Predsjednica Vijeća Ruske Federacije u službenoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Valentina Matvijenko
6 komentara

Iako je Uskrs, predsjednica ruskog Vijeća Federacije, Valentina Matvijenko,  tijekom službenog posjeta Rijadu se u nedjelju, 16. travnja, sastala sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdul-Azizom Al-Saudom.

“Predsjednica Vijeća Federacije i kralj Saudijske Arabije u završili sastanak”, rekao je kratko njezin glasnogovornik.

Matvijenko je prethodno razgovarala s predsjednikom Savjetodavnog vijeća Saudijske Arabije, Abdullahom Al-Sheikom.

Čelnica gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije se nalazi u Rijadu u službenom posjetu od subote, gdje će biti do 17. travnja. Središnje teme razgovora sa saudijskim vodstvom su bilateralni odnosi i borba protiv međunarodnog terorizma.

Valentina Matvijenko je u razgovoru s predsjednikom Savjetodavnog vijeća Saudijske Arabije, Abdullahom Al-Sheikom, osudila američki napad na Siriju.

“Razgovarali smo o napadu krstarećim projektilima na Siriju počinjenom od strane Sjedinjenih Američkih Država. Samo želim reći da Rusija kategorički odbacuje sve slučajeve uporabe kemijskog oružja, ali vjerujemo da se, prije nego optužite bilo koju stranu, mora provesti temeljita istraga od strane specijalizirane organizacije za korištenje kemijskog oružja, koju će činiti neovisni stručnjaci iz različitih zemalja i Ujedinjenih naroda na licu mjesta”, rekla je Matvijenko.

Predsjednica Vijeća Federacije je također istaknula kako ruska strana ne želi ponavljanje istog scenarija u Siriji kao u Iraku, kada je na suverenu zemlju i pod lažnim izgovorom počinjena invazija.

Saudijska Al-Arabiya javlja kako je visoko rusko parlamentarno izaslanstvo doputovalo u Saudijsku Arabiju u subotu na trodnevni posjet.

Kako javlja Al-Arabiya, Valentina Matvijenko je uoči posjete rekla “kako Saudijska Arabija ruski partner u borbi protiv terorizma, dodavši da suradnja s Rijadom jamči sigurnost u regiji”.

Ruski mediji ovu izjavu nisu prenijeli, a visoka dužnosnica je za TASS izjavila “kako Rusija i Saudijska Arabija dijele želju za daljnjom konsolidacijom odnosa u borbi protiv terorizma”.

Razgovori dviju strana su važni, obzirom da se stavovi Saudijske Arabije i Moskve ne podudaraju oko nekoliko pitanja, kao što je sudbina Bashara Al-Assada u Siriji, piše Al-Arabiya.

posjetValentina Matvijenko
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Michael Collins
7 godine prije

Ovo je kao da neki američki dužnosnik (ne mislim tu na kongresmene i senatore, nego nekakav viši nivo) posjeti Assada.
Dok mečka ne zaigra i pred vratima Sauda, ništa od kraja agresije na Siriju. A ovako nešto sigurno neće doprinijeti tomu.

Brane
7 godine prije

Da, umjesto nje, trebali su poslati par Kalibra, da im daju malo materijala za razmišljanje, smeću pedofilskom.

zlatan
7 godine prije

Jesu li joj stavili onu tamnu vreću na glavu kada je ušla u zračni prostor Kraljevine Saudijske Arabije, inače omiljene destinacije za život svih protivnika zapadnih vrijednosti? A usput, a šta su to zapadne vrijednosti?

Osoba C
7 godine prije

Priprema terena za posjetu Sauda Moskvi. Samo malo podsjećanje…. Prije Olimpijade u Sočiju, kavkavski islamisti su zaprijetili napadima. Saudijski princ Bandar bin Sultan,koji je 20 godina bio veleposlanik u Washingtonu, a zbog bliskosti s obitelji Bush i neokonzervativcima prozvan Bandar ”Bush”, 2012. g. otvoreno je priznao svoju ulogu u formiranju i potpori islamske skupine ”Džabhat an-Nusra” jednog od glavnih protivnika Asada u Siriji. On je umješan i u potporu islamista na Kavkazu, došao je u ljeto 2013. g. u službeni posjet Moskvi i sreo se sa Putinom. Predložio je svoju pomoć Putinu, da će iskoristiti svoj utjecaj na islamste ruskog djela Kavkaza ”opravdano ljutih pozicijom Moskve u sirijskom sukobu”. Prevedeno, u suprotnom će na Olimpijadi biti svašta. Po nekim obavještajnim izvorima, saudijska delegacija je gotovo istjerana iz Moskve. Nedugo nakon toga, vođa čečenskih islamista Doku Umarov prijeti ometanjem održavanja Olimpijade, a već dva tjedna kasnije dolazi i do napada na… Čitaj više »

Jupiter
7 godine prije

Moć Saudijse Arabije je u novcu! Naruđbine od USA , Rusije u oružju se mere na desetine do 100 milijardi dolara.Ko to da izgubi iz ruku.I Rusi za te pare zažmure na jedno oko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI