Pravila novog svjetskog poretka dolaze iz Pekinga, Moskve i Washingtona

Peking - Moskva - Washington - Kina - Rusija - Sjedinjene Države - Novi svjetski poredak
26 komentara

Moskva, Peking i Washington, tri super-diva novog doba, njihovim nedavnim odlukama potvrđuju tri nova globalna trenda – porast autoritarnosti, povratak utrke u nuklearnom naoružanju i početak trgovinskog rata, uvjeren je Alain Frachon, kolumnist Le Mondea. Prema autoru, to znači da su temelji svjetskog poretka nakon Hladnog rata, kao što su širenje demokracije, nuklearno razoružanje i slobodna trgovina na globalnoj razini, bili obična iluzija.

“Nikada nije bilo lako uhvatiti vrijeme”, napominje Alain Frachon i predlaže da pogledamo tri dana života “super-divova našeg doba” – Moskve, Pekinga i Washingtona.

“Svaki od njih ima svoje osobine, no uzeti u obzir zajedno potvrđuju tri glavna kursa: uspon ka političkoj autoritarnosti, povratak utrke u nuklearnom naoružanju i početak trgovinskog rata”, siguran je francuski novinar.

U Pekingu su u ponedjeljak, 26. veljače, vlasti najavile prijevremenu reformu ustava, koja će državnom čelniku omogućiti doživotni ostanak u uredu. Kineski čelnici od ’80-ih nisu mogli biti na vlasti već više od dva uzastopna mandata. Kao što podsjeća autor, te se godine pamte po “ekscesima”. Maova era je još uvijek bila svježa i zemlja se morala zaštititi od osobne moći jednog vođe, ali i osigurati redovitu provedbu političkog kursa. Tako se Kina razlikovala od drugih  zemalja s jednostranačkim sustavom.

“Peking je našao način da se nosi s glavnim slabostima autoritarnih režima, jer je zemlja lako mogla prijeći s jednog vodstva na drugo, bez udara i građanski rat”, pojašnjava Frachon i dodaje “kako je odustajanje od ovog pravila dokaz da kineski režim sve više ide prema autokraciji”.

Provladin list Global Times ovo ne vidi kao razlog za zabrinutost. Prema kineskom listu, reforma ustava u Kini je dio svjetskog ideološkog sukoba i još je važnija u uvjetima kada “zapadni sustav” pokazuje znakove propadanja.

“Cijeli slojevi zapadnog sustava vrijednosti se urušavaju. Demokracija koja se u zapadnim društvima prakticira već stotinama godina je u procesu odumiranja”, navodi Global Times.

U Moskvi je u četvrtak, 1. ožujka, Vladimir Putin održao svoje godišnje obraćanju Saveznoj skupštini. Francuski novinar tvrdi da je ruski predsjednik bio “Trumpovog raspoloženja”.

“On također ima “nuklearni gumb” u svom uredu, jednako velik kao njegov američki kolega”, piše Le Monde.

Prema njegovim riječima, to je upravo smisao govora o postignućima ruskih inženjera, koji su stvorili “nedostižne” i “nedostupne za presresti” projektile, ali ti projektili ne prijete nikome i samo su odgovor na raspoređivanje američkih raketnih obrambenih sustava.

Francuski novinar podsjeća da je mjesec dana ranije Trumpova administracija također iznijela planove za modernizaciju nuklearnog arsenala zemlje, pravdajući tu odluku “ruskim razvojem oružja nove generacije”.

“Dakle, kako god se zvala ova igra, ona bi mogla izazvati utrku u nuklearnim megatonima, kao za vrijeme Hladnog rata”, vjeruje Frachon.

I na kraju, u Washingtonu u četvrtak, 1. ožujka, Donald Trump riskira da svijet gurne u veliki trgovinski rat. Navodno zbog zaštite američkih interesa je predsjednik odlučio postaviti uvozne carine na čelik od 25% i na aluminij 10%.

Trump će učiniti isto što i njegovi prethodnici. Optužit će određenu državu za damping u određenom sektoru gospodarstva i tako pokušati dobiti slučaj u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a nakon toga će podići poreze.

Međutim, Trumpova metoda je sasvim u “duhu vremena” i on još jednom potvrđuje da se takozvani novi svjetski poredak temeljio na minimumu stvarnih pravila.

“Nuklearno razoružanje, širenje demokracije i slobodna trgovina na globalnoj razini, sve su to iluzije s kraja Hladnog rata”, zaključuje kolumnist Le Mondea.

Novi svjetski poredak
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

SAD je propala imperija , ne moze ona u grupu s kinom i rusijom..

Riddick
6 godine prije

Sirijska vojska u istočnoj Guti oslobadja naselje Misraba , militanti u povlačenju , ako Sirijska vojska osigura i zadrži oslobodjeno , džep u istočnoj Guti biće de fakto presečen na 2 dela.
Izvor Southfront :
https://southfront.org/tiger-forces-enter-key-town-of-misraba-in-eastern-ghouta-militants-are-on-retreat-map/

svjetski poredak
6 godine prije

koji novi svjetski poredak, ajde za kinu ali rusi, ahahaaa dali bi guzice da odu u ameriku. dokle god oni trce u US nema of ruskog poretka nista. nadjite mi neku amerikanku ovako u rusiji…..

https://tinyurl.com/y8cr67o3

shumadinac
6 godine prije

Nije mi jasno da li su ovi silni novinari, analitičari… glupi ili se samo prave ludi. I Kinezi i Rusi su “prilagodili” svoje političke sisteme da bi mogli postići ono što su postigli. Sada više za tim nema svrhe jer su neprijatelji šta god uradili. I sasvim je očekivano da napuštaju “politički diktat” i da svoj sistem postavljaju kako im najviše odgovara (nebrojeno puta sam pisao da je (i zašto) politički pluralizam i sve što on nosi samo alat u rukama Onih Koji Vladaju).

O no što je novost je da se ideološki sukob sve češće pominje – isto kao što je slučaj i sa Novim Hladnim Ratom, u početku “stidljivo” da bi se danas prihvatalo kao normalno.

DraganT
6 godine prije

Nije vezano za temu ali vas Molim sve čitatelje da mi pomognete i napišete mi koji su to ALTERNATIVNI PORTALI još osim portala LOGIČNO za koji znam.HVALA

Istina
6 godine prije

Prošle godine, čini mi se, Obama izjavi da SAD nije vojno intervenirala zbog Krima i Ukrajine, ne zato jer ju je bilo strah od nuklearnog arsenala RF-a.
Ne eksplicira, međutim, koji je pravi razlog.
Vrlo je moguće da se radi o igrama lahke i mehke moći, prije nego otvorene konfrontacije, iako današnja situacija, barem izvanjski gledano, izgleda, svakako u samo nekim elementima, mnogo gora od one u vrijeme Hladnog rata.
Svijet će se, prije ili kasnije, morati suočiti sa globalizacijom kao jedinim eminentnim principom održanja ljudske rase na ovoj lijepoj planeti: na svima nama će biti da odlučimo hoćemo li globalno skrenuti u tiraniju kin. ili rus. tipa, ili u demokraciju kakvu su započeli Obama i političarka Merkel.
We’ll see!

Weteran
6 godine prije

Treba imati radar koji vidi iza horizonta??
Namerno ili ne-namerno, mnogima promiče iz vidnog polja i atipična super sila: Vatikan!?
Ja bih uvek ovako nabrajao: Vašington, Moskva, Vatikan, deset mesta prezno, …..
Kina jeste sila, sa ograničenim kapacitetom i velikim hendikepom!

Sinisa
6 godine prije

ПРАВДА
АПСОЛУТНИ ВЛАДАР КОМУНИСТИЧКЕ ИМПЕРИЈЕ: Председник добио неограничен мандат!
03/11/2018 10:11 Издвојено Свет Планета

Посланици кинеског парламента усвојили су измену Устава којом се уклања ограничење председничког мандата, чиме председник Си Ђинпинг може да неограничено остане на тој функцији.

Си Ђипинг (Фото: Синхуа)

Од скоро три хиљаде делегата измена Устава усвојена је са два гласа против и три уздржана.

alan ford
6 godine prije

ne pridajem pažnju onomu što pišu cionistički listovi globalističke mafije za NWO; a Le Monde pripada tim korporativnim medijima-
Vlasnici Le Mondea su stari hazar i gay Pierre Berge i hazarska banka Lazard sa Wall Streeta. Hazarska bankarska obitelj Lazard je suvlasnik FED-a, zajedno sa 7 ostalih hazarskih bankarskih obitelji i kuća: Rotschild, Rockefeller, Warburg, Goldman Sachs, Kuehn & Loeb, Lehman, Israel Moses Seif.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI