Poslanici GOP-a traže odgovore od Faucija

Fauci - pitanja o prijeklu Covida
11 komentara

Republikanci u Predstavničkom domu žele da znaju zašto je guru Covid-19 naizgled prekinuo svaku debatu o tome da li je virus došao iz laboratorije u Wuhanu.

Američki republikanski poslanici poslali su pismo u kojem pozivaju glavnog medicinskog savjetnika Bijele kuće dr Anthony Faucija da odgovori o njegovom navodnom utišavanju zabrinutosti da je virus Covid-19 prvobitno došao iz kineske laboratorije.

U pismu, koje su u ponedjeljak poslala tri člana Predstavničkog doma američkog Kongresa, citiraju se mejlovi koji sugerišu da su Fauci i dr Francis Collins, tadašnji direktor Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), pokušali početkom 2020. da prekinu špekulacije među naučnicima da je virus možda nastao u Institutu za virusologiju Wuhan. Umjesto da upozore zvaničnike nacionalne bezbjednosti na potencijalno neprirodno porijeklo pandemije, Fauci i Collins su pokušali da zaustave debatu, rekli su poslanici GOP-a.

Mejlovi, koje su mediji dobili u skladu sa zahtjevima Zakona o slobodi informacija, navodno su pokazali da su neki stručnjaci za virusologiju imali razlog da vjeruju da je virus stvoren u laboratoriji. Neke od poruka su upućivale na konferencijski poziv iz februara 2020. u kojem su se mnogi naučnici okrenuli teoriji o curenju iz laboratorije. Na primjer, profesor Medicinske škole Tulane Robert Garry rekao je da inače ne može da vidi „vjerovatan prirodni scenario“ za neke aspekte Covid-19.

„Međutim, te iste komunikacije putem e-pošte, posebno kada se posmatraju u svjetlu drugih javno dostupnih informacija, pokazuju očigledan napor Vas i dr Collinsa ne samo da prikrijete zabrinutost koju su ti virolozi iznijeli, već i da potisnu naučnu debatu o porijeklu Covida-19“, navodi se u pismu.

Predstavnici Cathy McMorris Rodgers (R-Washington), Brett Guthrie (R-Kentucky) i Morgan Griffith (R-Virginia) potpisali su pismo.

Zahtjevali su da Fauci pruži detalje o tome kako su započeti ti razgovori sa naučnicima i ko je konsultovao njega i Collinsa o vjerovatnom porijeklu Covida-19. Zakonodavci su takođe zatražili informacije o bilo kakvoj komunikaciji Faucija i Collinsa sa kineskim naučnicima, kao i dokumente u vezi sa američkim finansiranjem istraživanja u Wuhanu.

Čak i dok su naučnici špekulisali o potencijalnom porijeklu Covida-19 koje je stvorio čovjek, Fauci je rekao novinarima u aprilu 2020. da je sekvenciranje virusa „potpuno u skladu sa skokom vrste sa životinje na čovjeka“. Ranije istog dana, Collins mu je poslao poruku zabrinutosti zbog teorije curenja iz laboratorije, pitajući ga kako bi NIH mogao da „uguši ovu veoma destruktivnu zavjeru“.

Republikanski poslanici optužili su Faucija da je usmjeravao sredstva poreskih obveznika na istraživanja o funkcionisanju koja bi potencijalno mogla organizme učiniti prenosivijim ili smrtonosnijim. U pismu od ponedjeljka, članovi Predstavničkog doma su tvrdili da su napori da se uguši teorija o curenju iz laboratorije možda barem djelimično proistekli iz straha da će ti grantovi biti razotkriveni. „Izgleda da ste vi i dr Collins možda to učinili da zaštitite Kinu i izbjegnete kritike o nevjerovatno rizičnim istraživanjima koja je Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti finansirao u laboratoriji u Wuhanu“, rekli su zakonodavci.

CovidFauciGOPPandemijaWuhan
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Ima zanimljivija vijest: svi britanski mediji objavili da ruski napad pocinje u 3 AM. Pocinje odbrojavanje i sve redakcije su uvele nocno dezurstvo.

2 godine prije

“zgleda da ste vi i dr Collins možda to učinili da zaštitite Kinu i izbjegnete kritike o nevjerovatno rizičnim istraživanjima koja je Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti finansirao u laboratoriji u Wuhanu“
Ne, nego su znali da im treba neka pLandemija da bi mogli napraviti pravu…injektiranjem nečega, za što sada izlazi sve više dokaza, u biti otrova kojim je pobijeno i osakaćeno milioni ljudi.

ledeno doba
2 godine prije

ovo je samo beskrajno trčanje hrčka u onom točku od rešetaka..
ovako se samo održava narativ lažnog virusa i međusobnim optuživanjem dvaju kabala; ciobankarske američke i one pajdaške kineske, samo se nastavlja “Trumanov šou”

Inače, Fauci, jezuitski učenik, a ovaj Collins je inače član Papinske akademije u Vatikanu

Bosanac
2 godine prije

Dosad bi ga spržili na električnoj stolici da stvarno nešto imaju protiv njega.Vako se ove gazde od Faučija svakodnevno pišaju po Amerima a preko njih i po svima nama ostalima.

Max
2 godine prije

Fauci je zločinac.

Malek
2 godine prije

Fauci ce u buksu, ali pedeset smrtnih kazni ne bi bilo dosta.

Mat
2 godine prije

Tocak se zavrtio,ali u …..suprotnom smjeru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI