Predstavnik Turske izjavio da Sjedinjene Američke Države moraju popraviti odnos s Turskom

12 komentara

Ankara se ne okreće prema Istoku, ali ima neke velike nesuglasice sa Zapadom, rekao je Akif Cagatay Kilic

Türkiye neće napustiti NATO, ali će ojačati svoje trgovinske i diplomatske odnose s drugim globalnim i regionalnim silama ako to bude u korist turskog naroda, rekao je zastupnik i šef parlamentarnog odbora za vanjske poslove Akif Cagatay Kilic u ekskluzivnom intervjuu za RT u subotu. Türkiye je članica NATO bloka predvođenog SAD-om od 1952. Ponovljena anketa od 2016., međutim, pokazuje da čak 90% Turaka vidi SAD kao potencijalnog neprijatelja, dok ih je oko tri četvrtine za održavanje dobrih odnosa s Rusija.

“SAD po našem mišljenju ima, i još uvijek radi, neke stvari koje štete geopolitičkom položaju Turske, a i našoj sigurnosti”, objasnio je Kilic, navodeći potporu Washingtona kurdskim milicijama u Siriji kao jedan od primjera. Ankara ove skupine, PKK, YPG i PYD, smatra terorističkim organizacijama.

Turci također sumnjaju na “umiješanost SAD-a” u “vojne udare koje smo imali u prošlosti”, nastavio je Kilic, govoreći o pokušajima svrgavanja Recepa Tayyipa Erdogana, koje su pokušali sljedbenici američkog klerika Fethullaha Gulena kao i niz vojnih frakcija iz 2016. I Gulen i američka vlada zanijekali su bilo kakvu ulogu u pokušaju državnog udara, ali turski dužnosnici, uključujući ministra unutarnjih poslova Suleymana Soylua, nastavili su svaljivati krivnju na Washington.

“Ovim idejama ne pomaže činjenica da smo nakon nekoliko godina otkrili da se SAD aktivno miješa u politike drugih zemalja”, rekao je Kilic. “Na Sjedinjenim Američkim Državama jest rad na popravljanju percepcije ljudi o SAD-u.” Unatoč tim neslaganjima, Kilic je rekao da Turska vidi NATO kao “važan savez” koji shvaća “vrlo ozbiljno”.

U nedjelju će se u Turskoj održati predsjednički i parlamentarni izbori. U zapadnim medijima bitka između Erdogana i vodećeg rivala Kemala Kilicdaroglua prikazuje se kao obračun između sadašnjeg predsjednika, koji će napustiti Zapad u korist jačih veza s Rusijom i Kinom i izazivača, koji će reformirati zemlju po uzoru na Bruxelles i Washington.

Kilicdaroglu je otvoreno govorio o svojoj želji da ograniči vlastitu izvršnu vlast i provede reforme koje je propisala EU, dok su odnosi Turske s Rusijom ojačali pod Erdoganovim nadzorom. Međutim, Kilic inzistira na tome da njegova zemlja ne prolazi kroz veliki pomak prema istoku. “Svjetski sustav se mijenja”, rekao je. “Postoje određena područja u kojima morate djelovati sami, u kojima morate djelovati sa saveznicima i u kojima morate djelovati s različitim zemljama, susjednim zemljama.”

“Ne mijenjamo se”, nastavio je. “Prva odgovornost koju imamo je prema našem narodu, prema našoj zemlji. Pokušavamo zaštititi vlastite interese.”

Zemljopisna blizina Turske Ukrajini, Rusiji, Siriji i Iranu znači da mora tražiti stabilne odnose s neprijateljima SAD-a, objasnio je Kilic, rekavši da se “ne možemo ponašati kao da nas dijeli ocean. Ovo je stvarnost.“

Akif Cagatay KilicSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
11 mjeseci prije

Amerikenjci su već preduzeli sve što znaju u nameštanju i prevari, tako da će perfidnom kradjom glasova postaviti svog turskog Zelenskog na mesto predsednika. Rušenjem Erdogana doći će do velikih udara na Rusiju i do neskrivenog sukoba USA-NATO protiv Rusije , koji je već u toku .

Ivan
11 mjeseci prije

Turci trebaju stjerati Amere u tri PM i napraviti savez sa cjelokupnim arapsko muslimanskim svijetom protiv tog zla..

Max
11 mjeseci prije

Pošteno rečeno.

Grdi
11 mjeseci prije

Ako erdogan pobijedi ovaj ce prvi dobit cipelu …..

Herc
11 mjeseci prije

Mašala ,sultan pobjedio na predsjedničkim i parlamentarnim,drugi krug je samo formalnost.
Neće pederi i uškopljeni monstrumi nikad marširat Istanbulom. Slava Hercegovini!

NOME
11 mjeseci prije

destabilizacija Turske ide u svakom slučaju…Globalistima je to važno da bi mogli natrpati Eu migrantima iz Sirije, Irana, Pakistana i ostalih -stanskih država radi se o milionima sa istoka…
sa juga, preko mora, dolaze milioni iz Afrike….bit će šou program….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI