Poruka Kine je jasna: ”Ako nas udarite, mi ćemo uzvratiti jače”.

Kineski vojnici
13 komentara

Ekonomski i diplomatski udar Pekinga na malu državu EU-a pokazuje koliko je on spreman biti protiv onih koji joj prkose zbog Tajvana.

Jedna od najzapaženijih političkih drama 2021. bio je obračun Kine s Litvom. Nakon izjave baltičke zemlje da će otvoriti “predstavništvo Tajvana” u svojoj zemlji, Peking je to osudio kao kršenje svoje politike Jedne Kine, posebno zbog upotrebe riječi Tajvan u odnosu na Taipei, što obično tolerira.

Peking je jasno dao do znanja da taj potez nije prihvatljiv, te je nastavio s degradacijom svojih veza sa zemljom ne jednom, već dvaput, protjeravši svog veleposlanika, niz diplomata i svodeći odnose na razinu otpravnika poslova.

Nije tu završilo. Kina je nastavila gospodarsku osvetu Litvi. Zemlja je navodno privremeno izbrisana iz kineskog carinskog registra, a Peking je rekao multinacionalnim tvrtkama da im je zabranjen izvoz u Litvu.

Taj je potez opisan kao pokušaj da se mala baltička država u potpunosti isključi iz svojih opskrbnih lanaca. To je jasna izjava namjere koja ima za cilj odvratiti sve zemlje koje su u iskušenju poduzeti isti potez kao Vilnius. U međuvremenu, Litva je osigurala zajam od 600 milijuna dolara za uvoz od Sjedinjenih Država, što je možda demonstracija tko ih je uopće potaknuo na taj potez.

Washingtonski krugovi često se razbacuju jednim od svojih dvostrukih izraza kako bi opisali reakciju Kine, nazivajući to “ekonomskom prisilom”. To je pogrešan i ciničan izraz, pogotovo zato što se čini da se primjenjuje samo na kinesku odmazdu protiv zemalja, a nikada na američke brutalne i sveobuhvatne režime sankcija protiv više zemalja.

Također su postojali zahtjevi da se druge zemlje EU “solidariziraju” s Litvom, pozivajući se na retoriku ”demokracije”, ”zajedničke vrijednosti”, ali jedan od najvećih izvora frustracije Washingtona je to što se čini da se to uopće ne događa.

Prošlog tjedna XiJinping je održao svoj prvi telefonski razgovor s novim njemačkim čelnikom, Olafom Scholzom, koji je izrazio želju za produbljivanjem gospodarskih veza s Kinom i potvrđivanjem sveobuhvatnog sporazuma o ulaganjima (CAI).

To je bila prva loša vijest za Ameriku, posebice jer se nadalo i zahtijevalo da će novi kancelar zauzeti tvrđi stav protiv Pekinga nakon Merkelinog dugog angažmana, što su krugovi DC-a prezirali. Potom je Njemačka gospodarska komora na Baltiku napisala pismo litavskoj vladi u kojem kaže da bi, ako se spor s Kinom ne riješi, mogli biti prisiljeni preispitati svoju prisutnost u zemlji i smanjiti ulaganja i radna mjesta.

Stvarnost je da je Vilnius sam sebi iskopao rupu i da EU neće biti ni na koji način umiješana zbog toga. Razgovor o jedinstvu i solidarnosti može biti politički korektna izjava dana, ali to ne može promijeniti praktičnu stvarnost da je Litva donijela jednostranu vanjskopolitičku odluku protiv stajališta cijelog bloka, po nalogu SAD-a, namjerno smišljenog protiv kineskih crvenih linija, te je doživjela odmazdu. Riječ je o diplomatskoj grešci koju je sama sebi nanijela i koja je izazvala daleko oštriji odgovor Pekinga nego što je Vilnius možda očekivao.

Zašto? Kina je spremna dati primjer. U stvarnom smislu, bilo politički, strateški ili gospodarski, odnos baltičke države prema Kini nije važan. Peking nema posebne ciljeve ili težnje prema ovoj zemlji, a u normalnim vremenima ona nikada ne bi bila u fokusu pažnje. Peking djeluje oštro kako bi uspostavio odvraćanje za druge. S njezine točke gledišta, o njezinoj politici o jednoj Kini ne može se pregovarati, a suverenitet uvijek mora biti na prvom mjestu.

Najveći strah Pekinga je da bi akcije Litve, koje dolaze u vrijeme kada Tajvan gura ”provokacijsku diplomaciju” kako bi pokušao druge natjerati da se suprotstave Kini, mogao stvoriti presedan koji druge potiče da učine isto. To bi oslabilo kinesku poziciju i omogućilo Tajvanu proširivanje svog političkog prostora, pod vlastitim uvjetima.

Kina se nada da će pokušajem izolacije Litve unutar Europe moći staviti poklopac na to dokle će to ići.

Njena novootkrivena sposobnost da provodi eksteritorijalne sankcije, u kombinaciji s golemom gospodarskom snagom, zapravo znači da mnoge vlade imaju ograničena sredstva za odgovor na nju. U strateškom je interesu Kine da EU ne stane u potpunosti na američku stranu, ali tijekom 2021. poruka je uporno bila jasna: “Ako nas udarite, mi ćemo uzvratiti jače.” Drugim riječima, koristit će i mrkvu i štapić kako bi blok održao u skladu.

Dok kažnjava Litvu, Peking se nastavlja udvarati Francuskoj i Njemačkoj. Mađarska pod Viktorom Orbanom i dalje najviše podržava Kinu od svih država u bloku, dok je Peking nedavno obnovio angažman s Grčkom. Svi ti bezbrojni odnosi ograničavaju koliko daleko “protukineski” osjećaj na kontinentu mogu ići na kolektivnoj razini.

Iako EU još uvijek može uložiti službene prosvjede zbog Litve i zahtijevati rješenje, Peking se čini sigurnim da je njegova odluka da preuzme Vilnius proračunati rizik koji neće uzrokovati velike posljedice. Vjeruje se da je malo vjerojatno da će druge države EU-a staviti svoje interese na kocku kako bi patile u ime Vilniusa, koji za sve namjere i svrhe jednostrano potkopava kolektivnu vanjskopolitičku poziciju EU-a nastavljajući konfrontaciju s Kinom po nalogu Washingtona.

Je li Kina spremna za borbu oko svoje pozicije na Tajvanu? Da, u to ne bi trebalo biti dvojbe, to je ove godine vrlo jasno. Je li Europska unija voljna i spremna potpuno se ujediniti protiv svog najvećeg trgovinskog partnera kada je već u krhkoj gospodarskoj situaciji? Nema šanse.

kinaPekingtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
yale
2 godine prije

Amerika je uvela neki zakon za kojeg su glasali i demokrati i republikanci da se zabrani uvoz sve robe u USA iz provincije Xinjiang.
Opravdanje za taj zakon je da se u toj provinciji sprovodi “Prisilni Rad”.
Medjutim americka vlada nije nikad uspila objsniti sto ona podrazumjeva prisilni rad.
Isto tako nisam nasao bas nista na internetu kako to funkcionira u praksi u toj provinciji.

Poznavalac prilika
2 godine prije

Jesam li ja jedini kome je već postalo zamorno i dosadno to glumatanje “napetosti” i neprijateljstva između dva ortaka – kineske crvene kabale i nosatih kabalista u SAD i na zapadu?

Ledeno Dopa
2 godine prije

Sve je to igrokaz kabale. Svi su isti kao stablo stablu, u pitanju virusa nemaju razlike.

ledeno doba
2 godine prije

o čovječe, ha, ha, ha
pa stvarno ove kazališne predstave za ovčice postaju sve jeftinije i jadnije… gore nego oni američki sitcomi-komične serije sa smijehom (većinom namještenim) publike u pozadini
ma da naravno, mala Litva kao branitelj demokracije i tajvana kao nešto prkosi velikoj Kini… da pukneš od smijeha..

ustvari, Litva, kao jedna od 3 bijedna baltička isprdka ciokabale….sa kojom ciokabala briše stražnjicu (kao i sa Estonijom i Latvijom), je opet dobila neku ulogu, kao da malo talasa protiv Kine,… isto kao što ciokabala nju i ostale 2 prdezh državice, već godinama koristi,. kao istureno predziđe ratnih igara geopolitike protiv Rusije..
S druge strane crvena kineska kabala ima ulogu da glumi, da je jako uvretjena i iznenatjena (što bi rekao Šojić, alias Milan Gutović)..

ustvarnosti, ciokabala i kineska crvena kabala već godinama surađuju na stvaranju NWO i velikog reseta i lijepo su zajednički organizirali plandemiju..

tihobl
2 godine prije

Clanak nije potpun. Kina je zaprijetila sankcijama svim kompanijama koje saradjuju sa litvancima ili imaju ugradjene litvanske dijelove ili sirovine. A od Kremlja je zatrazila da dovede Litvu u red ma sta to znacilo.

Kineze muci sto im armija nije osposbljena za brzo prebacivanje velikih snaga na velike udaljenosti inace bi se odjednom pojavila rusko-kineska vojna vjezba sa 100.000 kineskih vojnika uz granice pribaltickih zemalja. Za koju godinu i taj nedostatak bice otklonjen pa ce kinezi moci izvoditi operacije kao sto je Putin izveo u Siriji. Odjednom ce se pojavljivati mali zuti vojnici po americkom dvoristu neposredno pred americku intervenciju.

Max
2 godine prije

Da-

dulebg
2 godine prije

EU još uvijek može uložiti službene prosvjede zbog Litve

Glupo je, ako je Litvanija upala u probleme sama, da sad očekuje solidarnost. Ako je konsultovala ostale članice EU, a one joj rekle “guraj, mi smo uz tebe!” onda OK, ima osnova za solidatnost. Ali slutim da nije, da je to izvela po nalogu SAD, a SAD ne misle da treba spasavati saveznika koji je za nešto upotrebljen.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Dragi moj, zapravo ti je analiza ok, ali u čemu je problem? Potpuno si promašio u procjeni ‘ko je glava zmije i gdje je smještena’
A da si potpuno pogriješio samo u tome vidi se i po tome da ti je jasno da su oba svj. rata inscenirana. Jedino nisi dao odgovor ko ih je inscenirao, pa ću ja tebe pitat –
Ko je inscenirao oba svjetska rata?
Hint – isti taj je i režiser i scenarist ‘kurtone’ kako je zoveš.

Mali Boro
2 godine prije

Zaboravio si napisati koliki si ti idiot.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI