Pravni presedan u Italiji – sud vratio na posao medicinsku sestru koja je odbila cjepivo

Medicinska sestra
8 komentara

Prošlog listopada, profesionalna medicinska sestra Adele Passerini suspendirana je zbog odbijanja cjepiva. Sudac iz Velletrija tada je organizirao za nju, zaposlenicu ASL Roma 6, ponovni prihvat na posao uz hitno preseljenje u Sats Central of Marino u pokrajini Rim i isplatu plaće. Sudac se osvrnuo na ustavnu relevantnost ugroženih prava kao što su osobno i profesionalno dostojanstvo i prehrambena uloga plaće.

Nakon ovog prvog ishoda, novo ročište koje je proteklih dana održano protiv nje za Ustav ASL-a, ponovno je dokazalo njezino pravo, potvrdivši pobjedu linije koju je izveo njezin odvjetnik. Razgovarali smo s odvjetnikom Davidom Torrierom kako bismo saznali detalje afere.

Odvjetniče, što se dogodilo?

Novost ima nacionalni značaj jer je konstituiran ASL te je u novoj meritornoj raspravi na kojoj je sudac trebao odlučivati ​​o razrješenju pričuvnog sastava, ponovno potvrdio premještaj medicinske sestre unatoč pravomoćnosti uredbe zakona 172 iz 2021. odnosi se na super greenpass i njegovo proširenje na zdravstvene djelatnike, uključujući administrativno osoblje.

Koji su vas argumenti podržali?

Sudac je prihvatio Passerinijev zakon koji se već odnosio na ustavno orijentiranu jurisprudenciju i ne može biti drugačije. Sudac je dao bitne razloge temeljene na pravu na rad i na ustavnim pravima koji su važniji od dekretnih zakona koji, kao što znamo, imaju vremenski ograničenu učinkovitost.

Kako je sada vaš klijent?

Čeka da se u potpunosti primijeni odredba suca koja se ne svodi samo na preseljenje, već i na potpuno obavljanje poslova za koje je osposobljena.

Hoće li vam platiti odštetu, uključujući psihičku štetu?

Radi se o hitnoj presudi, tako da još nismo tražili naknadu štete, ali zadržavamo pravo na to. U međuvremenu, ASL će morati platiti moje pravne troškove.

Što će biti sljedeći korak?

Postupak je okončan čak i ako bi ASL mogao podnijeti prigovor, ali u međuvremenu moj klijent ostaje na dužnosti.

Stvara li ova presuda važan presedan barem na etičkoj razini?

To bi trebalo potaknuti na razmišljanje jer će sljedeći sudac koji će se baviti sličnim predmetom biti prisiljen uzeti to u obzir, čak i ako u Italiji ne postoji koncept pravnog presedana.

Članak 32. predviđa u slučaju posebnog zakona obvezno zdravstveno liječenje u pogledu zdravlja i dostojanstva osobe, u slučaju eksperimentalne profilakse čiji se kratkoročni i dugoročni učinci zanemaruju, kako stvari stoje?

Više nije problem što je dopušteno, nego što si dopuštaju. Zakonodavac si dopušta sve i svašta. U središte svega moramo staviti snažnu reakciju građana koji se moraju braniti na odgovarajućim pravnim forumima. Naša demokracija doživljava trenutak velike kušnje.

IZVOR: ilquotidianodellazio.it

cjepivoCovidItalijaMedicinske sestreposaovakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kmet i minimalac
2 godine prije

ZATVORIT KABALINE MASONSKE KLUBOVE I NEMA PANDEMIJE VISE. VJESAT GOVNA. SOTONJARE

Mlata
2 godine prije

Prvi put cujem da je i jedna bolnica dala nekom otkaz, napisali na papir da je razlog prekida ugovora odbijanje vakcine i još pečat bolnice “lupili”! Meni kad bi to napisali odmah bi potpisao, otišao kuči dve godine, odmorim malo i pobegnem od ovog ludila, čekam da se stvari srede te me sud vrati na posao i vrate mi sve plate unazad plus pride šta ide! Ovde kod komšija Hrvata dobiješ otkaz ne sto si odbio test ili vakcinu već što tri dana nisi bio na poslu i ako nemaš opravdanje automatski sledi prekid ugovora. U Srbiji za sad toga nema…za sad

Jomla
2 godine prije

Više nije problem što je dopušteno, nego što si dopuštaju. Zakonodavac si dopušta sve i svašta. 
Više nije problem što je dopušteno, nego što si dopuštaju. Zakonodavac si dopušta sve i svašta. 
Više nije problem što je dopušteno, nego što si dopuštaju. Zakonodavac si dopušta sve i svašta. 

Max
2 godine prije

Tako.

mRNA - 21
2 godine prije

Cijepljenje je dobrovoljno, prema tome sudovi o tom pitanju ne bi trebali raspravljati.
Hvala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI