Poziv za ratnu ekonomiju EU

Charles Michel - Clanstvo Ukrajine u EU
84 komentara

EU mora revidirati svoju vojnu strategiju i drastično povećati proizvodnju odbrane kako bi pomogla Ukrajini u sukobu s Rusijom, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. Poziv dolazi u trenutku kada Kijev sve više upozorava na nestašicu municije.

U tekstu koji su objavile novine La Libre Belgique i web stranica Euractiv, Michel tvrdi da  je Moskva „ozbiljna vojna prijetnja našem evropskom kontinentu i globalnoj sigurnosti. ”

“ Ako ne dobijemo pravi odgovor EU i ne damo Ukrajini dovoljnu podršku da zaustavimo Rusiju, mi smo sljedeći”, dodao je on.

Šef Vijeća EU je ustvrdio da “decenijama Evropa nije ulagala dovoljno u našu sigurnost i odbranu” i da joj je sada hitno potreban “radikalan i nepovratan pomak u našem razmišljanju prema strateškom sigurnosnom načinu razmišljanja”.

Stoga moramo biti spremni za odbranu i prijeći na režim ‘ratne ekonomije’. Vrijeme je da preuzmemo odgovornost za našu sigurnost. Ne možemo više računati na druge ili biti na milosti izbornih ciklusa u SAD-u ili drugdje.

Odbrambena proizvodnja bloka porasla je za 50% od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, rekao je Michel, dodajući da će blok “udvostručiti proizvodnju municije na preko 2 miliona granata godišnje, do kraja sljedeće godine”.

EU se bori da nabavi dovoljno oružja i municije za potrebe Kijeva jer ukrajinski i međunarodni političari i stručnjaci, kao i vojnici na bojnom polju, krive nestašice za gubitke teritorija za Rusiju. Isporuke su dodatno odgođene kada je paket pomoći američkog predsjednika Joea Bidena vrijedan 61 milijardu dolara zastao u Kongresu zbog političkih sukoba između demokrata i republikanaca. Prijedlog zakona ostaje u limbu zbog protivljenja zakonodavaca GOP-a.

Situacija sa isporukom zapadnih sistema protivvazdušne odbrane Kijeva je posebno teška, navodi Njujork tajms. List je citirao zvaničnu američku procjenu početkom februara u kojoj se navodi da bi, bez dopune, ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla djelovati samo do marta 2024.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obnovio je poziv na dodatne isporuke, upozoravajući u februaru da bi “vještački deficit oružja” samo pomogao Rusiji.

Charles Micheleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

Umjesto da ova svinja poziva na radnu ekonomiju on poziva na ratnu? I to zato jer su se svinje upetljalw gdje ih nije trebalo i jos su potpaljivale vattu.

1 mjesec prije

Prvo ratna ekonomija u vojnoindustrijskom kompleksu i pratećoj vojnoj opremi.
Onda ratna ekonomija u oblastima proizvodnje strateških rezervi kao što su prehrambena, farmaceutska i još neke industrije.
Onda ratna ekonomija kompletne privrede.

Na kraju uvođenje raznih ratnih zakona…
————————–
Srbijooooooooo – šta više čekaš sa ulaskom u EU??? Uradi sve što traže kako bi konačno iskusili blagodeti demokratije!!!

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Oh Charlie Michele 🤣 aaaaa … Nedostajuće komponente za pravljenje toga …Od kuda 🤔 ?! Pa većina toga vam iz Kine dolazi a mora proć kroz Crveno More 🤗 … Plus ” ratno gospodarstvo ” podrazumijeva NISKIH NADNICA ( uz rastuću inflaciju ) – dakle … Prrrc – majmunče 😁

Gad
1 mjesec prije

Pušku u ruke i na front, jadniče.

Dax
1 mjesec prije

Za ratnu ekonomiju su potrebni resursi, energija, sirovine, potrebno je fabrike prilagoditi vojnoj proizvodnji, za sve to treba vremena i novaca. Kad na primjer proizvedeš automobil prodaš ga, vratiš novac koji si uložio, još i zaradiš. Kad napraviš bombu, kako da je naplatiš, to su zarobljena sredstva, a moraš da kupuješ sirovine, energente da nastaviš proizvodnju. Rusi imaju svoje sirovine i energiju, već imaju vojnu industriju uveli su rad u tri smjene. Evropo piši propalo!!!

1 mjesec prije

Znači na posednjem okupljanju svoje jedinice si pretrpeo teške kritike zbog umerenog stava pa si dobio zadatak da širiš nacionalnu mržnju kako bi se iskupio?

Nabavi puno bronhi bombona – garutni gasovi mogu prilično da zaštopaju disajne puteve…

Bruno
1 mjesec prije

Globalna prijetnja svjetskom miru je glupost kretena koji se odazva na Charles Michel. Ni od koga izabran i ničim izazvan gura evropske unuke i djecu u besmisleni rat. Izaziva pogibju lajk Hićo. Pa ni Hitler osobno nije ubio nikoga, ali su zbog njegove doktrine nastradali milijuni ljudi. Aristotel nije nikome odrubio glavu, ali je zbog njegovog geocentričkog učenja crkva spalila tisuće ljudi. Živi spaljeni. Do kada će glupa ljudska vrsta slušati još gluplje majmune. Stvarno je krajnje vrijeme da putin napravi taracing Brisela, ali kada je sve smeće u njemu, Pariz, London i Berlin. Jedini način da u EU zavlada mir. Nažalost .

dupla kamilica
1 mjesec prije

Pravo vrijeme za proizvodnju i prodaju lopata Pevexu.

tuf
1 mjesec prije

Jako ti je taj Zapad pomogao u očuvanju granica. Političkom odlukom iz Bruxellesa ne smiješ spriječiti kolone tisuća migranata koji ti ulaze tjedno preko granice i čine što god požele. Mogu otići dalje, ali mogu i ostati. Mogu samo proći, ali nerijetko ljudima u Lici nanesu štetu na kućama pri prolasku. O nakupljanju po azilima da ne govorimo. Plenković se još hvali kako je izdano preko 50.000 radnih dozvola ljudima s druge strane planete. A Hrvate je raselio više nego Tito. Hrvatska nema budućnosti jer sva mladost samo gleda kako otići u bogatije države. I više ih ništa ne može spriječiti. Ništa. Zakonski regulirano. Ti si mentalno zastao u 90-ima. Nisi očigledno svjestan što se u međuvremenu izdogađalo i da Hrvatska više ne postoji nigdje osim formalno na papiru. Mogu je slobodno i preimenovati. Po dugoročnom planu ionako i je ideja da se formiraju regije oko velikih gradova i ponište… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Umrijeti za “slobodu i demokraciju” i “europske vrijednosti”..

P.S.
Baba, šta kaže oni Plenkovićev pajdo, Žan Mišel…
Da bi Europa kontra Rusa trebala početi masovno saditi grmlje i nisko drveće.

Bruno
1 mjesec prije

Dobro je znati i malo matematike , a i logike. Zar nevidiš da je krojač rata u bišoj YU i Ukraini isti. Rade po istom scenariju

Ico
1 mjesec prije

USA treba EU nahuškati na RF, pa neka EU opet, kao i u Drugom svjetskom ratu, debelo popuši!

tuf
1 mjesec prije

Lupi lažljivi Michel “udvostručiti proizvodnju municije na preko 2 miliona granata godišnje” i ostade živ. Po njemu bi to značilo da Europa trenutno proizvodi milijun granata. E pa da vidimo mi te kapacitete: There are the following plants in Europe that can manufacture ammunition: BAES, Expal (Spain), Explosia (Czech Republic), Nexter, Nammo, Rheinmetall, Santa Barbara. • BAES, Nammo, and Nexter, prior to any requests to boost 155mm production, were doing likely 20,000 rounds annually, maybe – just about – 30,000 rounds. • Rheinmetall has larger plants, and plants in several European countries, so could easily be doing 75–100,000 155mm rounds annually before any ramp-up, maybe a step more than this. Rheinmetall can also call upon its largest 155mm facility in South Africa for deliveries. But for this analysis, only Europe-based facilities will be considered. The company is also building a new ammunition facility – which will have 155mm production capabilities… Čitaj više »

nastran
1 mjesec prije

svinjče ludo! sami ste si od Rusa stvorili neprijatelje!poludiste za jebenom ukrajinom? ovo je ludilo, prosto smiješno da nije strašno, nikad niste bili tako svi složni nekoga braniti, cijela EU + USA, oko te ukrajine. tu nešto strašno zaudara!!!???

nastran
1 mjesec prije

mogli bi mi svi skupa u skoro vrijeme udisati radioaktivne čestice…samo se veseli bazama

Bosanac
1 mjesec prije

U.S. ima 34 triliona duga a EU oko 14. U.S. al zato ima veci stap pa ce sad ona malo natjerat E.U. da se isprsi, investira u sebe i Ukrajinu te malo poveca svoj dug a ovi malo svoj da smanje . U toj igri Rusi, Bricks pa cak Iran i Huti pomazu U.S.-u da ubrza te procese. A i U.S. pomaze Rusiji da pokrene svoju industriju i privredu jer kod njih nema napretka ako nisu pod nekim velikim pritiskom.

Novi kolač
1 mjesec prije

Nije osveta susjed,vec ostatak svijeta dize glavu i nema vise pljacke i blagostanja na racun kolonija sirom svijeta.
Zavrsava se vrijeme kolonijalizma i prakticno,a ne samo formalno.
Zato je zapad nezvozan.

A te baze sto spominjes,nije ti mozda palo na pamet da ih tu postavljaju jer kad dodje do taktickih ili nesto drugo, bolje da Rumunija,Albanija,Bugarska budu mete nego Italija,Njemacka,Engleska?

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Taj tvoj ljubljeni Zapad i EU (tada EZ) nametnuo je embargo na uvoz oružje za područje čitave bivše SFRJ kada je počeo rat, a prosrpska JNA bila naoružana do zuba, jer su SAD i Europa htjeli da nas Srbi riješe po kratkom postupku. Nisu nam htjeli pomoći niti kasnije, puštali su godinama da se rat ovdje odvija i Hrvatska što više osiromaši. To je tvoja ljubljena EU. To što gledaš na Hrvatsku kao Ukrajinu, a Srbiju kao Rusiju je isto dokaz koliko ti je propaganda u medijima isprala mozak. Prije bi regije Krim, Donjeck i Lugansk trebao gledati kao Hrvatsku, a Ukrajinu kao Srbiju, jer rat nije počeo 2022.,već 2014. godine, i Ukri su svo to vrijeme tlačili, neselektivno bombardirali i gazili Ruse na tim, kao i drugim područjima, što je susjedna Rusija trpila osam godina. Podsjećam da je u Ukrajini bilo 18% Rusa (preko osam milijuna stanovnika) prije rata,… Čitaj više »

vrlodrag
1 mjesec prije

Ti si Komšić , Željko Komšić.

Sinonim izdajstva.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Jednostavno treba smijeniti ove ratne huškače na izborima za EU parlament 9. lipnja ove godine! Prilika je samo jednom u pet godina! Plenković se neki dan na hvalio na konferenciji za novinare u Zagrebu sastankom vladajućeg političkog bloka u EU parlamentu (Europska pučka stranka, EPP, čiji je član HDZ, kao i njihova šefica, notorna UvdL, koju su tamo ponovno izabrali za kandidata za predsjednicu EK) u Bukureštu da članice EPP-a imaju vlast u 12 od 27 EU država, ali da je izgledno da će ih uskoro biti 14! Prisjetimo se zatvaranja gospodarstva, ograničenja kretanja, nemogućnosti dolaska na posao bez testiranja ili cijepljenja eksperimentalnim genetski modificirnim cjepivima na što su narod prisiljavali, rat u Ukrajini koji su SAD i EU zakuhali, energetske sankcije Rusiji koji gospodarski uništavaju Europu, digitalnu valutu koju nam spremaju, zelenu agendu koju stavljaju u zakone uništavajući poljoprivredu, veliku inflaciju, recesiju, uništavanje industrije, rat koji nam ovdje spremaju… Čitaj više »

Darko
1 mjesec prije

Bat u tu čelavu blesavu tintaru je jedino pravo rješenje..

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Jedva cekam da feldmarshali zan misel,ursula,berbok,mikron,suljc,anemicni,vitez reiner,grlic od maternice i njonjo stanu pred svoje divizije i narede
Juuuuris!

Koja
1 mjesec prije

Da, suveren po ustavu ’74. godine ali si ipak TI imao “problem” i dalje! Problem su ti bili pola miliona hrvatskih građana srpske nacionalnosti! Bez puškaranja ih nikako nisi mogao “svesti na podnošljivih 3%”! Dakle, šta se da zaključiti, kome je puškaranje bilo “životna potreba”? Kad god pišeš o devedesetima uvek se seti ovog posta, prvo to! Ako ga objave, naravno

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Ovaj se oženio prije dvije godine u 46-oj.
I ipak je uspio nadmašiti svog prijatelja AP koji se oženio u 44-oj.
Svatko po troje djece.
Briselska bojna – teškom mukom i sa debelim kašnjenjem – ipak ispaljuje metke 😃

Steve
1 mjesec prije

Jeste, ti si baš sledeći. Nemaju u Moskvi drugog posla nego će se baviti vama, odlazećim g..nima..

Rab
1 mjesec prije

Bit ce novaca za ratne profitere, gdje su NATO-vci tu su soldi.

Mirro
1 mjesec prije

hiberu jel istina da si rekao da smo svi isti za 10 ili 20 deka?

Max
1 mjesec prije

Ako EU uđe u rat tu neće biti ekonomije

Zagreb
1 mjesec prije

Zeljko aka hiber pise preko 10 godina na forum.hr i tamo izbaciva svoju mrznju napram Rusa i Srba.
Tamo ga moderatori podrzavaju.
Hvala Srbima sto ne uzvracaju hiberu istom mjerom, to jest , isto tako mrznjom naspram nas Hrvata.

Dražen
1 mjesec prije

D’ABOG DA TE STIGLA RUKA PRAVDE ĐUBRE SATANISTIČKO TI RATA BIJEDE I GLADI NIKADA VIDIO NISI ZATO DABOG DA TI TIJELO NA VRBI VISI

Petar
1 mjesec prije

Gubici Ukrajine u sukobu s Rusijom trebali bi se brojiti “u milijunima”, ustvrdio je bivši načelnik poljskog Glavnog stožera Rajmund Andrzejczak. Kijev “gubi rat” i nema resurse da održi borbu protiv Moskve, dodao je.  

abc
1 mjesec prije

Ima facu alkoholičara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI