Podrška SAD u Izraelu dostigla je 20-godišnji maksimum

Izrael SAD
11 komentara

Javna podrška SAD među Izraelcima dostigla je najviši nivo u dvije decenije, prema novom istraživanju stanovnika 23 zemlje. Iako je podrška Vašingtonu generalno opala širom Evrope, Poljska je bila izuzetak, na vrhu ovogodišnje liste sa najpovoljnijim stavom.

Upitan o njihovim stavovima prema SAD-u za istraživanje Pew-a objavljenog u utorak, 87% anketiranih Izraelaca reklo je da je njihovo mišljenje općenito povoljno, a samo 12% je odgovorilo negativno. Ta brojka je najveća od kada je Pew počeo da sprovodi istraživanje u Izraelu 2003. godine, sa rejtingom koji je stalno rastao.

SAD su dugo održavale bliske veze s Izraelom, a bivši državni sekretar Alexander Haig je jednom prilikom uporedio tu zemlju sa “američkom nosačem aviona u svijetu koji se ne može potopiti”. Ona nastavlja da prima milijarde dolara američke pomoći godišnje, od čega se veliki dio troši na vojnu opremu.

Iako je predsjednik Joe Biden bio manje glasan u svojoj podršci Izraelu, njegov prethodnik Donald Trump bio je snažan zagovornik jevrejske države. Godine 2018. pristao je da premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, u skladu sa spornim zahtjevima Izraela na grad kao njegov glavni grad. Kasnije je priznao njene pretenzije na Golansku visoravan, uprkos ponovljenim prigovorima iz Sirije.

Jedina zemlja s većim rejtingom za SAD od Izraela bila je Poljska, gdje je 93% stanovnika reklo za Pew da su njihova mišljenja povoljna, u poređenju sa samo 4% nepovoljnih. Južna Koreja, Nigerija i Kenija su također bile visoko na listi, sa 79%, 74% i 71% ocjena naklonosti.

Međutim, od 10 evropskih zemalja uključenih u istraživanje, samo su Poljska i Grčka ove godine prijavile više ocjene nego 2022., što ukazuje na opći pad mišljenja u posljednjih 12 mjeseci. Mađarska, koja održava bliže veze sa Rusijom, došla je sa najnižim rejtingom od samo 44% povoljnih, što je pad od 11 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu. Mala većina Mađara, 51%, rekla je da njihovo mišljenje nije pozitivno.

Nekoliko bliskih američkih saveznika imalo je neke od najnižih ocjena u istraživanju, a samo 52% Australaca reklo je da je njihov pogled na SAD povoljan. Kanada je imala nešto bolju cifru od 57%, dok se samo 55% Šveđana složilo s tim stavom.

Sveukupno, 82% ispitanika u sve 23 zemlje reklo je da se Sjedinjene Države „miješaju u poslove drugih zemalja“, iako je 61% također izjavilo da Washington doprinosi „miru i stabilnosti širom svijeta“. Ispitanici su bili gotovo podijeljeni u pogledu toga da li američki zvaničnici „uzimaju u obzir interese drugih zemalja“, pri čemu je 49% reklo da jesu, a 50% je odgovorilo ne.

IZRAELodnosiSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
10 mjeseci prije

ogledalce, ogledalce, …tko je najljepsi na svijetu? …iiii …pazi sta ces rec!

Max
10 mjeseci prije

Svi mediji u SAD U vlsništvu su židova. Osim Teda Turnera i Ruperta Murdocha.

Antee Phashist
10 mjeseci prije

Istraživanja su pokazala da istraživanja uvjek pokazuju u skladu s potrebama superbogatie elite i provoditeljima njihove agende – zapadnjačkim režimima.
Tako su istražavanja pokazivala sigurnost i potrebu cijepljenja npr…

bruegel the elder
10 mjeseci prije

Samo 87% anketiranih ??? A Palestinci dali svih 12 bodova u$$ranima…….100 %…čudno….

Ivan
10 mjeseci prije

Sva zidovska bagra je pobjegla ispred Hitlera u Ameriku i sada se odanle svete cijelom svijetu. Sto nije to sve potamanio kad je imao priliku?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI