Politico tvrdi kako Francuska nema više oružja koja može poslati Ukrajini

Ukrajinska vojska koristi francusko oruzje
65 komentara

Pariz se navodno nada da će umjesto toga udvostručiti pomoć civilima

Francuska je neslužbeno priznala kako ne može Ukrajini osigurati više oružja zbog sve manjih vlastitih zaliha, ali je obećala da će nastaviti pomagati Kijevu na druge načine, izvijestio je Politico, pozivajući se na anonimni izvor. “Neslužbeno, Francuzi priznaju kako ne mogu dati više oružja Ukrajini zbog stanja vlastitih zaliha”, rekao je list u svom brifingu Brussels Playbook u četvrtak. Dodaje se da se Pariz “nada da će to nadoknaditi pomoći civilima”. Ova vijest dolazi u isto vrijeme kada je došlo izvješće koje govori o tome da je većina članica NATO-a također ostala bez oružja za Ukrajinu. Kao dio svojih napora da nadoknadi nedostatak vojne pomoći, Francuska nastoji organizirati “konferenciju za ukrajinsku otpornost ovog mjeseca”, prema izvješću.

Ranije su zapadni čelnici obećali pomoći Kijevu da preživi zimu, a brojne su zemlje pripremile sve, od pokrivača do generatora.

Prošlog mjeseca, The New York Times je izvijestio da su neke manje članice NATO-a “iscrpile svoj potencijal” u pogledu potpore Ukrajini oružjem, pri čemu je najmanje 20 od 30 članica bloka očito “prilično iscrpljeno”. U to vrijeme, novine su rekle da samo “veći saveznici”, uključujući Francusku, Njemačku i Italiju, mogu zadržati ili povećati isporuke oružja.

Francuska je više puta optuživana da ne pruža dovoljno sigurnosne pomoći Kijevu. Pariz je na osmom mjestu po vojnoj pomoći, daleko iza SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Poljske, sa samo 220 milijuna eura (230 milijuna dolara), prema podacima Kiel Instituta za svjetsku ekonomiju.

Osvrćući se na kritike, prošli je mjesec ministar obrane Sebastien Lecornu najavio da će Francuska isporučiti Kijevu dva višecijevna raketna sustava, dok je potvrdio isporuku dviju baterija sustava protuzračne obrane Crotale NG. Također je rekao da razmatraju zahtjev Ukrajine za radare za obranu od ruskih napada.

Prije toga, Francuska je osigurala seriju samohodnih haubica Caesar, protutenkovskih projektila MILAN i druge vojne opreme. Moskva je više puta upozorila zapadne države da ne pune Ukrajinu oružjem, rekavši da će to samo produžiti sukob.

francuskaOružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crta
1 godina prije

Prvo je bilo da će svijet umrijeti od gladi bez ruske pšenice. Onda je krenulo ismijavanje o smrzavanju Evrope bez ruskog plina. Sad kreće priča o iscrpljenosti ratnih rezervi zapada. Pretpostavljam da je slijedeći problem u opskrbi kamenim sjekirama iz Rusije jer to je jedini proizvod koji je konkurentan.

Mario
1 godina prije

Ja Politicu nevjerujem. Sve je to pretvaranje. Rusija i zapad funkcioniraju skroz drugačije što se vojne proizvodnje tiče, Rusija tu je bolja i organiziranija jer očito Rusija ne troši više oružja i municije nego koliko je u stanju proizvesti, ali ni zapad nije baš tako nemoćan kako Politico inputira. Uvijek se treba vratiti na financije, a to je dobro skriveno od javnosti. Također treba uzeti u obzir i manipulaciju s navodnim nestankom oružja i municije u Europi kao svojevrstan pritisak na ukrajinsku vlast kako bi i dalje nedostatak oružja nadoknađivala krvlju ukrajinskih vojnika. I to kako Amerika nema oružja i municije priče su za malu djecu, pitanje je samo koliko i po kojoj cjeni su Europljani spremni platiti Americi za dovoljne količine oružja i municije potrebnih za rat u Ukrajini koja je postala crna rupa koja guta sva moguća materijalna dobra, od oružja i municije do goriva, hrane, sirovina do… Čitaj više »

Ico
1 godina prije

EU ne treba rusku naftu, možemo se voziti i na magarcima

mrdo
1 godina prije

Poljska se sprema da oslobodi Galiciju iz tamnice naroda bivše Ukrajine (baš će se usrećiti sa galicijanima, hahaha) ———————— Nariškin: Poljska se užurbano sprema za zauzimanje tri zapadnoukrajinske oblasti Poljska pojačava pripreme za zauzimanje teritorija u zapadnoj Ukrajini, izjavio je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin. „Informacije kojima raspolažemo, ukazuju na to da Varšava ubrzava pripreme za pripajanje teritorija Lavovske, Ivano-Frankovske i većeg dela Ternopoljske oblasti Ukrajine“, naglasio je. Nariškin je precizirao da je poljski predsednik Andžej Duda naložio nadležnim službama da hitno pripreme zvanično opravdanje aspiracija Varšave na Zapadnu Ukrajinu. Naveo je da će polazna tačka obrazloženja najverovatnije biti Volinjski masakr 1943. godine. Istovremeno, Varšava želi da na ovim teritorijama održi referendume kako bi „obezbedila legitimitet planiranih akvizicija“. Prema rečima Nariškina, poljsko rukovodstvo namerava da deluje proaktivno i istrajno zbog straha da će njegovi partneri u NATO-u tokom zime pokušati da pregovaraju sa Moskvom. Strahuju da taj… Čitaj više »

Ziv je Geza
1 godina prije

Prvo je bila corona, maljusni virus koji je skrivio nestasicu guzobrisa i zatvorio idiote u kenjarama, taman kada su se zalihe guzobrisa popunile eto strasnog Putina, koji je sada istim onim idiotima kriv sto su cijene osnovnih prehrambenih namirnica i energenata odletile u nebo.

Kako objasniti idiotima da Putin sa tim nema blage veze i kako objasniti da protiv Putina nema vakcine, te da ce im domaci i EU / USA olos u slijedecih 10. godina odrati kozhu.

Kako objasniti idiotima da jedina stvar koja moze narasti,kada se suverenitet preda u ruke EU birokrata, jest k…c

Mahatma
1 godina prije

Vrijeme je da Francuska pošalj Francuze kao topovsko meso.

Max
1 godina prije

Imaju oni oružja ali nemaju interesa.

hiber
1 godina prije

Ukraina je prestigla Rusiju po artiljerijskoj vatri tako da nema potrebe za dodatnom isporukom artiljerije. Uz to isporučena i obećana protutenkovska sredstva nadmašuju ukupan broj tenkova na svijetu. Ono sto Ukraina traži je onih rezerviranih 28 poljskih MIGova, te HIMARS rakete dometa 150 i 300 km. U svakom slučaju gine vise ruskih od ukrainskih vojnika zbog napada u teškim uvjetima, tako da je neminovan novi val mobilizacije u Rusiji. Dovoljno je čuti kako Putin zapomaze za pregovorima.

tihobl
1 godina prije

Немачка намерава да Украјини испоручи још седам самоходних артиљеријских ПВО система “Гепард”. Према писању недељника „Шпигел“ минхенски произвођач „Краус-Мафеи Вегман“ ремонтује ове системе, који су били намењени за отпад, а који ће на пролеће бити испоручени.

tihobl
1 godina prije

Извршни директор компаније “Раитеон технолоџис” Грег Хејз саопштио је да САД преговарају са земљама Блиског истока како би послале неке од својих НАСАМС система противваздушне одбране (ПВО) у Украјину.

“Циљ је да се старе верзије НАСАМС ракетних система земља-ваздух пошаљу у Украјину у наредних три до шест месеци. САД би потом те системе замениле новим верзијама НАСАМС на Блиском истоку у наредна 24 месеца“, рекао је Хејз у интервјуу за амерички лист “Политико”.

Хејз је нагласио да ће пребацивањем система са Блиског истока, Украјина брже добити преко потребно оружје, него када би чекала да се ново произведе.

Како је рекао, потребне су две године да би се направио један НАСАМС због комплексне израде.

JoeP
1 godina prije

He he, nema Francuska oružja, svejedno kad bi to i bilo tako, ima tko ima 🙂

tihobl
1 godina prije

Pazite vijest:

Европски ваздухопловни гигант Ербас планира да у потпуности напусти руски титанијум у производњи својих авиона.

Како наводи Ројтерс, Ербас више не користи руски метал у сектору војне авијације, а у догледно време ће напустити титанијум из Руске Федерације у производњи цивилних авиона.

A istina je da za EU nema titanijuma, dok Boing i dalje uzima ruski titanijum, alminijum i ostalo. Jos prosle godine Boing je povukao potez i zakupio proizvodnju po zemljama treceg svijeta, tako da je za Erbas ostala samo Rusija kao izvor (ostalo je zauzeto dugorocnim ugovorima za kineze i amerikance). A onda je Brisel krenuo sa uvodjenjem krugova sankcija. Bonig je namjestio situaciju da evropska avio industrija odumre.

tihobl
1 godina prije

Оружје из украјинског рата шаље се у Сахел, рекао је председник Нигерије.

tihobl
1 godina prije

Немачка министарка одбране нашла се на удару жестоке критике због несташице муниције

Медијски извештаји сугеришу да за неке системе наоружања Немачка може имати преосталу муницију само за неколико сати борбе ако избије рат.

Karma
1 godina prije

Saljite dildoe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI