Naučnici otkrivaju jedinstvene podvodne rijeke duž australijskog kontinenta

Podvodne rijeke otrkivene u Australiji
2 komentara

Istraživači kažu da njihova studija naglašava važnost podvodnih rijeka, pošto djeluju kao kanal koji prevozi zagađivače, biljnu i životinjsku materiju sa obale i, samim tim, utiče na kvalitet vode.

Tim naučnika sa Univerziteta Zapadna Australija (UWA) otkrili su jedinstvene podvodne rijeke duž većine kontinentalnog polja zemlje. “Ovo je najznačajnije otkriće za obalnu okeanografiju posljednjih decenija, i to ne samo u Australiji, već i na globalnom nivou”, rekao je profesor Chari Pattiaratchi sa UWA diplomske škole i Instituta za okeane.

Prema istraživanju, objavljenom 16. juna u časopisu Scientific Reports, australijski naučnici koristili su autonomna podvodna vozila koja skeniraju okeane i mora prikupljajući važne podatke, prema dr Tanziha Mahjabin, koja je istraživanje završila kao dio doktorske teze na UWA, obuhvatajući raspon “više od jedne decenije” i boravak “2500 dana na moru”.

Podvodne rijeke nastaju zbog gubitka toplote, koja hladi vodu u plitkim zonama. Zatim postaje gusta i formira se u unutrašnjoj strani i poslije toga teče uz obalu duž morskog dna. Zimske rijeke formiraju se zimi, koja je sada u Australiji, zbog položaja u Južnoj hemisferi, godišnja doba su suprotna onima u Sjevernoj.

Istraživači su ispitali različita područja Australije i sagledali sezonsku varijabilnost. Dr Yasha Hetzel, koautor studije, rekao je da rad otkriva istovremeno hlađenje obalnih voda zbog gubitka toplote, što prethodno nije dokumentovano.

“Obalni okean je prihvatni bazen suspendovane i rastvorene materije koji uključuje hranjive materije, biljnu i životinjsku materiju i zagađivače i predstavlja važnu komponentu okeanskog okruženja, spajajući kopno sa dubljim okeanom”, rekao je Hetzel.

australijaotkrićepodvodne rijeke
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
4 godine prije

Ja mislio da su otkrili slatku vodu, a oni otkrili toplu vodu.

neznanje
4 godine prije

O podvodnim strujama su znali stari egipčani. Mi smo učili o toploj i hladnoj struji na Atlantiku. U čemu je štos? Umjesto tople otkrili hladnu vodu?
😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI