Poljska poziva građane da napuste Bjelorusiju

Poljaci podrzavaju Ukrajinu
10 komentara

Poljski državljani u Bjelorusiji trebali bi napustiti zemlju “dostupnim komercijalnim i privatnim sredstvima”, upozorila je poljska vlada u smjernicama za putnike objavljene na svojoj web stranici u ponedjeljak. Varšava je prošlog mjeseca objavila slične smjernice za Poljake koji borave u Rusiji.

Upozorenje dolazi kako se sukob između Rusije i Ukrajine zaoštrava, a Moskva je u ponedjeljak napala infrastrukturne lokacije u više ukrajinskih gradova kao odgovor na, kako je osudila, teroristički napad Kijeva na Krimski most, jedinu strukturu koja povezuje poluostrvo s ruskim kopnom.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ranije u ponedjeljak izjavio je da mu je dojavljeno da Ukrajina planira sličan napad na njegovu zemlju, sugerirajući da su ih “gospodari” Kijeva na Zapadu podvalili na provokaciju. U pripremi je okupio 15.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, obavještavajući “predsjednika Ukrajine i druge luđake” da će im se Krimski most činiti kao cvijeće ako pokušaju nešto poput napada na most u Bjelorusiji. ”

Varšava je insistirala da „mi nismo učesnici u ovom ratu“, izjavivši da je „Poljska sigurna zemlja“ u ponedeljak, iako je vlada počela da provjerava oko 62.000 skloništa za bombe u pogledu borbene gotovosti. Istočnoevropska nacija je bila jedan od najglasnijih zagovornika ekonomskih, pa čak i vojnih mjera protiv Rusije i njenog saveznika Bjelorusije. Bila je to jedna od prvih zemalja EU koja je prestala davati vize ruskim državljanima, a predsjednik Andrzej Duda prošle sedmice je predložio da njegova zemlja učestvuje u američkom programu “dijeljenja nuklearnog oružja“, u kojem Washington postavlja vlastite nuklearne bombe na teritoriji svojih saveznika iz NATO-a, outsourcing rizika nuklearne spremnosti. 

BjelorusijaPoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

U slučaju prelaska ruskih državljana u Poljsku, tenk se smatra važećom vizom za posadu i prateću pješadiju.

tihobl
1 godina prije

Lukaseno je izasao sa izjavama da je dobio podatke da se sprema napad na Bjelorusiju. Najavio je mobilizaciju 500.000 vojnika.

I poljaci znaju da se sprema napad na Bjelorusiju i da ce usljijediti bjeloruski i ruski odgovor. Zato su prosle sedmice donijeli odluku da vise ne treba gradjevinska dozvola za gradnju sklonista i pozvali stanovnistvo da ih gradi.

Selena
1 godina prije

Čitava Evropa je četrdesetih godina prošlog veka klicala svom fireru u slavu arijevske nacije, čoveku koji nije bio Arijevac, čoveku koji je bio crn k’o Turčin, čoveku čiji je genetski materijal, prema normama eugenike kojoj je služila nacistička Evropa, trebao biti ,,dezinficiran” i pre nego što ga je ćale nakalufio. Eto, to je kad imaš lestvičast nervni sistem.

Max
1 godina prije

Stalno šalju oružje u Ukrajinu a čini se i vojnike a sad Polljaci nisu strana u ratu??? Ma nemojte.

kurje oko
1 godina prije

Ništa se neće dogoditi sa Bjelorusijom.

Rimtutituki
1 godina prije

Polska new Deutschland, oni misle,u zagrljaju usa,a punim gasom idu u smrtonosni zagrljaj njemacje i russije.bixe kao uvijek,raskusurat sepoljskom teritorijom. Nesreca poljske koja je jedna velika zemlja i kultura i jaka vojno? Nalazit se izmedju dvije,jos vece,jos jace,sa jos cvrscom kulturom. Kurate srece

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI