Pentagon zbog Covida-19 razradio plan za legaliziranje vojne hunte

Vojna hunta i virus

Vlasti Sjedinjenih Država poduzimaju praktične korake za uvođenje izvanrednog stanja u kojem će vlast iz civilne moći prijeći u ruke vojske, izvještava William M. Arkin u članku za Newsweek pod naslovom “Ekskluzivno: Tajni vojni planovi u slučaju da koronavirus osakati vladu”.

Newsweek navod i kako je američki ministar obrane Mark Esper 1. veljače ove godine potpisao naredbe kojima upućuje NORTHCOM na provedbu planova za borbu protiv pandemije u cijeloj državi. Povrh toga, ministar Esper potajno je također potpisao Naredbe o upozorenju u kojima „upozorava NORTHCOM i njemu podređene vojne jedinicama na istočnoj obali Sjedinjenih Država “kako ih rasporediti za podršku potencijalnim hitnim misijama”.

Vrlo tajni planovi za izvanredne situacije pripremljeni su ne samo za zaštitu glavnog grada zemlje, Washingtona, već i za moguće uvođenje ratnog zakona u Sjedinjenim Državama, ne nužno pod tim imenom. Planovi predviđaju akcije američke vojske u slučaju da “svi ustavni nasljednici budu nesposobni.”

Različiti planovi kodnog naziva „Octagon“, „Freejack“ i „Zodiac“ osiguravaju kontinuitet vlasti. Prema tim planovima za izvanredne situacije, prijenos vlasti zaobilazi uobičajene ustavne postupke za sukcesiji vlade. Prema njima, vojni zapovjednici mogu preuzeti kontrolu nad određenim teritorijima zemlje ili čak cijele Amerike.

Podsjetimo, nakon terorističkog napada „11. Rujna“ je u sastavu američke vojske stvoreno „Sjeverno zapovjedništvo“ (NORTHCOM). Prema zajedničkom zapovjednom planu funkcija koju može obavljati NORTHCOM je:

  • Provesti operacije radi odvraćanja, sprečavanja i odbijanja prijetnji i agresije usmjerenih protiv Sjedinjenih Država, njihovih teritorija i interesa unutar dodijeljene zone odgovornosti ;
  • Po nalogu predsjednika ili ministra obrane pružiti vojnu pomoć nevojnim vlastima, uključujući operacije upravljanja posljedicama.

NORTHCOM je stvorio tri sveobuhvatna plana za slučaj izvanrednih stanja. Objava Newsweeka kaže da zapovjednik Sjevernog zapovjedništva,  general Terrence  O’Shaughnessy, u hitnim slučajevima može preuzeti ovlasti američke vlade dok „ne bude uspostavljen novi civilni vođa“.

U osnovi, general O’Shaughnessy je potencijalni američki vojni vladar za vrijeme „izvanrednih prilika“.

Sada, pripremajući se za raspoređivanje za hitne operacije, Pentagon je nametnuo neviđena ograničenja za odlazak svojih podređenih izvan vojnih baza. Prošle je srijede većinu stranih vojnih putovanja ograničio na 60 dana, a u petak je izdao dodatnu internu naredbu koja u osnovi cijelo vojno osoblje drži u blizini ili unutar vojnih baza. Naravno, postoje izuzeci, uključujući i putovanja koja su “nužna za dovršavanje misija”.

Također je dana naredba da ministar obrane Esper i njegov zamjenik djeluju „bez fizičkog kontakta“, odnosno, moraju uvijek biti odvojeni, kako bi se spriječilo da u isto vrijeme budu onemogućeni za vršenje dužnosti.

Ostale agencije za nacionalnu sigurnost također slijede ovaj primjer. U slučaju da koronavirus počne pogađati stanovnike Bijele kuće, stručnjaci za “kontinuitet vlasti” pripremaju evakuaciju cijelog osoblja iz objekta.

Američki vojni stručnjaci tvrde da su samo masovno uništenje uzrokovano nuklearnom eksplozijom ili ogromne žrtve koje može prouzrokovati “biološki agens” katastrofalne situacije koja opravdavaju prijelaz kroz “neustavne radnje” i provedbu planova za uvođenje izvanredne situacije.

Ali snaga američke vojske može biti potrebna ne samo u situaciji uporabe oružja za masovno uništenje u američkim gradovima, već i u slučaju masovnih nereda i nasilja u situaciji „borbe za opstanak  zbog nedostatka životnih sredstava“.

Prema uputama Pentagona, vojni zapovjednici imaju pravo neovisno djelovati u izvanrednim situacijama u kojima “slobodno izabrane lokalne vlasti nisu u stanju kontrolirati situaciju”.

Te “okolnosti” uključuju “velike neočekivane građanske nemire” povezane sa “značajnim gubicima života ili besmislenim uništavanjem imovine”. U listopadu 2018. je Združeni stožer uspostavio ta pravila, podsjetivši vojne zapovjednike da mogu donositi odluke sami i “privremeno angažirati vojnu kontrolu u uvjetima kad prethodno odobrenje predsjednika nije moguće ili kada lokalne vlasti nisu u stanju kontrolirati situaciju“.

Nova Pentagonova direktiva ovu situaciju naziva “ekstremnom“.

U slučaju nužde, NORTHCOM je pripremio tri sveobuhvatna akcijska plana:

  • CONPLAN 3400, ili vojni plan “obrane domovine” ako Amerika sama postane bojno polje;
  • CONPLAN 3500, „podrška civilnim vlastima“ – to je kada vojska pomaže civilnim vlastima u izvanrednim situacijama izvan uvjeta vanjskog oružanog napada na američku naciju;
  • CONPLAN 3600, vojne operacije u glavnom gradu i nastavak rada vlade u okviru kojeg su postavljeni najdetaljniji planovi za podržavanje kontinuiteta vlasti.

Postoji sedam tajnih planova za pripremu hitnih misija. Tri su povezana s preseljenjem i podrškom Bijeloj kući i saveznoj vladi kada budu evakuirani i budu radili iz alternativnih objekata.

Plan „Executive Mansion“ (RESEM) fokusiran je na spašavanju i evakuaciji stanovnika Bijele kuće. Plan posebno predviđa situaciju kada je potrebno iskopati bunkere za osoblje, prekrivene ruševinama Bijele kuće.

Drugi je Zajednički plan evakuacije u izvanrednim situacijama (JEEP) i osigurava prijevoz ministra obrane i ostalih službenika nacionalne sigurnosti kako bi mogli brzo napustiti područje Washingtona.

Treći plan, „Atlas“, predviđa premještanje nevojnih vođa, odnosno vodstva Kongresa, Vrhovnog suda i drugih važnih osoba na njihova mjesta premještanja. Prema ovom planu, oni će biti prebačeni u neki tajni bunker, a vladine strukture bit će prevezene u objekte u Marylandu.

Još tri plana četvrti „Octagon“, peti „Freejack“ i šesti „Zodiac“, osiguravaju zaštitu u situaciji potpunog kolapsa vlade od strane vojnih jedinica u gradskom području Washingtona, Sjeverne Karoline i Istočnog Marylanda.

Sedmi plan, kodnog naziva „Granite Shadow“, predviđa hitne domaće operacije koje uključuju uporabu oružja za masovno uništenje u Sjedinjenim Državama. U američkoj vojsci postoje jedinice koje su u stalnoj pripravnosti, spremne odgovoriti na teroristički napad ili prijetnju s korištenjem nuklearnog oružja.

Većina gore navedenih planova testira se tijekom godišnjih vježbi „Capital Shield“. Na prošlogodišnjim vježbama, primjerice, “odigrala se” situacija napada upotrebom oružja za masovno uništenje na metro.

Problem kontinuiteta vlasti i zaštite predsjednika je postavljen još pod predsjednikom Dwightom Eisenhowerom nakon Drugog svjetskog rata, kada se vjerovalo u mogućnost nuklearnog napada na Washington.

Potreba djelovanja donositelja odluka o uporabi nuklearnog oružja i njihovom opstanku, čak i u izravnom nuklearnom napadu, dovela je do izgradnje bunkera i pripreme tajnih postupaka.

Sljedeći u „nasljednom redu“, nakon predsjednika, je Kongres, čija je zadaća

u tom slučaju očuvanje ustavnog poretka, a nakon Kongresa dolazi Vrhovni sud.

Do 11. rujna 2001. se program za hitne situacije se, uz nuklearnu katastrofu, proširio na uragane, koji su počeli devastirati američki teritorij. Sada se širi na pandemiju.

No, unatoč dobro pripremljenim planovima i vježbama tijekom prethodna tri desetljeća, napadi 11. rujna 2001. bili su ozbiljan test za usvojene hitne mjere.

Mnogi postupci, napisani na papiru, ignorirani su ili bačeni smeće. Zbog toga je nastao problem u ministarstvu unutarnjih poslova i drugim američkim agencijama za nacionalnu sigurnost. Stvoren je novi sustav, spreman ako se teroristički napad dogodi bez upozorenja.

Bunkeri, od kojih su mnogi zatvoreni nakon završetka Hladnog rata, ponovo su otvoreni i prošireni. Najneobičniji scenarij planiranja uključuje teroristički napad koji bi uključivao upotrebu nuklearnog uređaja ili radioaktivnu kontaminaciju izotopa u nekom velikom američkom gradu.

Scenarij terorističkih napada dominirao je do 2006., nakon čega je uslijedila reakcija vlade na uragan Katrina u New Orleansu. Civilne institucije u 50 država i lokalnih zajednica, posebno u velikim gradovima, počele su usklađivati spremnost za slučaj nužde sa zajedničkim federalnim protokolima.

Vlada na svim razinama trenutno ima opsežne programe „kontinuiteta vlasti“ da odgovori na prirodne ili katastrofe s ljudskim faktorom.

U srpnju 2016. predsjednik Barack Obama potpisao je tajnu predsjedničku direktivu br. 40 o „politici nacionalnog kontinuiteta“, definirajući „temeljne funkcije“ koje javne institucije moraju zaštititi i čuvati. Na najvišoj su razini najvažnije nacionalne funkcije, one koje osiguravaju “kontinuiranu vladavinu u skladu s ustavom“.

Kako bi sačuvali ustavnu vladavinu, vladini odjeli dobili su zapovijed da osiguraju ne samo kontinuitet vlasti, odnosno od predsjednika do potpredsjednika, već i liniju “sukcesije“, odnosno osiguranje lanca ljudi koji su uključeni u rad u slučaju katastrofe. Federalna direktiva o sukcesiji br. 40, objavljena samo nekoliko dana prije nego će Donald Trump postati predsjednik i navodi kako se moraju odrediti “postupci za prijenos statutarnih ovlasti i dužnosti zbog održavanja osnovnih funkcija države“.

“Prijenos ovlasti može biti privremen ili dugotrajan”, kaže direktiva br. 40. Dalje propisuje da osoblje određeno za prijenos vlasti treba biti smješteno u “geografski raspršenom području koje incident nije pogodio”.

Kako se ispostavilo, takvog područja u situaciji širenja koronavirusa u Sjedinjenim Državama nema. Nakon uragana Katrina 2006. godine, niti jedno izvanredno stanje nije prisililo bilo koju saveznu državu da u skladu s utvrđenim procedurama zatraži vojnu pomoć. To se dogodilo zato što su s vremenom lokalne policijske snage postale je sposobnije za intervenirati u hitnim operacijama, jer su  nabavile vojnu opremu, oružja i prošle su potrebne obuke. Policija zapravo ima prave vojne udjele, u punom smislu te riječi, opremljene oklopnim vozilima i jurišnim helikopterima.

Guverneri država su aktivno i koordinirano radili na jačanju Nacionalne garde, koja se u kriznim situacijama može pozvati na lokalne zakone. Trenutno se spremnost američke vojske za raspoređivanje u hitnim situacijama smatra „izvanrednim eksperimentom“. Međutim, to ne bi trebao predstavljati problem. Naime, svaka vojska u svijetu je dužna i prva u ekstremno teškim situacijama treba pomoći svom narodu. Ali što ako se mjere Pentagona ne odnose na pomoć američkoj naciji, već na suzbijanje iste, ako situacija s koronavirusom, u kombinaciji s predstojećom recesijom i masovnim otkazima, dovede do gnjeva i pobune masa u američkim gradovima? Zapovjednik Sjevernog zapovjedništva (NORTHCOM) „privremeno može dobiti ovlasti predsjednika“, a to se zove vojna hunta.

Izvor: Newsweek

Povezan članak: SAD: Aktiviran zakon koji Trumpu i FEMA-i daje izvanredne ovlasti i 50 mlrd. dolara

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
53 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
krezubi glasac

Spremaju se potamaniti sirotinju ili zombije kako oni treniraju. Oprema postoji od metaka raznih udara pa elektromagnetskih valova da vas u kokice pretvore. Pa mega bogati nece dati “svoj”pokraden novac vama nisu to socijalicti bivse juge i CCCP a koji su samo odstupili i predali vlast. Bit ce party poslije… Pročitaj više »

AJeTo

Ono sto se cinilo kao mlitava ignorantska reakcija daje povoljan vjetar u ledja ovom planu.

f35

Dosla maca na vrataca-ako ne milom onda NWO ce se vojnom silom instalirat… bilo nam krivo bilo nam drago. Sad se svi moramo probudit i vidjet sto su ameri toliko izvozili demokuratiju. Znaci je bemokratija je bila samo usputna faza, za nesto sto je trajno.

Savonarola

Amerika je prepuna proturječa i tenzija a ako vojna hunta preuzme vlast pojaviti če se bande i gerila tako da ce vojska ostati izolirana u bazama kao sada u Iraku.

Alen

Valjda sam do sad pogledao minimum deset – petnest filmova s ovom tematikom , cak je bilo i s virusima ..

neznanje

Pogledati što su “Oco domovine” ugradili neke odredbe u ustav SAD, baš poradi sprječavanja takvih događanja. Naš “otac domovine” ( to je onaj koji nam je svima j.bo mater) se jako plašio reakcije naroda kao i svi njegovi nasljednici, u saboru i vladi, pa mi nemamo šanse za nošenje oružja.… Pročitaj više »

eks

Imam pravo misliti, ne mogu tvrditi i ubediti bilo koga. Mislim – to može biti priprema za “skidanje” Trampa . Nije po volji psihopata iz Pentagona i CIA i njihovih gazda .

Alen

” Ali što ako se mjere Pentagona ne odnose na pomoć američkoj naciji, već na suzbijanje iste, ako situacija s koronavirusom, u kombinaciji s predstojećom recesijom i masovnim otkazima, dovede do gnjeva i pobune masa u američkim gradovima? Zapovjednik Sjevernog zapovjedništva (NORTHCOM) „privremeno može dobiti ovlasti predsjednika“, a to se… Pročitaj više »

Lucija

Zna li netko nešto o onih 70 000 vojnika amer.koji su se jučer iskrcali u Hamburgu ( ne mislim na onih 20 000 od ‘Defendera’)? Provjereno?

shumadinac

Nuklearne vežbe u Vašingtonu:
“Gospodine Predsedniče, vi samo stisnite zeleno dugme”
“Dobro…”
“Ne,NE, ne TO dugme!”
“E, jebga – zar niste znali da sam daltonista.”

shumadinac

Do skora su mnogi tvrdili: “neće Tramp ništa preduzimati dok ne prođu izbori” dok sam ja postavljao logično pitanje: “a šta ako vidi da će da izgubi?” Ipak, Tramp je samo “izvršilac radova” a Moćnici nemaju taj luksuz da dozvole da Globalisti preuzmu vlast. Pojava epidemije je uvod, ekonomski kolaps… Pročitaj više »

Weteran

Normalno da novinari rade za platu!?
Ovakve novine bi se ribolovačkim rečnikom nazvale “Vrška”?!
A i oni silni, lepo plaćeni, analitičari rade analizu broja i vrste komentara 🙂

Koba

Manite vi USA i obratite pažnju na ovo čudo ovdje. Od proglašenja izvanrednog stanja očito je potpuno preuzimanje glavnih medija od strane režima. Nije sporno da su i dosad bili pod kontrolom, jer nikad nisu ni bili profitabilni, ali sada je preočito. Konstantno se širi panika, hvale se vojska i… Pročitaj više »

RENEW

Kaj bo? Uporabil Antimalarik + antibiotik? Ali pa zdravilo iz Gileada proti eboli?

Venator

Ne brinite vi za američke civile, naoružani su oni do zuba.
Ukoliko se ustanovi da vojska ne radi u korist naroda, izbit će civilni rat.
Ni prvi ni zadnji.
Sve ostalo je samo pisanje SF romana.
Nemojte čitatelje dovoditi u histeriju i stvarati im nelagode u ionako teškim vremenima.

crodaemon

Ne vidim ništa sporno šta imaju planove za razne situacije.

banana

govori se o SADu, a slika gore je sa sovjetskom tematikom. koje tu LUD ?

Tulipan

Ova slika poseca ko Plakat ispred Kino-dvorana kad igra neki horor film.. uzas… jos ovaj scenario

Tulipan

Illuminati su zaita premocni, ako im se dopusti..

Marius

E o ovome sam davno čitao u knjigama koje bi neki nazvali konspirološkim. FEMA kampovi su odavno spremni i mogu da prime milione logoraša. Izgleda da ulazimo ubrzanim koracima završnu fazu uspostavljanja globalne diktature.

Max

možda svrha ove krize i jest da se uwede globalna vojna hunta.

Zorule

Iz intervjua sa dr. Gordanom Laucom na telegramu LAUC: U SAD-u se nažalost jako kasno počelo testirati. Zbog svoje opsjednutosti ulogom globalne velesile, nisu htjeli preuzeti funkcionalni test koji nije bio američki i krenuli su razvijati vlastiti test. Prva varijanta testa koju su napravili nije radila kako treba i zbog… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI