Poljska poručila Ukrajini da je napravila ozbiljnu “grešku”

Mateusz Morawiecki
42 komentara

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je Ukrajina napravila veliku grešku što je pozvala izaslanika Varšave zbog primjedbi visokog predsjedničkog osoblja, koji je sugerirao da bi Kijev trebao biti zahvalniji na ogromnim iznosima strane pomoći koju je primio.

Odgovarajući na tvitu u utorak, Morawiecki je rekao da odluka o pozivanju poljskog ambasadora “nikada nije trebala biti”, podsjećajući da njegova zemlja podržava Ukrajinu od izbijanja sukoba s Rusijom prošle godine.

“U međunarodnoj politici, suočeni sa ratom koji je u toku, i uzimajući u obzir ogromnu podršku koju je Poljska dala Ukrajini, takve greške ne bi trebalo da se dešavaju”, rekao je premijer . “Uvijek ćemo braniti dobro ime Poljske, njenu sigurnost i interes nijedne druge zemlje nikada neće prevladati nad interesom Republike Poljske.”

Premijerovo pobijanje uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo poljskog ambasadora u Kijevu Bartosza Cichockog da razgovara o nedavnim izjavama šefa međunarodnog političkog biroa u administraciji poljskog predsjednika Marcina Przydacza.

U razgovoru za poljsku televiziju TVP, Przydacz je branio poljsku zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, tvrdeći da bi “bilo prikladno da Ukrajina počne cijeniti ulogu koju je Poljska igrala za Ukrajinu posljednjih mjeseci i godina”.

Ukrajinska vlada negativno je reagirala na komentare, a glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko je rekao da “izjave o navodnoj nezahvalnosti Ukrajinaca za pomoć Republike Poljske ne odražavaju stvarnost i kao takve su neprihvatljive”.

Zamjenik šefa administracije ukrajinskog predsjednika Andrej Sibiga također je osudio “neosnovane tvrdnje” da Kijev ne cijeni pomoć svog susjeda.

Poljski ministar vanjskih poslova Pawel Jablonski odbacio je kritike iz Kijeva, ističući da je politika njegove zemlje vođena poljskim interesima, ističući velike količine pomoći koja je Ukrajini pružena tokom prošle godine.

S obzirom da je Evropska unija smanjila kvote i carine na ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda kako bi ojačala privredu zemlje ranije u sukobu s Moskvom, jeftino žito se izlilo na zajedničko tržište EU, što je izazvalo proteste poljoprivrednika u istočnoj Evropi. Pet članica bloka, uključujući Poljsku, u početku su pojačale vlastita ograničenja na ukrajinsko žito, iako je EU u cjelini kasnije slijedila njihov primjer formalnom zabranom.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je Brisel da ukine ograničenja do 15. septembra, nazvavši tu politiku “neevropskom”, dok je premijer Denis Šmigal također istaknuo poziciju Poljske kao “neprijateljsku i populističku”.

Mateusz MorawieckiPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
GMBH
8 mjeseci prije

Kad je neuspjeh Kijeva i euroatlanske osovine na vidiku, puca i ljubav. Preliće se terorističke aktivnosti Kijeva na kolektivni zapad, glavne krivce što nisu uspjeli kako su zamislili. Sad slijedi kraval i totalni raspad sistema europske guja-nije.. 🙂

MarioS
8 mjeseci prije

Ma ko jebe jedne i druge kad su to samo političari i politika. Ko se ima volje trovat sa tim.

nekoime
8 mjeseci prije

 Auschwitz-Birkenau, Belzec, Majdanek, Treblinka… su imena lokacija koja će vječno obilježavati časno ime Poljske.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

A što reći?

Poljska je primila nekoliko milijuna ukrajinskih izbjeglica, još ih je milijun tamo.
Poslala im je do sada 4,3 milijarde eura pomoći, od toga je 75% vojne.
Poslala im je 14 Mig-ova 29, 12 Mi-24 helikoptera, ukupno 324 tenka (T-72, Leopard 2A4, PT-91), 242 borbena vozila itd., itd.
Razoružava se da pomogne Ukrajini, sada imaju zbog tamošnjeg rata probleme i sa svojim susjedom Bjelorusijom. Ukrajinsko žito namijenjeno Africi završilo u Europi, što ruši cijene i poljskog žita. Uz samu poljsko-ukrajinsku granicu imaju rat jer se Ukrajini ne pregovara.
Na sve to Ukri vrijeđaju Poljake.
Jučer je izašao članak na ovom portalu gdje Zelenski izjavljuje da “sve dok rat traje, ništa ne može biti dovoljno” što se tiče pomoći koja im se šalje.

Jako bahat i nezahvalan narod.
Obija im se o glavu.

Adriana
8 mjeseci prije

S ovim poljskim steklišem nije dobro biti u istoj prostoriji. Možda je i zarazno.

ime
8 mjeseci prije

nevolje u lqbtqiu raju.

Mali Boro
8 mjeseci prije

Poljak priča gluposti , Poljska ne pomaže Ukrajini što vole Ukrajinu nego zato što mrze Rusiju i žele im napraviti što veću štetu , što im se obilo o glavu.

Rudar
8 mjeseci prije

Poljska je napravlila ozbiljnu grešku još od 2014 i Majdana. Umislili su da će biti glavni i njemcima naređivatoi da im daju pare za neke ratne štete, neće to dobro završiti za Poljake.

Vikton
8 mjeseci prije

Vidit cete vi koja su govna i pokvarenjaci ti glupi ustainci,zaboli me racku za njih i njihov rat,sta su cackali mecku imaju susjed ruskog medvjeda a i sami su rusi pravoslavci sad nesto glume svete krave,molim te suga koja zica od cijelog svjeta poziva ambasadora suverene zemlje na raport,kako se samo usudio zicarsku zemlju optuzit za nezahvalnost,sugavi usrainci su se osilil i imat ce evropa problem sa njima i na kraju ko ih jebe nek se sami vade iz govana u koja su se ubacili i rat ce trajat tri dana.Da ne spominjem ong sviraca kurcu koji oce cijeli svijet uvuc u rat,a kad je sirija napadnuta i sravljena sa zemljom niko nista,a radi usrainaca treba cjeli svjet nestat,a nes ti zemlje lopov do lopova,korumpirani,zene za izvoz za ples na stangi i oni se tako kurce,treba njih spustit malo zavrnit pipu pa ces vidit cvileza.

Max
8 mjeseci prije

Pukla ljubav.

Captain
8 mjeseci prije

Njuši se krv,sada bi fino bilo otkinuti komad Ukrajine. Jedina nepoznanica kako se dogovoriti sa Rusijom.

Alex Keller
8 mjeseci prije

Poljaci su čak poslali i nešto trupa u Ukrajinu,jer papci ne znaju rukovat naoružanjem koje im je poklonjeno.

HRvoje
8 mjeseci prije

Ako je ovaj Poljak, ja sam sa Neptuna! Svim Slavenskim državama upravljaju prokleti od Svevišnjega poluljudi, židovi i izdajice. Konačni cilj, uništiti i zavaditi ono malo Slavenskoga bratstva i srodstva, slobodnoga naroda što je ostalo! A mi/vi glupi i naivni pušite tuđe priče i tuđu povijest. Nemojte biti kao balije,najgore izdajice svega svoga Slavenskoga! Odreći se samoga sebe i svojih bližnjih, da bi lakše i ugodnije pušili i primali od čobana/turčina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI