SAD i Rusija su već u ratu, iako on službeno nije objavljen

MiG-29 Su-30
65 komentara

U okviru projekta “Hladnog rata 2” Rusija i dalje pokušava zadržati ulogu promotora izgradnje nove vrste međunarodnih odnosa između Sjedinjenih Država i ostatka svijeta. Dolaskom Donalda Trumpa na vlast je sličnu ponudu Washingtonu uputio i kineski predsjednik Xi Jinping, ali je ubrzo shvatio da su to uzaludni napori. Iako se Zapad prema Rusiji odnosi kršeći međunarodno pravo, a vojne i političke operacije usmjerene na slabljenje revizionističke i agresivne Rusije nadopunjuje ekonomskim sankcijama i psihološkim ratom, vlasti u Moskvi i dalje daju veliki značaj procesu pokušaja izgradnje mostova sa “zapadnim partnerima” koji to nisu. I dok se u Europi mogu naći lideri i visoki politički dužnosnici koji razumiju važnost ovog procesa, za SAD se to ne može reći.

Osim toga, “Hladnim ratom 2” američka administraciji rješava nekoliko gorućih problema i to je glavni razlog zašto vrši pritisak na vazale i takozvane “saveznike” da je slijede u politici prema Moskvi.

To su jačanje geopolitičkog utjecaja u postsovjetskom prostoru i državama koje graniče s Rusijom, kao što je slučaj u Gruziji, Ukrajini i baltičkim zemalja. Potom stvaranje napetosti i kriznih žarišta, a odnedavno i sankcije protiv zemalja koje se odluče na kupnju ruskog oružja, čime se osigurava povećanje prodaje oružja američkog vojno-industrijskog kompleksa, koje podržava američko gospodarstvo. Ova vrsta rata osigurava stabilan tečaj američke nacionalne valute i spekulativni rast burze, bez obzira na povremene padove. “Zajednička prijetnja” omogućava Washingtonu da vrši stalni politički pritisak na saveznike, zapravo na zemlje koje su u politički potpunosti politički ovisne o Sjedinjenim Državama.

Dakle, ruski faktor je postao neizostavni element unutarnje američke politike, koja ima način da sve probleme i odgovornost prebaci na vanjskog neprijatelja i preusmjeri pozornost javnosti od stvarnih uzroka negativnih posljedica za SAD kao državu.

nosac George Washington udarna grupa
FOTO: Nosač aviona George Washington

Zapravo se na ruševinama Sovjetskog Saveza i na štetu nove Rusije gradi “Novi svjetski poredak”, što nije nikakva nova ideja i nova politička misao u Washingtonu. To je prethodno iskreno govorio američki geopolitički strateg Zbigniew Brzezinski, koji je preminuo u svibnju prošle godine.

Brzezinski je vjerovao da je Rusija u ovom svijetu “suvišna zemlja” i “poražena sila” i procjenjivao je da će Ruska Federacija jednom biti fragmentirana, a zemlje koje će nastati na njenim ruševinama bi bili američki protektorati. Washington bi u tom scenariju vjerojatno neku od tih država dao pod skrbništvo nekom od saveznika, vjerojatno Velikoj Britaniji, Njemačkoj ili Japanu, malo teže nepredvidivoj Francuskoj, gdje na vlast može doći nacionalno osviještena politička elita kao vrijeme Charlesa de Gaullea.

Iako ovaj plan ne da nije dao rezultate, nego je duboko uzdrman u samim temeljima, bez obzira tko to bio, svi akteri na američkoj političkoj sceni se i dalje tvrdoglavo drže ovog projekta.

Možda se nakon Krima i moglo složiti oko nekih stvari, ali nakon igrokaza sa Sporazumom iz Minska,  gdje su pregovore u ime Washingtona kao opunomoćenici vodili Njemačka i Francuska, američka je administracija namjerno odabrala pogoršanje odnosa i oni su svakim danom sve gori.

Bez obzira na stavove i odluke ruskog vodstva, pritisak na Rusiju će se povećavati. To će se nastaviti sve dok bude profitabilno. Izaći iz ove situacije je moguće samo na dva načina. Ili eskalacijom posredničkih ratova u Donbasu i Siriji u veliki oružani sukob u kojem će se Sjedinjene Države s koalicijskim partnerima izravno sukobiti s Rusijom ili “novom detantom” koji bi bio u interesu Moskve, koja još uvijek traži povratak na proces izgradnje nove vrste međunarodnih odnosa između Sjedinjenih Država i ostatka zemalja i izgradnje multipolarnog svijeta kako je prikazan na karti dolje. Ovo bi okvirno bila zamisao podijele ne sfera utjecaja nego sfera multipolarnog svijeta u kojem bi zemlje, na obostranu korist i nenametanjem modela upravljanja, surađivale unutar geografskih cjelina. Nijedna od njih ne bi imala svog hegemona, a na široj bi razini surađivale udružene jedne s drugima.

multipolarni svijet
FOTO: Neovisne geografske sfere multipolarnog svijeta bez hegemona u nijednoj od njih

Naravno da je ovaj projekt za SAD apsolutno neprihvatljiv, stoga je u trenutnoj situaciji nemoguće postići kompromisni koji bi odgovarao sukobljenim stranama. Možda je u ovom trenutku blago u prednosti ruska strana, jer američka vanjska politika ne može temeljito djelovati i utjecati na političke procese u Rusiji.

Međutim, što su lošiji društveni i ekonomski uvjeti u Ukrajini, bit će lakše pogoršati sukob u Donbasu. Američka vanjska politika se od 1990. razvijala na očuvanju postsovjetskog modela međunarodnih odnosa i političke shizofrenije i od te se zemlje u bilo kojem trenutku može očekivati da poduzme bilo što.

Moskva razumije da trenutni trend američke vanjske politike predstavlja trajnu potencijalnu prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti, ali nikada neće prva “ispaliti metak” i izbjegavat će izravni sukob.

Međutim, morat će naći rješenje za suprotstavljanje američkom projektu pretvaranja Ukrajine u “Veliku Galiciju”, nacionalističku, etnocentrističku, prozapadnu i profašističku tvorevinu.

Američko vodstvo u konceptu spašavanja Sjedinjenih Država namjerno pokušava uništiti Rusiju kao državu. Američka uprava jednostavno nema drugog koncepta. Postoji još nekoliko “prijetnji”, kao što su savez Sirije i Irana, te Sjeverna Koreja. Međutim, čak i djelovanje u tom smjeru je povezano s “ruskom strategijom”.

Ako Rusija podigne razinu otpora američkoj vladajućoj političkoj eliti i sekti ustrajnih shizofrenika poznatijih kao “Deep State”, koji na bilo koji način nastoje postići njihov cilj, neće pogriješiti. Apsurdno je očekivati bilo kakav dogovor. Nakon raspada Sovjetskog Saveza je sila ponovno postala temelj međunarodnog prava.

F-18 nosac aviona
FOTO: F-18

Sjedinjene Države pod krinkom borbe protiv terorizma sedam godina svrgavaju “Assadov režim”. To je praksa suvremenih međunarodnih odnosa. Na isti način i po istom scenariju su uništeni “režimi” Husseina ili Gaddafija. To su za Sjedinjene Države bili uobičajeni geopolitički poticaji na koje su pucali ka na streljani.

Što se tiče Rusije, sve je jasno naznačeno od strane Zbigniewa Brzezinskog. Očito je da neće biti druge strategije američke vanjske politike.

Utjecaj američke vanjske politike se zapravo smanjuje, ali projekt sukoba američke administracije s Rusijom je prešao točku s koje nema povratka. Rusija je u trenutku u kojem mora djelovati, ako ne, onda će se prije ili kasnije raspasti.

Ruska politička elita je izgubila četiri godine na pokušaje pomirenja, još od 2014. godine, koje je u osnovi nemoguće. Pritisak u Ukrajini je bio “geopolitički Rubikon” kojeg su Amerikanci svjesno prešli. Međutim, vanjski utjecaj je za Rusiju bio globalni geopolitički poticaj, koji je doveo do oštrog povećanja njenih unutarnjih sposobnosti i kvalitetnije države. Došlo je do prirodnog odgovora i pružanja otpora američkom projektu koji se oslanja isključivo na silu i pritisak.

Još jednom spomenimo da SAD Rusiju koriste kao vlastiti poticaj, jer bez nje ne bi mogle jačati geopolitički utjecaj u postsovjetskom prostoru i državama koje graniče s Rusijom, kao što je slučaj u Gruziji, Ukrajini i baltičkim zemalja. Rusijom se koriste i za povećanje prodaje američkog oružja i osiguravanje stabilnosti dolara, a “zajednička prijetnja” Washingtonu omogućava da vrši stalni politički pritisak na “saveznike”.

Što sprječava Rusiju da iskoristi Sjedinjene Države na sličan način? Prvo, to bi bilo moguće samo s radikalnim promjenama unutar same ruske države, što se neće dogoditi zato što bi Rusija tada postala “druga Amerika”, a to bi, prije ili kasnije, završilo loše po Rusiju i ruski narod.

Američka administracija je trenutno zabrinuta za očuvanje globalne hegemonije, koja je u opadanju, a Rusija je svjesna da joj je Washington proglasio rat, iako on u vojnom smislu službeno nije objavljen. Kako je prilično sigurno da će ovo stanje potrajati, neki predviđaju i desetljećima, za očekivati je da iz Moskve uskoro više nećemo slušati izraze poput “naši zapadni partneri”, barem kada su SAD u pitanju.

Hladni ratHladni rat 2NATONovi svjetski poredakSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

Rat između SAD i Rusije je formalno počeo sa rušenjem zadnje Jugoslavije ( primarno Srbije ). Ja uopšte ne sumnjam da če se ta poteza izkazat kao prva katastrofalna greška zapadnih partnera u napadu na Rusiju. 90 je bio zapad na vrhuncu svoje vojne moči a Rusija na totalnom dnu. Da nisu tad razturali Jugu imali bi konkretne šanse. Danas posle jake modernizacije vojske i tehnike nema te sile koja če pobedit Rusiju. Prije obrnuto. Bude li neko previše pametan more mu past s jasnog nema ruska atomska cigla na glavu. >:-)

Globalista
6 godine prije

Ma kakvom ratu,sve su to novinarska nagađanja.Rusija ratuje u Siriji protiv nelegalne vojske koju je stvorila americka drzavna elita sa ciljem sirenja nemira na Bliskom istoku da bi onda ti tzv.isilovci preko Kazastana,Cecenije presli u Rusiju.Rusija je intervirala u Siriji da sprijeci taj scenarij,da osigura mir u samoj Rusiji.Te provokacije sadasnje su poslijednji trzaji a sadasnja vlada na celu sa Trumpom vodi sasvim drugaciju politiku prema Rusiji od predhodnih politika.Trebali ste danas poslusati na Federalnom zasjedanju Rusije,govor Putina,puno bi vam bilo jasnije sto Rusija ima,sto planira ako se napadne,koje oruzje sada ima itd..Mislim da nakon ovog danasnjeg govora Putina mnoge vruce glave ce se ohladiti,jer iako imalo imaju pameti,svjesni su da nece prezivjeti a u EU ce doci do jako velikih obrata prema Rusiji u ovoj i iducoj godini.Svjesni su da nitko nebi prezivio.Putin je otvoreno rekao,ako budmeo napadnuti nuklearnim bombama,istom mjerom cemo odgovoriti,neprijetim ali upozoravam.Rekao da ima hypersonicno oruzje… Čitaj više »

igi
6 godine prije

….Ili eskalacijom posredničkih ratova u Donbasu i Siriji u veliki oružani sukob u kojem će se Sjedinjene Države s koalicijskim partnerima izravno sukobiti s Rusijom ili “novom detantom” koji bi bio u interesu Moskve, koja još uvijek traži povratak na proces izgradnje nove vrste međunarodnih odnosa između Sjedinjenih Država i ostatka zemalja i izgradnje multipolarnog svijeta kako je prikazan na karti dolje
…..znači nuklearna kataklizma je u interesu USA….KAKO….

rodoljub
6 godine prije

Svasta si nalupetao, verovatno si malo vise popio .

Antonio Cagapulito
6 godine prije

Opet si zaboravio uzet tabletu.

Trubadur
6 godine prije

Jedna izjava iz današnjeg govora Putina … “It is my duty to state this: Any use of nuclear weapons against Russia or its allies, be it small-scale, medium-scale or any other scale, will be treated as a nuclear attack on our country. The response will be instant and with all the relevant consequences,”… Vrag je odneo šalu…

Ive
6 godine prije

Trumpov poklic;
America first slowly but shore transformed to reverse, too many enemies, every day more, and every day fewer friends and supporters, orientation abyss.
Prvo Amerika, se polako ali sigurno okrenio u suprotnom smijeru, svakim danom sve vise neprijatelja, i sve vise neprijatelja, smijer ambis.

Gordon Freeeman
6 godine prije

dobro si napisao branko ali ne na ovom portalu samodopadnih znalaca i administratora dvostrukih standarda koji ne poštuju ni odredbe svojeg portala
Ima ljudi koji vide, ima ljudi koji vide kad im pokažeš , ima ljudi koji ne vide….

čitalac
6 godine prije

Amerikanci uvode sankcije svakoj državi koja kupuje rusko oružje.
Ovo bi mogao biti najbolniji udarac Washingtona do sada. Većina tih država ne može se oduprijeti Americi zato bi Rusi mogli imati problema. Što mogu učiniti? Nemaju ni približno takvu ekonomsku snagu da bi uzvratili Washingtonu.
Dakle, asimetričan odgovor. Npr. već na početku krize su navještali da bi mogli zatvoriti svoj zračni prostor za one države koje su im uvele sankcije. Nije nešto ali će ih boljeti.
Ali v prvom redu, neka se drže saveznika, ponajprije Kine i jačaju ekonomski. Tek zajedno će se moći oduprijeti “carstvu zla”.

čitatelj portala
6 godine prije

Nisu oni u ratu. Da se Rusija dala navući na rat bilo bi problema.

Weteran
6 godine prije

Rat je prirodno stanje!?
Mir je ono vreme kada se spremamo za rat!

davor
6 godine prije

Osobno nemam najdražu naciju ali činjenica je da SAD nema kontinuitet ni vjerodostojnost odluka ni postupaka kao i nekadašnje komesarske sovjetske strukture. Rusija današnja ima svoj cilj i stavove i ne odstupa od njih dok SAD kalkulira. To je naravno viđenje povremeno uviđavnog politologa dok je za temeljito viđenje istina o SAD-u još grozomornija.

Savio
6 godine prije

Mislim da novinar, a i mnogi ljudi, potpuno pogresno razumiju rusku retoriku (o partnerima).

Rusija takvom retorikom miroljubivo, ali istrajno nudi SADu i zapadu multipolatni poredak, odnosno svijet, u kojem postoje “partneri”, a ne vazali i globalni diktator. (Unipolarni poredak).
U tome je sva sustina danasnje borbe SADa i Rusije, dakle borba je za poredak u narednom periodu, koji ce ili biti multipolarni (partnerski) ili unipolarni (diktatorski).

Kažun
6 godine prije

Radimo kao da ćemo 100 godina živjeti, pripremamo se kao da će sutra rat.
JOSIP BROZ

Jurišić maja
6 godine prije

ništa novo sjedinjene Države i velika Britanija pokušavaju se obračunati sa Rusijom odnosno sovjetskim savezom još od pobjede boljševika sukob je permanentna i neće prestati do kako srbi kažu do istrage naše ili vaše

Georgij Žukov
6 godine prije

Ponavljam po hiljaditi put , Putin je nakon rusenja ruskog suhoja u siriji od strane turskog nato aviona , trebao u roku od maksimalno jedne minute narediti identifikaciju , lociranje i ispaljivanje kalibara po hangaru od kud je taj nato avion poletio , da je to tada uradio , danas ne bi morao pricati o nuklearnoj odmazdi.

Sinisa
6 godine prije

Branko nikada nisi nasao podatak da je Ruski car finansirao stvaranje FEDa i da je Hitler dete mezimce Rotsilda & co? O tome se ovde bas pisalo.

Sinisa
6 godine prije

Obratite nam Putinov danasnji govor!

alan ford
6 godine prije

SAD nisu u ratu sa Rusijom, jer SAD kao država ne postoje. U ratu sa Rusijom je “duboka država”, koju predvodi cionistička lihvarska mafija iz FED-a. SAD je njihova “firma”, korporacija, i oni vladaju sa tom korporacijom. Cio-mafijaši žele i od EU, koja je savez država, napraviti istu takvu korporaciju, kao što je već SAD. Zato cio mafijaši žele uništiti povijesne europske države i nacije, da bi se stvorila jedna velika europska država- Sjedinjenje europske države-SED. Rusija je također bila u planu, da bude u sastavu te buduće korporacije SED., zato su cio mafijaši pomoću CIA u Rusiji 90-ih doveli na vlast pijanduru Jeljcina i pokupovali sve jeftino i pljačkali Rusiju. Dok nije došao Putin, pa malo zaveo reda, pa su onda cio mafijaši počeli voditi rat protiv njega, davno prije izbijanja puča i rata u Ukrajini, cio mafijaši su već udarali po putinu preko svojih brojnih zapadnih medija. Treba… Čitaj više »

Kokica
6 godine prije

Vratite se Bogu, ostavite se sotone. Ljubite svakog dobrog čovjeka bez obzira tko je.
Globalistima I ratnim huškacima kažite ne..Svim političarima I bankstersima poručite da idu prvi ginuti u hladno blato Stalingrada.
Žalosno je da se triljoni eura bacaju na kill željezo I ratni otpad a grad Split turisticki ima samo jednu magnetnu kameru. Strašno kad smo mogli več osvajati nove planete zajedno svi.
Njegujte dobro u sebi odbacite sotonu.
Isus je put.

Mikula
6 godine prije

Nacija stara 250g. od kojih ratuje 230. Nije bas tesko zaključiti tko je globalni terorist i globalna prijetnja čovječanstvu u cjelini. A Deep State i njihov ultimativni cilj, e to je nesto sto bi ljudi trebali proučiti, naučiti i shvatiti prije nego bude prekasno, ako vec nije.
Preporučam knjigu Fire In the Minds of Men – James Billington ili Morals and Dogma – Albert Pike 33* Mason

Ahmed
6 godine prije

Nedaj se Rusijo mati!

Zlatko
6 godine prije

Naj prije je gospodin Trump došao u EU da podjeli zadatke, da se poveća članarina za NATO, zatim je zapovjedio da se Federaciji Ruskoj uvedu sankcije, zatim uvodi carinu na svoje izvozne robe prema EU. Što će se sutra tražiti? , zna se neka EU uđe u sukob sa Rusijom, a gospodin Trump će zaraditi, dok će članice EU plaćati ljudima i novcem njegovu zaradu.

kinfa malek
6 godine prije

Rat izmedju njih nikad nije niti prekidan, oni vec 60 godina vode ratove ali na tudjim teritorijama, pod krinkom uvodjenja demokracije, a samo zbog isprobavanja novih oruzja ili bojnih otrova, na zicvoj sili, u afganista, libiji, siriji, iraku..sutra tko zna gdje
Nikad se nece direktno sukobiti jer i jedni i drugi znaju sto bi to znacilo.

Melandri Kristian
6 godine prije

Mnogo ste mi smesni vi koji samo kritikujete Rusiju, i onda kada se desi to sto vi tvrdite da se “nikada nece desiti” onda se jednostavno prebacite na sledecu stvar i tako ukrug. Recimo, “Rusija se raspada, ne mogu cecene da poraze”- oni poraze cecene. “Rusija je slaba i nece voditi rat u inostranstvu”. Onda Rusija 2008 udje na 15km od Tbilisija i primora Sakasvilija da podigne belu zastavu. Rusija je zadrzala odbranjene teritorije Osetiju i Abhaziju i priznala ih za “nezavisne drzave”. Onda 2013, pocetak 2014. “Rusija nece ulaziti u Ukrajinu, NATO je na strani Ukrajine”, onda Rusija preko noci izvrsi desant na Krim bez ispaljenog metka i zatim na mirnim izborima krimljani izadju na referendum i izjasne se 92 posto za nezavisnost. Odmah zatim “sada ce da Rusiji uvedu sankcije pa ce ona da propadne”, ali Rusija nije propala. Rusija ubrzo prima u svoje granice Republiku Krim i… Čitaj više »

Tomo
6 godine prije

Nikada dvije sile nece ratovati nego ratuju tamo di se mogu obogatiti , kao za ulje i druga bogastva sto imaju male zemlje koje oni lako okupiraju i zavade,

iskander
6 godine prije

zar nije granica na drini ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI