Poljska otkrila dokument iz 2008. o prelasku na “proruski kurs”

Poljska zastava
8 komentara

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova je otkrilo dokument od 4. ožujka 2008. godine, koji se odnosi na prelazak zemlje prema proruskoj politici, prenose Wiadomosci.

Pristup dokumentu od sedam stranica, pod naslovom “Teze o politici Republike Poljske u odnosu na Rusiju i Ukrajinu” imale su četiri osobe, uključujući i tadašnjeg ministra vanjskih poslova Radoslawa Sikorskog.

“Dobre stvari. Molimo, da uđu u obliku bilješke u ured premijera”, napisao je Sikorsky na prvoj stranici dokumenta.

Memorandum je otkriven u listopadu 2015. godine, a u dokumentu se navodi “kako Rusija želi vratiti svoj status velike sile, ali ne slijedi svoje nekadašnje imperijalne ambicije“.

Osim toga, napominje se “kako Rusija vidi u Zapadu važnog saveznika u sučeljavanju s radikalnim islamom i terorizmom, a i važan je izvor sirovina koje bi ekonomski značajno mogle pomoći zapadni svijet”.

“Ovaj dokument je bio početak povlačenja iz proukrajinske politike u korist proruske. Autori nisu imali nikakvih iluzija o uspjehu, ali su odlučili da će proruski stav biti određena vrsta alata, trik prema Zapadu, pa su njime htjeli poboljšati ugled u očima zapadnih prijestolnica”, rekao je aktualni šef poljske diplomacije Witold Waszczykowski.

Govoreći o Ukrajini, autori dokumenta su negativno ocijenili stanje u zemlji, naglašavajući prisutnost korupcije, favoritizma i nedostatak transparentnosti u političkom procesu.

otkriće
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Carlo
7 godine prije

Ako je takav dokumenat zapravo postojao, poljski natovci su se postarali da dodje do zaokreta.

USA exceptional
7 godine prije

Nije bas tema…ali nema veze, nek bude. Mirovni pregovori za Sirju se vode u glavnom gradu Kazahstana, Astana. Zasto ne u Geneva ili Becu ili Londonu? Zato jer USA-EU mogu uhapsiti bilo kojeg Rusa ili Sirijca ili Hezbollah…itd. Mogu prisiliti bilo koji avion da sleti i uhapsiti bilo koga, sjetimo se onog aviona iz Bolivije (?) kad je bio prisiljen sletiti u Bec. Sad neki funkcionar iz UN za Siriju pod pritiskom USA-EU, Staffan de Mistura, trazi da se pregovori nastave u Geneva, zasto? Zasto se pregovori moraju uvijek voditi u elitnim drzavama Europe? Zasto se ne bi popularizirali mjesta kao sto je Astana? Rusi ne vjeruju USA-EU rezhimima i zato su organizirali pregovore u Bjelorusiji u Minsku prije neke dvije godine a danas u Astana a sutra negdje trece samo ne na teritoriju gdje mogu biti uhapseni. Tako je htio “zapad” pa ce na kraju dana bas i taj… Čitaj više »

Ola-ro
7 godine prije

CNBC se pita hoce li svijet postati visepolarni ili globalisticki?
Mi smo uvijek mislili da je suprotnost visepolarnom svijetu jenopolarni.
Nase misljenje je bilo ispravno. CNBC mulja.
Credit Suisse Research Institute smatra da ce svijet postati VISEPOLARAN.
*****
The path globalization had followed over the past decades has come to an end. The rise of regional powers and the growing protectionism foreshadow the changes to come. Will the world become multipolar or will we witness the end of globalization? In its recently published “Getting over Globalization” report, the Credit Suisse Research Institute advocates avoiding the darkest scenario and taking the road to multipolarity.

mars
7 godine prije

Ovaj dokument samo govori kako iole samostalne i ozbiljnije države nikada “sva jaja” ne stavljaju u istu korpu, odnosno da nikada ne zatvaraju vrata svojoj politici i za njen sasvim suprotan pravac od trenutno važećeg, svjesne da orkanski vjetrovi svjetske politike na koje oni ne mogu uticati znaju i promjeniti smjer, te im nanijeti ogromnu štetu ili čak i oduvati ako se nisu u stanju prilagoditi njihovoj orkanskoj snazi. One države koje rade suprotno, nisu ozbiljne države, pa ih ti orkanski vjetrovi mlataraju tamo-amo, “od nemila do ne draga” prijeteći da ih totalno razbiju i potope.

PanSlaven
7 godine prije

da. kad je ono pao avion sa poljskim glavešinama u Rusiji?

Michael Collins
7 godine prije

A zašto bi se moralo slijediti ijednu politiku velikih, kao nekad ex-Yu? Slijedi pro-poljsku politiku – ne trebaš biti ničiji podrepaš.
Budi u dobrim odnosima sa svima, i ako si imalo domoljub radi u korist vlastitih građana.

jale
7 godine prije

Nije lako biti evropski političar, s jedne strane razjareni narod, njegove potrebe i nade, vlastite ambicije, realpolitika, a sa druge te vrebaju NATO ubice za slučaj da skreneš ka Moskvi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI