Porošenko gubi vezu sa zdravim razumom – “Ukrajinu pretvara u Sjevernu Koreju”

Petro Porošenko
14 komentara

Rusko internetsko izdanje kuće BBC javlja kako su ukrajinske vlasti nametnule sankcije protiv ruskih tvrtki, uključujući i društvene mreže VKontakte i Odnoklassniki, holdinga Mail.Ru Grupa, koji uključuje društvene mreže, te kompaniji Yandex. Dekret o sankcijama je objavljen na internetskoj stranici predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.

Yandex je ruska međunarodna korporacija specijalizirana za pružanje internetskih usluga i proizvoda i upravlja najvećim internetskim pretraživačem u Rusiji s oko 50% marketinškog dijela u toj zemlji. Prema informacijama koje je objavio Comscore, Yandex je rangiran kao četvrti najveći internetski pretraživač u svijetu. Također ima veliku posjećenost u Ukrajini i Kazahstanu, zemljama gdje ostvaruje skoro trećinu svih pretraga i 43% svih rezultata pretraga u Bjelorusiji.

Ukrajina je po naredbi predsjednika blokirala pristup svim uslugama ruskih internetskih kompanija, uključujući i spomenute društvene mreže, kao i internetskoj stranici elektroničkog rječnika ABBY i anti-virusnoj tvrtki Kaspersky Lab i DrWeb.

Uredba će stupiti na snagu nakon što bude objavljena u Službenim novinama, a očekuje se da će se to dogoditi u roku nekoliko dana.

Sankcije uključuju zabranu emitiranja i zamrzavanje imovine televizijskih kanala RBC-TV, TV Centar, VGTRK, NTV Plus, TNT i vojnom televizijskom kanalu Zvijezda.

Dekret predsjednika Petra Porošenka je uključuje i proširenje popisa sankcioniranih osoba i sada su na crnoj listi Ukrajine 1228 osoba i 468 tvrtki iz Ruske Federacije. Konkretno, sankcije su nametnute protiv sedam zastupnika Državne Dume.

Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine je još sredinom veljače tražilo zabranu u zemlji ruskih društvenih mreža VKontakte i Odnoklassniki.

Prema savjetniku ministra unutarnjih poslova Zorianu Škirjaku, one su u potpunosti pod kontrolom i vodstvom ruskih specijalnih službi. Međutim, na društvenoj mreži VKontakte su aktivne grupa, stranice i profili raznih desničarskih ukrajinskih frakcija i bile su vrijedan alat tijekom EuroMaidana u Kijevu i za vrijeme najžešćih sukoba u Donbasu. Naravno, njima se koriste i osobe koje se ne bave politikom, a prema istraživanju tržišta tvrtke Gemius, stranicu VKontakte u Ukrajini koristi 5,4 milijuna ljudi, društvenu mrežu Odnoklassniki 3 milijuna, a Facebook samo 2,1 milijuna ljudi. Dvije zabranjene društvene mreže su među deset najposjećenijih mjesta na ukrajinskom internetu.

U ruskim društvenim mrežama su rekli kako odluka Kijeva neće utjecati na njihovo poslovanje.

“Poslovne aktivnosti grupe Yandex su vrlo velike i sankcije neće imati negativan utjecaj, iako je Ukrajina važan dio našeg posla i žalimo što će sankcije uništiti dugoročne napore našeg tima”, navodi u priopćenju Yandex.

“Budući da je udio ukrajinskog poslovanja u strukturi prihoda Mail.Ru Grupe beznačajan, ne vidimo razloga da prilagodimo naše financijske planove, te ćemo i dalje aktivno razvijati tržište na različite načine”, navodi u priopćenju Mail.ru Grupa.

“VKontakte je najpopularnija društvena mreža u Ukrajini i svaki mjesec je u toj zemlji posjeti 16 milijuna ljudi. Vjerujemo da internet zapravo ne poznaje granice i da ćemo moći obraniti interese svih naših korisnika”, poručili su u sjedištu mreže VKontakte.

Iz mreže Odnoklassniki su poručili kako će pronaći način da ostanu u kontaktu s 9,5 milijuna Ukrajinaca koji se koriste njihovim uslugama i da će oglašivači moći koristiti usluge društvene mreže kao prije sporne uredbe Petra Porošenka.

Kao što su naveli u ruskim kompanijama, cenzuriranje društvenih mreža, medija i sankcioniranje internetskih kompanija vjerojatno neće utjecati na njihovo financijsko poslovanje, koje pokriva gotovo cijelo područje bivšeg Sovjetskog Saveza i usluge su dostupne u cijelom svijetu.

Problem je što ukrajinski predsjednik Porošenko ovom odlukom krši Ustav zemlje, koji svakom čovjeku jamči da se informira kako želi, gdje želi i da komunicira s kim želi. Dakle, ako promatramo odluku u kontekstu kršenja ljudskih prava na dostupnost  informacijama i komunikaciju, što su neka od mjerila prema kojima Bruxelles određuje razinu demokracije u pojedinim zemljama, onda slobodno možemo govoriti o diktaturi. Osim toga, ironija je da i Porošenko ima službenu stranicu na društvenoj mreži VKontakte, na kojoj ima pola milijuna pretplatnika.

Naravno, odluku Kijeva nije komentirala ni Europska komisija, niti itko od europskih dužnosnika, koji bi uglas graknuli da je Porošenko, na primjer, “ugasio” Google, Facebook i Twitter.

Mišljenje običnih Ukrajinaca je podijeljeno. Oni koji se protive “uplitanju Rusije u njihove unutarnje poslove” su više nego zadovoljni, ali ogroman broj Ukrajinaca tvrdi “kako je riječ o cenzuri i da Porošenko zemlju pretvara u Sjevernu  Koreju”.

CenzuraDruštvene mreže
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bobrock
6 godine prije

Porošenko je prijatelj od Kobilde tako da me to uopće ne čudi!
Ne zna se tko više viri iz američkih guzica, dal Porošenko ili Kokošlinda!

Srba
6 godine prije

Ludilo…

Hr ---------
6 godine prije

Istinu je nemoguće zaustaviti,ova cenzura će imati kontraefekt.Zaista je teško shvatljivo kakvo je čudovište od društva porodio čuveni EuroMajdan,ali treba paziti jer bi se uskoro takve stvari mogle događati i u drugim europskim zemljama (mislim na cenzuru).

MilanCZ
6 godine prije

Porosenko je dijete americké drzavne elite,on nesmijete prdnuti prije nego sto dobijes konzultacije od njih..Njegovu potezi vodě totalnoj izolaciji Ukrajině,blizi se njemu kraj,na své nacine drzavna americká elita preko Ukrajině nástroji isprovocirat sukob sa rusijom dá opstanu u životu.Samo se zajebalu,stvara se noví geopoliticki posistem gdje ce Rusija bití glavni igrac,porosenku su daní odbrojani,svjestan je i on toga nazalost Ali on je tom kolu,mora igrati kako mu kazu.

ludiagresivan
6 godine prije

Pa kako gubi? Zar ga je ikada imao?

Ulica V.V.P.
6 godine prije

Ovdje ima jedna interesantna prica iz Ukrajine koje su publicirale izraelske novine The Times of Israel. Prema ovim novinama u Ukrajini ima 100 000 sirocadi po djecijim domovima. To su djeca bez roditelja, djeca alkoholicara, drogasa itd. Refael Kruskal je zhidov iz Engleske i on vodi neku humanitarnu organizaciju po imenu Tikva u Ukrajini, koja se inspirira ortodoksnim jevrejstvom. The Times of Israel pisu da je ova organizacija spasila, to jest izvadila iz ovih sirotista u zadnjih 15 godina 2250 zhidovske djece koji su rodjeni u Ukrajini. Toj djeci je pomognuto da se rehlabitiraju, dodatno skoluju i da se iselu u Izrael, oni koji se jos nisu iselili, njima se pomaze da se skoluju na ukrajinskom fakultetu. Prema ovim novinama se procjenuje da sirom Ukrajine ima jos 2500 zhidovske djece po sirotistima i ova ortodoksna zhidovska organizacija Tikva je zaposlila 30 agenata da trazu njih medju ostalom djecom po Ukrajini… Čitaj više »

fenix
6 godine prije

Licno mislim da ce se u Ukrajini poceti mjenjati procesi koliko to god izgledalo cudno i nemoguce. Za vrijeme Euromajdana vecina stanovnika Ukr je podrzavala taj proces medjutim nakon aneksije Krima i unistenja( doslovnog) ukrajinske vojske visokih gubitaka prakticno samostalnosti Donbaskih republika i ogromnog financijskog beznadja obicnih stanovnika Ukr imam osjecaj da se Ukrainci potpuno ohladili od gluposti Euromajdana stanovnistvo masovno migrira ka Rusiji radi posla. Ovim potezom vlasti Ukraine se samo blamiraju jer ce njihove odluke slabo tko da postuje.

An-je
6 godine prije

Expect Maidan Square type of protests in DC this summer.

Ukraine was a warm-up for a US coup of a weak and cowardly leader, who is too scared and too slow to respond to a real threat.

holop
6 godine prije

Netko na najvišim razinama vlasti je procurio informacije medijima o razgovorima predsjednika Trump s ruskim dužnosnicima.
To je potencijalno ozbiljan zločin.
Ovo nije bio prvi put.

jale
6 godine prije

A kad je to Porošenko bio priseban? Sluganstvo političkih oligarhija neke će zemlje u tehnološkom i moralnom smislu doslovno vratiti u srednji vijek. Hrvatska je prije rata bila visokotehnološki razvijena, a danas, danas je vrh industrije – slatko o smokava!

Andrej
6 godine prije

Potpuno je razumljiva i racionalna Porošenkova odluka. Ljude mora naučiti kako da se nose sa nemanjem nečega, jer je u planu na zimu ukinuti i pristup grijanju, pa da očeličen narod nehajno i uz pošalice odbaci hladnoću vlastitoga doma sjedeći u bundama tijekom televizijskog prijenosa novogodišnje čestitke iz uvijek toplog i prijatnog doma kralja čokolade.
Kao i u svakoj drugoj stvari, pa tako i kada spolno općite sa narodom, napravite to kako bog zapovijeda.

Prolaznik
6 godine prije

Porošenko ne gubi razum, nego radi točno ono što se od njega traži.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI