V. Matvijenko: Liberalni svjetski poredak Zapada je propao

Valentina Matvijenko
29 komentara

Predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko je uvjerena da je projekt Zapada o nametanju liberalnog svjetskog poretka propao.

“Željela bih skrenuti pozornost na trend koji nije uvijek istaknut ili ispravno procijenjen – očiti neuspjeh onoga što se zove liberalni svjetski poredak“, rekla je Valentina Matvijenko u nedjelju u intervjuu za britanski časopis International Affairs.

Za rusku političarku je ovaj neuspjeh usko povezan s formiranjem novih ekonomskih centara poput Kine, Indije i Brazila, kao i činjenice da model američkog liberalizma, koji je prisutan u mnogim europskim zemljama, nije prihvatljiv za veliki dio čovječanstva.

“To je posljedica činjenice da je ta vrsta liberalizma izgubila svoja temeljna načela, poput humanosti, slobode izražavanja, slobode mišljenja i informiranja, kao i tolerancije, a na drugoj strani je krenuo putem kršenja tradicionalnih vrijednosti”, rekla je Matvijenko.

Navodeći kako novi gospodarski i financijski centri rastu i koordiniraju svoje aktivnosti, naglasila je da su u takozvanom novom svjetskom poretku vođe Rusija i Kina, zemlje koje su dio organizacija kao što su BRICS, Šangajska organizacija za suradnju i Euroazijska ekonomska unija.

Kineski predsjednik Xi Jinping je prošle godine rekao da Peking nastoji uspostaviti “novi svjetski poredak” kojeg će voditi Kina. Njegov stav je protumačen kao izazov upravi Donalda Trumpa koji slijedi politiku iznesenu od prvog dana njegova dolaska u Bijelu kuću, prema kojoj “Sjedinjene Države moraju biti prve”. To ne bi bilo sporno da Trumpova vizija nije identična viziji prethodnih administracija, prema kojoj “SAD moraju biti prve”, ali i iznad svih ostalih, baš kao nacistička Njemačka. Ovaj “mali detalj” su mnogi previdjeli, ali se vrlo brzo pokazalo da se od Washingtona ne može očekivati ništa dobro.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Njemačke, Sigmar Gabriel, upozorio je da bi slabost Washingtona pod Trumpovom upravom svijet mogla dovesti do “novog svjetskog poretka” kojeg će voditi nove sile – Rusija, Kina, Turska i Iran.

Novi svjetski poredakValentina Matvijenko
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
28.juni
5 godine prije

Od samog pocetka je bilo jasno da od toga nista nema,da ne moze zazivjeti.Na kakvim osnovama?!

17 novembar
5 godine prije

kako bi valentina tek govorila da je predsjednica donjeg doma .a mogla bi valentina dati svoj doprinos u milf zanru .

Rokokoko
5 godine prije

Daleko od toga da je propao,ali se borba protiv njega zahuktava

2 mg mozga
5 godine prije

Borba je vjerojatni gotova u Rusiji, Kini i ostatku istoka, ali tu na predivnom zapadu jos kola idu nizbrdo.

Alen
5 godine prije

U utorak, 21. kolovoza, Jeremy Hunt će održati govor u washingtonskom Institutu za mir, gdje će, kako se očekuje, govoriti o sankcijama protiv Rusije.

White patriarch
5 godine prije

Gluposti. Zapad je upravo postao svjestan svoje gluposti i naivnosti pa sad lagano okreće kormilo nazad prema tradicionalizmu, obitelji i slobodnom tržištu – vrijednostima na kojima je i izgrađen i bez kojih propada. Ali isto bi bilo naivno vjerovati da će sotonske sile koje trenutno dominiraju Zapadom odustati bez borbe. Treba pružiti svu podršku narodima Zapada u svojoj borbi za slobodu i budućnost jer ako ne uspiju, svi mi smo sljedeći!

Tkornjača
5 godine prije

Jedan svjetski poredak prođe, još gori dođe

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Neoliberalizam je propao jer je u centar – fokus stavio novac i profit a ne covijeka, tako ce propasti svaki sistem koji covjeka podredjuje nekim drugim ciljevima i interesima. Vrijednost covijeka se nemoze izraziti novcem, a svak’ tko to pokusava samo dokazuje da sam nije covijek.

Ana
5 godine prije

Ako je fasisticki kapitalizam propao, , ni po jada…. Ma propadosmo i mi jos prijei

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI