Pentagon poriče da je dijelio informacije s Ukrajinom kako bi ”ubio” ruske generale

John Kirby - Pentagon dijeljenje podataka sa Ukrajinom
135 komentara

Pentagon je demantovao medijske izvještaje koji sugeriraju da je dijelio obavještajne podatke s Ukrajinom kako bi posebno ciljao visoke ruske vojne zvaničnike.

“Sjedinjene Države pružaju obavještajne podatke na bojnom polju kako bi pomogli Ukrajini u odbrani svoje zemlje”, rekao je sekretar za štampu Pentagona John Kirby tokom brifinga za medije u četvrtak.

Istovremeno, Kirby je priznao da Kijev “kombinuje” obavještajne podatke koje dobije iz više neodređenih izvora kako bi donosio “vlastite odluke”, očigledno prebacujući krivicu za prijavljena ubistva ruskih generala na samu Ukrajinu.

„Ukrajina kombinuje informacije koje mi i drugi partneri dajemo sa obavještajnim podacima koje oni sami prikupljaju, a onda sami donose odluke i poduzimaju vlastite akcije“, rekao je on.

Kirbijeve primjedbe podsjećaju na izjave glasnogovornice Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson, koja je također insistirala na tome da američki obavještajni podaci nisu dostavljeni ukrajinskim snagama “sa namjerom da ubiju ruske generale”.

New York Times prvi je izvijestio o sada uskraćenoj pomoći SAD u gađanju visokih ruskih zvaničnika. List navodi da je Washington Kijevu dostavio informacije o mobilnom vojnom štabu Rusije, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike. Ukrajina je zatim kombinovala podatke sa sopstvenim obaveštajnim podacima, izvodeći udare u kojima je navodno ubijen neodređen broj ruskih komandnih oficira.

Rusija je napala susjednu državu nakon neuspjeha Ukrajine da provede uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

John KirbyObavještajni podaciPentagonrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
135 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Demanti je laž.
Valjda ste pročitali, da su SAD razvile posebno za Ukrajinu mini dron samoubicu, imenovan “Phoenix Ghost”, koji može satima lebdjeti na nekoj točki, čekajuči na primjerno osobu….
Dron nema potencijala uništiti tehniku…

1 godina prije

Nadam se, da shvačaju, da su sa time otvorili Pandorinu kutiju.
Taj potez otvara mogučnosti Rusiji, da uzvrati.
SAD imaju diljem svjeta blizu 800 vojnih baza. Večinom nepoželjnih.
Ako sada Rusija počne snabdjevati otpor u tim zemljama ovakvim dronovuma, če se diči vik i krik!

Legendarni Grk
1 godina prije

“Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.”

Aha, kako da ne – hau yes nou!

Legendarni Grk
1 godina prije

Elon Musk je rekao da je s ukrajinskom vojskom podijelio informacije koje dobiva preko svojih satelita.
Ne znam baš koliko mu je to pametno i za koga on zapravo radi.

c-4
1 godina prije

Ako zelis znati jel glasnogovornik Pentagona laze, gledajmu usta ako mice s ustima onda sigurno laze.
Pentagon je pravi vladar Amerike i americka politika je podcinjena ciljevima i namjerama Pentagona.
Pentagon ima jedini cilj a to je da zavlada cijelim svijetom i da digne americkom narodu prosperitet i dobar zivotni standard.
Pentagon se bori za americke nacionalne interese a ne europske.

tihobl
1 godina prije

Uspanicili su se kad su ukri objavili za Gerasimova. Eno Gerasimov sjedi juce pored Sojgua (za koga ukri kazu da je umro od raka) ma sjednici u vezi parade.

Adriana
1 godina prije

Pentagon je kao i obično, dijelio kolače.

Ringo10
1 godina prije

MA nisu znamo mi to

Jednostavno receno
1 godina prije

Sad je netko uhvaćen u laži, il ukraina il zapad. Znači ukraina laže da je pobila generale pomoću informacija od amera. Kako onda sve ostalo vjerovati što kaže ukrauna? Ameri kažu da nisu dali informacije ukraini, ako lažu kako im onda sve ostalo vjerovati? Pošli su se klati međusobno……

ad astra
1 godina prije

Rusija je vojno intervenirala u Siriji na poziv predsjednika Asada. Asad je legitimni predstavnik Sirije izabran na izborima. Kakva je razlika u tome što je legitimni ukrajinski predsjednik pozvao zapadne države da mu pomognu u agresiji na Ukrajinu? Rusija ne da si je pucala u nogu već u obje noge i ruke. Rat vodi ekonomija a zapadna ekonomija je znatno jača od ruske. Nema prijetnje nuklearnim oružjem jer to ugrožava cijeli svijet pa i Kinu.

eks
1 godina prije

Amerikancima se ništa ne sme verovati, jer se bezbroj puta pokazalo da lažu. Već sam rekao , ali ću ponoviti: Sva logistička podrška Ukrima – satelitski podaci, avaks informacije, lociranje meta, davanje parametara za granatiranje , komandni štabovi sa američkim oficirima, specijalci na terenu i obuci ljudstva, kao i mnogo drugih stvari, Pentagon je stavio u službu protiv Ruskih snaga. Sve operacije Ukro snaga (ono što je od njih ostalo) vode američki oficiri. Podaci iz ruskih izvora: Iz stroja Ukrajinskih snaga izbačeno preko 40.000 vojnika (ne govore koliko je ubijeno, a koliko je ranjeno), a zarobljeno je 1.400 vojnika . Ruski gubici su 460 vojnika . Ne govori se o gubicima tehnike .

łedeno doba
1 godina prije

Jozo Bajden ima novu glasnogovornicu… već dobro poznata Dženifer “Džen” Psaki je otišla, a sada je postavljena nova glasnogovornica, još naprednija i progresivnija, naravno dresirana u kabalinoj kuhinji: Karine Jean-Pierre (44 godine)… i kabalini mainstream mediji, također i naši ovdje, već oduševljeno kliču: prva crnkinja i prva lezbača, na položaju glasnogovornice američkog predsjednika.. hebote… Karine je rođena na francuskom posjedu Martinique…roditelji su joj doselili u SAD Kada se zna da prosječni crnci ne mogu tako lako na elitne škole i sveučilišta… nije teško zaključiti da je Karin Žan-Pjer već ranije odabrana od strane kabale…kao budući kadar.. Jer, školovala se najprije na privatnom institutu → “New York Institute of Technology”, pa onda na elitnom sveučilištu → Columbia u → “School of International and Public Affairs” (škola za međunarodne i javne odnose). dakle, samo ime te škole u okviru sveučilišta odaje, da se tu dresiraju budući kabalini kadrovi.. nakon toga je godinama… Čitaj više »

neutralan
1 godina prije

Ruska proizvodnja nafte oštro pada, možda se neće nikada oporaviti

македонец🇲🇰
1 godina prije

ameri ! ma nema šanse pa gde oni to 😉

Katon
1 godina prije

Dobro aj, bit će još ratova,generala i tenkova , pamti pa vrati.

Robert
1 godina prije

Jucer je izjavio Kirby, glasnogovornik Pentagona da je ostalo samo 2000 ruskih vojnika u Mariupolu, nesto kao dva bataljona. Jedan bataljon 1000 vojnika.
Sto zakljuciti iz ovoga?

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Pentagon jeli to sjedište mafije i pljačkaša?

Red Dog
1 godina prije

Dele, dele.
Nemoguce je da su ukri, kojima su rusi razbili radare, tako efikasni.
Oni su oci i usi Ukrajine. Verovatno i mozak.
Ali prpa. Reciprocitet. Sta ako otpor svuda gde su ameri pocinje dobijati takve unformacije o americkim oficirima?

Max
1 godina prije

Jesu oni još kako pomogli a sad poriču jer im tako odgovara.

mrdo
1 godina prije

Priće za malu djecu. Ukropi jesu potamanili ruske generale, ali samo u ukro naci bajkama.

Mladen
1 godina prije

“Omjer laži je cca 10:1 “ ali vodiš kakvu statistiku ,nego koji ti je to -Dobro- za koji on tim igra ?

Ferdo
1 godina prije

Meni je uopće glupost pravdati se? Pa nije to partija malog nogometa. I ako jesu – odlično. Poen za njih i to je to. Nek’ se rusi misle kako (još važnije zašto) im se to događa i kako da oni urade nešto slično.

Days
1 godina prije

Rusi nisu pomagali Talibane protiv kauboja, a trebali su. Tako je kad se bojis

hiber
1 godina prije

Zapravo generali su vjerojatno izvršili samoubojstvo kad su vidili koliko je situacija teška. Samoubojstvo je i kada se general mora previse približiti frontu da bi vidio pravo stanje. Dakle, rusi stoje lose, a stati ce jos i lošije, jer Ukraina ce biti sve jača, a agresor sve slabiji. Biti ce rusi sretni ako ukrainci ne nastave preko granice… Ako ne vidite da Putin očajnički želi sklopiti nekakav mir, a Zelenski mu ne diže slušalicu, onda znate koja je ura…

Jere
1 godina prije

@hiber……………..Nasao sam na internetu clanke o ratu Arapa i Izraela, tamo sam isto naso da je u izraelskoj vojsci bio veci postotak ubijenih starjesina nego sto je inace prosjek za druge vojske u ratu.
Zakljucak je bio da su izraelski starjesine vise voljne zrtovati se za svoje vojnike i jedinice nego u drugim vojskama.
Dalje nasao sam da je to cin herojstva i nesebicnosti.
Tako opisuju izraelske zrtve a kad su u pitanju Rusi onda vi Jewreji-Rusofobi okrenete to naopacke.
Dugo citam tvoje postove koji su rusofobski i slavenofobski sto ukazuje da moras biti Jewrej.
Jos se sjecam kako si tvrdio da Slaven dolazi od rijeci rob. Inace logicno je da porijeklo dolazi od rijeci slavan ili glorious. Slaven moze samo znaciti jedno a to je slavan.

hiber
1 godina prije

@jere, jere… uobičajeno je da lopov covjeku koji mu kaze da je lopov, odgovori da je on lopov. Obrambena reakcija lopova. Dakle, nema većih rusofoba i slavenofoba od onih koji su Rusiju doveli u ovu katastrofalnu i besmislenu situaciju. Ako već kažeš da me pratiš onda znaš, da dok su se ovdje smijali, ja tvrdio da ce do invazije doći i da će to biti najbolji dokaz da je Putin globalistički agent. Mozda je Putin samo propuhao, ali oni koji su do toga doveli su pravi rusofobi, a tada će Putin i cijela obitelj doživiti sudbinu Romanova. Zapravo sve je unutar Rusije bilo planirano da ruska vojska doživi katastrofu specijalne operacije, poraz kod Kijeva, a tek predstoji pravi poraz. A ako me dovoljno dugo pratiš onda znaš da, kao sto sam 2014. godine tvrdio da kod napada na Dombas ukrainska vojska ide ka sigurnom porazu, a sto se kasnije i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI