Poljska govori Norveškoj da preda prihode od nafte

Norveska prihod od zarade
57 komentara

Norveška bi trebala podijeliti “višak” profita koji ostvaruje dok cijene nafte i plina rastu usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u subotu na Kongresu nacionalnog dijaloga mladih.

„Ali da li da plaćamo Norveškoj gigantski novac za gas – četiri ili pet puta više nego što smo platili pre godinu dana? To je bolesno” , rekao je on, tvrdeći da će višak godišnje prosječne dobiti od plina i nafte “preći 100 milijardi eura” ove godine za zemlju od pet miliona ljudi poput Norveške.

“Oni bi trebali podijeliti ovaj višak profita. To nije normalno, to je nepravedno. Ovo je indirektan plen na rat koji je započeo Putin”, rekao je premijer.

Morawiecki je takođe pozvao mlade Poljake da odu i posrame svoje norveške „prijatelje“ zbog profita od masnog gasa na internetu kako bi naterali zemlju da podeli bogatstvo.

„Pišite svojim mladim prijateljima u Norveškoj“, rekao je. “Trebalo bi to odmah da podijele”, rekao je Morawiecki, dodajući da to ne treba nužno podijeliti s Poljskom, već s Ukrajinom.

U međuvremenu, glavna poljska gasna kompanija, PGNiG SA, pod državnom kontrolom, zabilježila je svoj Ebitda (ili zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) gotovo udvostručila u prvom tromjesečju, dosegnuvši oko 2,19 milijardi dolara, piše Bloomberg. Dobit je prvenstveno generirala norveška jedinica poljske kompanije u državnom vlasništvu, koja je činila skoro polovinu ogromne brojke.

Štaviše, Poljska je aktivno skupljala zalihe gasa prije nego što ju je prekinula Rusija, a njemački Gascade je izvijestio o velikom porastu povratnog toka gasa krajem aprila. Moskva je zaustavila isporuku gasa u zemlju prošlog mjeseca nakon što je Varšava odbila da plati gorivo u rubljama prema novoj shemi koju je uvela Rusija kao odgovor na evropske sankcije.

Poljska je bilježila kako njena potražnja za plinom stalno raste posljednjih godina, jer zemlja nastoji postupno izbaciti staru opremu na ugalj. Očekuje se da će Varšava završiti gasovod iz Norveške kasnije ove godine, veliki projekat za koji se očekuje da će pomoći Poljskoj da smanji svoje oslanjanje na ruski gas.

gasNaftanorveškaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
1 godina prije

Hoće dat će vam. Ali u dupe.

nekoime
1 godina prije

Tješite se, Poljaci, kako ste krenuli još malo pa ćete i vi primati pomoć od EU i USA. I pobijedit ćete na Euroviziji.

Sir Oliver
1 godina prije

A Da vi Poljaci podjelite taj višak Ukrajinki koje ste dobili.

Poljana
1 godina prije

Neka ih pokradu, kao sto su Ruse pokrali…Zar nisu Natovci?

1 godina prije

Neznam šta če se još morati desiti u toj Europskoj Uniji, prije nego što raji postane jasno.
Ovako, usput. Norveška ima preko 1000 milijardi rezervi na trgovima gdje može ovaj novac “plemenititi”… I Poljacima primirisalo… Hahahahaha…
Ali svaka ljubav prestaje, kad ti neko pokuša oteti novac….

nestabilni egzekutor
1 godina prije

Najbolje da nam Norvežani direktno na račun uplate svakom po 10k uera. Da ostavim IBAN tu ili da ga pošaljem u norveško veleposlanstvo?

Mladen
1 godina prije

A kako će Dodik i društvo na jesen objasnit svojim podanicima da nema nafte i gasa .? Za ku.ac on poklonija ukradenu Ukrajinsku svetu ikonu Putinu .Ali nema veze u Dodikovoj republici i ne postoji industrija koja troši energente osim kotlova za šljivovicu .PS ima li Ukrajinskih ikona kupit na crnom tržištu ?

Tito
1 godina prije

“Poljaci su hijene Europe!” Winston Churchill

Max
1 godina prije

Baš svašta od Poljaka.

Hogar Strašni
1 godina prije

Poljacima iz guzice došlo u glavu. Norveški plin im je skup. A imali su ruski jeftiniji ali su slušali amere. A zar oni nisu rekli da im je američki LNG super i povoljniji od ruskog plina.

ANTIFASHISTA
1 godina prije

Norvrsku i da silom uzmu sve sto im treba. I tako otpocmu proces razbijanja EU po USA i GBR instrukcijama.

tihobl
1 godina prije

Anglosaksonski potrčci. Fino sam proljetos najavio da ce anglosasi opljackati Norvesku.
Evo poslali su lakeje da norvezanima ponude da sami predaju pare.

Herr
1 godina prije

Poljaci radu lukavo na uzimanju Ukrajine Ili kao cijeline, kao interesna sfera, Ili jedan komad Koji bi direktno pripao Poljskoj

Jednostavno receno
1 godina prije

I onda kažu u norveškoj se naj više prodaju e auti? Pa logično da će kupovati e aute a prodavati zagađivaće.Tako i diler radi većina ih čisti a svrću lovu na otrovu.

tuf
1 godina prije

Ono kad se sjetiš koliko briselski činovnici ponavljaju mantru o “ruskom malignom razbijanju europskog jedinstva” a u praksi vidiš da europske države ulažu već godinama povelike napore da se međusobno posvađaju na svim razinama. Naravno, nitko neće napraviti samo-propitivanje i refleksiju nego sve prebaciti na zlog vanjskog neprijatelja.

LZN
1 godina prije

Zar ovi glupani još nisu shvatili da nema džabe ni kod stare babe……
Nikad neću shvatiti kako neko može biti baš toliki kreten??
Što ne traže od amera? Ili od elenskog?
Brezobrazluk i glupost nekih je stvarno brez granica….i još nešto reže i laju na Rusiju….

Rimtutituki
1 godina prije

U pravu je,Norveska ima previse za tako malu zemlju,treba to da bude svjetski fond,nepravda,kao M.Olbright i Rusija,karma je bitch

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

On Norveškoj, da je kao pčelica…
Norveška njemu, ne’š vrcat’ meda!!

Profita mi dajte
1 godina prije

Želim profite, ali ne daju mi Mađari, Rusi, Norvežani, Britanci i ostali.

Barem jeftine nafte mi dajte da profitiram.

Uskoro će zima.

Robert
1 godina prije

A zasto ne bi svaka NATO clanica dobila udio u profitu norveskog plina?

tuf
1 godina prije

Vidim ja interesantnih artikala na poljskoj listi izvoznih proizvoda koji su znatno poskupili u zadnjih godinu dana, pa gdje ste Poljaci, braćo komunisti, što ne podijelite utržak s nama ostalima?

Lucija, prva
1 godina prije

Vidi se tko je ovaj porijeklom…

A i uče Poljaci od mentora: i Ameri bi dijelili rusko.

kopt
1 godina prije

Cuvaj se Poljaka, sutra ce traziti nasu hrvatsku obalu

Konspirator
1 godina prije

Gledao sam najnoviji video na kanalu The Duran, tamo objasnjavaju da Zele nski pokusava uvuci Poljsku u sukob, slicno kao sto je Turska bila uvucena u Siriju

Hagar
1 godina prije

Je nekome jos nije jasno zasto Norveska nije u EU ? I nece biti… ako se pita norveski narod kao do sada- nikada!

123
1 godina prije

Kada dođe zima sve će se znati.

Keki
1 godina prije

Počelo je.

gargamel
1 godina prije

Ja mislio da je( hvala svevišnjem) Medlinka jedina izgovorila tu čudesnu formulu; što je tvoje, to je naše, ali naše je samo naše.. Kako će se ovo završiti, neznam a neću ni dočekati, mada mislim da slijede igre bez granica. Volio bih uz kokice gledati kako Kinžal u stvarnosti djeluje, makar mi to bilo zadnje u životu.

Teuta
1 godina prije

Churchill ih je nazvao hijenama Europe. Ako se ne zbroje, opet će izazvati svjetski rat.

Sardelino
1 godina prije

Nije pravedno da tako jedna velika zemlja kao što je Rusija posjeduje ogromne resurse nafte i plina koje želi zadržati samo za sebe.
Nije pravedno da i jedna tako mala zemlja kao što je Norveška posjeduje ogromne resurse nafte i plina i ne želi ih dijeliti sa drugima.
Ubrzano se približavamo vremenima Mad
Maxa i općeg otimanja resursa.

mel mor
1 godina prije

poljska u mom srcu

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Dobro razmislite o pokušajte odgovoriti:
ZAŠTO POLJSKU I POLJAKE BAŠ NITKO NE VOLI?

B7ranko Spehar
1 godina prije

Poljaka vojska ulazi sigurno u Ukrainu a to znaći rat sa Rusijom,i to je kraj nema više.Treba sve kvalitetno potrošit što imate,pa i kredit jer ga vračat nećete.

duki
1 godina prije

Poljska je u povijesti više puta dobivala po njonji zbog svog laprdanja i krivih stavova te odabrane strane! Oni se usude jednoj Norveškoj soliti pamet što da rade sa svojim bogatstvom(nešto slično kao sto US-ranci )traze od Rusije!
I to je dobro.demokratski.civilizirano.humano !
Tko se usprotivi reziraj mu “proljeće”-čitaj ratić.
Ali kako stvari stoje stari lisac Henri im je lijepo neki dan u Davosu savjetovao “zaustaviti se -jer ste za par mjeseci naje….li !
Ne vjerujemo da će ga poslušati.

pirat sa kariba
1 godina prije

ovi mudrijasi bi kruha bez motike ,,,polako pokazuju svoje lice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI