”Platite svoj dug”, Iran šalje poruku Britaniji

Britanska funta
10 komentara

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je London da vrati svoj dug prema Iranu, ističući kako Velika Britanija više ne može predstavljati lažne izgovore za odgađanje plaćanja, koje se odnosi na kupnju britanskih tenkova 1970-ih.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je novinarima da je Teheran još jednom natjerao Ujedinjeno Kraljevstvo da preda Iranu 400 milijuna funti koje duguje.

Khatibzadeh je rekao da je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani pokrenuo tu temu u posjetu Londonu u kojem se razgovaralo o bilateralnim pitanjima. Ministar je podsjetio London da više ne mogu odgađati otplatu duga ni pod kakvim izgovorima, kaže Khatibzadeh.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian također je prošlog ponedjeljka razgovarao sa svojom britanskom kolegicom Liz Truss, izjavio je Khatibzadeh, tražeći hitnu otplatu duga.

Britanija duguje oko 400 milijuna funti Iranu u vezi s kupnjom 1.500 tenkova i oklopnih vozila Chieftain 1971. od strane vlade Mohammada Reze Pahlavija, prozapadnog šaha koji je vladao zemljom do revolucije 1979. godine.

Britanska državna Međunarodna vojna služba isporučila je 185 tenkova prije revolucije, ali je sporazum poništen nakon zauzimanja Veleposlanstva Sjedinjenih Država i talačke krize koja je izazvala desetljeća neprijateljstva.

Dok su neki britanski političari tražili da se novac vrati Iranu, drugi su rekli da ga Iran ne može koristiti kao polugu za oslobađanje britanskih zarobljenika koje Teheran drži zatočenicima. Iran je sugerirao da bi Nazanin Zaghari-Ratcliffe, s drugim državljanima s dvojnim državljanstvom, mogao biti pušten ako Ujedinjeno Kraljevstvo plati.

dugiranLondonVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vetmaniac
2 godine prije

the gentlemens contract hehe

ףךפםן
2 godine prije

Ti britanski bjelosvjetski pljackasi samo uzimaju a ne vraćaju.
Gdje je zlato iz Venecuele? I njih su pokrali.

Kažun
2 godine prije

Sir Francis Drake – nikada ne vraća svoj plijen Jasno?

News
2 godine prije

Kad bi gusari svakog refundirali nista im ne bi ostalo.

2 godine prije

I kraljica je bila mlađa na novčanicama iz 70-ih…

davor
2 godine prije

nema više čekanja nakon 50 godina čekanja 🙂 🙂

nessy
2 godine prije

GB bi trebala provesti tretman odvikavanja od pljacke drugih naroda i drzava. Ta navika im je dio identiteta nacije, i nikako je se ne zele odreci. Odvikavanje bi bilo mukotrpno i dugotrajno, tako da bi odvikavanje od teskih opijata izgledalo kao djecja igra. To je nacija duboko uvjerena u svoju superiornost, pogotovo prema svim obojenima. Lako su pobjedjivali u kolonijalnim ratovima, koristeci tada vrhunsku vojnu tehniku protiv jedva naoruzanih i nediscipliniranih plemena. Cak su im i Buri dali dima u J.A., koristeci gerilsku taktiku i bezdimni barut. Na srecu, vise nisu jaki kao prije. Svide im se sirovine u Kini? Dali bi bezvrijedan i otrovan opijum za srebro, svilu i caj. Zazele J. Africke rudnike zlata? Stize vojska, sa najnovijim dostignucem zapada: konc-logorima. Indija? Irak? Iran? Zemlja koja je stoljecima prosperirala, gramzivo otimajuci sve sto im padne pod kandzu. Tako vise ne ide, i stvarno mi ih je zao, cak… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Tako i treba

Boba Lazarević
2 godine prije

Pa sad su Chieftaini prilično jeftini. Rabljeni, naravno. Od 20 do 50 hiljada funti po primjerku. Eto im prilike da ih isporuče za bagatelu, spreme razliku i svi zadovoljni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI