Pentagon se udvara Indiji usred tenzija u Kini

Američki ministar obrane Lloyd Austin
21 komentar

Američki ministar odbrane Lloyd Austin bio je domaćin sastanka u ponedjeljak u Pentagonu s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom, gdje su razgovarali o načinima produbljivanja njihove bilateralne saradnje u oblasti odbrane. Zvaničnici su “ponovo potvrdili svoju posvećenost zajedničkom radu kao nepokolebljivi partneri na unapređenju zajedničke vizije Sjedinjenih Država i Indije za slobodan, otvoren i inkluzivan Indo-Pacifik”, rekao je Pentagon.

Glavni izazov toj viziji – barem onako kako je Vašington vidi – je Kina, koja je pokrenula teritorijalne sporove s raznim nacijama u Južnom kineskom moru. Peking je takođe obećao da će se ponovo ujediniti s Tajvanom, koji vidi kao otcijepljenu provinciju. Kina i SAD su se posljednjih mjeseci sve više sukobljavale oko Tajvana, posebno nakon što je predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u avgustu posjetila samoupravno ostrvo, što je potez koji je Peking vidio kao podrivanje njegovog suvereniteta. Kina je odgovorila prekidom vojnih i klimatskih veza s Washingtonom i održavanjem vojnih vježbi u Tajvanskom moreuzu.

“Regionalna sigurnost je posebno važna upravo sada, zbog sve veće ratobornosti Kine, posebno u vezi s Tajvanom”, rekao je Austin. “Posljednjih mjeseci vidjeli smo kako NRK intenzivira svoje napore da izazove međunarodni poredak zasnovan na pravilima.”

Austin je dodao da se SAD i Indija suočavaju s “trajnim izazovima mira, sigurnosti i prosperiteta širom svijeta”. On je takođe osudio Peking zbog odbijanja da osudi i izoluje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini.

“Kina nastavlja da podržava Rusiju – naciju koja takođe želi da poništi poredak zasnovan na pravilima – usred njene ničim izazvane i okrutne invazije na Ukrajinu”, rekao je Ostin.

Međutim, SAD takođe nisu uspjele da ubijede Nju Delhi da prestane da posluje sa Rusijom. U stvari, Indija je ove godine naglo povećala uvoz nafte i uglja iz Rusije. Zvaničnik američkog State Departmenta rekao je novinarima prošle sedmice da je Washington bio u “dubokim” razgovorima s indijskim zvaničnicima u oslanjanju te južnoazijske zemlje na rusku energiju i oružje.

Jaishankar je umanjio značaj ukrajinskog aspekta sastanka od ponedjeljka, rekavši: „Dijelim s vama mišljenje da je globalna situacija ove godine postala daleko izazovnija [zbog] raznih razloga, posebno Indo-Pacifika. Važno je da se osigura stabilnost, sigurnost i prosperitet Indo-Pacifika. To se, između ostalog, najbolje postiže saradnjom između dvije zemlje.”

Austin je ugostio indijskog ministra odbrane Rajnata Singha u Pentagonu u aprilu i razgovarao sa Singhom telefonom ranije ovog mjeseca. Iako su obje strane rekle da je poziv bio “produktivan”, Sing je uložio žalbu zbog nedavnog dogovora SAD-a o produženju životnog vijeka pakistanskih borbenih aviona F-16.

Bilateralna SaradnjaIndijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 godina prije

Tko misli da Indijci neznaju da imaju posla sa zmijom? …….

Primat
1 godina prije

“međunarodni poredak zasnovan na pravilima.”
…pravila, pravila, sve su nas pokvarila…

dona
1 godina prije

nema udvaranja ,Indijci gonite ih u 3 pm

Max
1 godina prije

Mislim da je to uzaludan posao. Jer ne žele rat protiv Kine koji bi ih sve uništio. Ali tko zna što su smislili.

Josip
1 godina prije

Đubrad smrdljiva američka..

Nekoime
1 godina prije

Pravila? Gdje su sankcije ptotiv USA zbog Iraka, Sirije, Libije, Jemena,…

tihobl
1 godina prije

Sta kazu ameri: predjite na nasu stranu dacemo vam Tajvan i Tibet.

Roccos
1 godina prije

Čuj ovog čiča Tome”krše poredak zasnovan na pravilima”,e bijedniče,rob bio,rob ostao.

gigi pinna
1 godina prije

Indijci masno zarađuju na preradi ruske nafte, koju prodaju retardiranim Europljanima. I prije ove krize EU je zaostajala za svijetom u ekonomiji i tehnologiji, a nakon svega ovoga još će i više.

nessy
1 godina prije

Na slici vidimo kako je ponosan ovaj ‘afroamerikanac’, svojim uspijehom u hijerarhiji organizacije (US Army), koja je njegovoj rasi hebala milu majku. Neka uziva.

nessy
1 godina prije

Ma, je, lako ce USA izmanipulirati Kinu i Indiju. Dok je Kina razvijala drzavni aparat i umjenost diplomacije, pretci ovoga ministra su skakali sa grane na granu.

ivi.tz
1 godina prije

Za ljepotana gore sa slike 🍌🍌🍌🍌🍌

Hogar
1 godina prije

Kamatari sa batinom. Doma goni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI