Poljska širi američku vazdušnu bazu

Americka vojska ukrcavanje na avion
29 komentara

Poljska će u narednim godinama proširiti vojnu bazu u kojoj će biti smještena brigada američke borbene avijacije, najavio je u ponedjeljak državni ministar odbrane Mariusz Blaszczak tokom posjete tom objektu. Smještena u centralnom poljskom gradu Powidz, očekuje se da će baza ojačati operativne sposobnosti američkih zračnih snaga kao podršku poljskim i NATO snagama u regionu, rekao je on.

Objekat će dobiti nove hangare i skladišta, kao i skladište rasutog goriva u blizini, rekao je ministar u pratnji američkog ambasadora u Poljskoj Marka Bžežinskog. U bazi Powidz nalaze se američki udarni helikopteri Apači.

Powidz se “pretvara u vojni kompleks koji se priprema za podršku poljskim i NATO snagama na istočnom krilu Sjevernoatlantske alijanse”, rekao je Blaszczak usred neviđenih tenzija između NATO-a i Rusije zbog nastavljene vojne ofanzive Moskve na Ukrajinu.

Proširenje baze dolazi kao dio Sporazuma o poboljšanoj odbrambenoj saradnji između Washingtona i Varšave 2020. Sporazum “stvara uslove za trajno, dugoročno prisustvo američkih oružanih snaga u Poljskoj”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Poljske, dodajući da će “ojačati” nacionalnu bezbjednost.

U sporazum je uključeno ukupno 114 infrastrukturnih projekata na 11 lokacija, za koje je ministarstvo saopštilo da će “omogućiti brz razvoj dodatnih borbenih sposobnosti u srednjoj i istočnoj Evropi”.

Prema Blaszczakovim riječima, Varšava također planira izgraditi vlastiti vojni potencijal kupovinom helikoptera i tenkova od SAD-a. Očekuje se da će tenkove Abrams dobiti već sljedeće godine. Postavljena je i narudžba za 96 jurišnih helikoptera, rekao je ministar odbrane.

Prošle sedmice, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će američke snage koje su “privremeno” raspoređene u Poljskoj vjerovatno ostati tamo “dugo”. Varšava je prethodno zatražila od Vašingtona da trajno postavi trupe u Poljskoj, ali bi to tehnički predstavljalo kršenje NATO-ovog sporazuma s Rusijom.

Nepoznato je koliko se američkih vojnika trenutno nalazi u Poljskoj, glavnom logističkom čvorištu NATO-a za podršku vladi u susjednoj Ukrajini. U maju je američki ambasador u Varšavi otkrio da se u zemlji nalazi preko 12.600 američkih vojnih lica, što je najveći broj u istoriji.

PoljskarusijaSADVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Kako ono kazu poljaci: SAD moze da zgnijeci Njemacku malim prstom.

tihobl
1 godina prije

Јуриј Подољака:
Наш извор јавља да су западни лобији”притисли” Кабинет председника (Зеленског) по случају Херсона.
Сви очекују велику муњевиту офанзиву у правцу Херсона у току ове недеље.
Зеленски је поставио задатак да освоји Херсон до састанка G20.
Запад је убедио Зеленског да ће Руси предати овај део фронта.
На састанак G20, Зеленски треба да дође у улози победника.
У супротном се поставља питање да ли ће тамо уопште путовати.

Xam
1 godina prije

u Putinovoj Rusiji moguce.
Moguce je da vojnici rezervnog sastava nemaju opermu i naoruzanje predvidjenu za svakog ruskog vojnika.
Moguce je da nemaju dronove (evo vidimo kako maleni lanceti šašave Ukre)
Moguce je Armata kojih je vec trebalo biti preko 2k u jedinicama ima samo na paradama
Moguce je da Piloti Kamova nemaju “ispali i zaboravi” vec moraju da drze nisan i tako izlazu sebe obarnaju, a obrali su ih Ukri i stignama
Moguce je da SU34 nema planirajuce bombe i mini krstarece projektile vec morjau da ulaze u zonu unistenja , pa smo dosli u situaicju da plasticni Lanceti vecu stetu nanose Ukrima nego RUska avijacija koja se kako ti velis “opasno primakla Americkoj”
JAVAŠLUK

Max
1 godina prije

Je li Poljska vlast svijesna da time postaju meta?

tihobl
1 godina prije

Тhe Economist: Русији је остало само 120 “Искандера “и 40 “Кинжала”

tihobl
1 godina prije

Изборни слоган једног тајванског политичара: „Борићу се за Тајван, као што се Зеленски бори за Украјину“.

Na plakatu vidi se tip u kaki majici i Zelenski u zelenoj.

tihobl
1 godina prije

“Руси су изгубили време. Ми смо на време вршили мобилизацију и припремали наше трупе – имамо, према последњим подацима већ 800 хиљада бораца, које можемо наоружати и послати у борбу.
Руси су тек почели, а ово је време које треба да искористимо, док руске мобилисане снаге још нису стигле.
Мобилисани Руси ће за месец-два моћи да се укључе у борбе.
Имамо још времена до њиховог доласка, али онда ће бити теже, јер мобилизација нису само војници са митраљезима, то су нове посаде тенкова, авиона, топова.
Дакле, додатни мобилизациони ресурси су проблем за нас.” – изјавио је пуковник Роман Костенко, бивши припадник специјалне групе “Киборг” и депутат актуелног сазива Врховне Раде Украјине.

tihobl
1 godina prije

Reklama na Tajms Skveru: Crna rupa – jedan momak iz Ukrajine i slika face Zelenskog usred galaksije kao usisava zvijezde.

Ukrajina je 2020. i 2021. bila tolika crna rupa da je postala nepodnosljiva za zapad. A onda je nekome pala genijalna ideja da je gurne u rat. 8.3. trebala je krenuti velika ofanziva na Donbas.

Ico
1 godina prije

Poljska politička elita su protupoljski smradovi, a naročito brudetu Kavinski

tihobl
1 godina prije

Председник Кине Си Ђинпинг најавио је да ће се његова земља фокусирати на припреме за рат јер је безбедност земље све нестабилнија и неизвеснија

tihobl
1 godina prije

Кинески лидер Си Ђинпинг посетио је оперативни центар Врховног војног савета и позвао „да припреми војску за борбена дејства“. Био је обучен у војну униформу.

Ico
1 godina prije

Treba nahuškati Poljake na Ruse, pa da ih Rusi spuste na temlju, odnosno “ desetkuju”

Lucija, prva
1 godina prije

Poljski ministar obrane je – povjesničar.
🙃 Dakle, očekivano i niš’ čudno.

“Błaszczak took a degree in HISTORY at Warsaw University in 1994 and completed his studies at the National School of Public Administration in 2001.

He also completed his postgraduate studies in Local Government and Development (1997) and Management and Administration (2006). Subsequently, he served an internship in Ireland. During his studies, he was a member of and served in an advisory capacity for the Independent Students’ Association, the Catholic Academic Youth Association and the Center Alliance Party.”

kiza
1 godina prije

Pored ovolike inflacije, oni ulažu milijarde dolara u vojne baze, ima da puknu kao i Varšavski pakt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI