji. Imaju staru cementaru, koju su pretvorili u bazu. Stari poljoprivredni aerodrom, kojeg zovu bazom . U Tanfu su komad pustinje , jedno 1000 m2 okružili onim svojim vrećetinama kao valjak, visine 170, otprilike, koje se napune pijeskom i kamenjem, od čega se stvori opsadni zid. Nema nijedne prave vojne baze. Koji klinac glume? Sad kas su povukli haubice 155mm, razbio bi ih Hezbollah u roku od 24 sata. Mislim u čisto kopnenoj borbu, bez zračne potpore. Prije ili kasnije će morati otići. Onio će tražiti da odu i drugi. Hoće. Otići će. Pogotovo Iranci i Iračani, Afganistanci i Libanonsci kojima će se dati sirijsko državljanstvo. Mislim da bi to bio pametan potez Assada. ne svim borcima, ali važnijem… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Navodno je americka centralna komanda odobrila mogucnost rusenja ruskih aviona iznad sirije , medjutim imaju mali problem , jos uvijek traze pilota kamikazu koji ce naredbu sprovesti u djelo 🙂

faust
6 godine prije

Kako ste uspjeli toloko duboko uplivati rusima u pakshu?

Weteran
6 godine prije

Ako sam dobro pročitao:
Dva “nevidljiva” su ometali Ruske bombardere. U pomoć dolazi Su 35, i sa cca 80 kilometara distance, ne skrivajući se, uzima na nišan Amere. Istovremeno i S400, vrlo jasno nišani Amere. Ameri se povlače u Izrael, i sve do sletanja na avionima je “crvena tačka” od strane S 400.
Izvinjavam se na banalizovanom prepričavanju!

Tomica
6 godine prije

Ne vjerujem da će ameri srušiti ijedan ruski zrakoplov ali, ako bude prilike, sirijski hoće sigurno. Isto ne vjerujem da će Rusi rušiti američke zrakoplove ali stvorit će uvjete da sama Sirija može ugroziti njihove zrakoplove. Nakon svih zahtjeva, pred UN i međunarodnoj zajednici da napuste Siriju, teško da će SAD moći opravdati bilo kakvu akciju protiv Sirije koja brani svoj prostor. Treba sad riješiti pitanje Kurda i oporbe a SAD će tek onda doći na red.

elijah magnier
6 godine prije

F-22 + F35 : S-30 +S-35 ? Pušioničari kauboji.

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

kako ono ide? amerika i engleska bit će zemlja proleterska …,evo ameri i englezi sa y.p.g. petokrakom čuvaju nebo i plin iznad i ispod sirijske domovine….da su bar staljin i tito to doživjeli vidit

Bashar
6 godine prije

Ne razumem čemu ovoliki tekst. Amerikanci su došli nepozvani, protivno međunarodnom pravu i odmah se ponašaju kao gazde. Neka se ponašaju. Siledžija je silan sve dok mu to prolazi. Ameri se ne bi silili da se Rusi ne ponašaju kao slabići. Nemojte samo da mi pričate o 3. svetskom ratu. Ako je Amerikancima potreban oni će da ga izazovu, pa makar se Rusi, Kinezi i ostali povukli u mišiju rupu. Njihove avione treba rušiti i kraj, biće ili treći rat ili konačno mir, ovako više ne ide. Ako Rusi neće sami da ih ruše, neka objave da su isporučili Siriji veliki broj Su 35, S-400 i t.d. Neka označe avione sirijskim oznakama, onda je rušenje samoodbrana i legalno je. Možda je problem ipak mnogo veći – možda sumnjaju u svoju sposobnost rušenja američkih aviona. Ne znam više šta da mislim o ovom što se događa. Ako Americi odgovara, ona će… Čitaj više »

Rokokoko
6 godine prije

Malo opravdane kritike.Kad vec koristite google translator onda nemojte prepisivati bukvalni prijevod,nego ga uoblicite i barem zametnite tragove loseg prijevoda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI