Pomoćnik Zelenskog objašnjava zašto Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom

Pregovori Rusija i Ukrajine
17 komentara

Ukrajina je odbacila mirovne pregovore s Moskvom u postojećim okolnostima, upoređujući bilo kakve pregovore sa “civilizacijskom katastrofom”. Ponovno pokretanje pregovora ne bi ništa doprinijelo ciljevima Kijeva, rekao je u petak za ukrajinski medij Babel Mihail Podoljak, pomoćnik predsjednika Vladimira Zelenskog.

„Danas Ukrajina nema motiva da vodi pregovore“, rekao je Podoljak, dodajući da je „prilika da se dobije ovaj rat mnogo važnija od bilo kakve situacione pauze“. Započinjanje dijaloga u sadašnjim okolnostima samo bi “formaliziralo” poraz Ukrajine i Evrope, kao i “evropske vrijednosti”, dodao je.

Današnji razgovori sa Rusijom značiće samo jedno: Rusija je pobijedila… Jeste li spremni za to?
Predjsednički pomoćnik je upozorio da će poraz Ukrajine označiti i “kolaps globalnog bezbjednosnog sistema i sistema demokratskih vrijednosti”. Postizanje primirja sada ne bi zaustavilo dalje sukobe, rekao je on, dodajući da bi Rusija mogla pokrenuti još jedan napad na Ukrajinu u nekom trenutku u budućnosti.

Podoljak je također uporedio ideju pokretanja mirovnih pregovora s Moskvom sa vođenjem pregovora s nacističkom Njemačkom 1942. godine, kada su nacisti okupirali velike dijelove sovjetske teritorije, uključujući cijelu Ukrajinu. “To se ne može ni zamisliti. Svaki razgovor u tom trenutku i sa tim [odnosom snaga] značio bi civilizacijsku katastrofu”, rekao je.

Početkom avgusta Kremlj je signalizirao svoju spremnost da sklopi mirovni sporazum s Kijevom, istovremeno upozoravajući da će postići ciljeve svoje vojne operacije u Ukrajini bez obzira na spremnost Kijeva da popusti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tada da su dvije nacije blizu rješavanja nesuglasica na način koji je prihvatljiv za Rusiju, ali je nacrt sporazuma pripremljen tokom sastanka u Istanbulu torpedirala Ukrajina. Kijev je prekinuo razgovore s Moskvom nakon što je optužio Rusiju da je počinila ratne zločine, navod za koji je Rusija rekla da je zasnovan na izmišljenim dokazima.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, koji je posjetio Moskvu početkom avgusta, također je rekao da je moguće rješenje pregovaranjem i ustvrdio da bi nedavni “početni uspjeh” sporazuma o izvozu žitarica trebalo iskoristiti za postizanje primirja.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

pregovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Koliki tekst za jednostavnu recenicu – nema pregovora jer ih ne dozvoljava London.

1 godina prije

Ovaj rat je namjestaljka!nema druge!granate padaju oko najveće nuklearke u Europi a Rusija se zali u UN-u..umjesto da provede tepih bombardiranje po položajima otkuda stizu granate.ukrajinski vlastodršci govore da nema pregovora i usporedjuju Ruse sa nacistima..i tim istim vlastodršcima ni vlat sa glave ne fali a Moskva jako dobro zna gdje se kreću.moskva nema vremensko ograničenje akcije i ima nedorecene ciljeve akcije-famozna denacifikacija-,po cemu bi ovaj konflikt mogao trajati taman do 2030 godine..europske zemlje se nude da Ce proizvoditi oružje za ukrajinski rezom cime rade ravnotežu sa neiscrpnim ruskim zalihama..hebu nas u zdrav mozak,ocigledno!hvala.

Darko
1 godina prije

Ubiti gada Zelenskog što prije da se Ukrajina spasi od totalne propasti.. I kazniti Ameriku tako da se Washington pretvori u prah i pepeo..

petar schroder
1 godina prije

Nece da pregovara sa Rusijom jer Amerika to nece Ovaj rat se vodi izmedu Amerike Nato protiv Rusije Njh ne briga koliko ce Ukrainaca poginuti Zelinski ovdje glumi predsjednika jer je za to placen od Amerike i zapada .Nece mir sve dok to Ameriki pase.Zao mi je Ukrainaca koji ginu za nista

Krle
1 godina prije

U pravu je Podoljak. U ovom trenutku, Ukrajina nije u situaciji da postavlja bilo kakve uslove i jedino mogu prihvatiti ono što Rusi traže. To bi opet obesmislilo sve što su pokušavali zadnjih mjeseci i razotkrilo promašenu politiku Zelenskog. Uz svu “pomoć” Zapada i nova obećanja očito misle da će se situacija značajno promijeniti. Ne znam, možda, teško. Ako se nastavi razvoj situacije kao do sada, pregovori neće ni biti potrebni. U tom slučaju, žrtve i razaranja na ukrajinskoj strani će biti toliko veliki da će ih sponzori otpisati i preći na drugi plan.

Vojni analitičar
1 godina prije

Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom? Mislim da bi puno točniji naslov bio da kvislinško “ukrajinsko” rukovodstvo nema dozvolu svojih sponzora da počen pregovarati s Rusijom.

Max
1 godina prije

Ako SAD dopuste pregovarat će.

Inzersdorf
1 godina prije

Nema pregovora,ne dozvoljavaju Ameri,nisu dovoljno oružja prodali….

Ivo
1 godina prije

Popij tablete ))

Ahmat sila
1 godina prije

Rusija je u par mjeseci zauzela teritorij Ukrajine velik kao Velika Britanija i koji je bio branjen sa glavninom dobro izvježbanih i naoružanih neprijateljskih snaga. Ako budu Rusi napredovali istim tempom, za godinu dana če biti Ukrajina prepolovljena. A ako znamo, da posle Slavjanska i Kramatorska ukrajinska vojska nema više jakih utvrda i linija obrane, a njena vojna moč postaje sve slabija, napredak ruske vojske bit če toliko brži. Sve više Ukrajinaca shvača ko jim je stvarni neprijatelj i sve više jih prelazi na stranu Rusije. Več danas može Rusija od prebeglih i zarobljenih Ukrajinaca sastaviti par divizija i poslati jih u završne operacije skupa sa ruskim postrojbama. Cilj ruske operacije nije zauzimanje gradova, nego zauzimanje granica i strateških vojnih, energetskih i privrednih tačaka, koje ne smeju pasti u ruke zapadnih eksploatatora.

RoPe
1 godina prije

Protuofenziva je odgođena. Sto ti nisu rekli?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI