Pentagon traži još novca: Prioritet nije terorizam, već borba protiv Rusije i Kine

Europa Pentagon
16 komentara

Iako je za 2018. proračun američke vojske uvelike premašio nezamislivih 700 milijardi dolara, Pentagon je zatražio povećanje sredstava za rješavanje suparništva s Rusijom i Kinom, što je posebno naglašeno u novoj “Nacionalnoj obrambenoj strategiji”.

“Dugoročni strateško natjecanje s Kinom i Rusijom zahtijeva povećana ulaganja u obranu zbog veličine prijetnji koje danas ove zemlje predstavljaju za sigurnost i prosperitet Sjedinjenih Američkih  Država, a njihov će se potencijal u budućnosti povećavati”, stoji u dokumentu.

Strategija detaljno opisuje kako su Moskva i Peking “glavni prioriteti Pentagona, čak veći od terorizma”, te optužuje Rusiju da koristi veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda “kako bi uništila NATO i promijenila strukturu gospodarstva i sigurnosti u Europi i na Bliskom istoku u svoju korist”.

S druge strane, Pentagon namjerava nastavljati ulagati napore u “zastrašivanju i neutraliziranju država poput Irana i Sjeverne Koreje, te obećava da će eliminirati terorističke prijetnje protiv Sjedinjenih Država”, naglasivši “kako je činjenica da zemlja više nije nikakvo svetište, nego cilj napada”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je opovrgnuo formulaciju nove obrambene strategije Washingtona, rekavši “kako Pentagon s ovim dokumentom, umjesto dijaloga, traži sukob”.

Bloomberg: Glavna prijetnja Americi nije, terorizam, nego su to Rusija i Kina

Kina i Rusija
FOTO: Xi Jinping i Vladimir Putin

Čak je i Bloomberg primijetio dio nove američke “Nacionalne obrambene strategije” za 2018. godinu, gdje Pentagon vidi veću “prijetnju” u Rusiji i Kini, nego u terorizmu.

“Terorizam je prestao biti glavna prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Država, ustupajući to mjesto Rusiji i Kini”, izvijestio je Bloomberg

Prema dokumentu, suprotstavljanje Moskvi i Pekingu i nadvladati ove zemlje u vojnom smislu je postao “glavni prioritet Washingtona”. Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih  Država navodi kako će provedba ovih ciljeva zahtijevati “povećane i održive investicije”.

“Oba rivala Sjedinjenih Američkih  Država aktivno traže reviziju ili zamjenu slobodnog i otvorenog poretka koji je od Drugog svjetskog rata osiguravao sigurnost i prosperitet u svijetu”, stoji u strategiji Pentagona

“Kina i Rusija trenutno potkopavaju međunarodni poredak iznutra i istovremenu iskorištavaju i uništavaju njegova načela i sigurna pravila o slobodnom prometu”, navodi se u dokumentu.

“Kako bi se suprotstavio tim naporima, Washington namjerava spriječiti Rusiju i Kinu da koriste prisilu i zastrašivanje u ostvarenju svojih ciljeva i da nanesu štetu interesima Sjedinjenih Država”, citirajući dokument piše Bloomberg.

“Ovaj dokument, nakon jedne godine u uredu, pojašnjava stavove američkog ministra obrane Jamesa Mattisa o geopolitici. Iz dokumenta se jasno vidi da oni koji se bave vanjskom politikom u Sjedinjenim Državama nikada nisu dijelili entuzijazam američkog predsjednika kada su u pitanju odnosi s Vladimirom Putinom”, navodi Bloomberg.

Naime, čelnik Pentagona, James Mattis je u petak izjavio “kako je sada u središtu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država suparništvo između velikih sila, a ne terorizam”.

Nacionalna obrambena strategija Sjedinjenih Država za 2018 godinu: National Defense Strategy

us vojni budzet
FOTO – Vojni proračun Pentagona od 1900. do 2018. u milijardama dolara
NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drale
6 godine prije

100% sastavljen dokument od neokona. Ovo dođe kao otrežnjenje onima koji su mislili da se sa Trampom bilo šta promijenilo u Washingtonu, i da su neokoni prošlost. Surova realnost je da su razni tink tankovi za proučavanje mirnog riješavanja konflikata, za proučavanje mira, za proučavanje ljubavi među narodima, , itd., shvatili da je rat najprofitabilniji, a najveća krava muzara je vojno industrijski kompleks. Zato su osnovali te institute, da bi dobili dio kolača. A oni žele mir u svijetu isto onoliko koliko su razni Soroši i Adelsoni filantropi, i koliko turski F-16 u ovom momentu na Kurde bacaju “Maslinove grančice”.

trumba
6 godine prije

Federalne rezerve zadovoljno trljaju ruke i već naručuju nove role wc papira da imaju na čemu štampat lica i brojeve jer bi inače ljudima to moglo bit zbunjujuće kada bi držali samo prazni tariguz u rukama, … u kojem bi slučaju vrijednost (koju predstavlja taj niz brojeva) – ostala konstipirana unutar uma tek kao puko vjerovanje u misao = placebo.

A raja ko raja, sve zbraja,
čak i kad ne odgovara!

davor
6 godine prije

Borba protiv terorizma nikad nije bila prioritet već se u terorizam ulagalo od početaka također za borbu protiv Rusije i Kine. Kao što ni borba protiv nacista nije bila prioritet sve do sloma nacista na istočnom frontu. Sve ostalo je mitomanija.

basso
6 godine prije

Nije problem za dolare,stamparija radi u tri smjene.

Sinisa
6 godine prije

Nista novo nije rekao.

Ogi
6 godine prije

Ma kakav terorizam! Najveći terorista na svijetu je NATO na celu sa Amerikom. Pa oni ni svoj narod ne stede a kamoli druge. Sami su sebi srusili kule bliznakinje da bi imali izgovir napadati druge drzave.Dno dna.

Arnold
6 godine prije

Samo se kurčite ameri pojest ce vas i kina i rusija

SU 57
6 godine prije

Na Zapadu ništa novo !!!!

Zvrk
6 godine prije

Lako za novac. Ali bojim se da je tu daleko od kvalitete, sve neka šatro kvantiteta.

ranko75
6 godine prije

Ameriko, i treba da se raspadnes, doci ce i taj dan vjerujem, kao i Velika Britanija, vi ne mozete postojati ako ne cinite zlo drugima, pa prestanite postojati!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI