Poljska poziva ruskog diplomatu zbog navodnog proboja projektila

39 komentara

Poljska je pozvala otpravnika poslova Rusije Andreja Ordaša i zatražila objašnjenje za navodnu povredu poljskog vazdušnog prostora projektilom za koji tvrde da je ruski, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje NATO-a u petak navečer.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, Wladyslaw Teofil Bartoszewski, uručio je Ordašu notu u kojoj se traži objašnjenje incidenta i “trenutni prekid takvih aktivnosti”, napisalo je ministarstvo.

Poljska vojska je tvrdila da je ruska raketa ušla u vazdušni prostor zemlje iz pravca Ukrajine pre nego što je u petak ujutro skrenula preko ukrajinske teritorije, bez pružanja dokaza da je projektil ruskog porekla.

Ruski otpravnik poslova je u intervjuu za RIA Novosti tu tvrdnju nazvao “nepotkrijepljenom” , dodajući da Poljska neće dobiti nikakva objašnjenja dok ne pruži dokaze.

Varšava tvrdi da je projektil u petak u ranim jutarnjim satima preletio oko 40 km u vazdušni prostor Poljske. General Wieslaw Kukula, načelnik štaba poljskih oružanih snaga, rekao je na brifingu u petak da je projektil ušao u Poljsku na skoro tri minuta, a zatim se vratio u ukrajinski vazdušni prostor. “Sve ukazuje na to da je ruska raketa ušla u poljski vazdušni prostor”, rekao je Kukula, dodajući da su borbeni avioni ušli u presretanje projektila, ali nisu uspeli da ga dostignu pre nego što je “napustio naš vazdušni prostor”.

Navodno kršenje vazdušnog prostora dogodilo se tokom intenzivnog talasa ruskih raketnih i bespilotnih udara na ciljeve širom Ukrajine u petak. Rusko ministarstvo odbrane opisalo je baraž kao “masovno” i saopštilo da je gađano aerodrome, deponije municije, kasarne i druge lokacije vojne infrastrukture. Incident je potaknuo poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da sazove hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Za sličan incident u novembru 2022. kasnije je utvrđeno da je kriv ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane. Dva farmera su poginula kada je zalutala ukrajinska protivvazdušna raketa pala na poljski pogranični grad Przewodow, pogodivši objekat za skladištenje žitarica. Poljski istražitelji su u septembru 2023. zaključili da je projektil u pitanju ukrajinski. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski prvobitno je za incident okrivio Rusiju i zatražio odgovor od NATO-a, prije nego što su čelnici alijanse predvođene SAD javno izjavili da je projektil ukrajinski.

Komentarišući nedavni raketni incident u petak poslijepodne, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uzdržao se od okrivljavanja Moskve, navodeći umjesto toga da će blok predvođen SAD-om “ostati na oprezu” dok se “činjenice utvrđuju”.

Poljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
3 mjeseci prije

nadam se da su im rusi rekli da nemaju nish sa tim ,sto ga nisu oborili .

tihobl
3 mjeseci prije

Sta kaze Poljak: raketa je usla iz pravca Ukrajine, kruzila iznad baterije patriota, a onda se vratila nazad. Nismo je oborili iako smo mogli jer smo narod poznat po gostoprimstvu.

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Zar su ga našli?

Nekoime
3 mjeseci prije

Poljska zahtijeva da projektili koji uđu u poljski zračni prostor pogode neki cilj u Poljskoj.

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Na izborima u Poljskoj nije uočen ni jedan pokušaj miješanja od strane Rusije…
Sad u poljskom Seimu pripremaju niz sankcija protiv Rusije.
Pa nije Poljska tamo neka zemlja trećeg svijeta, da ih Kremlj tako bezobrazno ignorira…

P.S.
Baba, zašto u Poljskoj kad idu spavat gledaju pod krevet…
Da vide da nema Rusa.

FATIH
3 mjeseci prije

A. ŠTA JE SA NOTO KIŠOBRANOM????

Istina
3 mjeseci prije

Raketa leti cca tri puta brže od aviona i onda ovi idu presrest ili oborit raketu. Dakle ja vozim biciklu i imam stopedeset kila I pokušavam zaustaviti auto koji ide preko sto na sat.
Ovi Poljaci su očito idioti koji neznaju ni što govore, a izgleda da i ne kuže baš najbolje stvari. To je valjda tako kada su u zadnjih 400 godina stalno bili pod Njemcima, Austrijacima i Rusima pa su zaglupili ko narod.

Max
3 mjeseci prije

Ništa se loše nije dogodilo. Nego Ukrajinci se hvale da su tukli Belgorod naši su to rastrubili.

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

To je Poljacima opomena da ne talasaju previše. Galiciju će moći kupiti od Rusije,a ne uzeti mukte.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Rusi izveli jedan od najvećih napada od početka SVO, sa 100- tinjak raketa. Evo nekih komentara: “S-300 je PVO sistem. U njegovom sastavu nalaze se razna vozila sa podsistemima (akvizicijski radar, radar za navođenje, komandno vozilo, vozilo za elektronska dejstva…) jedno od tih vozila je i TELAR, vozilo koje nosi rakete. tih raketa prema dometu ima 4 vrste, a svaka od tih vrsta ima 2-5 podevrsta prema savremenosti i primenjenoj tehnologiji. Te rakete su od starta pravljene da mogu gađati i ciljeve na zemlji, odnosno površini vode, ako se radi o mornaričkim verzijama. Pretpostavljam da Rusi koriste ove najstarije proizvedene, zavisno od dometa, a koje su veoma masovono proizvođene u SSSR-u, i koje uopšte nisu ni dragocene ni skupe, a čije je održavanje upravo najskuplje. (zato sve armije teže da se ratosiljaju starih zaliha oružija). Treba imati u vidu daje kompletran sistem S-400 daleko savremeniji i skuplji, kao i daleko… Čitaj više »

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Nastavak.

“Дефинитивно најмасовнији ракетни напад од почетка СВО.
Забележено (до сада) испаљивање преко 100 ракета свих могућих врста и калибара.
Иако кијевски режим на све могуће начине покушава да умањи резултате масовног удара (типа све ракете оборене) сами (украјински) тг канали их демантују.
Просто сви медији су преплављени од снимака где се виде многе експлозије и где се јасно види да ракете погађају свој циљ.
….
Време је за реалност,и спознају да колико год мисле да могу да нанесу ударац Русији, Русија ипак може да узврати десет пута јаче.
Иначе док ово пишем и даље се наставља полетање бомбардера,видећемо какав ће бити завршни биланс.”, Pisano oko 8.30 jutros, komentari sa b92

Nema veze sto ne mogu oboriti raketu koja putuje 4000km/h. (Kh-22)

Ali zato kinzal koji putuje 12500km/h obaraju kao od sale, i to svaki. /”🙂

PETAR
3 mjeseci prije

Ovo me podseca na konflikt u historiji –UKraina- Belorusija- Poljska- Galicija -svojatanje 1912-1914 i nakraju dojdu boljsevici i obrisu sve.Dok se Slavijani unistavaju zapadu je mnogo lakse.
Zeleni predstavnik izbarnog naroda i vodja nazija “proz”vaci””

PETAR
3 mjeseci prije

POTRES KOD ZENICE 5,4 MNOGO “”VOLE”” DODIGA.

eks
3 mjeseci prije

Ovo je klasična provokacija CIA-MI6 . Pokušavaju uvući Poljsku u rat , jer je NATO Ukrajina u kolapsu . USA i VB su zlo .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI