Poljski poljoprivrednici navodno onemogućuju slanje pomoći Ukrajini

Protest farmera na Poljsko-Ukrajinskoj granici
9 komentara

Poljoprivrednici već mjesecima organiziraju prosvjede na granici, osuđujući protok jeftinih ukrajinskih proizvoda u zemlju

Poljski poljoprivrednici koji zahtijevaju zaustavljanje priljeva jeftinijih proizvoda blokiraju kamione koji prevoze vojnu pomoć za Kijev, ustvrdio je ukrajinski aktivist. Prosvjednici su ranije obećali da će prekinuti prijevoz robe ne samo preko kontrolnih točaka vozila, već i željeznicom. Poljski vozači kamiona i poljoprivrednici počeli su postavljati redovite blokade na granici s Ukrajinom u listopadu 2023., prosvjedujući protiv odluke EU-a, koja se odnosi na izuzimanje ukrajinskih prijevoznika od dozvola za ulazak u blok. Aktivisti inzistiraju da su mjere uvedene od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva početkom 2022. godine dovele do nepoštene konkurencije i snizile cijene poljoprivrednih proizvoda.

Blokade su nakratko ukinute u siječnju nakon što je vlada u Varšavi obećala ponovno uspostaviti sustav dozvola za ukrajinske kamiondžije i uvesti subvencije za poljski kukuruz. Međutim, prosvjedi su se nastavili ranije ovog mjeseca nakon što je Europska komisija predložila produljenje suspenzije carina na poljoprivrednu robu iz Ukrajine i Moldavije do 2025. godine.

U objavi na X-u (bivši Twitter) u ponedjeljak, ukrajinski dragovoljac Nazar Smyk, koji sebe opisuje kao nekoga tko nabavlja vojnu opremu i vozila za kijevske postrojbe, požalio se da njegovi “kamioni stoje, odnosno ne rade, s vojnom opremom na granici već tri dana”, zbog blokade.

Video-isječci koji se dijele na ukrajinskim telegram kanalima prikazuju poljske prosvjednike koji govore kako “ne podržavaju Ukrajince” te da je “ovo Poljska, a ne Bruxelles”.

Društvenim mrežama i Telegramom kružila je i snimka na kojoj se vidi kako poljski prosvjednici bacaju ukrajinsko žito iz teretnih vagona ravno na tlo.

Sličan incident koji je uključivao nekoliko ukrajinskih kamiona ranije ovog mjeseca na graničnom prijelazu Dorohusk potaknuo je Andreja Sadovoja, gradonačelnika Lavova u Ukrajini, da označi poljske prosvjednike “proruskim provokatorima”.

“Ukrajinci svojom krvlju doslovno zalijevaju polja koja rađaju ovo žito”, napisao je dužnosnik na svom Telegram kanalu, okarakteriziravši postupke demonstranata kao “podle i sramotne”.

Nekoliko dana prije, tisuće farmera demonstriralo je u približno 260 zajednica diljem Poljske sa svojim traktorima i teškim strojevima. Sindikat Solidarnost koji stoji iza skupova optužio je poljsku vladu da se povinuje smjernicama EU-a o “uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine”.

poljoprivredniciPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
2 mjeseci prije

svi elementi tjifutskog ljudožderskog ritualnog “sedera”, – vetj su tu!
kosher “maca”, ..”kruh”, koji rade za “seder”, – od žita, -koji se “zalijeva krvlju goima”…
dobar tek!

Basinac
2 mjeseci prije

Ukrajinu vode neodgovorni političari.
Vode ka nestanku države.

tihobl
2 mjeseci prije

Sramota sta ti poljaci rade, sprecavaju humanitarnu pomoc za ukrajince koji ih brane. Jadni ukrajinci gladuju bez pomoci, a poljaci prosipaju zitu po cestama.

Max
2 mjeseci prije

Još jedan dan iz pakla za mene. Želim poginuti za prava ljudi jer mi ionako nema spasa.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Danas se Drele oglasio u Saboru. Možda 2. put. Neki nisu niti jednom. O poljoprivredi. Komentari. “Zagorci kaj šotraju svinje s piljevinom i kuhanim gumama jedu kvalitetno i ti skupa s njima. Zato i jeste tak pametni i vjerujete da ste veliki vinogradari i selaki. A obična ste preslika poljskih mlatimudana i varalica. Kako to da je hrvatska poljoprivreda bila konkurentnija u socijalizmu nego u kapitalizmu? Drele i Selak Rasprdić su protiv poljoprivrednih zadruga i okrupnjavanja malih proizvođača u klastere jer to je “relikt jugoslavenskog socijalizma”. U kapitalizmu zato imamo propast domaće poljoprivrede. Hvala HDZ-u i Mostu koji je dvaput koalirao s njima kao i Imovinskom pokretu koji će koalirati s njima! 3 godine je šutio i tresao gemište u Saborskoj kantini. Sada u predizbornoj godini postaje glasan. Još jedno go.vno od čovjeka. Čak i takav je rekao istinu, poljoprivredu su 30 godina HDZ a, uništili do kraja. Da ne… Čitaj više »

goran
2 mjeseci prije

dragi ukrajinci ja jesam za to da se rat završi i jesam za to da imate državu,i imate potpuno pravo da se branite,ali nemate nikakvo pravo tražit da cijela europa pati zbog vas i vaše proširene korupcije koja vlada u vašoj državi.
zbog vas i sankcija rusiji mi svi patimo,zbog vas i rusije mi vam moramo financirati sve i još moramo uzimati vaše žito dok žita koja su u našim državama eu propadaju ili se prodaju za nisku cijenu.
ako poljske seljake nazivate proruskim igračima onda prestanite tražit pomoć od eu i sami sredite problem sa rusijom,a ne preko naših ledja.
ja se duboko nadam da če brača rusi oslobodit kijev od nacista i da če time napokon rat završit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI