Prema izvješćima, povećava se trgovinski jaz između EU i Velike Britanije

Trgovina
7 komentara

Manjak u trgovinskoj bilanci s blokom dosegnuo je gotovo 40 milijardi dolara, pokazuju službene statistike

Trgovinski deficit UK-a s EU-om dosegao je novu najvišu razinu u posljednjem tromjesečju 2022. zbog povećanja uvoza iz bloka, pokazali su podaci Ureda za nacionalnu statistiku (ONS) u petak. Prema izvješću, manjak u bilanci robne razmjene narastao je na 32,9 milijardi funti (gotovo 40 milijardi dolara) u tri mjeseca zaključno s prosincem, što je najveći jaz od početka vođenja evidencije ONS-a 1997. godine. Podaci su pokazali da je uvoz iz EU-a, isključujući plemenite metale, skočio na rekordnu vrijednost svih vremena od 82 milijarde funti (100 milijardi dolara). Izvoz je iznosio 49,2 milijarde funti (60 milijardi dolara). Uvoz robe porastao je za 1,6 milijardi funti (2 milijarde dolara) ili 2,9% u prosincu, dok je izvoz smanjen za 800 milijuna funti (968 milijuna dolara) ili 2,3%. Statistika je pokazala da je samo u prosincu uvoz Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a popeo na novi rekord od 28,5 milijardi funti (34 milijarde dolara). Skok je navodno potaknut porastom kupnje strojeva i transportne opreme, posebice brodova iz Njemačke, te goriva.

“Brexit je još uvijek važan dio slike, jer nastavlja kočiti izvoz”, rekla je viša britanska ekonomistica Pantheon Macroeconomics Gabriella Dickens za Bloomberg, komentirajući podatke. “Realno gledano, izvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva, isključujući nestalan, bio je 9,4% ispod razine iz 2018., prije nego što su Brexit i Covid-19 utjecali na podatke”, izjavila je.

Kreatorica politike Bank of England Catherine Mann rekla je ranije da su odlazak Britanije iz EU-a i kasnije trgovinske prepreke pridonijeli inflacijskoj krizi u zemlji. “Nijedna druga zemlja nije odlučila jednostrano nametnuti trgovinske barijere svojim najbližim trgovinskim partnerima”, rekla je.

Prema ONS-u, bilanca ukupne trgovine robom i uslugama Ujedinjenog Kraljevstva s cijelim svijetom pala je na rekordno nisku razinu od -11,4 milijarde funti (-14 milijardi dolara) u prosincu, dijelom zbog viših cijena plina.

euTrgovinski JazUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
1 godina prije

Ne vezano za temu. Ne znam kako si je portal mogao dopustiti onaj “članak” od jučer na temu Sirijsko-Turskog potresa kao “terorističkom činu” dok se još iskopavaju žrtve potresa, dok se još broje mrtvi, gdje je broj smrtno stradalih svakom danom u eksponencijalnom porastu. Nisu mi jučer objavili komentar, ali sam sigurna da su ga primili k znanju. Jučer sam na stolu imala informaciju, ne iz mašte i suludih teorija nego stvarnu: – da pomoć koja puževim korakom stiže, samo je u gradovima i urbanim sredinama. – da je potresom obuhvaćeno na tisuće sela i njihovih žitelja koji su ovoga momenta prepušteni sami sebi i da se u njihovom pravcu ne kreće nikakva pomoć. – da su temperature ispod nule, a na većim nadmorskim visinama snijeg, gdje su najavljene daljnje padavin i pad temperature. – da su se pojavili i do tri metra pukotine i procjepu u zemlji, negdje prekriveni… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Neki hoće poništi Brexit.

Gnostic
1 godina prije

Kara karma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI