Poljska “zbog svinja” podiže ogradu na granici Ukrajine i Bjelorusije

Divlja svinja
10 komentara

Poljska planira izgraditi ogradu na granici s Bjelorusijom i Ukrajinom. Kako tvrdi zamjenica ministra poljoprivrede te zemlje Eva Leh, riječ je o mjeri koja se poduzima u borbi protiv afričke svinjske kuge.

Kako prenosi ukrajinski Ukrinform, duljina ograde bit će 729 kilometara, a trošak izgradnje se procjenjuje na 27 milijuna dolara.

“Koliko mi znamo, bolest se među divljim svinjama prenosi tako brzo da se vrlo brzo širi na velike udaljenosti, tako da je ograda jedino rješenje”, drže u poljskom ministarstvu poljoprivrede.

Ukrinform podsjeća kako se virus afričke svinjske kuge pojavio u Poljskoj u veljači 2014. Od tada je u zemlji zabilježeno 49 izbijanja bolesti, a još 380 slučajeva bolesti je bilo u divljih svinja. Većina slučajeva je zabilježena u Lublinskoj, Podlaskoj i Mazowieckioj provinciji, blizu granice s Bjelorusijom.

No, uz relativno mali broj oboljenja, čak i ako uzmemo u obzir brzinu širenja virusa među divljim svinjama, razlozi za podizanje ograde duge 729 kilometara bi mogli biti druge prirode. Na primjer, negodovanje Poljaka zbog velikog broja ukrajinskih izbjeglica i imigranata iz područja koja nisu pogođena ratom, što je većina zemlje.

U ožujku ove godine se Varšava žalila da više ne zna kako postupati s ekonomskim imigrantima iz Ukrajine, kojih je u zemlji već 1,3 milijuna.

Pritužbe su utihnuli poslodavci, među kojima gotovo polovica tražila radnike među Ukrajincima, jer nema dovoljno domaćih radnika. Navodi se da je od 300 tvrtki u siječnju njih gotovo 40 posto u prodaji i uslugama zaposlilo Ukrajince.  Ali je Poljska je jedna od najhomogenijih zemalja u Europi u nacionalnom i vjerskom smislu, gdje pretežno žive  Poljaci i rimokatolici. To nije bio slučaj do Drugog svjetskog rata, jer su prije 1939. godine oko 10 posto stanovništva činili Židovi, a bila je prisutna i velika ukrajinska, bjeloruska, njemačka i druge manjine. Etnički Poljaci su činili samo dvije trećine stanovništva, piše časopis Politico, koji u toj homogenosti vidi razlog za nesnošljivost prema strancima, pa i Ukrajincima i Bjelorusima, koji će sada i fizički biti odvojeni od teritorija Poljske.

Epidemija svinjske kuge zvuči zgodan izgovor za pojačani kontrolu migracija s istoka, dok vlada u Varšavi i ne pomišlja pristati na kvote Europske komisije u preraspodijeli izbjeglica s Bliskog istoka i iz Afrike.

afrička svinjska kugaGranica
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

O čemu ovaj lapanja…kao tobože nesnošljivost je novijeg datuma – kako da ne,moj milokliz….pa poznato je da su poljaci nesnošljivi prema svakome tko se ne moli rimskom papi kako jučer tako i danas; uostalom poljski imperijalizam ima krvave tragove na istoku a toga je svatko svjestan tko zna da povjest u poljskoj ne počinje 1939 poput u hrvatskoj 1945…pa treba se samo sjetiti da su mnoge židove koji su izbjegli smrt od ruke hitlera dotukli metkom nakon 1945…

eIgo
6 godine prije

Berlinski zid je srusen a natovci grade nove zidove.

Osoba C
6 godine prije

A komarci iz Pripjatskih močvara? Nicht još?

NSU
6 godine prije

I Slovenci isto grade ogradu zbog “svinja” nabijem ih!

Jirźi
6 godine prije

Ne može fašizam bez bodljikave žice još malo idu i rasni zakoni

Brainstorm
6 godine prije

zna se sto je svinjska ograda. metar visoka. lako ce se znati.
ali vi kazete da se radi o ljudskim “svinjama”. ako je to istina onda ukrima i brusima da daju putovnice kao sto italija daje “libijcima”. onda ce oni dalje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI