Poljska od Pentagona traži tehnologije sustava ”Patriot” ili odustaje od kupnje

Patriot
6 komentara

Poljski Ministarstvo obrane je Pentagonu napisalo pismo u kojem je zaprijetilo da će odustati od dogovorene kupnje obrambenih raketnih sustava ”Patriot”, ako Washington kao dio posla odbije prijenos tehnologije Varšavi, prenosi portal Defense News, pozivajući se na tekst dokumenta.

Pismo je 15. srpnja Pentagonu poslao ured Odjela za vojnu suradnju poljskog Ministarstva obrane.

Tekst navodi kako Sjedinjene Američke Države prvo moraju prenijeti poljskoj strani integrirane tehnološke elemente sustava upravljanja, radarskog sustava PAC-3 i raketnih lansera. Nakon toga treba dogovoriti uvjete za prijenos klasificiranih podataka Poljskoj za američke projektile SkyCeptor i radare na temelju galijevog nitrida, koji ima izuzetno korisna optička svojstva.

”Ako se ne ispune ove odredbe, Poljska odbija dostavu sustava”, stoji u poruci Varšave Pentagonu.

Sadržaj pisma je procurio u medije, a poljsko Ministarstvo obrane je objavilo priopćenje o tom pitanju, pokušavajući ublažiti tekst, ukazujući ”kako će Varšava i dalje pregovarati u duhu uzajamnog razumijevanja”.

U međuvremenu je proizvođač sustava ”Patriot”, kompanija Raytheon, rekla je ”kako se pregovori o opskrbi vode na uobičajeni način”.

Početkom srpnja je priopćeno da su Sjedinjene Američke Države spremne isporučiti Poljskoj sustave ”Patriot”.

No, čini se da će Varšava ili kupiti sustave na ”uobičajeni način”, ili će odustati od kupnje, jer Pentagon, kada je riječ o ovom oružju, ne ustupa svoje tehnologije, ni tajne podatke.

Tako je prošao i američki NATO saveznik, Turska, koja je također od Pentagona tražila da kupnjom sustava ”Patriot” dobije i tehnologije i tajne podatke koje traži Varšava.

Nakon što je Pentagon odbio udovoljiti turskim zahtjevima, Ankara je pregovarala kupnju kineskih sustava, ali je kompanija koja ih je trebala dostaviti Turskoj bila pod američkim sankcijama.

Sada je Turska blizu kupnje ruskih proturaketnih sustava S-400. Turski predsjednik Erdogan je istaknuo da se s Amerikancima teško moglo dogovoriti upravo o prijenosu tehnologije obrambenih raketnih sustava, pa je izabrana opcija s Rusijom.

NATOPAC 3Patriot
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
6 godine prije

Poljaci imaju muda,štogod mislili o njima.Ameri su mislili uvaliti sustave ,svoju posadu i pokupit lovu.

gost
6 godine prije

znaci jedini rusi budale koji svoju tehnologiju daju neprijateljima?

Miki
6 godine prije

Komentari su puni nerazumjevanja. Nisu Poljaci tražili tehnologiju izrade več tehnologiju komunikacije. sustava i podsustava. Znači da Poljaci žele sami umreživati sustave Patriot u vlastiti PVO a ne da da im to rade amerikanci i usput oduzmu podatke o delovanju poljske PVO.

Osa.
6 godine prije

koji bi bio razlog da im Ameri ustupe tehnologiju, smislite sami nešto, ako možete…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI