Pentagon se bori da spasi američke interese na Bliskom istoku, ali možda će biti prekasno

Američki ministar obrane Lloyd Austin
17 komentara

Uoči očekivanih regionalnih eskalacija u narednim mjesecima, američki ministar odbrane Lloyd Austin sletio je u nedjelju u Kraljevinu Jordan , čime je započeo još jednu posjetu Bliskom istoku visokog profila ove godine. Uprkos naporima Washingtona da nametne svoju agendu, njegov trenutni pristup može se pokazati previše van dodira da bi napravio opipljivu razliku.

Šef Pentagona doputovao je u jordansku prijestolnicu na turneju s ciljem uvjeravanja regionalnih saveznika u opredjeljenje američke politike, uprkos fokusu Bidenove administracije na borbu protiv Rusije i Kine. Austinova posjeta je prvobitno bila osmišljena tako da bude usmjerena na posjetu Tel Avivu, Kairu i Amanu, ali je uključivala i iznenadnu posjetu Bagdadu.

Ova posjeta je druga ovogodišnja američka turneja po Bliskom istoku visokog profila, a državni sekretar Antony Blinken također je predvodio delegaciju u Svetu zemlju krajem januara. Na nesreću po Blinkena, posjeta njegove delegacije, koja se djelimično fokusirala na smirivanje tenzija na okupiranim palestinskim teritorijama, do sada se pokazala kao promašaj, a nasilje nastavlja da eskalira na Zapadnoj obali.

Sprečavanje izraelsko-palestinske eskalacije

Austin se suočava s izazovom uoči onoga što se očekuje da će biti mjesec eskalacije nasilja na okupiranim teritorijama između izraelske vojske i Palestinaca tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji počinje krajem marta. Čini se da su neke od stanica na Austinovoj turneji posebno skrojene za sprječavanje ovog nasilja. Problem koji se već predstavlja je nedostatak ciljanog fokusa na bilo koji ključni cilj, u kombinaciji sa odvajanjem od realnosti na terenu.

Hašemitski vladar Jordana, kralj Abdulah II, ima zakonsko starateljstvo nad džamijom Al-Aksa i okolnim muslimanskim i kršćanskim svetim mjestima unutar Starog grada Jerusalema. Provokacije ranije ove godine, uzrokovane odobrenjem izraelskog ministra sigurnosti Itamara Ben Gvira za upad u  džamiju Al-Aqsa, izazvale su verbalni sukob na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a sazvanoj da se osudi svako kršenje statusa quo.

Uprkos mirovnom sporazumu Jordana i bliskim sigurnosnim vezama s Izraelom, postojalo je neprijateljstvo oko al-Aqse između jordanskog vladara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za vrijeme dok je bio bivši američki predsjednik Donald Trump. Ako se situacija dalje pogorša, to bi moglo dovesti u pitanje odnose Izraela i Jordana.

Jordan je također blizak saveznik Palestinske uprave (PA) i igra integralnu ulogu u održavanju sigurnosne koordinacije između PA i izraelskih sigurnosnih snaga na Zapadnoj obali. Sigurnosni samitu Akabi, Jordan, krajem februara okupila je delegacije iz PA, Izraela, Egipta i SAD. Sastanak je bio fokusiran na američki plan da se pomogne sigurnosnim snagama PA da ponovo uspostave kontrolu nad sjevernom Zapadnom obalom i da se bore protiv novoformiranih naoružanih palestinskih grupa u tom području.

Prijedlog, koji je iznio američki koordinator za sigurnost, Michael Fenzel, ima za cilj obuku snaga PA u Jordanu da se suprotstave oružanim grupama. Međutim, planu nedostaje uvažavanje činjenica na terenu, posebno nezadovoljstva građana Palestinskim vlastima, i mogao bi se pokazati kontraproduktivnim, izazivajući oružani sukob između grupa i sigurnosnih snaga PA.

Austinova posjeta Egiptu mogla bi biti sastavni dio pomoći u smirivanju oružanih pokreta u pojasu Gaze, budući da Kairo igra ključnu posredničku ulogu između Izraela i vlade Hamasa. Osim toga, važno je napomenuti da je katarski Mohammed al-Emadi , odgovoran za koordinaciju dodjele pomoći Gazi, u ponedjeljak posjetio  opkoljenu obalnu enklavu posebno kako bi razgovarao o novom grantu. Istorijski gledano, pomoć Katara, kao i sposobnost Egipta da ublaži opsadu otvaranjem prijelaza Rafah, korišteni su kao moneta za pregovaranje s Hamasom, za sprječavanje ili okončanje eskalacije s Izraelom.

Međutim, uprkos pokušajima susjednih arapskih nacija da spriječe eskalaciju, situacija gotovo u potpunosti ovisi o pristupu Izraela Palestincima. Ako se preduzmu agresivne mjere protiv muslimanskih vjernika oko Starog grada Jerusalema, kao što sugeriraju istaknuti ministri u izraelskoj vladi, to može izazvati ne samo reakciju Palestinaca, već i tenzije s Jordanom. U zavisnosti od toga koliko daleko stvari idu, može čak i izolovati Egipat od Izraela. Zbog toga SAD moraju odustati od politike bezuslovne podrške Izraelu. Tel Aviv je istorijski nedostatak posljedica za svoje postupke doživljavao kao zeleno svjetlo za agresiju.

Ako pogledamo izjavu američkog State Departmenta o posjeti Antonyja Blinkena, zajedno s fokusom utjecajnih think-tankova sa sjedištem u Washingtonu, postaje jasno da je Bidenova administracija fiksirana  na postizanje izraelsko-saudijskog sporazuma o normalizaciji. Takav dogovor bi mogao biti na dohvat ruke. Međutim, neuspjeh da se spriječi eskalacija u narednim mjesecima, posebno oko pitanja džamije al-Aqsa, mogao bi ozbiljno ugroziti željeni rezultat Bijele kuće.

Stare strategije u regiji koja se mijenja

Iznenadna posjeta šefa Pentagona Bagdadu u utorak bila je usmjerena na proširenje američko-iračke saradnje u borbi protiv terorista Islamske države. Posjeta ponovo pokazuje očaj Washingtona da se drži istog političkog pristupa koji je činio u prošlosti, odnosno produbljivanja sigurnosti zemalja u regionu od SAD-a. Slično, američka politika da se Saudijska Arabija stavi pod svoje okrilje godinama se vrti oko vojne podrške Kraljevini. Problem u ovom slučaju je što rat u Jemenu predstavlja neuspjeh SAD-a da zapravo zaštite Saudijsku Arabiju. Nesposobnost Bidenove administracije da okonča rat dovela je do obnavljanja oružanog sukoba duž saudijsko-jemenske granice.

Prošlog mjeseca, Bagdad je potpisao nove ugovore o nafti i plinu s dvije kineske kompanije, zajedno sa Crescent Petroleumom iz UAE. Saudijska Arabija i Iran su također formalno podnijeli zahtjev  za pridruživanje ekonomskom savezu BRICS-a u posljednjih mjesec dana. Pokušaji izolacije i zaštite arapskih saveznika Washingtona od Teherana nisu uspjeli, a iranska vlada samo proširuje svoje ekonomske i vojne veze. Također postaje sve jasnije da američka i izraelska vojna tehnologija nije najbolji način za rješavanje problema Teherana. Umjesto toga, dijalog i saradnja, nešto čime se Abu Dabi trenutno bavi, daje bolje rezultate.

Američko povlačenje iz Afganistana 2021. označilo je početak nove ere na Bliskom istoku u smislu načina na koji se izražava američka moć. Sposobnost Washingtona da direktno napadne one kojima se suprotstavlja u regionu je ozbiljno smanjena, što je rezultiralo oslanjanjem na proxy ratove i pokušaje da izazove haos unutar civilnog društva svojih ciljnih zemalja. Dani potpune američke dominacije sile su završili, a snaga regionalnih snaga koje se suprotstavljaju SAD-u, kao rezultat vojne domišljatosti Irana, stvorila je novu ravnotežu snaga.

Da bi SAD zadržale svoju ulogu dominantne sile u regionu, moraju da evoluiraju u svom pristupu, odbacujući neuspeli agresorski stav. Također mora promijeniti svoj pristup Izraelu, jer trenutna politika nikad ne poziva njihovog saveznika na odgovornost može ugroziti dalje sporazume o normalizaciji i dodatno destabilizirati cijeli region. Dozvoljavajući Izraelu da više puta krši svoje crvene linije po pitanjima kao što su džamija al-Aksa, proširenje naselja i rušenje domova, učinilo je Washington nevjerodostojnim posrednikom između Izraela i Palestinaca. To je stvorilo situaciju u kojoj brojne naoružane grupe sada igraju ulogu predstavnika palestinske potrage za državnošću.

Autor: Robert Inlakesh

Američki UticajIZRAELJordanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Znači uskoro kreće krvoproliće na bliskom istoku.

Tupko Glupko
1 godina prije

Jordan – je li to ona država kojoj je tadašnji SDP-ov premijer Milanović 2012. godine prodao 200 tona hrvatskog naoružanja uz znanje predsjednika, SDP-ovca Josipovića koje je na koncu završilo u rukama “sirijske oporbe” (tj. ISIL-a) da bi srušilo sirijskog “diktatora” Assada?

Max
1 godina prije

Tamo ih nitko ne želi.

Ivan
1 godina prije

Pentagon treba pretvoriti u prah i pepeo da nikad vise to zlo ne nikne..

R M
1 godina prije

znači idemo ka tome da moramo da budemo prijavljeni da damo plusić ili minusić na neki komentar. aferim

Perun
1 godina prije

U Sjedinjenim Državama propala je najveća banka od financijske krize 2008. godine: nakon panike investitora američka institucija za osiguranje depozita u petak je preuzela kontrolu nad Silicon Valley Bank (SVB). Kolaps ogromne banke izazvao je brige mogu li se i druge banke suočiti sa sličnim problemima…..,,sposobnost ” ,,Bidenove administracije ” da ,,okonča” specijalne operacije Pentagovna i cia-nista dovela je do obnavljanja oružanih sukoba diljem svijeta ….o ukrajini da ne govorimo ….ser…u li ga ser…u ovi ,,usa” demokratisti i neohazarska diplomatična klika …..P.S…oj gangsteru iz čikaga …evo ti jedna ganga od svetog Jure Stublića sveca sviju svetaca iz rock n roll kalendara…..SFSN… .Vozio se Jura Stublić na raketi kroz Chicago. U Chicagu su gangsteri opljačkali narod cijeli. “Oj, gangsteri iz Chicaga!” – Jura Stublić progovara: “Vrati BMW i Mercedes, vrati vilu i tri stana, Vrati toranj od crkvice, plati svoje ljubavnice, Vrati druga dobrovoljcu, daj spomenik palom borcu!” “Oj, gangsteri iz… Čitaj više »

Novak
1 godina prije

Pitanje: Kakve to Amerika ima interese na Bliskom istoku, čudim se čudom – pa gde je Amerika, a gde je Bliski istok???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI