„Politika SAD-a jest protiviti se obnovi Sirije“

Blinken o Siriji
25 komentara

U srijedu je državni tajnik Antony Blinken rekao da se američki stav o Siriji “protivi” obnovi zemlje i ne podržava bilo kakve pokušaje normalizacije s vladom Bashara al-Assada.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim izraelskim i UAE kolegama, Blinken je rekao da SAD “nisu promijenile naš stav da se protive obnovi Sirije sve dok ne dođe do nepovratnog napretka ka političkom rješenju”.

Sve više arapskih zemalja prihvaća da Assad ne ide nikamo i poduzele su mjere za normalizaciju, uključujući Jordan, koji je otvorio granicu sa Sirijom u rujnu. Blinken je rekao da SAD ne namjeravaju “izraziti nikakvu podršku naporima za normalizaciju odnosa ili rehabilitaciju gospodina Assada” niti ukinuti “jedinstvenu sankciju” osim ako ne dođe do promjene režima u Damasku.

Američke sankcije prema Cezarovom aktu protiv Sirije posebno su usmjerene na energetski i građevinski sektor, kako bi spriječile sposobnost obnavljanja zemlje nakon 10 brutalnih godina rata. Sankcije mogu ciljati bilo koju osobu bez obzira na nacionalnost, odvraćajući susjede Sirije od pomoći u obnovi.

Uz sankcije, SAD također održava okupacijske snage od oko 900 vojnika u istočnoj Siriji i podržava sirijske demokratske snage predvođene Kurdima u regiji. Ovo područje Sirije je mjesto gdje se nalazi većina naftnih polja zemlje, pa prisutnost SAD-a čuva vitalne resurse, dalje iz ruku Damaska.

Gospodarski rat Washingtona protiv Sirije pogoršava nestašicu hrane u zemlji. Prema podacima UN-a, od veljače je broj Sirijaca koji su blizu gladi 12,4 milijuna ili 60 posto stanovništva.

Autor: Dave DeCamp
Antony BlinkenSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Politika, osuđena na propast.
Gdje god Rusija stavi svoju ruku, pobeđuje.
Na dugi rok, nekad decenija i više…
Na žalost, trpi obična raja. Ali to je bolje, nego svjetski rat…

Scorpiorex
2 godine prije

10 do 12 mil je iselilo . 2010 u citavoj Njemackoj bilo 29000 sirijaca,2016 skoro milion,sad nemam podatke. Od oko 24mil stanovnika,10 do 12 mil iselilo a preostalih 12estak ostaju do idućeg igrokaza Turske,Rusije,Usa. Vjerojatno prva na potezu Turska,onda krece novi val za Europu, sve je to dobro uvezano

gigi pinna
2 godine prije

Valjda bi naslov trebao biti: “Poilitika Izraela i Saudijske Arabije…”Jeste da Vlada u Damasku nije pala, ali sankcije i okupacija najvrijednijeg dijela zemlje gotovo su jednaki kapitulaciji.
Ne znam kako u Moskvi, Damasku i Teheranu se misle riješiti tirskih, američkih i izraelskih okupatora.
Uglavnom svi izraelski rivali su na koljenima ili toliko uništeni da se neće oporaviti desetljećia – Sirija, Libanon, Irak, Libija. jedino je još ostao Iran.

gigi pinna
2 godine prije

Izraelci opet gotovo svakodnevno napadaju Siriju, snajperisti plaćeni saudijskim novcem pucaju po Bejrutu. Saudijska stoka ulaže milijarde u Sotonu zvanu Engleska.
Sve ni se ovo čini na BI-u kao nekakva Pirova pobjeda.

ledeno doba
2 godine prije

evo ga opet, antonije koje svjetluca (blinken, na njemački= svjetlucati, žmigati, blještiti).. etnički burazer Sorosa i ostalih samozvanih bezgrešnih

baš mu odgovara prezime, jer oni vole sve što svjetluca i blješti; zlato, dijamante, novčiće…

nije to politika SAD-a, već njihova politika, oni su vlasnici onoga što se naziva SAD

Sarmat
2 godine prije

….. “Politika Sirije je baciti dva RS – 28 Sarmat na SAD”. 🖕

Mahatma
2 godine prije

(((Blinkenu))) nije dosta gubljenja.

Novak
2 godine prije

Jeste li primijetili kako Izrael vise ne raketira Siriju kao sto je bilo prije par godina.
Sirija moze za to zahvaliti Rusiji.
Rusija im je usavrsila protiv zracnu obranu, trebalo je vremena ali je usavrsena.
Nitko se ne raduje vise nesreci Sirije, njenom cijepanju i humanitarnoj tragediji od Izraela i Amerike.
Oni su tamo napravili kaos a narod glup pa ih je poslusao pa eto im polovicne drzave, izbijeglice i tragedija.

Max
2 godine prije

SAD su agresor na Siriju ali neuspješan.

dulebg
2 godine prije

Zamisli ti: zemlja od 26mln stanovnika, sa min.4mln izbeglica i još toliko raseljenih, pojam multikulture – i sad neko tipuje da se ne oporavlja??! Pa da crni đavo njome vlada, ali nisu onih 26 miliona dužni da lipsavaju zato što su glasali za njega.
Na kraju krajeva – vidimo kako je Srbija nagrađena za odricanje od S.Miloševića: dezindustrijalizacijom, depopulacijom, tehnološkim sunovratom, gaženjem morala i svake humanosti. Prvo su nas 10 godina držali pod sankcijama zbog Miloševića, a posle još 20 bez Miloševića??!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI