Pentagon optužuje Kinu za naoružavanje Rusije

Kineska vojska
21 komentar

Washington Post je u četvrtak tvrdio da je Kina odobrila isporuku “smrtonosne pomoći” Rusiji, pozivajući se na navodno presretanje ruskih komunikacija koje se spominju u povjerljivom dokumentu Pentagona. Sam dokument je navodno pronađen na forumu za igre i nije ranije spominjan u medijskim izvještajima.

Prema pisanju Posta , sažetak Ureda direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI) od 23. februara uključivao je dio o američkim špijunima koji presreću komunikaciju ruske službe za vanjsku obavještajnu službu (SVR). U jednom takvom presretnutom razgovoru je navodno rečeno da je Kina bila voljna da Rusiji isporuči oružje i municiju za upotrebu u Ukrajini, ali da ih želi prikriti kao civilne predmete.

Izdavanje kaže da je dokument dobilo od grupe pod nazivom “Thug Shaker Central” u aplikaciji za razmjenu poruka Discord. Post je uperio prst u grupu kao izvor povjerljivih fajlova koji su procurili u širu javnost u posljednjih nekoliko sedmica.

Američka vlada nije službeno potvrdila autentičnost nijednog od dokumenata, ali je zatražila od medija da ne pokrivaju njihov sadržaj i pokrenula internu potragu za onim koji su procurili. Pripadnik Nacionalne garde SAD-a, kojeg je New York Times imenovao ranije u četvrtak, uhapšen je zbog uzimanja dokumenata iz povjerljivog okruženja.

Dok je ODNI odbio komentirati priču o Postu, dva anonimna vladina zvaničnika su izjavila da SAD “nisu vidjeli dokaze da je Kina prenijela oružje ili pružila smrtonosnu pomoć Rusiji”.

Washington je više puta optuživao Peking da planira snabdjeti Moskvu oružjem ili municijom. Kina je odgovorila optužujući SAD za licemjerje, jer je Zapad “beskrajno slao oružje na bojno polje” u Ukrajini, prema riječima glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbina. Prema ruskom ministarstvu odbrane, SAD i njihovi saveznici su Kijevu samo 2022. godine isporučili oružje, municiju i opremu u vrijednosti od 100 milijardi dolara.

Iako su obećali da neće pokrivati ​​dokumente u ime “nacionalne sigurnosti”, američki mediji su ipak pojačali neke od tvrdnji koje se u njima navodno nalaze – bez davanja fotografija izvora.

Jedan takav izveštaj optužuje Srbiju da šalje oružje Ukrajini, što je Beograd negirao kao lažnu vest. Moskva i Kairo su takođe negirali navode da je Egipat prodavao municiju Rusiji. Izrael je ogorčeno odbacio optužbe da je njegova služba sigurnosti Mossad radila protiv premijera Benjamina Netanyahua, dok je Južna Koreja osudila “izmišljeni” izvještaj o zabrinutosti zbog upotrebe njenog oružja u Ukrajini.

kinanaoružavanjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
1 godina prije

i šta onda? ameri odlučuju tko šta smije?

Zlovenac
1 godina prije

Au. A goveda američka mogu Tajvan? Živel Putin pravednik, teraj gamad jenkijevsku.

Tupko Glupko
1 godina prije

21-godišnji balavac iz zračne nacionalne garde Massachussetsa plasirao 500 visokopovjerljivih dokumenata Pentagona o ratu u Ukrajini na društvene mreže što je mjesecima prolazilo ispod radara. Kako da ne. A sada se selektivno u tim procurjelim dokumentima u medijima objavljuje što kome odgovara. Bez dokaza, tj. objave iscurjelih dokumenata, jer tako traži vlast izuzetnih. Zamagljuje se namjerno prava situacija, priprema na uzmak, smanjenje kolateralne štete. Ako je nekim čudom stvarno procurilo, ne sumnjajte da se namjerno rade lažni dokumenti na one prave da bi sve dokumente napravili neuvjerljivima. Izuzetni neka samo provociraju Kinu sa ovakvim medijskim izjavama. Ako krene eskalacija na Tajvanu, bit će im veselo (čitaj: nemoguće) boriti se u isto vrijeme protiv Kine i Rusije. EU im već javno poručuje da ne računaju na njih u Tajvanu. Možda je i taktika Kine da u dogovoru sa Rusijom iscrpe NATO u Ukrajini, a onda krenu na Tajvan. Kina ima preko… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Koja sprdnja, prisluskivali gejmere i saznali za isporuke.

A nisu primjetili onolike antonove i iljusine koji prevoze oruzje u Peking. PVO, plutonijum i raketni motori. Bojevi blok DF-27 sad postize 11 maha.

Max
1 godina prije

Rusija ima dovoljno oružja.

Steve
1 godina prije

Pa to pocelo da ,,curi,, na sve strane, bice da sluti na bibliski potop…

nessy
1 godina prije

A vazi li ovo “Rusija optuzuje USA za naoruzavanje Ukrajine”?

nessy
1 godina prije

Ili “Kina optuzuje USA za naoruzavanje Tajvana”.
Ili “Iran optuzuje USA za naoruzavanje S. Arabije”.

Buničar
1 godina prije

amero osuduju? nemrem verovat….. vukovi poceli osudivat domace pse da napadaju ovce….

Lucija, prva
1 godina prije

Ponovimo. Tko nije obratio pažnju prije. “Napokon vest koja ima smisla: “Rusija uvodi u upotrebu tenkove T-55. Nisam video da uvodi u upotrebu tenkove T54. Ovo je najjezivija poruka NATO paktu i najjezivija poruka svetu od upotrebe atomskih bombi na Hirošimi i Nagasakiju. Tenk T-54 nema u sebi PNZ oblogu, oblogu koja štiti posadu od nuklearnog zračenja. Tenk T55 ima tu oblogu u unutrašnjosti tenka. Tu oblogu imaju i svi naredni tenkovi nastali na području SSSR-a ( i M84). Svi tenkovi imaju uređaje za filtriranje i ventilaciju vazduha, pravljenje natpritiska u tenku da se zaštite od ulaska ozračenog vazduha itd. Tenk T55 i svi naredni tenkovi imaju PNZ oblogu (protivnuklearna zaštita), ali tenk T55 je posrbna priča. U njegovoj elektronici preovladavaju elektronske cevi, triode, tetrode, pentode, heksode itd, i to u stabilizatoru topa STP-2 Ciklon i u radio stanici R123, ili u starijim verzijama T55 radio stanica R113. Kod svih… Čitaj više »

goran
1 godina prije

ma šta vi ameri serete mater vam vašu američku,nema države na planeti koju niste naoružali da se bore protiv rusije,i sad vam je krivo što kinezi pomažu,pa neka im pomažu imaju potpuno pravo da im pomognu.

Ivan
1 godina prije

Zamislite americkih govana sto si oni daju za pravo? Oni smiju sve naoruzavati, a Kini bi oni diktirali sto Kina smije? Sto da sada Rusija pocne naoruzavati Meksiko na primjer? Stvarno ludaci zasluzuju da im se pola Amerike zadimi..

Ogledalo
1 godina prije

Kina upozorava Pentagon na naoruzavanje Ukrajine

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI