Polovina zapadnog oružja stiže kasno

Oruzje Ukrajina
13 komentara

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da stalna kašnjenja u isporuci oružja zapadnih pristalica Kijeva igraju veliku ulogu u gubitku trupa i zemlje. 

„U ovom trenutku, posvećenost ne predstavlja isporuku“, rekao je Umerov u nedelju na forumu u Kijevu. “50% obaveza nije isporučeno na vrijeme.” Dodao je: „U suštini, šta god da se izvrši, a ne dođe na vrijeme, izgubit ćemo ljude, izgubit ćemo teritorije.”

Umerov je to komentirao dok se sukob Ukrajine s Rusijom odvlačio u treću godinu usljed nestašice municije i borbe da američki zakonodavci odobre novi paket pomoći od 60 milijardi dolara.

Kijev je proteklih dana pretrpeo neuspehe na bojnom polju, uključujući prošlonedeljni pad Avdejevke, ključnog uporišta Donbasa, od ruskih snaga. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski reagovao je na poraz upozorenjem da “vještački deficiti oružja” omogućavaju Moskvi da dobije prednost.

Dok su zapadne zemlje posvetile više od 230 milijardi dolara pomoći Ukrajini od februara 2022., Umerov je tvrdio da ruska vlada posvećuje više od 150 milijardi dolara godišnje za sukob. Dodao je da se Ukrajina brani bez nadmoći u vazduhu od većeg neprijatelja, čineći blagovremenu isporuku oružja još važnijom.

“Saveznici bi trebalo da isporuče pomoć na vrijeme tokom ovog rata”, rekao je Umerov. “Imamo plan. Radimo na realizaciji plana. Činimo sve što je moguće – i nemoguće – ali se borimo bez blagovremenih zaliha.”

Govoreći na istom forumu u nedjelju, Zelensky je objavio procjenu ukrajinskih žrtava po prvi put od početka sukoba, rekavši da je ubijeno 31.000 vojnika. Brojka je mali dio ruskih procjena i procjena trećih strana za smrt na bojnom polju u Kijevu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je prošlog mjeseca da je Ukrajina izgubila oko 400.000 vojnika, uključujući 215.000 samo u 2023. godini. Američki zvaničnici rekli su za New York Times da je od prošlog avgusta ubijeno oko 70.000 ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski general Aleksandar Sirski, koji je unapređen u vrhovnog komandanta nakon što je njegov prethodnik otpušten ranije ovog meseca, priznao je da se kijevske snage suočavaju sa „veoma teškim i napetim“ uslovima na linijama fronta. Umerov je također zamijenio smijenjenog prethodnika kada je prošlog septembra imenovan za ministra odbrane.

rusijaRustem Umerovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

A pola prodaju na crnom tržištu.

tuf
2 mjeseci prije

Medijski se nastoji ostaviti dojam kako su isporuke oružja samo stvar dobre volje. Ono, sve je na skladištima, cakum-pakum, samo treba stisnuti u košaricu na web portalu i naručiti. U stvarnosti se predstavnici zapadnih država crvene od sramote koliko su proizvodni kapaciteti vojne tehnike atrofirali do razine tek potrebne za puko održavanje (zamjenu dotrajale opreme). Vojne intervencije zadnjih 20 godina su uglavnom služile za redovno obrtanje tih nominalnih zaliha, kao što bi u redovno održavanom bunkeru obnavljao zalihe pri isteku trajanja. Tek sad vide što je rat. Ukrajinu su preveslali dojmom da će oprema dolaziti kao na beskonačnoj traci. U stvarnosti? Sve je bilo u redu tijekom prve godine ratovanja, kad su Ukrajinci trošili enormne zalihe sovjetskog nasljeđa (kao zapadna postaja SSSR-a bili su prva linija do mrskog neprijatelja pa je sukladno tome i nagomilana vojna sila). Onog trenutka kad su objavili da su istrošili te zalihe – eto problema,… Čitaj više »

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

I tako ide mladoženja sa ku.cem kuma u svatove, jer svoga nema.
Nije ni pitao mladenku smije li je prcati kumovim ku.cem.
A mladenka ga ne želi ni vidjeti, a kamoli se udati.
I što sad?
Ostat će mladoženja sam, jer kum traži novu žrtvu za prcanje.

tihobl
2 mjeseci prije

Sta kukaju?
Ostavili su u Avdejevci pune bunkere i sklonista oruzja i municije. Pa cak i dronova.
Givi i Motorola da su to imali 2014. stigli bi do Kijeva.

vrlodrag
2 mjeseci prije

Nije kasno, dolazi taman kad treba.

xyz
2 mjeseci prije

Na bojištu je sve manje ukrajinskih betonskih bunkera, a to je prednost za ruske snage, jer iskopani zemljani rovovi ne odoljevaju dugo. Fronta se evidentno urušava, jer ruske trupe iz dana u dan napreduju puno brže. Ukro vojska nema više vremena za jako utvrđivanje, niti ne zna gdje tačno postavljati utvrde, jer se smjerovi napredovanja ruske vojske iz dana u dan mjenjaju.
Tu ne može pomoči nikakava pomoč sa zapada, jer ukro vojska nema izvježbanih posada za zapadno naoružanje, a priliv zapadnih plačenika je izuzetno mali, jer znaju da na frontu neče preživjeti par dana.
Ruska vojska je sve iskusnija i modernizirana, sa dobro izvježbanim posadama i jakom logistikom. Pri tom se joj pridružuje sve više Ukrajinaca, koji polako shvačaju, da su bili nasamareni.

abc
2 mjeseci prije

F-15 u Ukrajini nečete vidjeti djelovati, jer Amerikanci žele izbjegnuti javnu sramotu i dokaz, da su ti avioni protiv ruskih protivvazdušnih sistema bezopasni.

Nesko
2 mjeseci prije

Ovaj mali nacista Zeleni laže više nego predsednik Vučić. Baš ga masti za medalju

Miro
2 mjeseci prije

Oružje ne kasni već ga Ukrajinci prodali Šiptarima i Hamasu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI