”Novi svjetski trgovinski poredak hitno potreban usred porasta novih tehnologija i rasta kineskog tehnološkog tržišta.”

Joe Kaeser Siemens
28 komentara

Izvršni direktor jedne od najvećih svjetskih inženjerskih tvrtki dao je komentare na velikom summitu globalnih čelnika, tvrtki i profesionalaca, gdje je rekao da je Kina glavna pokretačka snaga brojnih industrija, uključujući automobilsku i energetsku, usred Covid-19 situacije.

Kina je “vrlo važno tržište” za sve ključne igrače u međunarodnom poslovanju, rekao je predsjednik i izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser tijekom rasprave na summitu Reuters NEXT u ponedjeljak.

U razgovoru s urednikom globalne industrije Reutersa Joeom Whiteom rekao je da kontinentalna Kina ima oko 400 gigavata (GW) elektrana na ugljen, a 13. nacionalni Petogodišnji plan dao je naputke vladi da takve objekte zamijeni prirodnim plinom i obnovljivim izvorima energije.

„Pitanje glasi:  Kako će se gospodarstvo poput Kine nositi sa strateškom važnošću svoje opskrbe energijom? Jer očito je energija kritična infrastruktura, jednako važna kao i telekomunikacije. Hoćete li se osloniti na treće strane dobavljači u kritičnoj infrastrukturi“, pitao je.

Trokut SAD-Europska unija (EU) i Kina također će postati fokus međunarodnih tržišta u sljedećih nekoliko godina, a analitičari navode kako će Kina prestići američko gospodarstvo 2035.

No, gospodin Kaeser upozorio je da neće doći do značajnih promjena u politici prema Kini pod nadolazećom Bidenovom administracijom, jer će SAD braniti poziciju broj jedan, koju drži u gospodarstvu, objasnio je.

“Retorika, jezik, možda pouzdanost i predvidljivost sporazuma će se povećati, ali temeljne zabrinutosti će ostati, što znači da ćemo i dalje svjedočiti neprestanom razdvajanju Kine i Sjedinjenih Država”, objasnio je Kaeser.

No svijet je više od SAD-a i Kine; uključuje i Europu, rekao je, dodajući da EU mora raditi na jedinstvenoj ekonomskoj politici ili u suprotnom neće dosegnuti slične razine jedinstva, potrebne za vođenje “svjetskih pravila angažmana.”

Pozovite na novi ključ svjetskog trgovinskog naloga za otključavanje potencijala u novim tehnologijama

Na pitanje Sputnjika kako bi tvrtke poput Siemensa mogle surađivati s Kinom, kako bi mogle uspostaviti suradnju na novim tehnologijama za ponovno pokretanje svjetske ekonomije, gospodin Kaeser je kao važnost naveo lokalizaciju na nacionalnim tržištima, kao i pravodobne odgovore na lokalnu potražnju.

Tvrtke moraju stvarati radna mjesta i tehnologiju i moraju ih donijeti “za stol”, kako bi mogle primati narudžbe i dobivati mogućnost za posao”, rekao je Kaeser.

“To vrijedi za Kinu, Sjedinjene Države i za  sve ostale dijelove. Jedini način da se svjetska poduzeća nose s političkim, ekonomskim ili tehnološkim razdvajanjem je lokalizacija”, dodao je.

Ali na taj će način međunarodno poslovanje postati “izvanredno neučinkovito,” rekao je, dodajući da se tvrtke mogu lokalizirati, ali i dalje biti manje uspješne, posebice tvrtke u uvoznim i izvoznim gospodarstvima poput Njemačke ili Europske unije.

Također je vitalno stvoriti niz pravila za rad na međunarodnim tržištima, rekao je, komentirajući tehnološki nacionalizam, dodajući da je hitno potrebna “nova Svjetska trgovinska organizacija,” kako bi se mogla definirati budućnost “izvan-teritorijalnih tijekova podataka.”

“Stara WTO pomalo stagnira tijekom godina i vjerujem da je vrijeme za uspostavu nove. Taj novi svjetski trgovinski poredak trebao bi uključivati i izvan-teritorijalne tijekove podataka. Internet stvari, ako želite sve stvari povezati i kako bismo mogli izvući jako puno produktivnosti, inovacija i ljudi iz siromaštva, potreban nam je set pravila o tome kako zaštititi te podatke. Ovdje moramo imati slobodan protok podataka, bilo gdje, bilo kad i prema bilo kome, prema tim pravilima kibernetske sigurnosti,” rekao je.

Rješavanje kritične IT infrastrukture također je presudno jer “svaka država ima objektivni interes za to,” dodao je.

“Ovo je, vjerujem, zadatak budućeg svjetskog trgovinskog poretka. Neće biti lako, ali to treba učiniti, inače tehnološke inovacije neće raditi na dobrobit društva, odnosno neće biti usmjerene na smanjivanje siromaštva, liječenje raka i sličnog,” zaključio je.

Komentari dolaze nakon što je krajem prosinca postignut veliki trgovinski sporazum između EU-a i Kine, koji će biti postavljen kao jedan od najopsežnijih sporazuma između vodećih svjetskih sila u povijesti.

Summit Reuters NEXT jedan je od najvećih takvih događaja na svjetskoj razini, koji okuplja 25.000 rukovoditelja, novinara i svjetskih čelnika, kako bi ondje razgovarali o politici, tehnologiji, poslovanju i slobodama medija.

Četverodnevni summit održava se od 11. do 14. siječnja, a uključuje govornike kao što su predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, izvršni direktor Chevrona Mike Wirth, kreator interneta Sir Tim-Berners Lee, američki ekonomist Jeffrey Sachs i mnoge druge.

Novi svjetski poredakSummit Reuters NEXT
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Njihov plan buduce ekonomije,ocigledno,Nece Ici bez pomora stanovništva.ako ovu Tesku bitku dobije covjecanstvo,odmah srusiti one ogromne ploce,zlokobne,u Georgiji i izgraditi spomenik Davidu icke-u nad njima.hvala.

Stara kuka
3 godine prije

Kad se ovo pažljivije pročita čovjek mora zaključiti da ovaj klaun trkelja gomilu besmislica dopunjenih hrpom ispraznih frazetina uz dodatak malo općepoznatih činjenica. Sve u svemu nije ovaj “vrhunski menadžer” izgleda sposoban reći ništa pametnije nego što prosječan srenjoškolac napiše u školskoj zadaći za koju dobije trojku.

I naravno, kao zaključak ove hrpe ispraznog lupetanja ide neizbježna mantra o “potrebi novog svjetskog poretka”.

2084
3 godine prije

Jedna ogromna luka u kini ,zaboravio ime, nesto kao jongson,ima promet od 700 miliona tona tereta godisnje.Ali u toj luci Ne radi nijedan covjek,sve je automatizirano i radi preko 5g mreze.Znam za engkesko skladiste u Leedsu, sve roboti rade, ja samo stisnem ovde narucbu i dodje mi avionom,profi oprema.Svijet se razvija u tehnoloskom smislu jako brzo.

Sirius
3 godine prije

Novost je da ce amerika osim hawei smartpfona uzeti na pik jos 9 kineskih marki smartpfona. Prvi na redu je xiaomi.

Sparkling
3 godine prije

Ovo su pravi “menageri”. Svašta je nadrobio, a ništa nije rekao.
Kineska unutrašnja potrošnja je već sada preskočila onu Am. Izvoz Kine naspram uvoza je bolji nego Am. O čemu ovaj priča?
Sami ste krivi. Prokleti profit vam je došao glave. Otpustiti radnu snagu u EU i preseliti proizvodnju u Kinu. Bitna je zarada na jeftinoj Kineskoj radnoj snazi. I osiromašiti EU radnika da si može priuštiti samo jeftinu Kinesku robu.
Možeš neko vrijeme ali ne možeš zauvijek. Karma je kurva.

Komunjara
3 godine prije

Kad roboti budu radili, mi ćemo biti paraziti koji troše kisik. Zato se radujemo i podržavamo tehnologiju jer time ubrzavamo svoj nestanak i oporavak majke prirode

ledeno doba
3 godine prije

Josef, zvani “Jo” Kaeser je član globalne mafije, jer inače ne bi mogao biti šef Siemensa. Kaeser je sudjelovao na skupovima Bilderberga.
Nitko se ne treba zavaravati. Siemens nije “njemačka” firma, već multinacionalna. Da je ona samo njemačka, ne bi mogla poslovati po cijelom svijetu.
Zloglasni BlackRock ima dionice i u Siemensu, kao i su skoro svim velikikm međunarodnim kompanijama.

sve poznate velike svjetske multinacionalne firme su uključene u globalnu mafiju, jer inače uopće ne bi mogle poslovati. Nema tu neovisnih.

Trt
3 godine prije

Hitno su potrebna hapšenja.

Spektator
3 godine prije

Poslovni odnosi Kine i SAD su već dulje vrijeme neraskidivi. Trump je pokušao promijeniti odnose, no Biden će vjerojatno pokušati sklopiti bolje dogovore s Kinom na račun Europe i Rusije. Nitko si više ne može dozvoliti da ostane po strani dok drugi razvijaju poslovanje s Kinom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI